Bytomskie Łobuzy :) cz. 4

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto cze 23, 2015 18:30 Re: Bytomskie Łobuzy :) cz. 4

Słyszałam, jest taka np. w w Wiedniu, ale ui u nas też, tylko nie wiem gdzie.
Obrazek
Obrazek

kalair

Od: Czw maja 24, 2007 21:07

Post » Wto cze 23, 2015 19:02 Re: Bytomskie Łobuzy :) cz. 4

Chyba Kraków ale pewna nie jestem ze dobrze usłyszałam :P
"Dom należy do kotów. My tylko spłacamy kredyt"
Obrazek

Moli25

Od: Pon gru 22, 2014 21:40

Post » Wto cze 23, 2015 19:32 Re: Bytomskie Łobuzy :) cz. 4

W Warszawie na pewno jest kawiarnia z kotami. Słyszałam rozmowę z właścicielką w lokalnym radio.
A gdzieś na Ursynowie jest restauracja, w której za sowitą opłatą można skosztować dań z owadów: karaczanów, świerszczy, koników polnych chrupiących lub w sosie takim i owakim. Taka pożywna kuchnia indiańska. Podobno mają rezerwacje. :lol:

Widok z okna masz ciekawy: na starą poniemiecką kamienicę z czerwonym, ceramicznym dachem. W oddali widać wieże i kopułę kościoła. Wygląda na to, że ciekawy jest ten Bytom. Na podstawie Twojego zdjęcia nabrałam o nim pozytywnych skojarzeń. Masz talent. :ok: Niewątpliwie zdasz ten egzamin. :kotek:

lilianaj

Od: Sob kwi 26, 2014 19:14

Post » Wto cze 23, 2015 19:56 Re: Bytomskie Łobuzy :) cz. 4

Bytom jest bajkowy a ja kocham mój widok z okna :) Te przecudne kamienice :) Choć przyznaje i zawsze to powtarzam, że mieszkam w najładniejszym miejscu Bytomia :) Są tu przecudne kamienice, jeszcze piękniejsze wille a ten kościół jest bliżej niż na zdjęciu - zdj robiłam na szerokim kącie i stąd perspektywa oddalenia. Ta kamienica ma ten mały balkonik i on ma głowy lwów - tutaj nie widać tego za wyraźnie bo zdjęcie małe - tu większe https://www.facebook.com/OdkrywamBytom/photos/a.590338594310487.1073741825.522528157758198/1021587791185563/?type=1&theater Lilianaj ja nie jestem z Bytomia - mieszkam tu od trzech lat :) Nawet tu nikogo nie mam, nikt z naszych rodzin nie pochodzi z Bytomia. Ale jestem zauroczona miastem i tym co tutaj się serwuje mieszkańcom - wszędobylska kultura, teatry i inne cuda - dlatego tu mieszkam :) Akurat w tym miejscu nocą jest całkowita cisza a rano budzą mnie ptaki, kilkanaście gatunków chyba się tu wydziera ;p Pod linkiem na stronie fb więcej zdjęć z Bytomia :) Potem zaczyna kursować zabytkowy tramwaj. Ja mieszkam w nowszej kamienicy, w domu na nóżkach, prawie to mały blok :) Bytom też podobny jest do Warszawy - oba miasta mają kamienice piękne ale też nowoczesne miejsca i duże ulice ;p
Skarby: Obrazek

klaudiafj

Od: Czw cze 05, 2014 21:02

Post » Wto cze 23, 2015 20:13 Re: Bytomskie Łobuzy :) cz. 4

Pamiętam, pisałaś, że przeprowadziłaś się do Bytomia. Cieszę się, że Ci tam szczęśliwie. :D
Warszawa jest miastem skrajności. Przede wszystkim niewiele tu autentycznych, zabytkowych kamienic, po to miasto odbudowane na... cmentarzysku. Miasto o tragicznej historii, zmartwychwstałe. Niewielu tu autentycznych warszawiaków, większość mieszkańców lub ich rodziców, czy dziadków skądś pochodzi, a do Warszawy przyjechali za pracą i marzeniami. Agnieszka Osiecka nie chciała mieszkać po śródmiejskiej stronie Wisły, bo twierdziła, że nie będzie mieszkać na cmentarzu. Mieszkała na Saskiej Kępie, po praskiej stronie. Praga jest zabytkowa i niestety przeważnie stare kamienice są w ruinicznym stanie.
Przyjedziesz, to zobaczysz.

lilianaj

Post » Wto cze 23, 2015 20:49 Re: Bytomskie Łobuzy :) cz. 4

Właśnie na Pragę chyba się nie udam :) Bo w Bytomiu również takie "praskie klimaty" występują :)
Mój M. jak jeździł w delegacje w poprzednim roku do Warszawy to opowiadał właśnie o tym, że prawie każdy jest przyjezdny w Warszawie :) Trudno mi ocenić jak to z Waszej strony rodowitych warszawiaków wygląda czy to dobrze czy to źle - chyba jednak nie zbyt dobrze, bo różnego rodzaju ludzie zjeżdżają do miasta, do tego wielkiego świata. Ja sama jestem przyjezdna - jestem z Siemianowic, ale w sumie też zawsze patrzyłam z sentymentem na Warszawę, mogłabym tam mieszkać. Albo w Trójmieście :) Uroki mieszkania w dużym mieście odkryłam właśnie w Bytomiu, bo choć Siemianowice to też miasto a ja pochodzę najlepszej dzielnicy blokowisk, to jednak muszę przyznać że to dziura. Nic tam nie ma, ani centrów handlowych ani jakichś wydarzeń fajnych, nie ma kina. Jakiś festyn, czy koncert + gotowanie żuru. Nie, absolutnie nie moje klimaty. Tu mam wszystko czego oczekiwałam od życia w mieście - połączenie starego z nowoczesnym :) I również blisko do natury, bo Bytom ma ogromne połacie lasu. Ale zawsze mówiłam mężowi, że chciałabym mieszkać w Warszawie :)

