Amberka szylkretowa Lady[`],Rudiś[`] Szejna,James,Shilla

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto sty 24, 2012 18:13 Re: Amberka szylkretowa Lady[`] Szejna,James,Rudiś, Shilla DT

Rudiś jest towarzyski z tego, co kojarzę? I nieagresywny do kotów?
To może warto spróbować - u nas na widok innego kota Shilla się ożywiała, piszczała i wyciągała łapki przez kratki. Może i u Was widok innego kota ją ożywi.
Kurcze, martwię się strasznie :( To już tak długo trwa :(
Są chwile, kiedy brak ludożerców daje się boleśnie odczuć.
Alfons Allais

Aleba

Od: Czw sie 05, 2004 16:52

Post » Wto sty 24, 2012 18:16 Re: Amberka szylkretowa Lady[`] Szejna,James,Rudiś, Shilla DT

Aleba pisze:Rudiś jest towarzyski z tego, co kojarzę? I nieagresywny do kotów?
To może warto spróbować - u nas na widok innego kota Shilla się ożywiała, piszczała i wyciągała łapki przez kratki. Może i u Was widok innego kota ją ożywi.
Kurcze, martwię się strasznie :( To już tak długo trwa :(

dlatego rozważam opcję wpuszczenia Rudisia, bo on spokojny, a Shilla lubi inne koty. może by ją namówił na wyjście...
ja też się strasznie martwię o nią :(
Obrazek
Obrazek

Joanna KA

Od: Nie mar 15, 2009 20:34

Post » Wto sty 24, 2012 18:23 Re: Amberka szylkretowa Lady[`] Szejna,James,Rudiś, Shilla DT

Nic mądrego nie potrafię podpowiedzieć :(

gosiaa

Od: Sob lut 10, 2007 18:59

Post » Wto sty 24, 2012 18:27 Re: Amberka szylkretowa Lady[`] Szejna,James,Rudiś, Shilla DT

idę założyć rękawice i ją spróbuje wyciągnąć. nie wiem czy dobrze robię, ale przynajmniej sprawdzę czy nie nasiurane...
wezmę jakieś świeże żarło
ehhhh...
Obrazek
Obrazek

Joanna KA

Post » Wto sty 24, 2012 18:29 Re: Amberka szylkretowa Lady[`] Szejna,James,Rudiś, Shilla DT

Joanna KA pisze:idę założyć rękawice i ją spróbuje wyciągnąć. nie wiem czy dobrze robię, ale przynajmniej sprawdzę czy nie nasiurane...
wezmę jakieś świeże żarło
ehhhh...

a czemu nie spróbujesz najpierw z Rudym
www.pomagam.pl/przeponazosi młoda kotka adoptowana ze schroniska pilnie zbiera na operację przepukliny przeponowej

Karolek(ona)

Od: Wto lip 05, 2011 19:33

Post » Wto sty 24, 2012 18:32 Re: Amberka szylkretowa Lady[`] Szejna,James,Rudiś, Shilla DT

Ja bym się wstrzymała z drugim kotem jeszcze - moje koty nie mają kontaktu z nowym do czasu aż poznam co w nowym kocie siedzi, świerzb, pchły, badam krew, robię testy, strasznie się zawsze boję o swoich rezydentów. Kiedyś za wcześnie wypuściłam na pokoje tymczaskę, bo wydawało się, że wszystko już ok i sprzedała moim pchły. I najgorzej było z Alusią bo zaczęla się wygryzać, a wetka nie wiedziała dlaczego, zanim odkryła pchle odchody.

A Shilla miała robione już jakieś badania? Ona była już w DT? bo nie pamiętam, to może już jest po podstawowych badaniach
Obrazek

Adoptuj. Nie kupuj.

zuzia96

Od: Czw wrz 13, 2007 14:07

Post » Wto sty 24, 2012 18:36 Re: Amberka szylkretowa Lady[`] Szejna,James,Rudiś, Shilla DT

no ja myslałam że Shilla jest po badaniach jakis
:roll:
www.pomagam.pl/przeponazosi młoda kotka adoptowana ze schroniska pilnie zbiera na operację przepukliny przeponowej

Karolek(ona)

Post » Wto sty 24, 2012 18:46 Re: Amberka szylkretowa Lady[`] Szejna,James,Rudiś, Shilla DT

Shilla jest jednym z kotów złapanych przez osoby z fundacji Jokot - mam nadzieję, że nic nie pokręcę :?
to kot działkowy, który pozostawał pod opieką tej fundacji od co najmniej listopada. była wysterylizowana, leczona na KK
czy miała robione testy - nie sądzę.
ale ostatnio po kontroli weterynarza, kotka była zdrowa.
aczkolwiek w jednym pomieszczeniu przebywała z innymi kotami, które były jeszcze zainfekowane, choć w osobnej klatce.

odsunęłam kanapę od ściany na jakieś 20 cm
wypruła zaraz za szafkę... dobre i to. chociaż rozprostuje kości.
Obrazek
Obrazek

Joanna KA

Post » Wto sty 24, 2012 18:48 Re: Amberka szylkretowa Lady[`] Szejna,James,Rudiś, Shilla DT

to teraz odsuwaj szafke potem kanape i tak w kółko niech polata troche moze sie podda i wyjdzie :wink:
albo posika a to tez bedzie dobrze

Karolek(ona)

Post » Wto sty 24, 2012 19:01 Re: Amberka szylkretowa Lady[`] Szejna,James,Rudiś, Shilla DT

Każdy kot jest inny i inaczej znosi zmianę miejsca.

