mięso tez daję oczywiscie

ale go nie mielę, tylko daję w całości z kościami
kurczaka, kaczkę i indyka
bardzo rzadko wołowinę
kaczkę w formie szyjki, skrzydła itd, taka tańszą z kościami - np. szyjki z kaczki są po 7 za kg -wszystko koty zjedzą -każdą kaczą kosteczkę
indyka albo kupuje w formie golonki (najczęściej) psy dostają te grube kości, albo też szyjki, skrzydła, gulasz
serca czasem , niezbyt często- bo łatwiej je zmielić niż inne mięso i dodać suplementy i ziemię i wątróbkę z indyka
bez zmielenia i wymieszania wątróbki nie zjedzą

suplementów tez nie
ziemia okrzemkowa to nie ziemia -tylko zmielone pancerzyki okrzemek -nie wiem czy jakoś działa
mam nadzieje, że tak

(to tak jak nie wiem czy Cestal zadziała, czy kot go zjadł w sumie czy jednak zwymiotował skutecznie

)
w sumie to takie wariacje okołobarfowe
samo mięso za drogo by mi wyszło -i budżet by tego nie wytrzymał
w porównaniu do karm to myślę, że korzystnie dla kotów i tak wychodzi -bo w składzie jedzenia mają więcej niż 50 procent mięsa z kośćmi.
myślę, ze jakieś średnio 75 -80 procent, w tym przewaga mięsa, kości jest mniej zdecydowanie niż mięsa
i ie 20-25 % to różne kasze gotowane na rosole + warzywa gotowane, głównie marchew z kaszą,+biały ser (czasem) i jogurt + ewentualnie jajko/ żółtko + tuńczyk+ łosoś dla smaku itd
i to jest mięso i kości dobrej jakości -z dobrego sklepu mięsnego,
nie żadna mączka kostna czy odpady
więc na pewno nie idealnie barf, ale moim zdaniem to jednak lepiej wydane pieniądze niz na suchą karmę
wychodzi trochę drożej niż Smilla -jak Smilla kupowana nie w promocji

czyli taka 10 kg za 90/100 zł za
skład Smilli przykładowy
Skład
17% sproszkowanego mięsa drobiowego, mąka kukurydziana, 10% skwarków, 8% sproszkowanej ryby, mąka ryżowa, kukurydza, jęczmień, tłuszcz drobiowy, tłuszcz wołowy, melasa buraczana, hydrolizat wątroby, wytłoki jabłkowe, suszona wątroba, siemię lniane, chlorek sodu, drożdże (ekstraktowane), 0,05% jukki (suszonej)
Udział białka zwierzęcego w białku ogółem: 82,3 %
w takiej samej cenie/no może jednak trochę drożej -daję więcej mięsa i jest to świeże mięso, a nie proszek
daje nie tylko kurczaka, ale i inne mięsa
i kości
kasze tez daję, ale bardzo rzadko, prawie nigdy jęczmienną

jęczmiennej to nawet Sweetie nie chce -jest jednak najtańsza
a są tez tańsze suche karmy tańsze -ok 5 zł za kilogram -czyli 50 zł za 10 kg (na pewno tańsze od mojego okołobarfa

)
ale skład taki (a jaka nazwa wspaniała

)
Skład Catessy Adult Mix Mięso
zboża, mięso i mięsne produkty uboczne (min. 4% wołowiny oraz mączki kostnej, min. 1 % mączki jagniącej, min. 1% mączki z mięsa królika), produkty pochodzenia roślinnego, oleje i tłuszcze, ryby i rybne produkty uboczne, składniki mineralne, warzywa (co najmniej 0,5% warzyw), drożdże.
i karma po 13 za kg (przy kupowaniu po 10kg)
(nazwa tez z kosmosu
Sanabelle Sensitive, jagnięcina jagnięciny jest 5 % w karmie

i nawet nie wynika czy mięsa czy kości)
mięsa z kurczaka 20 %
i maczka mięsna -nie wiadomo jaka i ile
ryz
olej rybi -nie wiadomo jaki
zbędny tłuszcz roślinny
skwarki -nie wiem co to jest przyznaję

mnie się kojarzy zł tłuszcem wieprzowym, ale może jednak to nie to
muszle pewnie to odpowiednik ziemi okrzemkowej
Skład:
świeże mięso kurczaka (min. 20%), ryż, tłuszcz roślinny, sproszkowana jagnięcina (min. 5%), skwarki (suszone), białko ziemniaczane, mączka mięsna, proso Milo, sproszkowana wątróbka, mączka rybna, hydrolizat białka, pulpa buraczana (bez cukru), sproszkowane mięso kurczaka, siemię lniane, włókna celulozowe, drożdże (suszone), olej rybi, jaja całe (suszone), chlorek potasu, borówka (suszona), jagoda czarna (suszona), sproszkowane muszle, sproszkowana cykoria, kwiat nagietka (suszony), ekstrakt z jukki schidigera.