Bytomskie Łobuzy :) cz. 14 - 99 fot str 94, nowe str. 97

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie sty 06, 2019 18:19 Re: Bytomskie Łobuzy :) cz. 14 - foty str. 46 :)

klaudiafj pisze:No właśnie. Nawet teraz czytam, że testy szczegolnie u kotów są malo wiarygodne - https://www.zwierzakowo.pl/portal/alerg ... owadzenie/
Będę szukac jeszcze informacji o testach.

Dziwne jest to, że karma Thrive sluzyla tyle czasu. Mielismy w pewnym momencie smak kurczak z indykiem, wiec kupilam po tym kurczaka (ktory juz mielismy) i Marysia się wylizała. Czyzby cos zmieniono w karmie? Byłam pewna tego kurczaka, bo mielismy go nie raz. A wczesniej na smak rybny Thrive i Kubi i Mani wykazali alergie a też ten smak juz był. To bardzo dziwne. Nagle karma nie służy, a tyle.czasu służyła.

A jesteś pewna, ze to kwestia suchej karmy? a nie mokrej ktorą też podawałaś w tym czasie? Myslę, ze warto poanalizować.
ObrazekObrazekObrazek"Nigdy nie wiemy, kiedy widzimy kogoś PO RAZ OSTATNI..."
"Kiedy się kogoś kocha to ten drugi ktoś nigdy nie znika"
Moja Rodzina w Niebie:Tata(*),Mika(*),Mama(*),DeeDee(*), Adas(*), Lapcio(*),Kosiniak(*),Milenka(*), Nusia (*)Miluś(*)NUTKA!!(*)..Nie wierzę...

Marzenia11

Od: Sob lut 28, 2009 21:24

Post » Nie sty 06, 2019 18:22 Re: Bytomskie Łobuzy :) cz. 14 - foty str. 46 :)

klaudiafj pisze:Moje tez nie przepadły za feringą.
Mozna karmić stale karmą weterynaryjną. Zalezy jaka i na co. Np na alergie to do konca życia można. Cukrzycową też.

Moje koty nie mają strupków. Mają piękne, lśniące, mieciutkie futra. I nawet nie linieją. Nie mam problemow z siercią w domu. Ale boje się, że na Hills lub RC zaczną :/
Drapią sie po glowie, ale moze jedynie lekkie przerzedzenie jest widoczne, choc i to nie jest pewne. I nie drapią sie bardzo. Nie wyglądają jak wypłosze :) więc myślę, że mam jeszcze czas na myslenie i nie muszę robić gwaltownych ruchów.
Marysia bardziej mnie martwi niż Kubi. Bo nie wiem co jej nie pasuje w tych suchych karmach, a w testach nie ma.konserwantow, z tego co pamietam :/

To ja bym się mocno zastanowiła, czy to alergia pokarmowa.
Alergia pokarmowa - wg wet dermatolog - to drapanie po pyszczku i bródce, uszy az do strupków, zmian na skórze widocznych i z silnym świądem. Sam łepek to chyba coś innego - nie zapamietałam, mówiła, a np alergia na żwir objawia się na brzuchu.
Moja Rodzina w Niebie:Tata(*),Mika(*),Mama(*),DeeDee(*), Adas(*), Lapcio(*),Kosiniak(*),Milenka(*), Nusia (*)Miluś(*)NUTKA!!(*)..Nie wierzę...

Marzenia11

Post » Nie sty 06, 2019 18:23 Re: Bytomskie Łobuzy :) cz. 14 - foty str. 46 :)

Ale jak nie alergia to co?

aga66

Od: Nie mar 05, 2017 18:46

Post » Nie sty 06, 2019 18:26 Re: Bytomskie Łobuzy :) cz. 14 - foty str. 46 :)

Tak, na pewno warto. Jednak mam Marysię juz pare lat i za kazdym razem po czasie wychodzą jakies problemy zdrowotne/alergiczne i kiedy zaczęłam podawać następną karme to te problemy samoistnie mijały a po czasie pojawiały się kolejne. I znowu zmiana suchej rozwiazywala problem, ale po czasie znowu powodowala cos nowego. Ten schemat juz sie tyle razy powtórzył, że zaczelam go zauważać.
Mokra tez bedzie pod lupą.

