CHOCO i Nero zapraszają po raz 4!

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon wrz 15, 2014 22:56 Re: CHOCO i Nero już 2 LETNI zapraszają po raz 4!

Ja właśnie przystosowuję się do porad dietetyka :twisted:

Przy okazji zapraszam do zaglądania i czytania wątka z moim pytaniem.... viewtopic.php?f=8&t=164667

Forum bezglutenowe znalazłam właściwie jedno i na nim niewiele...
Na temat nietolerancji pokarmowej jest jeszcze mniej, zdarzają się stare wątki albo pytania bez odpowiedzi...

Najwięcej osób jest zainteresowanych celiakią... ale zalecenia mają inne...
Inne przypadki są na abrahamisara...- http://abrahamisara.pl/forum/naprotechn ... -przepisy/

Znacznie lepsze są blogi, w których osoby dzielą się swoimi doświadczeniami np. ten - http://smakoterapia.blogspot.com lub ten: http://alergia-pokarmowa.bloog.pl/stati ... index.html
........
........
Doceniam co miałam dopiero gdy to straciłam….
Zawsze mówiłam, że na nic nie mam czasu…. to co powinnam powiedzieć teraz… - zamilkłam… :evil:
Przed chwilą skończyłam codzienne pieczenia i obróbkę ryby na jutro.
….
W jaki sposób gotujecie gulasz i jakie macie metody na szybką obróbkę mięsa wołowego?
...Obrazek...Obrazek

kussad

Avatar użytkownika
 
Posty: 14240
Od: Pt paź 13, 2006 9:59
Lokalizacja: Warszawa

Post » Wto wrz 16, 2014 5:06 Re: CHOCO i Nero już 2 LETNI zapraszają po raz 4!

Mieso wolowe w szybkiej obrobce to sposobem jest garnek cisnieniowy-rolady wychodza z niego mieciutkie-nawet starego wola zmiekczy. No i szybko sie robi :kotek:

Ja kupuje mieso w jednym sklepie formowym tma maja wylacznie z bykow rocznych mieso,czyli nie takie stare :kotek:
Psiara zreformowana od 2007 Smakusia, Gucio od 2008 oraz Rysia od 2009, Gapka odeszła w 2014, Gucio w 2017, Ryś i Jaga w 2020 . Nowi mieszkańcy Aki od 2018,a Bigos I Tekla od 2020 .
Smakusia odeszła 14.05.2024.

anulka111

Avatar użytkownika
 
Posty: 103114
Od: Sob lip 14, 2007 16:39
Lokalizacja: Zabrze

Post » Wto wrz 16, 2014 8:41 Re: CHOCO i Nero już 2 LETNI zapraszają po raz 4!

Nie gotuję gulaszu :mrgreen:
Kussadku, o takie rzeczy to najlepiej pytać na obiadowym: viewtopic.php?f=8&t=160777
"We don't apologize
And that's just the way it is
But we can harmonize
Even if we sound like shit
Don't try to criticize
You bitches better plead the fifth" \\m//
MRRRRAAUUUUUU! :twisted: HELL BLOODY YEAH! :twisted:
"Dark matter. It's not atoms. It's the other stuff." :ryk:

Caragh

Avatar użytkownika
 
Posty: 26628
Od: Pon sie 03, 2009 23:03
Lokalizacja: Ślůnsk

Post » Wto wrz 16, 2014 9:03 Re: CHOCO i Nero już 2 LETNI zapraszają po raz 4!

Są też "wyrafinowane" wątki Casicy
viewtopic.php?f=8&t=119357
viewtopic.php?f=8&t=159720
Tu przepis na gulasz wolowy
viewtopic.php?p=10380128#p10380128

Ja teraz rzadko gotuję z potrawy wołowiny - trudno trafić dobrą.
Gulasz co najmniej dzień się maceruje w zaprawie ( z tego co sie nawinie: olej, musztarda sól, zioła i alko lub ocet jabłkowy)

NITKA/KARINKA

Avatar użytkownika
 
Posty: 12975
Od: Sob lut 21, 2009 8:41

Post » Śro wrz 17, 2014 6:39 Re: CHOCO i Nero już 2 LETNI zapraszają po raz 4!

Obrazek

Patmol

Avatar użytkownika
 
Posty: 28701
Od: Śro gru 30, 2009 14:03
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Post » Śro wrz 17, 2014 8:36 Re: CHOCO i Nero już 2 LETNI zapraszają po raz 4!

