InkaPigulinka - teraz ja :) 24

blaski i cienie życia z kotem

Moderator: Estraven

Post » Śro lis 09, 2011 10:19 Re: InkaPigulinka - teraz ja :) 24

Haker1 pisze:Inusiu a ja wczoraj wyjadłem Dużej z zupy kawałek łodygi selera i natki pietruszki.
Inusiu uwaga podaję przepis na szybka zupę.
Kupiec nóżkę - udko kurze,
jedna duża lub dwie małe marchewki,
jeden korzeń pietruszki,
kawałek selera,
dwa - trzy ziemniaki
garść lub dwie kaszy jęczmiennej.
Może być tez gałązka selera ( to zielone) i pietruszka --natka
Jarzyny trzemy na tarce o dużych oczkach.
Do garnka wlać trochę oliwy np. oleju kujawskiego, na rozgrzany wrzucić udko kurze niech się obsmaży, potem dodać jarzyny ( Duża też ziemniaki trze na tarce) posolić i przykryć, mieszać do czasu do czasu niech się tak chwile podsmażą. Po jakiś 5- 7 min dolać wodę ( to jest przepis na taki średni garnek).
Gotować przez 30 min, dodać kaszę i dalej gotować, uwaga im więcej kaszy tym będzie bardziej gęste.
Doprawić solą, pieprzem, natką (posiekaną) pietruszki, jak ktoś nie lubi natki może nie dodawać. Duża czasami doda mały kawałek ostrej papryki lub pomidora, czasami grzyba suszonego.
Zupa a'la krupnik gotowa.
Haker

miaudziękuję, zrobię to na poniedziałek :)

MaryLux

 
Posty: 163930
Od: Pon paź 16, 2006 14:21
Lokalizacja: Wrocław

Post » Śro lis 09, 2011 10:20 Re: InkaPigulinka - teraz ja :) 24

Bazyliszkowa pisze:Haker, bardzo mi się twój przepis podoba, ale czy nie można by z tych wszystkich składników zostawić tylko udka kurzego?
Klakier

Klakier, bądźmy miłosierni: kurczak dla nas, reszta dla Dużej
Inka

MaryLux

 
Posty: 163930
Od: Pon paź 16, 2006 14:21
Lokalizacja: Wrocław

Post » Śro lis 09, 2011 10:40 Re: InkaPigulinka - teraz ja :) 24

Witajcie dziewuszki :1luvu: :1luvu: :1luvu:
Biegaj sobie za TM kochana Misieńko [*]/26.05.2005r.-11.11.2010r./
===================================
Teraz w Twoim domku mieszka Miłka:


Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Prawda, że pięknota

Dom bez kota jest jak samolot bez pilota

ula-misia

 
Posty: 17144
Od: Pon lis 01, 2010 14:34
Lokalizacja: Włocławek

Post » Śro lis 09, 2011 10:53 Re: InkaPigulinka - teraz ja :) 24

ula-misia pisze:Witajcie dziewuszki :1luvu: :1luvu: :1luvu:

:1luvu:

MaryLux

 
Posty: 163930
Od: Pon paź 16, 2006 14:21
Lokalizacja: Wrocław

Post » Śro lis 09, 2011 11:27 Re: InkaPigulinka - teraz ja :) 24

Dzień dobry dziewczynki! :1luvu: :1luvu: :1luvu:
Ł i M

maciejowa

 
Posty: 10223
Od: Pt lut 27, 2009 22:29
Lokalizacja: Łódź

Post » Śro lis 09, 2011 11:31 Re: InkaPigulinka - teraz ja :) 24

cześć panienki , wszystkie trzy :1luvu: :1luvu: :1luvu:
Obrazek

Danusia

 
Posty: 119538
Od: Pon kwi 02, 2007 11:56
Lokalizacja: Opole

Post » Śro lis 09, 2011 11:39 Re: InkaPigulinka - teraz ja :) 24

maciejowa pisze:Dzień dobry dziewczynki! :1luvu: :1luvu: :1luvu:
Ł i M

Hej, chłopaki :1luvu:

MaryLux

 
Posty: 163930
Od: Pon paź 16, 2006 14:21
Lokalizacja: Wrocław

Post » Śro lis 09, 2011 11:39 Re: InkaPigulinka - teraz ja :) 24

Danusia pisze:cześć panienki , wszystkie trzy :1luvu: :1luvu: :1luvu:

:1luvu: :kotek: :kotek: :kotek: :kotek:

MaryLux

 
Posty: 163930
Od: Pon paź 16, 2006 14:21
Lokalizacja: Wrocław

Post » Śro lis 09, 2011 11:54 Re: InkaPigulinka - teraz ja :) 24

Bazyliszkowa pisze:Haker, bardzo mi się twój przepis podoba, ale czy nie można by z tych wszystkich składników zostawić tylko udka kurzego?
Klakier

Klakier zawsze można zjeść samo udko.
Ja mięsa nie jadam wolę jarzyny.
Pysia zawsze wyjada mięso.
A Duża robi różne warianty tej zupy, jak nie doda kaszy, a kalafior to jest kalafiorowa.
Kalafior dodaje pod koniec gotowania, nie lubi takiego rozgotowanego.
Można też dodać fasolkę szparagową.
Albo zamiast kaszy makaron- taki w kształcie ryżu.
Haker

