Henryk już u PcimOlki, teraz musi być lepiej!

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie wrz 11, 2011 10:41 Re: Henryk już u PcimOlki, teraz musi być lepiej!

wjwj1 pisze:Chyba nie do końca jest potwierdzone. Inhib. ACE obniżają białkomocz ale "Whether targeted intervention with ACE inhibitors to lower their urinary protein excretion will increase survival times has yet to be proven."
CANINE AND FELINE NEPHROLOGY AND UROLOGY, SECOND EDITION
Chyba że się coś nowego w temacie pojawiło.

Teraz nie bardzo mam czas, żeby "drążyć" temat.
Ale myślę, że może warto byłoby poszukać nowych artykułów na ten temat.
Książka ma dużą "bezwładność czasową", artykuły zwykle oddają stan najnowszych badań.

PcimOl, pobudka :!:
Jak tam Henryś dzisiaj :?:
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Od: Czw paź 20, 2005 9:53

Post » Nie wrz 11, 2011 11:23 Re: Henryk już u PcimOlki, teraz musi być lepiej!

- Kolejna próba, kolejne fiasko. Zawinąłem Henia w trasporter i zabrałem do weta. Dostał 150 ml. Na 4 ręce jest obsługiwalny bez problemu. Na 2 nie. Kłopot.
- W nocy i rano wielokrotne wymioty. Rano wyłącznie cieczą. Dałem mu Famidynę.
- Jeleń od zarządzania ruchem odciął moją dzielnię od miasta z powodu jakiegoś biegania. Rozumiem miłość do sportu, ale jest tyle lepszych tras w okolicach, które nie przecinają miasta na pół. 2km od weta wracaliśmy 40min. Musiałem objechać całkiem od dupy strony.
- Zjadł mało, teraz dałem mu gulaszowe i widzę że zjadł kilka kawałeczków. Tym niemniej chyba wskoczę na bicykl i załatwię Peritol.
- Stosunki kocio-kocie nienajgorsze. Moje fuczą, ale nie prześladują Henia. Henio nie fuczy i robi co chce. Nawet dwa kocury na raz spały ze mną w łóżku.
- Dziś Henio waży 4,38 kg (przed wlawem).

PcimOlki

Od: Nie wrz 16, 2007 14:12

Post » Nie wrz 11, 2011 11:33 Re: Henryk już u PcimOlki, teraz musi być lepiej!

PcimOlki pisze:- Kolejna próba, kolejne fiasko. Zawinąłem Henia w trasporter i zabrałem do weta. Dostał 150 ml. Na 4 ręce jest obsługiwalny bez problemu. Na 2 nie. Kłopot.
- W nocy i rano wielokrotne wymioty. Rano wyłącznie cieczą. Dałem mu Famidynę.
- Jeleń od zarządzania ruchem odciął moją dzielnię od miasta z powodu jakiegoś biegania. Rozumiem miłość do sportu, ale jest tyle lepszych tras w okolicach, które nie przecinają miasta na pół. 2km od weta wracaliśmy 40min. Musiałem objechać całkiem od dupy strony.
- Zjadł mało, teraz dałem mu gulaszowe i widzę że zjadł kilka kawałeczków. Tym niemniej chyba wskoczę na bicykl i załatwię Peritol.
- Stosunki kocio-kocie nienajgorsze. Moje fuczą, ale nie prześladują Henia. Henio nie fuczy i robi co chce. Nawet dwa kocury na raz spały ze mną w łóżku.
- Dziś Henio waży 4,38 kg (przed wlawem).

Ciśnie mi się komentarz o kamari i robieniu wlewów, ale zamilknę, bo niczego to już nie zmieni.

PcimOlki ciesz się, że nie mieszkasz w Częstochowie.......

Martwią mnie te wymioty :(
najszczesliwsza

Post » Nie wrz 11, 2011 11:35 Re: Henryk już u PcimOlki, teraz musi być lepiej!

Do Azodylu dolaczylam 2 tabletki Peritolu... nie znalazles ? Azodyl zostal "owiniety" woreczkami z zelem, majacym zapewnic niska temperature, a Peritol byl upchniety w tym wszystkim...

Rano Henio wymiotowal plynem, a w nocy ? jedzeniem ?
On dostaje cos oslonowego na zoladek na stale ? Pewnie ma podrazoniony przelyk i gardlo. Oki wymiotowal czesto dopoki nie zaczelam dawac mu Venteru, dawana okazjonalnie Flamidyna nie dzialala...

