dziki Patmol

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon mar 16, 2015 11:10 Re: rozsądne, wykształcone koty (po Akademii) szukają Domów

mnie to wcale nie zachwyca :roll:
no,a le może jednak dla niego dobrze

dziwne te Twoje koty 8) moje zjedzą serca wymieszane z kaszą (dla balastu) z ziemia okrzemkową i suplementami
miski wyliżą

Elbert
Obrazek

Patmol

Od: Śro gru 30, 2009 14:03

Post » Pon mar 16, 2015 12:14 Re: rozsądne, wykształcone koty (po Akademii) szukają Domów

Ta ziemia w składzie to budzi u mnie wstrząs, ale zakładam, ze to to ziemi nijak nie przypomina :mrgreen:
Czy sa jakieś efekty spozywania ziemi ? In plus i in minus ?

Jeśli dobrze pamiętam, same serduszka to jednak nie barf, tu powinna być proporcja mięsa i podrobów i reszty i podroby nie powinny dominować ... :roll:
No chyba, że mięcho tez dajesz ale mi umknęło ...
Obrazek

psiama

Od: Czw maja 07, 2009 13:19

Post » Pon mar 16, 2015 13:08 Re: rozsądne, wykształcone koty (po Akademii) szukają Domów

mięso tez daję oczywiscie 8) ale go nie mielę, tylko daję w całości z kościami 8)
kurczaka, kaczkę i indyka
bardzo rzadko wołowinę
kaczkę w formie szyjki, skrzydła itd, taka tańszą z kościami - np. szyjki z kaczki są po 7 za kg -wszystko koty zjedzą -każdą kaczą kosteczkę 8)
indyka albo kupuje w formie golonki (najczęściej) psy dostają te grube kości, albo też szyjki, skrzydła, gulasz

serca czasem , niezbyt często- bo łatwiej je zmielić niż inne mięso i dodać suplementy i ziemię i wątróbkę z indyka
bez zmielenia i wymieszania wątróbki nie zjedzą :twisted: suplementów tez nie 8)
ziemia okrzemkowa to nie ziemia -tylko zmielone pancerzyki okrzemek -nie wiem czy jakoś działa
mam nadzieje, że tak 8) (to tak jak nie wiem czy Cestal zadziała, czy kot go zjadł w sumie czy jednak zwymiotował skutecznie :roll: )

w sumie to takie wariacje okołobarfowe
samo mięso za drogo by mi wyszło -i budżet by tego nie wytrzymał
w porównaniu do karm to myślę, że korzystnie dla kotów i tak wychodzi -bo w składzie jedzenia mają więcej niż 50 procent mięsa z kośćmi.
myślę, ze jakieś średnio 75 -80 procent, w tym przewaga mięsa, kości jest mniej zdecydowanie niż mięsa
i ie 20-25 % to różne kasze gotowane na rosole + warzywa gotowane, głównie marchew z kaszą,+biały ser (czasem) i jogurt + ewentualnie jajko/ żółtko + tuńczyk+ łosoś dla smaku itd

i to jest mięso i kości dobrej jakości -z dobrego sklepu mięsnego,
nie żadna mączka kostna czy odpady
więc na pewno nie idealnie barf, ale moim zdaniem to jednak lepiej wydane pieniądze niz na suchą karmę

wychodzi trochę drożej niż Smilla -jak Smilla kupowana nie w promocji 8) czyli taka 10 kg za 90/100 zł za
skład Smilli przykładowy
Skład
17% sproszkowanego mięsa drobiowego, mąka kukurydziana, 10% skwarków, 8% sproszkowanej ryby, mąka ryżowa, kukurydza, jęczmień, tłuszcz drobiowy, tłuszcz wołowy, melasa buraczana, hydrolizat wątroby, wytłoki jabłkowe, suszona wątroba, siemię lniane, chlorek sodu, drożdże (ekstraktowane), 0,05% jukki (suszonej)
Udział białka zwierzęcego w białku ogółem: 82,3 %

w takiej samej cenie/no może jednak trochę drożej -daję więcej mięsa i jest to świeże mięso, a nie proszek
daje nie tylko kurczaka, ale i inne mięsa
i kości
kasze tez daję, ale bardzo rzadko, prawie nigdy jęczmienną 8) jęczmiennej to nawet Sweetie nie chce -jest jednak najtańsza :mrgreen:

