Czar-koty,bur-koty. Kleksika nie ma już z nami :(

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt sty 02, 2015 15:23 Re: Czar-koty,bur-koty. 18-te urodziny Kleksa. Ale Mina!

Pozwolę sobie na dygresję, krótki koci fotoreportaż z Fuerteventury (Wyspy Kanaryjskie).
Jak przy każdej podróży charakterystyczne "skrzywienie", czyli sprawdzanie, jak się mają tam psy i koty.
Otóż koty na Kanarach mają się bardzo dobrze. Są zaopiekowane i zadbane, wysterylizowane! Wszędzie stoją domki dla kotów ze świeżą wodą i suchą karmą, codziennie uzupełnianą! Koty nie przemykają, jak u nas, po ulicach, na ugiętych nóżkach, jak cienie; paradują sobie niespiesznie, nikogo się nie boją, na ludzi nie zwracają zbytnio uwagi. Jest inaczej, niż w Grecji czy krajach arabskich, gdzie kotów nikt nie przegania, ale też nikt o nie nie dba; mnożą się na potęgę, chorują, umierają, karmi się resztkami.
Na W.K. jest zupełnie inaczej - to koci raj! (tylko trawy nie ma.). Przyjemne widoki dla każdego kociarza. :)
Nie wiem, nie posądzam ludzi o tak wyjątkowy altruizm, miłość do kotów itp. Innymi słowy, jakoś w ludzi nie wierzę. Sądzę raczej, że mieli kiedyś (lub miewają) plagę gryzoni.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Z psami jest jest, niestety, tak jak u nas; szczęściarze mają domy, są kochane, prowadzane na spacery, mogą wejść ze swoimi ludźmi np. na lotnisko, i nikt ich nie wygania. Większość egzystuje na łańcuchach, przy nędznych kamiennych budach, albo w ciasnych kojcach. Nieszczęśni więźniowie na łańcuchu, w brudzie, upale i o pustej misce.

jotpeg

Od: Śro paź 28, 2009 18:24

Post » Pt sty 02, 2015 17:00 Re: Czar-koty,bur-koty. 18-te urodziny Kleksa. Ale Mina!

No, nie .. kurna... A już chciałam powiedziec, że chcę na WK :?
To chyba jednak te gryzonie, albo mają jakieś religijne powiązania, albo nie wiem co.. Może by ich zapytać?
Prawo i Sprawiedliwość jest najbardziej mściwym gangiem politycznym w Europie./Davies

Obrazek
"Lepiej czasem zapalić małą świeczkę, niż przeklinać mrok.."

morelowa

Od: Sob gru 19, 2009 10:38

Post » Pon sty 05, 2015 14:56 Re: Czar-koty,bur-koty. 18-te urodziny Kleksa. Ale Mina!

kotki na wiecznych wakacjach, hotele all inclusive :)

paw

Od: Pt mar 27, 2009 16:37

Post » Wto sty 06, 2015 23:05 Re: Czar-koty,bur-koty. 18-te urodziny Kleksa. Ale Mina!

wracamy na Grzegórzki...

oto nowe ulubione bezpieczne miejsce Minki - obok TZ i kompa;

Obrazek

Lukrecjan z bałwankiem...

Obrazek

... i bez;

Obrazek

Obrazek

Minka zdobyła najlepszą miejscówkę;

Obrazek

gdyż Miciuś opala się w łóżku pieska Norka;

Obrazek

Minka Minki:

Obrazek

jotpeg

Post » Śro sty 07, 2015 8:47 Re: Czar-koty,bur-koty. 18-te urodziny Kleksa. Ale Mina!

moje koty też mają swoje Wyspy Kanaryjskie! :1luvu: tylko Wykałaczka jest domatorką :201461

paw

Post » Czw sty 08, 2015 16:11 Re: Czar-koty,bur-koty. 18-te urodziny Kleksa. Ale Mina!

eee, nie jest tak idealnie;
wczoraj Lukrecjan i Miciek dostali obrusem, ale największe straty moralne poniósł piesek Norek!
całe zajście wyglądało tak:
Miciuś i Lukr urządzili sobie polowanie na Minkę, zagnali ją w kąt, pod krzesło, i sposobili się do ataku finalnego.
Niestety, odgoniłam ich. Proste przeniesienie agresji i za chwilę miałam w przedpokoju wrzeszczący kłąb czarno-czarny. Chwyciłam, co miałam pod ręką, czyli obrus ze stołu, i rozgoniłam towarzystwo. Teraz wszyscy obrażeni, a piesek Noruś przerażony, bo nie lubi awantur. :roll:
Nie muszę dodawać, że inicjatorem wszelkich takich akcji jest Wujek Samo Zło (czyli Miciek), który najbardziej lubi grać w polowanie albo w bicie (co na jedno wychodzi). Nie każdy lubi na dzień dobry dostać z liścia albo być klepanym po pupie. :roll: A Lukrecjan bardzo chętnie podłącza się, jak tylko się trafi okazja :roll:

jotpeg

Post » Czw sty 08, 2015 20:30 Re: Czar-koty,bur-koty. 18-te urodziny Kleksa. Ale Mina!

czyli macie zabawę :)
u mnie co tylko Hugo pogoni Czarrrownego, to włącza się Kleks i starczym truchcikiem przegania agresora ;)

jej siostra

Od: Nie cze 27, 2010 11:45

Post » Czw sty 08, 2015 20:41 Re: Czar-koty,bur-koty. 18-te urodziny Kleksa. Ale Mina!