Miodalik

Od: Śro lip 08, 2009 17:40

Post » Nie wrz 11, 2011 11:37 Re: Henryk już u PcimOlki, teraz musi być lepiej!

pixie65 pisze:
wjwj1 pisze:Chyba nie do końca jest potwierdzone. Inhib. ACE obniżają białkomocz ale "Whether targeted intervention with ACE inhibitors to lower their urinary protein excretion will increase survival times has yet to be proven."
CANINE AND FELINE NEPHROLOGY AND UROLOGY, SECOND EDITION
Chyba że się coś nowego w temacie pojawiło.

Teraz nie bardzo mam czas, żeby "drążyć" temat.
Ale myślę, że może warto byłoby poszukać nowych artykułów na ten temat.
Książka ma dużą "bezwładność czasową", artykuły zwykle oddają stan najnowszych badań.

Badania o których mowa pochodzą z 2006 r.
Dokładniej to taki wniosek wynika z niewielkiej ilości próbki/dużej zmienności w próbkach. Bo wyniki były dość obiecujące:
"Cat with UPC>1 had mean (+/- std. dev.) survival times of 402+/-202 days with benazap. (n=4) compared with 149+/- 90 days with placebo (n=9) hovewer this difference was not statistically significant"
źródło: Therapies for feline chronic kidney disease - What is the evidence (Polzin i inn.)
Ostatnio edytowano Nie wrz 11, 2011 11:48 przez wjwj1, łącznie edytowano 1 raz

wjwj1

Od: Pt wrz 07, 2007 10:08

Post » Nie wrz 11, 2011 11:44 Re: Henryk już u PcimOlki, teraz musi być lepiej!

PcimOl, nie dawaj Heniowi trawy. Prowokuje wymioty. Przy tym moczniku to niepotrzebne.
A oslonowo, ranigast albo w zastrzyku solvertyl.

A poza tym bardzo sie ciesze, ze mimo przygod dotarl na miejsce.
Dedykacja specjalna - kto się tłumokiem urodził, walizką nigdy nie będzie!

casica

Od: Pt mar 30, 2007 22:12

Post » Nie wrz 11, 2011 11:45 Re: Henryk już u PcimOlki, teraz musi być lepiej!

Casica ja się będę baaardzo cieszyć jak Ty dotrzesz na miejsce ;)
najszczesliwsza

Post » Nie wrz 11, 2011 11:49 Re: Henryk już u PcimOlki, teraz musi być lepiej!

Miodalik pisze:Do Azodylu dolaczylam 2 tabletki Peritolu... nie znalazles ? Azodyl zostal "owiniety" woreczkami z zelem, majacym zapewnic niska temperature, a Peritol byl upchniety w tym wszystkim...

Jesteś boska. Znalazłem. :lol:

Miodalik pisze:Rano Henio wymiotowal plynem, a w nocy ? jedzeniem ?

W nocy raz rzygnął kłakiem z trawą. Rano wyłącznie wodą.

Miodalik pisze:On dostaje cos oslonowego na zoladek na stale ? Pewnie ma podrazoniony przelyk i gardlo. Oki wymiotowal czesto dopoki nie zaczelam dawac mu Venteru, dawana okazjonalnie Flamidyna nie dzialala...

Nie dostawał. Teraz dostaje Famidynę, bo mam. Zobaczymy.

PcimOlki

Post » Nie wrz 11, 2011 11:59 Re: Henryk już u PcimOlki, teraz musi być lepiej!

najszczesliwsza pisze:
Ciśnie mi się komentarz o kamari i robieniu wlewów, ale zamilknę, bo niczego to już nie zmieni.

Nareszcie. :!:
Gdybyś wiedziała jakie mnie się komentarze cisną na usta, jak czytam taki tekst.
Ale zamilknę...

A wracając do tematu. Mam nadzieję, że to wynik przejściowego stresu i że jutro chłopak będzie bardziej "obsługowy".
Też czytałam, że osłonowo warto podać ranigast.
Obrazek
Obrazek Czesio 6.04.2015 [*]

Mulesia

Od: Czw cze 03, 2010 9:04

Post » Nie wrz 11, 2011 12:00 Re: Henryk już u PcimOlki, teraz musi być lepiej!

