Po prawie trzech latach posiadania dwoch przedstawicieli chyba najbardziej kontrowersyjnej rodziny domowych stworzen futerkowych postanowilam sprobowac zweryfikowac pewne dosc powszechne poglady. Weryfikacje bedzie jak najbardziej subiektywna i nie majaca nic wspolnego z badaniami naukowymi ani nie aspirujaca do takowych. Pominelam tu absolutne idiotyzmy zwiazane z grdyka lub niemowletami bo to juz sa ewidetne dowody glupoty ale ludzkiej czyli gatunku do ktorego sama naleze i poprostu mi wstyd, bo potwierdza to tylko fakt obdarzenia glupota tych ktorzy najczesciej oskarzaja o nia innych.
Czarny kot przebiegający drogę jest zwiastunem nieszczęściaJeszcze w Polsce codziennie mialam okazje przekonac sie jak to funkcjonuje. Pewien sasiad mieszkajacy na parterze dzien w dzien o tej samej porze (dzisiaj juz wiem ze to nie on byl takim punktualnym pedantem ale ze to koci zegar wewnetrzny nie uznajacy zadnych zmian czasu ani innych wymyslow byl tego powodem) otwieral okno z ktorego wyskakiwala kocia strzala i dokladnie przebiegala droge tuz przede mna. Mozna by przypuszczac ze fundowala mi pernamentnego pecha na caly dzien, tym bardziej ze dosc czesto ludzie podazajacy przede mna nagle i gwaltownie sie zatrzymywali udajac ze czegos zapomnieli lub nerwowo gmerajac w torbach lub kieszeniach czekali az ja ich wyprzedze i pecha wezme heroicznie na klate co tez skwapliwie robilam.W tym czasie nie moge stwierdzic, ze wystapila w moim zyciu jakas wielka kumulacja pechowych wydarzen bo zyje do dzisiaj w jednym kawalku i dobrym zdrowiu. Ciekawostka jest ze sa kraje gdzie czarny kot to szczescie a bialy to pech. Z uporem maniaka moim idealem jest nie dosc ze czarny to jeszcze kudlaty koci diabelek
koty wylegujące się na podłodze zwiastują upały, a na krzesłach — ochłodzenie U mnie podloga sluzy tylko do przemieszczania sie a krzesel nie mam ale to raczej upaly zwiastuja koty lezace na podlodze albo w zlewie czy wannie, a na kocykach wrecz odwrotnie choc ta druga wersja sprawdzalna jest tylko jak wysiadzie ogrzewanie co moge potwierdzic. Bardziej mi sie sprawdza teoria o polozeniu kociego brzucha do gory – upaly, do dolu mrozy.
Wersja letnia

Wersja zimowa jak padly kaloryfery

Gdy się kot myje, spodziewaj się deszczu.Jezeli chodzi o Bazylego to wokolo powinnam miec raczej pustynne krajobrazy bo u niego z myciem jak u dziesieciolatka tyle co mama kaze, natomiast Milka powinna zamienic Toronto w serce lasow deszczowych i wieczna pore deszczowa
Kot się myje, będą goście.
I tak jak wyzej gdyby to zalezalo od kota to Bazyli zafundowal by mi wrecz pustelnicze zycie towarzyskie, a Milka wieczny przemarsz wojsk
Koty są nietowarzyskie i nigdy nie dokucza im samotnośćBzdura tak moga mowic tylko ci co nigdy nie mieli kotow albo byli zatwardzialymi psiarzami, sa towarzyskie bo jak inaczej interpretowac ze zawsze urzedujemy w tym samym pomieszczeniu i na wyciagniecie reki oraz wieczne gadulstwo Milki i to ze nie wazne jak dlugo pracuje na komputerze Bazyli lezy obok na twardym biurku lub wiszac na moim reku. Czy ktos zna jakies zywe stworzenie ktoremu nie dokucza samotnosc, czy to ze Bazyli pierwsza noc po moim powrocie z wyjazdu usiluje spedzic na moich plecach, a Milka przykleja sie do plecow to kara czy radocha ze juz znowu wszystko jest tak jak powinno byc. Byc moze jedno i drugie ale napewno nie jest to umilowanie samotnosci.
Koty zawsze spadaja na cztery łapyNie sprawdzalam i nie chce sprawdzac, natomiast Bazyli po tym jak zasnal chyba za mocno i zwalil sie z fotela wyladowal dokladnie na boku, oczywiscie spojrzal na mnie z wyrzutem ze go w pore nie zlapalam ale no jak mialam to zrobic jak moj refleks waha sie w zdecydowanie dolnych rejestrach skali, a w porownaniu do kociego jest na ciezkim minusie.
Koty są głupie lub czesciej zlosliweWcale nie sa glupie poprostu jak wszystkie stworzenia na tej ziemi sa obdarzone krotszymi lub dluzszymi przewodami myslowymi ale nie mozna tego nazwac glupota bo w przeciwienstwie do ludzi wiedze niezbedna kotu do zycia maja zawsze opanowana. Co do zlosliwosci to typowy przyklad przyklejania etykiety kazdemu kto jest inny lub inaczej sie porozumiewa lub zachowuje niz przewiduja normy. Tylko ze sa to normy ludzkie i czesto bardzo indywidualne. Te zachowania ktore my potocznie uwazamy za zlosliwe zachowanie kotow sa poprostu ich sposobem powiedzenia nam czegos, ze sa chore, ze sa smutne, ze sa sfrustrowane, ze czegos sie boja lub maja inne problemy psychiczne lub fizyczne badz tez wprost przeciwnie.
Koty przywiązują się do miejsc,nie do ludziNic tu nie moge powiedziec ale wiem jedno przywiazuja sie do ludzi i to bardzo mam na to dowody codziennie.
Jeśli kot czyścił pyszczek przed grupą ludzi – pierwsza osoba, na którą spojrzał, miała niedługo wyjść za mąż lub znaleźć żonę.W takim razie powinnam wychodzic za maz po kazdym kocim posilku i na 100% zostac bigamistka bo nie byloby czasu sie rozwiesc
Pomylilam sie i nastawilam suszarke do prania na zbyt niska temperature w wyniku czego wyjelam poszwe lekko wilgotna i rozlozylam ja na fotelu co pozwolilo mi obalic jeszcze jeden poglad byc moze
koty nie lubia wody ale wilgoc jakos im nie przeszkadza

A tak na koniec dla mnie wciaz najbardziej smieszna wersja kota w jednopalczastych rekawiczkach czyli Milka polidaktylka

No i zapomnialam jak dlugo powinno sie mrozic mieso przed podaniem kotu, a wlasnie przytargalam do domu sliczny klocek wolowinki, moze mi ktos odswiezyc pamiec? dzieki