Mayka bardzo się cieszę!
Niepokoiłam się gdy przez tyle dni milczałaś…
Czy to rodzaj szybkowara? - mój w domu Rodziców miał takie wkładki do gotowania na parze.
Współczesne oglądałam ale ich nie mają
Mój stary ma jeszcze dobra uszczelkę więc temat odłożyłam...
……
.....
Teraz czekam na inną wiadomość – już prawie październik – zbliża się termin wizyty kontrolnej i nie wiem kiedy przydadzą się kciuki…. Na SMS przez poprzednie dwa miesiące odpowiedzi nie znałam więc nie wiem czy dobrze obliczam kolejne terminy….
……
Już dużo ludzi wyszło z pracy i rozpoczęli weeckend….
Ja?
Codziennie mam jakąś zabawę kulinarną..
Wieczorem było wiadomo, że dziś po skończy się chleb dla TZ. Sobie rano kupiłam normalną bułkę ale…
Bawiłam się w smażenie na patelni placuszków bo konsystencja naleśników ze smażeniem na oleju kokosowym nie wyszła…
Dziś mam zabawę w inny placuszek – będzie pieczony w piekarniku ziemniaczano-gryczano-jaglany.
Rano sprawdzałam notatki z przepisu bo…. wymyślonego i modyfikowanego przez siebie nie pamiętałam i dochodzę do wniosku, że coraz bardziej kłania się konieczność przepisania wszystkiego na komputerze w wersji już wypróbowanej zaakceptowanej smakowo i proporcje będą w ilości, która wystarczy też dla mnie ….
Piekłam to poprzednio kilka razy a teraz poważnie musiałam się zastanowić czy to była szklanka czy łyżka, czy ugotowane kasze czy mąką…. Nie ma to jak szczegółowe przepisy dla kogoś początkującego….
……
Mam wielką tremę bo czas najwyższy spróbować upiec chleb na zakwasie i podchodzę do tego jak do jeża….. czytam ile czasu potrzeba między kolejnymi czynnościami, w domu nie mam odpowiedniej temperatury – kiedyś odkładaliśmy to do rośnięcia przy kaloryferze a w domu ziiiimno….
Odłożyłam temat na weeckend czyli zbliża się czas próby….
Drożdży oczywiście dodać nie mogę… bo też zakazane…