Haker1

 
Posty: 4016
Od: Pt lis 20, 2009 17:35

Post » Śro lis 09, 2011 11:56 Re: InkaPigulinka - teraz ja :) 24

Haker1 pisze:
Bazyliszkowa pisze:Haker, bardzo mi się twój przepis podoba, ale czy nie można by z tych wszystkich składników zostawić tylko udka kurzego?
Klakier

Klakier zawsze można zjeść samo udko.
Ja mięsa nie jadam wolę jarzyny.
Pysia zawsze wyjada mięso.
A Duża robi różne warianty tej zupy, jak nie doda kaszy, a kalafior to jest kalafiorowa.
Kalafior dodaje pod koniec gotowania, nie lubi takiego rozgotowanego.
Można też dodać fasolkę szparagową.
Albo zamiast kaszy makaron- taki w kształcie ryżu.
Haker

A prawdziwy ryż też można?

MaryLux

 
Posty: 163930
Od: Pon paź 16, 2006 14:21
Lokalizacja: Wrocław

Post » Śro lis 09, 2011 11:56 Re: InkaPigulinka - teraz ja :) 24

Inuś koniecznie w poniedziałek wyjdź Dużej trochę udka.
A lubisz krewetki, jak tak to podam przepis na krewetki z kurzym cyckiem.
Haker

Haker1

 
Posty: 4016
Od: Pt lis 20, 2009 17:35

Post » Śro lis 09, 2011 11:57 Re: InkaPigulinka - teraz ja :) 24

Jak wolisz ryż to dawaj ryż.
Moja Duża woli ryż z jarzynami ale w inne postaci.
Haker

Haker1

 
Posty: 4016
Od: Pt lis 20, 2009 17:35

Post » Śro lis 09, 2011 11:58 Re: InkaPigulinka - teraz ja :) 24

Haker1 pisze:Inuś koniecznie w poniedziałek wyjdź Dużej trochę udka.
A lubisz krewetki, jak tak to podam przepis na krewetki z kurzym cyckiem.
Haker

Pewnie, że lubię krewetki i wszystko inne z morza, może tylko poza wodorostami.

MaryLux

 
Posty: 163930
Od: Pon paź 16, 2006 14:21
Lokalizacja: Wrocław

Post » Śro lis 09, 2011 12:15 Re: InkaPigulinka - teraz ja :) 24

Ryż z jarzynami.
Różne jarzyny pokrojone w kostkę lub słupki lub talarki lub inaczej jak kto woli.
Jarzyny rożne np. marchew, groszek zielony ( lepszy mrożony niż z puszki), por, brokuł, kalafior, fasolka, cukinia, pomidor ( może być taki krojony z puszki, czy przecier), pieczarki. Jarzyny wybierasz jakie lubisz i na jakie masz ochotę.
Kostka bulionowa dowolna (jarzynowa, wołowa, kurza, grzybowa) rozpuszczona w około 1/2 litra gorącej wody.
Do głębszej patelni lub taki niższy garnka wlać większa ilość oleju, tak aby ziarenka ryzu sie przykryły nim, jak będzie ciepły wsypać ryż ( ilość ryżu i jarzyn zależy od tego jaką ilość jedzonka chcemy uzyskać.)
Podsmażyć, ale uważać aby nie zrobił się prażony, jak tylko będzie wykazywał oznaki prażenia wlać trochę wywaru, tak aby tylko przykryć ryż, mieszać od czasu do czasu, garnek lub patelnie między mieszaniem i dodawaniem jarzyn oraz dolewaniem wywaru przykryć. Jarzyny dodawać w kolejności rozgotowywania się. Ja wole takie twardsze jarzyny. Na koniec dodać pomidory - odparować z potrawy wodę. Ryż i jarzyny nie maja pływać w sosie. Na talerzu można posypać startym serem.
Na proporcje moja Duża jest słaba bo takie potrawy robi na oko i przeważnie na dwa dni.
Haker

Haker1

 
Posty: 4016
Od: Pt lis 20, 2009 17:35

Post » Śro lis 09, 2011 12:23 Re: InkaPigulinka - teraz ja :) 24

Krewetki z cycem kurzym.
Krewetki takie większe i cyc pokrojony w kostkę skropić obficie cytryną, troszkę posolić i popieprzyć pieprzem cytrynowym dodać innych przypraw np. z Mark & Spencer Lemon & Pink peppercorn mill - taka mieszanka w młynku przypraw pierz różowy, suszona skórka z cytryny, pestki dyni. Duża dodaje trochę czosnku niedźwiedziego. To razem w marchewką pokrojoną w słupki smaży na małym ogniu na oleju. Jak jest za mało sosu to podlewa trochę wodą. Jak jest cukinia na to na koniec doda trochę cukinii takie pokrojonej ze skórką, kroi różnie czasami tak jak ogórka na mizerię, czasami w kostkę czasami zetrze na tarce - duże oczka. Do tego podaje makaron np. wstążki.
Haker lubiący wylizać sos z tego dania.

Haker1

 
Posty: 4016
Od: Pt lis 20, 2009 17:35

[poprzednia][następna]



Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: magnolia.bb i 74 gości