Bytomskie Łobuzy cz. 7 :) zdj str 54, 74, 76, 90, 96 :)

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon lut 08, 2016 17:20 Re: Bytomskie Łobuzy cz. 7 :) zdj str 54, 74, 76 - dużo fot

Dopytaj :) My też mamy wizytę i badania za ponad tydzień i wtedy też o tym pogadam :)
Skarby: Obrazek

klaudiafj

Od: Czw cze 05, 2014 21:02

Post » Pon lut 08, 2016 17:27 Re: Bytomskie Łobuzy cz. 7 :) zdj str 54, 74, 76 - dużo fot

Znaczy się, nie jest tak, żebym czytała o taurynie pierwszy raz :) Sądziłam, że w dobrej karmie jest tego odpowiednia ilość. Nie wiedziałam, że mimo to koty mogą mieć braki i że trzeba suplementować. Zastanawiam się jeszcze jak to podawać - bo wybrałam preparat w proszku do rozpuszczenia w małej ilości wody. To się dodaje do karmy mokrej i ok. Ale jak ja mam trzy koty. Tauryny ma być: Dorosły kot powinien otrzymać dziennie 250 - 500 mg tauryny wymieszanej z karmą. " to jak ja mam to zrobić, żeby każdemy kotu dać odpowiednią ilość? Czy wystarczy w jednej wodzie rozpuścić dawkę dla trzech kotów, dodać to do saszetki i potem proporcjonalnie dać kotom - ale i tak większość opędzluje Tosia. Kitusia je mało mokrego, Marysia ciut więcej.. Czy do małej ilości saszetki - 1 mała łyżeczka - to dawka dla Kitusi na raz - dodać tą taurynę w porcji odpowiedniej dla niej... Nie wiem jak to ogarnąć ;)

I na ile mi wystarczy 100 g tauryny dla trzech kotów?

edit. chłop policzył i wyszło mu, że tauryny starczy nam na ponad 2 miesiące w opakowaniu 100 gr.

klaudiafj

Post » Pon lut 08, 2016 17:32 Re: Bytomskie Łobuzy cz. 7 :) zdj str 54, 74, 76 - dużo fot

Powiem Ci, że wymiękład od samego czytania :ryk: Faktycznie masz się nad czym zastanawiać. Dlatego wybrałam mimo wszystko w tabletkach, bo łatwiej panować nad dawkami, choć ta w proszku mnie kusiła, bo jest to czysta tauryna bez dodatków.
Ale poszłam na łatwiznę.

100 gramów - hmm, na trzy koty wychodzi 750-1500 mg dziennie. Czyli kalkulator mi podpowiada że wystarczy na 133 dni (przy podawaniu 250 mg na łebka) do 66 dni (przy 500 mg na kota). Czyli co najmniej 2 miesiące powinno być.

EDIT: to nam podobnie wyszło ;)

KatS

Od: Pt wrz 25, 2015 14:59

Post » Pon lut 08, 2016 17:35 Re: Bytomskie Łobuzy cz. 7 :) zdj str 54, 74, 76 - dużo fot

Wyszło Wam dokładnie tak samo :D Tylko ja jako artist zaokrągliłam to a m. policzył dla maksymalnej dawki :D

A bym sama tego nie policzyła ani do następnych świąt :ryk:

klaudiafj

Post » Pon lut 08, 2016 19:14 Re: Bytomskie Łobuzy cz. 7 :) zdj str 54, 74, 76 - dużo fot

Dzień dobry :D
Okzauje sie ze moje koty też dostają za mało tauryny :/ Bo w tej karmie co jedzą teraz jest jej za mało wg normy.
Mili <3 (AMY <3 pamietamy) Obrazek plus Bagira ObrazekObrazek
Watek : viewtopic.php?f=46&t=204368
Bagi do adopcji: viewtopic.php?f=13&t=200315