a są tez tańsze suche karmy tańsze -ok 5 zł za kilogram -czyli 50 zł za 10 kg (na pewno tańsze od mojego okołobarfa :roll: )
ale skład taki (a jaka nazwa wspaniała :mrgreen: )
Skład Catessy Adult Mix Mięso
zboża, mięso i mięsne produkty uboczne (min. 4% wołowiny oraz mączki kostnej, min. 1 % mączki jagniącej, min. 1% mączki z mięsa królika), produkty pochodzenia roślinnego, oleje i tłuszcze, ryby i rybne produkty uboczne, składniki mineralne, warzywa (co najmniej 0,5% warzyw), drożdże.

i karma po 13 za kg (przy kupowaniu po 10kg)
(nazwa tez z kosmosu Sanabelle Sensitive, jagnięcina jagnięciny jest 5 % w karmie :roll: i nawet nie wynika czy mięsa czy kości)
mięsa z kurczaka 20 %
i maczka mięsna -nie wiadomo jaka i ile :roll:
ryz
olej rybi -nie wiadomo jaki
zbędny tłuszcz roślinny
skwarki -nie wiem co to jest przyznaję :oops: mnie się kojarzy zł tłuszcem wieprzowym, ale może jednak to nie to
muszle pewnie to odpowiednik ziemi okrzemkowej 8)

Skład:
świeże mięso kurczaka (min. 20%), ryż, tłuszcz roślinny, sproszkowana jagnięcina (min. 5%), skwarki (suszone), białko ziemniaczane, mączka mięsna, proso Milo, sproszkowana wątróbka, mączka rybna, hydrolizat białka, pulpa buraczana (bez cukru), sproszkowane mięso kurczaka, siemię lniane, włókna celulozowe, drożdże (suszone), olej rybi, jaja całe (suszone), chlorek potasu, borówka (suszona), jagoda czarna (suszona), sproszkowane muszle, sproszkowana cykoria, kwiat nagietka (suszony), ekstrakt z jukki schidigera.

Patmol

Post » Pon mar 16, 2015 13:38 Re: rozsądne, wykształcone koty (po Akademii) szukają Domów

Masz to widze wszystko przemyślane i świadomie karmisz :D

Smile składem nie powalają, szczególnie drugie pozycje. To ponoc wypełniacze (ryż, mączka), których w takiej ilości kot nie trawi.
Twoje domowe żarcie nawet nie ma porównania ze smilami.
Wsuwają mięso z kościami ? Nie umiem sobie tego przyswoić patrząc na te małe paszczęki i gardła ... gryzą kości na drobne ?
Co innego pies, ta jak ziewnie to widać, że jest czym mielić kości, no i trzy razy większe cielsko niż kot.
Daję moim wołowinę raz na jakiś czas przemrożoną pokrojoną w kostkę, czasem indyka, kurczaka. Ale bez kości.
Troszkę oddaliłam się od regularnego barfa z ... lenistwa :oops:
Obrazek

psiama

Post » Pon mar 16, 2015 13:47 Re: rozsądne, wykształcone koty (po Akademii) szukają Domów

świetnie jedzą
szyjki z kaczki kroję na pół , albo na 3 części
spokojnie koty zjedzą i pogryzą bez problemu
Garfi zje całą szyjkę :roll:

na początek trzeba dawać mało kości -na pewno nie zaczynać od szyjki
bo koty mogą mieć problem z załatwieniem się

wołowiny gulaszowej nie kroję
ale rzadko daję -bo bardzo jest droga
są takie duże kawały 8) tez dają radę

udka/ćwiartki z kurczaka daje bez tej nózkowej kości -bo ją dostaje Sweetie
ale te mniejsze kości spokojnie zjedzą
skrzydełka tez bez problemu

te kości z golonki indyczej, które daje psom -tez są duże przy moich pieskach
każdy dostaje swoją kość, taką z niedokładnie obkrojonym mięsem 8)
po godzinie Sweetie nie ma już nawet okrucha :mrgreen:

Patmol

Post » Pon mar 16, 2015 15:52 Re: rozsądne, wykształcone koty (po Akademii) szukają Domów

Nie zdarza się zakrztusić któremuś ?