Dzień dobry :)
Jak idzie dieta? Podziel się co lepszymi przepisami, może i coś zachęci do wypróbowania :D
Mizianka dla Choco i Nero :D
"We don't apologize
And that's just the way it is
But we can harmonize
Even if we sound like shit
Don't try to criticize
You bitches better plead the fifth" \\m//
MRRRRAAUUUUUU! :twisted: HELL BLOODY YEAH! :twisted:
"Dark matter. It's not atoms. It's the other stuff." :ryk:

Caragh

Avatar użytkownika
 
Posty: 26628
Od: Pon sie 03, 2009 23:03
Lokalizacja: Ślůnsk


Post » Pon wrz 22, 2014 9:14 Re: CHOCO i Nero już 2 LETNI zapraszają po raz 4!

Jestem ponownie.
Ostatnio jeśli gdziekolwiek to spotykałyście mnie głównie na wątku diety…
Temat stopniowo zaczynam ogarniać….

Zacytuję sama siebie
Swoich eksperymentalnych wersji przepisów jeszcze nigdzie nie wklejam nawet na wątek swoich zwierzaków bo....
muszę zrobić z nich czytelne i bardzo dokładne notatki,
z większości przepisów muszę zamieniać albo usuwać bardzo dużo produktów co czasem niespecjalnie wpływa na produkt końcowy
przepisy podane w formie wagi muszę przerobić na objętościowe - zrobić sobie taką tabelkę...

Na przykład wczoraj nie zaglądnęłam sobie tutaj
dorobella pisze: pisze:Mam Amicę 1-150 stopni, 2-165, 3-180, 4-195, 2-210, 6-225,7-240, 8-255

i chleb gryczano-jaglany na sodzie wg całkiem nowego przepisu piekłam w za niskiej temperaturze
Wszystko sobie muszę przeorganizować – nie mogę codziennie piec do nocy malutkich porcji - wypracować jakiś system bo oprócz chleba potrzebne coś na obiad i pozostałe posiłki, napoje i przekąski.
….
Wątek o diecie myślę, że stopniowo zmieni się w mój prywatny – z notatkami z kolejnych wersji przepisów…. moich eksperymentów prób i porażek…zanim dojdę do ostatecznej wersji… będzie to smakowało TZ i mnie i będzie ilość, do której mogę dołączyć…

W sklepach miewam wpadki – byłam dumna z zakupu dżemu dla TZ… nie konserwowany i w ogóle świetny… a co czytam za kasą – cukier trzcinowy… - mamy zakaz drożdży! :twisted:

Rano w słoiku widzę kaszę gryczaną tylko… jak sprawdzę czy to biała czy palona…
……
Moje pytania?
Wołowinę i gulasz i mielone ugotowałam w szybkowarze!
….
Wątek „obiadowy’ i „wyrafinowana kuchnia” znam i czasem tam zaglądam ale krępuję się zadawać tam całkiem banalne pytania dziewczynom, które świetnie gotują… :oops:
Wolę tutaj bardziej prywatnie u siebie…

Właśnie te nasze rozmowy wspominam jako najmilsze – zwykłe typu co dziś gotuję na obiad – zawsze okazuje się, że czymś się różni nasz przepis albo odkrywamy coś nowego! :)
…..
Jak się czujecie? Co u Was słychać?
Czy macie dużo pracy i prywatnej i służbowej?
Czy Lenka jest w pracy?

Czy Czekoladowa Księżniczka już miała badania kontrolne i jak się czuje?
Pozdrawiam Ewa
...Obrazek...Obrazek

kussad

Avatar użytkownika
 
Posty: 14240
Od: Pt paź 13, 2006 9:59
Lokalizacja: Warszawa

Post » Pon wrz 22, 2014 9:36 Re: CHOCO i Nero już 2 LETNI zapraszają po raz 4!

Hej, hej, fajnie, że znowu zajrzałaś do wąta :D
Pytaj na obiadowym, właśnie z tego doświadczenia trzeba korzystać :ok:

Ja w weekend robiłam kuskus z marchewką, groszkiem i kukurydzą. Miało być z rybką, która miała być w zamrażarce. No ale nie znalazłam, więc było wegetariańsko.

Kiedy jakieś nowe fotki zwierzaczków? :D
"We don't apologize
And that's just the way it is
But we can harmonize
Even if we sound like shit
Don't try to criticize
You bitches better plead the fifth" \\m//
MRRRRAAUUUUUU! :twisted: HELL BLOODY YEAH! :twisted:
"Dark matter. It's not atoms. It's the other stuff." :ryk:

Caragh

Avatar użytkownika
 
Posty: 26628
Od: Pon sie 03, 2009 23:03
Lokalizacja: Ślůnsk

Post » Wto wrz 23, 2014 9:09 Re: CHOCO i Nero już 2 LETNI zapraszają po raz 4!