MonikaMroz

Od: Nie lip 24, 2011 9:30

Post » Pon lut 08, 2016 20:37 Re: Bytomskie Łobuzy cz. 7 :) zdj str 54, 74, 76 - dużo fot

Jak dobrze poszukasz, to kupisz 1kg tauryny w cenie tej 100g z zooplusa. Dobrze przechowywana może leżeć bardzo długo, 2 lata spokojnie. W odpowiednich warunkach nawet dłużej i tutaj datą ważności nie trzeba się wtedy aż tak przejmować.
Poza tym tauryny nie da się przedawkować, jej nadmiar jest wydalany z moczem. Przy niektórych chorobach zaleca się podawanie nawet 1g tauryny dziennie.

Tutaj chyba jest najtaniej :-)
http://podkowalinypl.shoper.pl/pl/p/Tau ... cza-99/622

Satirra

Od: Nie lut 23, 2014 10:33

Post » Pon lut 08, 2016 20:58 Re: Bytomskie Łobuzy cz. 7 :) zdj str 54, 74, 76 - dużo fot

Obrazek
Ejj,kochanie,ja tu jestem nie tam halooo !!!

Ale foteczki :1luvu:
Obrazek

Myszolandia

Od: Pon sty 19, 2009 22:48

Post » Pon lut 08, 2016 21:15 Re: Bytomskie Łobuzy cz. 7 :) zdj str 54, 74, 76 - dużo fot

A jak to sprawdziłaś Moniś? Bo ja nie wiem jak to sprawdzić czy dostają odpowiednią ilość czy nie. Ale na pewno tauryna nie zaszkodzi a zwiększona jej ilość wpływa tylko na korzyść kotu także na pewno będę ją suplementować :)

"Jeśli tauryny jest za mało, kotu grozi zachwianie metalizmu związane z nieprawidłowym trawieniem tłuszczy" - dokładnie jak u Marysi http://www.kocie-abc.pl/dieta/tauryna-z-czym-to-sie-je/

"Przy stwierdzeniu niedoborów tauryny powinno się zalecić dla kota dietę z wystarczającą zawartością tauryny (pokarmy mięsne), a ponadto podawać per os preparaty z tauryną w dawce 250–500 mg tauryny dwa razy dziennie przez kilka tygodni. Po 4–6 tygodniach należy ponowić badanie stężenia tauryny we krwi." - bardzo medyczny i obszerny artykuł http://www.felinologia.org.pl/tauryna-w ... ow-i-psow/

Także dla mnie obniżone leukocyty i "nietrawienie tłuszczy" przez Marysie wskazuje jednoznacznie na niedobór tauryny. Kitusia zaś potrzebuje również zwiększoną porcję tauryny jako że jest seniorem i ma wyjątkowe wymagania, a Tosia to wiadomo rośnie wciąż.
W karmie mokrej jak zrozumiałam tauryny nie ma zazwyczaj, a w karmie suchej jest średnia ilość i jest słabo przyswajalna.

Tosia jednak je chętnie karmę ze swojej miseczki do której dosypałam jej i Concept for life dla kociąt i Applwas, a MArysi i Kitusi też smakuje bardzo Applaws. Oczywiście Kitusi nie będę tej karmy dawać, tylko MArysi a po rozdzieleniu niewiele jej już zostało no i przyjdzie się nam pożegnać z tą karmą, bo jest niebezpieczna dla Kitusi, że tak to ujmę. Ale raz pozwoliłam Kitusi zjeść. A jutro przyjedzie Naturea :)

edit. godzinę później!

Zrobiłam zestawienie karm i padniecie jak to zobaczycie!!!! Ciągle chodzę po karmach i porównuję składniki analityczne - postanowiłam to zebrać do kupy. Powoli będę dopisywać wszystkie karmy i wszystkie warianty karm. Ale dosłownie do jakiego ja wniosku doszłam!!! AŻ OCZOM NIE WIERZĘ!