Henio nigdy nie był bardziej obsługowy... :ryk:
najszczesliwsza

Post » Nie wrz 11, 2011 12:32 Re: Henryk już u PcimOlki, teraz musi być lepiej!

Angiotensin converting enzyme (ACE) inhibitors (e.g., enalapril, benazepril) reduce glomerular capillary hydraulic pressure by decreasing postglomerular arteriolar resistance and, thus, reduce proteinuria. This beneficial effect must be balanced against their potential to worsen azotemia. In one study, enalapril (0.5 mg/kg PO every 12-24 hours) reduced proteinuria (as assessed by urine protein-to-creatinine ratio), reduced blood pressure, and slowed progression of renal disease in dogs with GN.
CAFNAU

Minimal risk of toxicity with benazepril because of non-renal elimination.

Lefebvre, H.P., et al. (1999). Effects of renal impairment on the disposition of orally administered enalapril, benazepril, and their active metabolites.

A number of studies have been performed in human patients with chronic kidney disease that indicate treatment with angiotensin converting enzyme (ACE) inhibitors or angiotensin II receptor blockers (ARB) may be superior to treatment with other anti-hypertensive agents, and that this is due to greater reduction in urinary protein excretion that occurswith these drugs (Maschio et al. 1996; Agodoa et al. 2001). The ACE-inhibitor benazepril has been shown to reduce glomerular capillary pressure in cats with experimentally reduced renal mass (Brown et al. 2001). The anti-proteinuric effect of benazepril has been demonstrated in clinical cases of naturally occurring chronic kidney disease (King et al. 2006; Mizutani et al. 2006). Asmight be expected, reduction in proteinuria is greatest in those patients that aremost proteinuric before treatment (King et al. 2006;Mizutani et al. 2006). Unfortunately, despite the demonstrated efficacy of ACE-inhibitors in reducing proteinuria, demonstrable benefit in terms of increased survival times (King et al. 2006), or reduction in the number of cats with an increase in the severity of azotaemia over a follow-up period of 6 months (Mizutani et al. 2006), could not be demonstrated, although favorable trends were evident in both studies. These results are disappointing. It is possible that clear benefit to ACE-inhibitor therapy could be demonstrated by carefully selecting the population that was studied to include only cats thatwere grossly proteinuric, had mild azotaemia at the study outset and allowing for a prolonged period of follow-up.However, if this were the case, it would not be representative of many cats with chronic kidney disease.
NAUSEA

Jak widać wątpliwości istnieją. Nie są one jednak na tyle silne aby przekonac mnie do odstawienia Fortekoru kotu, który już go dostaje.
Natomiast bez wątpliwości odstawiam Rubenal - przynajmniej do czasu publikacji tego, co miało być opublikowane wiosną.

PcimOlki

Post » Nie wrz 11, 2011 12:36 Re: Henryk już u PcimOlki, teraz musi być lepiej!

Mulesia pisze:Też czytałam, że osłonowo warto podać ranigast.

Staruszeczka nerkowa o której już pisałam też to bierze.
Fundacja Tabby - Burasy i Spółka
https://www.facebook.com/BurasySp/

Mjeczysława Naczelnika Pszypatki
https://www.facebook.com/MjeczyslawNaczelnik/

tam jestem łapalna

Gibutkowa

Od: Pt wrz 04, 2009 17:23

Post » Nie wrz 11, 2011 16:40 Re: Henryk już u PcimOlki, teraz musi być lepiej!

casica pisze:PcimOl, nie dawaj Heniowi trawy....

Zdjąłem. Stoi chwilowo w wannie.
Pcimka już na Henia nie fuczy.

PcimOlki

Post » Nie wrz 11, 2011 17:34 Re: Henryk już u PcimOlki, teraz musi być lepiej!

Moja kciunia z nerkowa dostawała Enarenal i Ranigast oraz Metoclopramidum.(przeciw wymiotom)
Trzymam kciuki za Henia... :ok:
Gosiara

Post » Nie wrz 11, 2011 17:48 Re: Henryk już u PcimOlki, teraz musi być lepiej!

Pcimol, on zaraz się wyluzuje :ok: Siądziesz obok kiedy będzie zaspany, pogłaszczesz, wbijesz igłę i Heniu będzie wdzięcznie przyjmował kropówkę :ok:

Wielkie kciuki za Henia :1luvu:
Obrazek
Obrazek

kamari

Od: Pt lip 04, 2008 6:20

[poprzednia][następna]