Żyję.
Lenka wróciła, ale nie ma cały tydzień pani Eli i to niestety widać.

Załatwiłam sobie zatokę - latając między rozgrzaną kuchnią i zimną piwnicą.
Koty jedzą i śpią, czasami się straszą.

co do kaszy gryczanej niepalona jest zdecydowanie jasniejsza i mniej czujna.

NITKA/KARINKA

Avatar użytkownika
 
Posty: 12975
Od: Sob lut 21, 2009 8:41

Post » Wto wrz 23, 2014 9:25 Re: CHOCO i Nero już 2 LETNI zapraszają po raz 4!

jak to czujna? 8)

ach -ja tez się uczę gotować :wink: trudna sprawa

Patmol

Avatar użytkownika
 
Posty: 28701
Od: Śro gru 30, 2009 14:03
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Post » Wto wrz 23, 2014 9:44 Re: CHOCO i Nero już 2 LETNI zapraszają po raz 4!

:oops:
ja wszystko wącham i próbuję/nadgryzam np suchą kaszę czy surowe ciasto.
Palona kasza ma znacznie intensywniejszy zapach i smak.

NITKA/KARINKA

Avatar użytkownika
 
Posty: 12975
Od: Sob lut 21, 2009 8:41

Post » Wto wrz 23, 2014 9:49 Re: CHOCO i Nero już 2 LETNI zapraszają po raz 4!

bardziej pachnie 8)

a wolno jeśc surowo ciasto? podobno nie :twisted:

Patmol

Avatar użytkownika
 
Posty: 28701
Od: Śro gru 30, 2009 14:03
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Post » Wto wrz 23, 2014 9:50 Re: CHOCO i Nero już 2 LETNI zapraszają po raz 4!

Dlaczego :oops: Robisz dosłownie to samo i identycznie jak ja oprócz próbowania surowej mąki pszennej :D

Oglądałam kaszę na targu a rano i wieczorem moją ze słoika – jednak mam paloną a nie białą.
Biała jest biała i ma inny łagodny smak i jest bardziej miękka…
………
Rano o czym już wiecie miałam niespodziankę – odkryłam post Koleżanki, z Której przepisów korzystam od lat.
Nie wiem czy Ją znacie i pamiętacie! – to ostatni wątek Alusi i Jej kociaków viewtopic.php?f=46&t=119886&start=1170
Po bardzo długim milczeniu ujawniła się Nasza Alusia viewtopic.php?f=8&t=164886&p=10778476#p10778422
alus1 pisze:Biorę udział w konkursie Biedronki który tak mocno reklamują w TV, można w nim wygrać mikser.
Dotąd nie prosiłam o takie przysługi, jednak osoby w konkursie z pierwszych miejsc maja po 6000 głosów co trudne jest do uzyskania normalną drogą wśród znajomych i stad moja prośba do Was. Przy Waszej pomocy na pewno uda mi się wygrać nowy mikser który pomoże mi tworzyć nowe przepisy na bloga.
Dlatego bardzo Was proszę o Wasze głosy i poparcie :oops:
http://www.zostanmistrzemkuchni.pl/prze ... mi,id-1027

Oczywiście do konkursu dołączyłam i zagłosowałam jako 128 i udostępniłam na FB!

Ciekawe o której dziś w nocy wyjdę z kuchni i czy komputer mi raczy zadziałać.... bo już dojrzewam do opracowania i wklejenia pierwszego przepisu w wersji na komputer a nie jak do tej pory odręcznych notatek...:twisted:
...Obrazek...Obrazek

kussad

Avatar użytkownika
 
Posty: 14240
Od: Pt paź 13, 2006 9:59
Lokalizacja: Warszawa

Post » Wto wrz 23, 2014 9:53 Re: CHOCO i Nero już 2 LETNI zapraszają po raz 4!

Od dzieciństwa jadłam - mama zawsze mnie straszyła skrętem kiszek.
Ale nawet gorączki po proszku do pieczenia nioe miałam.
Omijam tylko ciasto na amoniaku.

NITKA/KARINKA

Avatar użytkownika
 
Posty: 12975
Od: Sob lut 21, 2009 8:41

[poprzednia][następna]



Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Lifter, Marmotka, zuza i 950 gości