A Miciuś nie wygląda..

Niekompletne - nie ma pieska Norka.
Prawo i Sprawiedliwość jest najbardziej mściwym gangiem politycznym w Europie./Davies

Obrazek

morelowa

Post » Czw sty 08, 2015 21:21 Re: Czar-koty,bur-koty. 18-te urodziny Kleksa. Ale Mina!

morelowa pisze:A Miciuś nie wygląda..

Zobacz tutaj (fota tegoletnia), wygląda! Przecież dziadyga ma 16 lat, a jest inicjatorem i prowodyrem.
On tego nie robi z agresji. Dla Wujka Samo Zło to gra towarzyska i świetna zabawa.
Dla niego najgorzej, jak nic się nie dzieje. Nuda = śmierć.

Obrazek

Piesek Norek:"Jestem wykończony tą lekturą!"

Obrazek

jotpeg

Post » Pt sty 09, 2015 8:10 Re: Czar-koty,bur-koty. 18-te urodziny Kleksa. Ale Mina!

O, rany! Wygląda! :mrgreen:
Pieseczek Noreczek - niech się tak nie przemęcza , może coś z obrazkami?

Obrazek

morelowa

Post » Pt sty 09, 2015 9:14 Re: Czar-koty,bur-koty. 18-te urodziny Kleksa. Ale Mina!

morelowa pisze:O, rany! Wygląda! :mrgreen:
Pieseczek Noreczek - niech się tak nie przemęcza , może coś z obrazkami?

:)

paw

Post » Pt sty 09, 2015 9:16 Re: Czar-koty,bur-koty. 18-te urodziny Kleksa. Ale Mina!

jotpeg pisze:eee, nie jest tak idealnie;
wczoraj Lukrecjan i Miciek dostali obrusem, ale największe straty moralne poniósł piesek Norek!
Miciuś i Lukr urządzili sobie polowanie na Minkę, zagnali ją w kąt, pod krzesło, i sposobili się do ataku finalnego.
Niestety, odgoniłam ich. Proste przeniesienie agresji i za chwilę miałam w przedpokoju wrzeszczący kłąb czarno-czarny. Chwyciłam, co miałam pod ręką, czyli obrus ze stołu, i rozgoniłam towarzystwo. Teraz wszyscy obrażeni, a piesek Noruś przerażony, bo nie lubi awantur. :roll:
Nie muszę dodawać, że inicjatorem wszelkich takich akcji jest Wujek Samo Zło (czyli Miciek), który najbardziej lubi grać w polowanie albo w bicie (co na jedno wychodzi). Nie każdy lubi na dzień dobry dostać z liścia albo być klepanym po pupie. !!!!!!! :roll: A Lukrecjan bardzo chętnie podłącza się, jak tylko się trafi okazja :roll:

u mnie taka sama sytuacja, tylko podział ról inny - Minką jest Wykałaczka, Minka gra Wujka Samo Zło, Lukrecjan Lukrecjana. W przerażonego Norka wcielam się ja 8O

paw

Post » Pt sty 09, 2015 12:14 Re: Czar-koty,bur-koty. 18-te urodziny Kleksa. Ale Mina!

paw pisze:
jotpeg pisze:eee, nie jest tak idealnie;
Nie muszę dodawać, że inicjatorem wszelkich takich akcji jest Wujek Samo Zło (czyli Miciek), który najbardziej lubi grać w polowanie albo w bicie (co na jedno wychodzi). Nie każdy lubi na dzień dobry dostać z liścia albo być klepanym po pupie. !!!!!!! :roll: A Lukrecjan bardzo chętnie podłącza się, jak tylko się trafi okazja :roll:

u mnie taka sama sytuacja, tylko podział ról inny - Minką jest Wykałaczka, Minka gra Wujka Samo Zło, Lukrecjan Lukrecjana. W przerażonego Norka wcielam się ja 8O

a kto używa obrusa?

jej siostra

Od: Nie cze 27, 2010 11:45

Post » Pt sty 09, 2015 12:14 Re: Czar-koty,bur-koty. 18-te urodziny Kleksa. Ale Mina!

no właśnie 8O :twisted: :twisted:
mówię ja z firmy, która je produkuje he he he
Obrazek

czarno-czarni

Od: Pon lip 21, 2008 12:35

Post » Pon sty 12, 2015 14:35 Re: Czar-koty,bur-koty. 18-te urodziny Kleksa. Ale Mina!

Dziś w gości zawitali czarny Lukr oraz bura Minka. Lukr został poczęstowany mokrym, bo tak woli, a Minka suchym - bo tak chciala.
Mince udało się mnie zaszokować. Zrobiłam sobie pyszne kanapki z żółtym serkiem, i przekonana o ich bezużyteczności dla kotów, wyszłam z kuchni. Chwilę po tym okazało się, że Minka ściągnęła z kanapki... żółty ser i zjadła! Taki duży kawałek jak pół kromki!
Do głowy by mi nie przyszło, że są koty, co to zjedzą. 8O
Miciuś kradnie szynkę, Lukr potrafi poczęstować się sznyclem (kotletem mielonym) i ze zdobyczą w paszczy uciec do domu, ale żółty ser?! :roll: :ryk:

jotpeg

[poprzednia][następna]