No chyba będę musiała spróbować.
A co polecasz na początek wziąć jako najmiększe dla początkujących ?
Obrazek

psiama

Post » Wto mar 17, 2015 7:35 Re: rozsądne, wykształcone koty (po Akademii) szukają Domów

najmiększe w sensie kości?
ja bym zaczęła od niekrojonego mięsa -zjedzą duże niekrojone kawałki z kurczaka? indyka? wołowiny? cale żołądki bez problemu?

nie krztuszą się
nie da się chyba raczej zakrztusić surowymi kośćmi
raczej problem jest, jak zwierzak nieprzyzwyczajony do kości, z załatwieniem się
dlatego na początek lepiej mało kości, a dużo mięsa i patem stopniowo, bardzo powoli ilość kości zwiększać
zamiast kości można dodawać do jedzenia skorupki od jajek (surowe oczywiście)
ja bardzo długo dawałam Caillou skorupki zamiast kości - bo od kości ją zatykało i nie mogła się załatwić
kości odrobinę, tak tylko żeby przywykła

i teraz juz jej daję kości i jest w porządku
ale zajęło to w przypadku Caillou 3 miesiące
Sweetie zajęło ze dwa tygodnie przestawienie się na kości
i z kotami tez jest różnie
Alibaba nie może za dużo kości, ale Garfi bez problemu

a psu dajesz kości?

Patmol

Post » Wto mar 17, 2015 12:07 Re: rozsądne, wykształcone koty (po Akademii) szukają Domów

potrzebujemy foteli albo wersalki
no, czegoś do siedzenia 8) najlepiej i dla nas i dla dzieci
czyli dwóch podwójnych

obejrzałam rożne fotele i wersalki w sklepach meblowych
nawet te przeciętnie ładne nie schodzą poniżej 6 stów :roll: a raczej wersalki bliżej są 10 stów :roll:
a wyglądają tak, ze łatwo kotom je będzie zniszczyć, bo ciężko te za kilka stów rozebrać na części i wymienić częściowo
te wymienialne i ładniejsze -to są droższe :twisted:

oglądałam tez stare meble na OLX
nie sa bardzo tanie
ale sa przeważnie bardzo stare
i to widać
boję się mebli tapicerowanych używanych ze względu na zwierzęta :roll: bo ktoś mógł miec chorego kota i jakies świństwo mogę sobie przynieść z tym meblem
no i w sumie te ładniejsze nie sa wcale tanie, ate tańsze nie sa bardzo tanie -a są koszmarnie brzydkie :roll:

więc
po przemyśleniach
i wzdychaniach
TZ kupił 5 palet typu Euro za 60 zł (palety z przywozem)
i ma je oszlifować i polakierować
raczej dorobić tez kółka
i w planach jest coś takiego https://www.google.pl/search?q=siedzisk ... B628%3B451

tu jest tez duzo pomysłów https://deqper.wordpress.com/2013/04/11 ... nspiracje/

maszynę do szycia mamy
jakieś materiały zasłonowe są w 2-handach , cos się wybierze -przeważnie są po 3 zł za zasłonkę
może jakiś patchwork zrobimy

tylko nie wiem czym wypełnić materac -ten do położenia bezpośrednio na palety
może kupić jakiś stary materac?
ale jak go zdezynfekować?
a może gdzieś się kupuje wypełnienie do takiego materaca?

Patmol

Post » Wto mar 17, 2015 12:11 Re: rozsądne, wykształcone koty (po Akademii) szukają Domów

Możesz też sprawdzić graty z chaty dla swojego województwa. A nuż się coś trafi :ok: .
“To co robimy dla nas, umiera wraz z nami. To co robimy dla innych i dla świata zostaje po nas i jest nieśmiertelne.” -A. Pine
nasz wątek: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=159694