Marzenia11 pisze:
klaudiafj pisze:Moje tez nie przepadły za feringą.
Mozna karmić stale karmą weterynaryjną. Zalezy jaka i na co. Np na alergie to do konca życia można. Cukrzycową też.

Moje koty nie mają strupków. Mają piękne, lśniące, mieciutkie futra. I nawet nie linieją. Nie mam problemow z siercią w domu. Ale boje się, że na Hills lub RC zaczną :/
Drapią sie po glowie, ale moze jedynie lekkie przerzedzenie jest widoczne, choc i to nie jest pewne. I nie drapią sie bardzo. Nie wyglądają jak wypłosze :) więc myślę, że mam jeszcze czas na myslenie i nie muszę robić gwaltownych ruchów.
Marysia bardziej mnie martwi niż Kubi. Bo nie wiem co jej nie pasuje w tych suchych karmach, a w testach nie ma.konserwantow, z tego co pamietam :/

To ja bym się mocno zastanowiła, czy to alergia pokarmowa.
Alergia pokarmowa - wg wet dermatolog - to drapanie po pyszczku i bródce, uszy az do strupków, zmian na skórze widocznych i z silnym świądem. Sam łepek to chyba coś innego - nie zapamietałam, mówiła, a np alergia na żwir objawia się na brzuchu.

To jest alergia. Marysia sie wylizuje. Koty sie drapią ale nie az tak, że do ran. Alergia wyszlam tez w badaniu krwi i w obrazie usg. Nie mamy juz zadnych krysztalow w pecherzu.
Aha Marysia miała strupki delikatne przy uszach jak mielismy thrive kirczakową.
Skarby: Obrazek

klaudiafj

Od: Czw cze 05, 2014 21:02

Post » Nie sty 06, 2019 18:28 Re: Bytomskie Łobuzy :) cz. 14 - foty str. 46 :)

Jeżeli schemat się powtarza już od lat to też jest zastanawiające i nie szukałabym winy w karmach.
A jak moze alergia wyjśc w usg? Pytam z ciekawości. Notka miała usg niedawno i dr Marciński (spec najlepszy podobno) nie mówił,że widzi alergię..

Marzenia11

Post » Nie sty 06, 2019 18:28 Re: Bytomskie Łobuzy :) cz. 14 - foty str. 46 :)

Alergia moze byc przeciez tez ladogniejsza i silniejsza. Teraz Kubi sie drapie, ale nie jest wydrapany. Po Acanie wydrapal brode i brzuch. Po Thrive rybnej wydrapał tylko brode.

klaudiafj

Post » Nie sty 06, 2019 18:31 Re: Bytomskie Łobuzy :) cz. 14 - foty str. 46 :)

A ja wzięłam opakowanie Purizonu z premii bonusowej z Zooplusa i Maniek i Bambek po niej wymiotowały. Kitka nie ruszyła bo ona tylko RC :strach: Także Purizon wyraźnie im nie służy a niby taka dobra karma ale to nietoleracja pokarmowa a nie alergia.

aga66

Post » Nie sty 06, 2019 18:32 Re: Bytomskie Łobuzy :) cz. 14 - foty str. 46 :)

Marzenia11 pisze:Jeżeli schemat się powtarza już od lat to też jest zastanawiające i nie szukałabym winy w karmach.
A jak moze alergia wyjśc w usg? Pytam z ciekawości. Notka miała usg niedawno i dr Marciński (spec najlepszy podobno) nie mówił,że widzi alergię..

