A jak to sprawdziłaś Moniś? Bo ja nie wiem jak to sprawdzić czy dostają odpowiednią ilość czy nie. Ale na pewno tauryna nie zaszkodzi a zwiększona jej ilość wpływa tylko na korzyść kotu także na pewno będę ją suplementować
"Jeśli tauryny jest za mało, kotu grozi zachwianie metalizmu związane z nieprawidłowym trawieniem tłuszczy" - dokładnie jak u Marysi
http://www.kocie-abc.pl/dieta/tauryna-z-czym-to-sie-je/"Przy stwierdzeniu niedoborów tauryny powinno się zalecić dla kota dietę z wystarczającą zawartością tauryny (pokarmy mięsne), a ponadto podawać per os preparaty z tauryną w dawce 250–500 mg tauryny dwa razy dziennie przez kilka tygodni. Po 4–6 tygodniach należy ponowić badanie stężenia tauryny we krwi." - bardzo medyczny i obszerny artykuł
http://www.felinologia.org.pl/tauryna-w ... ow-i-psow/Także dla mnie obniżone leukocyty i "nietrawienie tłuszczy" przez Marysie wskazuje jednoznacznie na niedobór tauryny. Kitusia zaś potrzebuje również zwiększoną porcję tauryny jako że jest seniorem i ma wyjątkowe wymagania, a Tosia to wiadomo rośnie wciąż.
W karmie mokrej jak zrozumiałam tauryny nie ma zazwyczaj, a w karmie suchej jest średnia ilość i jest słabo przyswajalna.
Tosia jednak je chętnie karmę ze swojej miseczki do której dosypałam jej i Concept for life dla kociąt i Applwas, a MArysi i Kitusi też smakuje bardzo Applaws. Oczywiście Kitusi nie będę tej karmy dawać, tylko MArysi a po rozdzieleniu niewiele jej już zostało no i przyjdzie się nam pożegnać z tą karmą, bo jest niebezpieczna dla Kitusi, że tak to ujmę. Ale raz pozwoliłam Kitusi zjeść. A jutro przyjedzie Naturea

edit. godzinę później!
Zrobiłam zestawienie karm i padniecie jak to zobaczycie!!!! Ciągle chodzę po karmach i porównuję składniki analityczne - postanowiłam to zebrać do kupy. Powoli będę dopisywać wszystkie karmy i wszystkie warianty karm. Ale dosłownie do jakiego ja wniosku doszłam!!! AŻ OCZOM NIE WIERZĘ!
Mówiłam Wam, ze najpiękniej moje koty wyglądały po Purizonie, wetce sie oczy świeciły, koty miały futro nieziemskie, nigdy tak dobrze Kitusia nie wyglądała, dosłownie nigdy - i nie wiedziałam czemu, czy to białka czy co?! PATRZCIE TO!
4000 mg TAURYNY najwięcej ze wszystkich karm! I TUTAJ krył się ten myk! To udowadnia jak ten składnik jest ważny w karmach! No to dziewczyny - trzeba suplementować
ps. tabelka będzie aktualizowana
Satirra bardzo dziękuję

Od dziś będzie to stale w naszej diecie

Kociej w sensie

Hills +12 dlatego jest w tabelce teraz, że jest pod wzg. składników analitycznych najkorzystniejszy dla Kitusi - ten niby idealny, więc patrzymy i dążymy do niego, ale ponieważ nie chcemy zbóż, kukurydzy i innych dziadostw w karmie, a tylko takie mają tak niskie parametry, a mięsne ciut wyżej to musimy iść na kompromis - Naturea wydaje mi się najlepszym wyborem

Tylko teraz jak dodać taurynę do jednej saszetki, żeby każdy kot zjadł jej odpowiednią ilość, bo znając życie to Tosia pochłonie 4/5 dobowego zapotrzebowania na taurynę dla 3 kotów