Mówiłam Wam, ze najpiękniej moje koty wyglądały po Purizonie, wetce sie oczy świeciły, koty miały futro nieziemskie, nigdy tak dobrze Kitusia nie wyglądała, dosłownie nigdy - i nie wiedziałam czemu, czy to białka czy co?! PATRZCIE TO!

Obrazek

4000 mg TAURYNY najwięcej ze wszystkich karm! I TUTAJ krył się ten myk! To udowadnia jak ten składnik jest ważny w karmach! No to dziewczyny - trzeba suplementować :mrgreen:

ps. tabelka będzie aktualizowana ;)

Satirra bardzo dziękuję :) Od dziś będzie to stale w naszej diecie :) Kociej w sensie 8)
Hills +12 dlatego jest w tabelce teraz, że jest pod wzg. składników analitycznych najkorzystniejszy dla Kitusi - ten niby idealny, więc patrzymy i dążymy do niego, ale ponieważ nie chcemy zbóż, kukurydzy i innych dziadostw w karmie, a tylko takie mają tak niskie parametry, a mięsne ciut wyżej to musimy iść na kompromis - Naturea wydaje mi się najlepszym wyborem :)

Tylko teraz jak dodać taurynę do jednej saszetki, żeby każdy kot zjadł jej odpowiednią ilość, bo znając życie to Tosia pochłonie 4/5 dobowego zapotrzebowania na taurynę dla 3 kotów :mrgreen:
Ostatnio edytowano Pon lut 08, 2016 21:22 przez klaudiafj, łącznie edytowano 1 raz

klaudiafj

Post » Pon lut 08, 2016 21:21 Re: Bytomskie Łobuzy cz. 7 :) zdj str 54, 74, 76 - dużo fot

O, niezła cena tej tauryny, bo faktycznie ta w zooplusie droga! Dzięki Satirra! :)

KatS

Post » Pon lut 08, 2016 21:32 Re: Bytomskie Łobuzy cz. 7 :) zdj str 54, 74, 76 - dużo fot

Kupione, zapłacone, czekamy na 1 kg tauryny :mrgreen:

klaudiafj

Post » Pon lut 08, 2016 21:33 Re: Bytomskie Łobuzy cz. 7 :) zdj str 54, 74, 76 - dużo fot

:ok: :ok: :ok:
Toż to na półtora roku porcja! Ale będziesz miała lsniące futrzaki! :mrgreen:

KatS

Post » Pon lut 08, 2016 21:43 Re: Bytomskie Łobuzy cz. 7 :) zdj str 54, 74, 76 - dużo fot

Oo nie wiedziałam, bo nie umiem porachować :) I może ta cała "alergia" od Marysi to również z powodu niedoboru tauryny - to by wszystko pasowało :)

klaudiafj

Post » Wto lut 09, 2016 11:34 Re: Bytomskie Łobuzy cz. 7 :) zdj str 54, 74, 76 - dużo fot

Super te porównanie karm w tabelce! :ok:
Marcelowi sypie się sierść...
Obrazek

aannee99

Od: Wto sie 28, 2012 8:35

Post » Wto lut 09, 2016 13:12 Re: Bytomskie Łobuzy cz. 7 :) zdj str 54, 74, 76 - dużo fot

:mrgreen:
hyhyhy Dlatego moje takie świecące jak psy hyhy dzwonki :twisted:
do purizona dosypuje teraz trochę karmy na zęby :D

gdzie zamawiałaś tą taurynę ?

nie wiem czy wystarczy tej tauryny tyle ile przyjmują moje Futra, czy potrzebują więcej ?

super ta tabelka, naprawdę dzięki za poświecenie czasu i zrobienie takiego zestawienia :ok:
ja zawsze Was czytam, ale ze moja wiedza jest na poziomie 0 to tylko cicho siedze :mrgreen:
"Dom należy do kotów. My tylko spłacamy kredyt"
Obrazek

Moli25

Od: Pon gru 22, 2014 21:40

[poprzednia][następna]