klaudiafj

Post » Wto cze 23, 2015 21:40 Re: Bytomskie Łobuzy :) cz. 4

Nie wiem, czy to dobrze, czy źle, że w Warszawie jest dużo przyjezdnych mieszkańców. Na codzień to nie ma znaczenia. Nie ważne kto skąd pochodzi, najważniejsze, żebyśmy się otaczali dobrymi ludźmi. A wiadomo, że ludzie są różni, również wśród rodowitych warszawiaków. Z pewnością łatwiej można znaleźć pracę. Oczywiście intratne posady dostaje się, jak wszędzie, po znajomościach. Jak się weźmie kredyt na 500 lat, to można kupić mieszkanie lub nawet domek. Przy czym 1m2 działki budowlanej na mojej Białołęce kosztuje tysiąc złotych, a żeby zbudować domek trzeba mieć 500 m2. Korzystanie z kultury i sztuki muszę wcześniej zaplanować. Przeważnie się śpieszę. Ale dzieci mają bardzo duży wybór zajęć dodatkowych. Dorośli zresztą też, ale oni miewają mało czasu. Ale lubię Warszawę. Łatwo tu zapuścić korzenie. Chociaż czasem marzę o domku w jakimś urokliwym miasteczku.

lilianaj

Post » Śro cze 24, 2015 6:36 Re: Bytomskie Łobuzy :) cz. 4

Witam porannie! I życzę miłego dnia i pięknej pogody w Bytomiu. :D

lilianaj

Post » Śro cze 24, 2015 10:02 Re: Bytomskie Łobuzy :) cz. 4

Dzieńdoberek poranne kochanej trójeczce :D :D
Obrazek
Obrazek

kalair

Post » Śro cze 24, 2015 12:39 Re: Bytomskie Łobuzy :) cz. 4

Witamy się :)
Wczoraj mąż się zlitował i kupił worecek drewna :D
Obrazek
Więc mogliśmy podgrzać doopki :D Oczywiście woreczek starczył tylko na raz i już znowu nie mamy opału buu..

A tu pyrtki:
Kitunia żebrająca sama nie wie o co:
Obrazek

Marysia bawiąca się piórkiem:
Obrazek

A pogoda taka jak wczoraj, byle jaka. Nigdzie nie wychodzimy - przyklejeni do komputerów :/ Czekam na wycenę paspartu na zamówienie i nie ma maila - może nie chcą zrobić... :/ a czasu już nie ma :/

Wczoraj poszłam spać o 4 nad ranem. Słuchałam programów. filmik https://www.youtube.com/watch?v=iRtwYgiTlWo - każdy dosłownie każdy Polak powinien znać te fakty. Horror a niestety to są fakty.

klaudiafj

Post » Śro cze 24, 2015 14:32 Re: Bytomskie Łobuzy :) cz. 4

Dziewczynki :1luvu: :1luvu: Dała coś Duża fajnego? :D
Śliczny macie kominek :D
Obrazek
Obrazek

kalair

Post » Śro cze 24, 2015 14:40 Re: Bytomskie Łobuzy :) cz. 4

Dziękuję :) Dałam coś fajnego - kurczaka ;p Zjedzona połowa, a reszta do śmieci :/
Chyba zaraz pójdziemy na rolki, bo już nie da się wytrzymać przy kompie non stop.

klaudiafj

Post » Śro cze 24, 2015 15:00 Re: Bytomskie Łobuzy :) cz. 4

Fajnie :D miłej jazdy :ok:
Obrazek
Obrazek

kalair

Post » Śro cze 24, 2015 15:54 Re: Bytomskie Łobuzy :) cz. 4

We wroclawiu tak zaczęło padać ze masakra jakaś.
Ja jestem od poniedziałku wiecznie śpiąca. Za Chiny by mnie nikt nie wyciągnął z domu. Spalabym ciagle :|
Kominek piekny!!! Aż mi sie zachciało mieszkania z kominkiem :lol:
Tylko pewnie JA musiałabym w nim sprzątać, podpalać, wiec juz mi sie odechciało :ryk:
Szybko sobie wyjaśniłam ze maż sie nie nadaje do pomocy w kominkach.
Ale sie człowiek wygodny stał :lol:

Jak było na rolkach?

KITUŚ MA TAKIE PIĘKNE OCZY :1luvu:
"Dom należy do kotów. My tylko spłacamy kredyt"
Obrazek

Moli25

Od: Pon gru 22, 2014 21:40

Post » Śro cze 24, 2015 16:59 Re: Bytomskie Łobuzy :) cz. 4

Kominek masz zachwycające i kicie też. :P
Też muszę się zdrzemnąć, ale nie mogę się oderwać od miau.

lilianaj

[poprzednia][następna]