Jak nie w karmach?? A w czym? Skoro to suche powoduje problemy. Alergia wychodzi w usg poprzez poszerzone ale nie pamietam co(sciana jelita może). Wetka powiedziala że taki obraz jest na skutek alergii, ktora juz dluzej trwa. Co by sie zgadzało z dlugim jedzeniem suchej Thrive.
Ostatnio edytowano Nie sty 06, 2019 18:34 przez klaudiafj, łącznie edytowano 1 raz

klaudiafj

Post » Nie sty 06, 2019 18:34 Re: Bytomskie Łobuzy :) cz. 14 - foty str. 46 :)

aga66 pisze:A ja wzięłam opakowanie Purizonu z premii bonusowej z Zooplusa i Maniek i Bambek po niej wymiotowały. Kitka nie ruszyła bo ona tylko RC :strach: Także Purizon wyraźnie im nie służy a niby taka dobra karma ale to nietoleracja pokarmowa a nie alergia.

Słyszałam od producenta - nie moge powiedzieć, bo została mi zdradzona pewna tajemnica habdlowa - że w promocji się sprzedaje mie do końca pełnowartościową karmę. Np. jeśli masz promocję taką, zę na opakowaniu 400gr jest napisane 200gr gratis, czyli jest większe opakowanie to mozesz sobie ją spokojnie odpuścić, i nie ryzykowac zdrowia kota, a jeśli promocja to połączone dwa opakowania 400g to jest ok.

Marzenia11

Post » Nie sty 06, 2019 18:34 Re: Bytomskie Łobuzy :) cz. 14 - foty str. 46 :)

A może uczulają się z czasem jedząc dłużej jedną karmę? Niezależnie jaką. Nie od kazdej od razu były sensacje przecież.

aga66

Post » Nie sty 06, 2019 18:35 Re: Bytomskie Łobuzy :) cz. 14 - foty str. 46 :)

aga66 pisze:A może uczulają się z czasem jedząc dłużej jedną karmę? Niezależnie jaką. Nie od kazdej od razu były sensacje przecież.

Wlasnie... Moze tak.

Nietolerancja pokarmowa a alergia to nie to samo?

Moje koty na Purizonie dostaly krysztalow :/ zreszta nie tylko moje.

klaudiafj

Post » Nie sty 06, 2019 18:36 Re: Bytomskie Łobuzy :) cz. 14 - foty str. 46 :)

klaudiafj pisze:
Marzenia11 pisze:Jeżeli schemat się powtarza już od lat to też jest zastanawiające i nie szukałabym winy w karmach.

Jak nie w karmach?? A w czym? Skoro to suche powoduje problemy. Alergia wychodzi w usg poprzez poszerzone ale nie pamietam co(sciana jelita może). Wetka powiedziala że taki obraz jest na skutek alergii, ktora juz dluzej trwa. Co by sie zgadzało z dlugim jedzeniem suchej Thrive.

Coś w kocie? Nie uwierzę, ze regularnie po kilku miesiącach wszystkie firmy się kiepszcza i dodają coś syfnego co uczula Twoje koty.
Trzeba szukać w kocie.
Zresztą alergia jest od razu, a nie wychodzi po jakimś czasie, zwłaszcza w takim schemacie jak opisujesz.
Bardziej mi to na nietolerancję pokarmową wygląda, a nie alergię.

Marzenia11

Post » Nie sty 06, 2019 18:38 Re: Bytomskie Łobuzy :) cz. 14 - foty str. 46 :)

Alergia moze wyjsc po czasie o czym moja wetka mowila wielokrotnie i tez o tym czytalam i z ludzmi jest tak samo.

Ale jaka jest roznica miedzy nietolerancja pokarmowa a alergia?

klaudiafj

aga66 pisze:A może uczulają się z czasem jedząc dłużej jedną karmę? Niezależnie jaką. Nie od kazdej od razu były sensacje przecież.

Już napisałam przed chwilą - wtedy bardziej jest prawdopodobna nietolerancja pokarmowa, a nie alergia. A nietolerancja własnie moze się po takich dłuższych okresach stosowania jedzenia pojawiać.

Marzenia11

klaudiafj pisze:Alergia moze wyjsc po czasie o czym moja wetka mowila wielokrotnie i tez o tym czytalam i z ludzmi jest tak samo.

Ale jaka jest roznica miedzy nietolerancja pokarmowa a alergia?

Moze wyjść po czasie. ale nie od lat w regularnie powtarzającym się schemacie na karmy różnych firm.

Marzenia11

[poprzednia][następna]