Alienor

Od: Pt mar 19, 2010 14:48

Post » Wto mar 17, 2015 12:31 Re: rozsądne, wykształcone koty (po Akademii) szukają Domów

nic się nie trafia takiego -bo to nie wystarczy z województwa, musiały by być z miasta mojego
bo dochodzi koszt transportu przecież

przeważnie to są na OLX itd bardzo stare wersalki po 200-300 zł + koszty dostawy
najczęściej uszkodzone lub podarte
i z obiciem w strasznym kolorze 8)
bo ludzie sprzedają tanio, jak zepsute

a jak dobre to drożej

na OLX na Legnicę są np. takie :roll: http://olx.pl/oferta/sprzedam-fotele-CI ... 6;promoted
brzydkie i drogie :oops:
http://olx.pl/oferta/sprzedam-fotele-sz ... d006c00b56

to znaczy nieodpowiednie dla moich zwierząt 8) http://olx.pl/oferta/sofa-rozkladana-CI ... 6dc0f9929/ bo sa tapicerowane takim strasznym pluszem :oops:
chciałabym raczej coś takiego drewnianego/ stelaż jakiś i na to materac/poduszki ze zmienianym obiciem/no tym materiałem na wierzchu

o czymś takim myślałam pierwotnie http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/produ ... /S49932590
ale do Ikei mam za daleko na transport -ponad 70 km
więc spróbujemy cos w tym stylu zrobić z palet

Patmol

Post » Wto mar 17, 2015 14:24 Re: rozsądne, wykształcone koty (po Akademii) szukają Domów

fajne te paleciaki :D
zakupu materaca chyba nie da się uniknąć, ale zawsze to taniej,
nowocześnie i ekologicznie :ok:
Obrazek

violet

Od: Pon sty 07, 2013 17:17

Post » Wto mar 17, 2015 14:54 Re: rozsądne, wykształcone koty (po Akademii) szukają Domów

a ja chce uniknąć 8)

Alibaba juz zapakowany do wysyłki
pudełko gratis
tylko adres potrzebuję 8)
Obrazek

to naprawdę bardzo ładny kot
Obrazek
i nawet trochę już gada
na imię nie reaguje -nie wiem dlaczego
nie rozumie poleceń typu stój albo hop :roll:
nawet Ryjonek wie, ze jest Ryjonek
i ze hop oznacza, że ma wskoczyć, bo mam coś do jedzenia
nawet zejdź rozumie

ale Alibaba nie :roll:
więc jest trochę wybrakowany, przyznaję
ale ładny bardzo jest i umie mruczeć
chociaz umie gadać, a i słyszy dźwięki

Patmol

Post » Śro mar 18, 2015 13:57 Re: rozsądne, wykształcone koty (po Akademii) szukają Domów

Ali miał mniej czasu na nauke, daj mu jeszcze trochę, widać jak się zmienia :ok:

Rewelacyjne pomysły z palet. Pokaż to co Wam wyjdzie , jestem bardzo ciekawa.
Bardzo tani i eko pomysł :1luvu:
Obrazek

psiama

Post » Śro mar 18, 2015 14:42 Re: rozsądne, wykształcone koty (po Akademii) szukają Domów

Alibaba jeszcze się rozkręci i też będzie wszystko rozumiał jak reszta. :ok: :ok: :ok:
19.11.10 - Tosia (*) - kocie dziecko, któremu los dał tak mało czasu
26.08.11 - Czikita (*) moja pierwsza kocia miłość - przyszła, zabrała moje serce i odeszła tak szybko
14.12.12 - Felciu (*) zawsze będziesz z nami
26.04.14 - Papaja (*) najsłodsza strachliwa królewna, takiej już nie będzie
31.07.17 - Rudolf (*) moja najukochańsza kocia pierdoła

AgaPap

Od: Pt sie 31, 2007 6:49

Post » Czw mar 19, 2015 8:02 Re: rozsądne, wykształcone koty (po Akademii) szukają Domów

nie wiem
on jest u nas jakoś od listopada
to już jednak długo :roll:

nie wymaga się jednak pd kota inteligencji
a Alibaba ma wiele zalet
ładny jest bardzo
spokojny i puchaty i dość duży
korzysta z kuwety

Obrazek

na paletach
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

wczoraj się pomyliłam
i zamiast kaszki kukurydzianej zasypałam rosół dla zwierzaków kuskusem :roll:
ale dodałam suplementy, ziemie okrzemkowa i dużo mięsa z żołądków zmielonego i zjadły

Patmol

[poprzednia][następna]