Kiedyś zawiozłam do DS kotkę, która zasiedziała się u mnie na tymczasie 7 miesięcy. Kotka była domowa, wchodziła na kolana, kochała jedzenie, miała wprost wilczy apetyt, nie było z nią żadnych problemów.
W nowym domu jak wyszła z transporterka od razu zwiała za łóżko i siedziała za tym łóżkiem... 2 tygodnie. Nie chciała jeść, na początku też nie wychodziła do kuwety, denerwował się dom, denerwowałam ja, byłyśmy z panią w stałym kontakcie. Ponieważ nie chciała jeść, dzieci robiły jej za tym łóżkiem ścieżkę z chrupek i codziennie liczyły czy coś zjadła. Jeżeli dzieci nie szły do szkoły, a pani szła do pracy, to zawoziła dzieci do babci, jak mówiła - żeby kotka miała spokój. I tak było przez 2 tygodnie.
Potem powoli Balbisia zaczęła wychodzić do kuwety w nocy, jak była cisza i spokój, mimo ze Duzi w tym pokoju spali (mieszkanie w bloku), ale znała już trochę odgłosy domu. A jak po tych 2-ch tygodniach odważyła się wyjść na pokoje, tak już została na nich. I teraz jest super miziakiem.
Ale ja nigdy, przenigdy nie spodziewałabym się po tej właśnie kotce, że ona odmówi jedzenia. I tak właśnie tłumaczyłam DS-owi, że co jak co, ale jeść Balbinka będzie zawsze.

Tak to jest z kotami. Shilla też się zaaklimatyzuje, tylko widać potrzebuje więcej czasu.

Wiem, że najbardziej martwi człowieka, kiedy kot nie je i nie załatwia się. Ale Asiu, poniuchałaś? Na pewno gdzieś nie sikała? (niech już sika gdzie chce, tylko niech w ogóle sika!)
Obrazek

Adoptuj. Nie kupuj.

zuzia96

Post » Wto sty 24, 2012 19:06 Re: Amberka szylkretowa Lady[`] Szejna,James,Rudiś, Shilla DT

Joanna KA pisze:Shilla jest jednym z kotów złapanych przez osoby z fundacji Jokot - mam nadzieję, że nic nie pokręcę :?
to kot działkowy, który pozostawał pod opieką tej fundacji od co najmniej listopada. była wysterylizowana, leczona na KK
czy miała robione testy - nie sądzę.
ale ostatnio po kontroli weterynarza, kotka była zdrowa.
aczkolwiek w jednym pomieszczeniu przebywała z innymi kotami, które były jeszcze zainfekowane, choć w osobnej klatce.

odsunęłam kanapę od ściany na jakieś 20 cm
wypruła zaraz za szafkę... dobre i to. chociaż rozprostuje kości.

To teraz jej postaw za tę szafkę jakieś pachnące jedzonko, a drugą porcję (najlepiej innego) postaw za kanapę, żeby już tam było, jak kicia przemieści się z powrotem znowu za kanapę. Może makrela wędzona? też zapach intensywny...
Obrazek

Adoptuj. Nie kupuj.

zuzia96

Post » Wto sty 24, 2012 19:11 Re: Amberka szylkretowa Lady[`] Szejna,James,Rudiś, Shilla DT

poodsuwałam kanapę i szafkę. powstawiałam tam jedzenie i picie.
popsikałam jeszcze feliwayem. włączony jest cały czas też w kontakcie feliway.
no zobaczymy.
może w nocy coś się wydarzy.

próbowałam ją złapać :oops:
zwiewała z jednego kąta w drugi. jak wskoczyła na parapet, to już ją prawie miałam, ale prychnęła, odbiła się od mojej ręki i pooooszłaaaaa...
dałam jej spokój
czekamy dalej... :(
Obrazek
Obrazek

Joanna KA

Post » Wto sty 24, 2012 19:22 Re: Amberka szylkretowa Lady[`] Szejna,James,Rudiś, Shilla DT

Dobrze zrobiłaś, jej potrzebny spokój.

Asiu, czy w tym pokoju ktoś śpi czy jest tam sama? Może wartałoby spróbować spać w tym pokoju, wtedy człowiek słyszy, czy kot w nocy wychodzi, czy zwiedza, czy coś chrupnie. A kot mimo że ma spokój i ciszę to poznaje zapachy człowieka.
Obrazek

Adoptuj. Nie kupuj.

zuzia96

Post » Wto sty 24, 2012 19:32 Re: Amberka szylkretowa Lady[`] Szejna,James,Rudiś, Shilla DT

śpi, śpi... mój TŻ śpi...
ale wiesz jak to z facetami... :roll:
on nie słyszy żeby ona w nocy chodziła...
dzisiaj ja pójdę spać do tego pokoju. ja mam jednak czujniejszy sen i zobaczę czy chodzi gwiazdeczka czy nie...
pocieszyłaś mnie tą opowieścią o kici, która siedziała zbunkrowana przez 2 tygodnie... choć oczywiście mam nadzieję, że Shillunia szybciej wyjdzie z kryjówki :ok:
Obrazek
Obrazek

Joanna KA

Post » Wto sty 24, 2012 19:41 Re: Amberka szylkretowa Lady[`] Szejna,James,Rudiś, Shilla DT

a teraz coś z życia kotów "kanapowych" :mrgreen:

za chwilę zdjęcia
Obrazek
Obrazek

Joanna KA

[poprzednia][następna]