Jak minął weekendzik? U nas strasznie duszno było

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
kussad pisze:Nietolerancja pokarmowa – czyli DIETA ELIMINACYJNA – bezglutenowa, bez nabiału i inne – czy ktoś ją zna, stosował i ma doświadczenia jak z tym żyć?
Od poniedziałku Mój Mąż – po rozmowie z koleżanką na temat stanu zdrowia i jej historii podjął decyzję o poszukiwaniu i przeprowadzeniu sobie testów na nietolerancję pokarmową….
Ja miałam za zadanie zdobycie i przygotowanie 59 próbek…
W środę wzięłam dzień urlopu - testy, odbiór wyniku i konsultacja…
Wyniki są takie:
Bardzo wysokie miano asIgG - pszenica, gluten, mleko krowie, pełne jajo, - całkowita eliminacja na rok
Średnie – orzeszki ziemne, drożdże, czosnek, imbir... – całkowita eliminacja na 6-9 miesięcy
Podwyższone – zboża – owies, ryż, kukurydza, żyto, pszenica Durum, ryby białe - dorsz, łupacz, flądrokształtne, rośliny strączkowe, soja… - całkowita eliminacja na 3-6 miesięcy
Pozostało: gryka biała niepalona, proso, ziemniaki, warzywa, ryby słodkowodne, dużo owoców…
Oczywiście obowiązuje zastąpienie cukru ksylitolem lub stewią ewentualnie odrobiną miodu… kawa zabroniona, herbata możliwa tylko zielona lub owocowa
Doznałam chwilowego szoku…. Muszę się wszystkiego uczyć…
Zgodnie z zaleceniami w opisie konsultacji wszędzie szukam różnych forum, dostępnych przepisów i porad, zamienników produktów, wymiany doświadczeń – wiem, że będę miała całkiem banalne i poważniejsze problemy i wątpliwości…
Razem z TZ staramy się ułożyć własną książkę kucharską z przepisami zmodyfikowanymi tylko do dozwolonych produktów.
….
Już jestem po pierwszej wizji lokalnej, próbie zrobienia zakupów i poszukiwania z której strony to ugryźć, jak czytać etykietki, gdzie zdobyć produkty…. a przy okazji nie zbankrutować…
Myślę jak zmienić technologię , jak skompletować wyposażenie…
Czy macie jakieś doświadczenia jeśli chodzi o stosowanie diety bezglutenowej, bez nabiałowej – w tym bezjajecznej, bezstrączkowej, bez ryb, bez drożdży, pieczenie chleba na własnym zakwasie, pieczenie lub gotowanie mięs i własnych wędlin...
........
Czy umiecie w domu kisić kapustę?
Już wiem, że do pieczenia chleba będę potrzebowała wodę ogórkową a nawet małosolne jeszcze nie zdążyły się ukisić…
4002 użytkowników online (przez ostatnie 5 minut)
30 użytkowników, 3972 gości, 0 anonimowych użytkowników
Bing, Finetta, Google, Evelason, joaaa, Facebook, kolejna kobietka, anetek100, ania shirley, dorcia01, zuanna, TZmestudio, Rinuś, Ziutka, Kajutek, memory, Kama202, Marysia O., milka88, Livka, Cassi_, iwna5702, Lili8522, choba, milagros19853201, Panna Cotta, Szareńkowa, dOgLoV, Sisi44, Nikus, wollygator, black_sheep, yunona
Użytkownicy przeglądający ten dział: Anna2016, zuza i 99 gości