dziki Patmol

blaski i cienie życia z kotem

Moderator: Estraven

Post » Śro mar 11, 2015 8:09 Re: rozsądne, wykształcone koty (po Akademii) szukają Domów

zaszalałam i kupiłam sobie na OLX używaną książkę -Mniej czyli intymny zakupowy portret Polaków
w księgarni wydała mi się za droga
na OLX jest dużo taniej

myślę i myślę nad tym z czego by można zrezygnować
co jest niezbędne do życia, a bez czego można się obejść
cele mam dwa główne -oszczędności oczywiscie i odgruzowanie mieszkania

zrezygnowałam np z toniku do twarzy
oszczędność jest
i o jedną buteleczkę mniej, i o waciki -bo tez nie kupuje 8)
zaparzam sobie różne rzeczy i tym myję twarz -ostatnio najczęściej zaparzam kotki z olchy, jak uda mi sie trochę urwać -bardzo wysoko rosną 8)
twarz potem fajnie pachnie olchą- tak ziołowo

kupiłam masę glicerynową i zmieszałam jakieś 30 dag z olejkiem eterycznym sosnowym i zmieloną czarnuszką
wyszły trzy mydełka -no :oops: , może niezupełnie takie jakie chciałam
muszę poćwiczyć i może jakis barwnik dodać następnym razem
na pewno są dużo tańsze niż te glicerynowe ze sklepu i wiem co dodałam , ale miejsca nie zajmują mniej - bo kupiłam od razu trzy słoiczki bazy glicerynowej
żeby raz zapłacić za przesyłkę i kilka olejków eterycznych, bo nie mogłam się zdecydować :oops: a olejek w sumie nie jest drogi w porównaniu do przesyłki

Przetestowałam sosnowy ( w mydle, w inhalacjach, jako odświeżacz powietrza, do mycia podłogi i do prasowania, a nawet jako rodzaj dezodorantu) -zwierzakom zapach nie za bardzo się podoba, według mnie bardzo ładny

Teraz testuje bergamotkę -pachnie jak herbata z cytryną 8) ładnie.

Patmol

Od: Śro gru 30, 2009 14:03

Post » Śro mar 11, 2015 8:25 Re: rozsądne, wykształcone koty (po Akademii) szukają Domów

Bo bergamotka to to, co nadaje charakterystyczny zapach (i smak) earl greyowi. Ale pewnie wiesz 8) .
A próbowałaś olejek herbaciany?
“To co robimy dla nas, umiera wraz z nami. To co robimy dla innych i dla świata zostaje po nas i jest nieśmiertelne.” -A. Pine
nasz wątek: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=159694

Alienor

Od: Pt mar 19, 2010 14:48

Post » Śro mar 11, 2015 8:34 Re: rozsądne, wykształcone koty (po Akademii) szukają Domów

nie zamawiałam takiego
wybrałam kilka z tych tańszych - żeby popróbować
ale nie otwierałam wszystkich, żeby wąchać
mam sosnowy,jodłowy, trawę cytrynową, bergamotkę i jeszcze jakieś , ale nie pamiętam :oops:

Patmol

Post » Śro mar 11, 2015 10:38 Re: rozsądne, wykształcone koty (po Akademii) szukają Domów

Zgadza się, bergamotka to ten piękny zapach z herbaty :D
Dzieki za info o ziołach :ok: Poszukam lebiodki pospolitej, bo rumianek jakoś średnio mi smakuje.
Może by w ogóle to to posadzić ? Musze poszperać skąd wziąć nasiona ...
Obrazek

psiama

Od: Czw maja 07, 2009 13:19

Post » Śro mar 11, 2015 11:38 Re: rozsądne, wykształcone koty (po Akademii) szukają Domów

Lebiodka pospolita to jest ten proszek, który, się kupuje jako przyprawa i nazywa się oregano 8)
czyli po prostu dziki majeranek
można na balkonie

dlaczego koty uparcie śpią na lodowice?
nie wiem
na sobie nawzajem

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Patmol

Post » Śro mar 11, 2015 11:40 Re: rozsądne, wykształcone koty (po Akademii) szukają Domów

Bo lodówka grzeje (zewnętrznie), lekko wibruje i jest dobrym punktem obserwacyjnym do papusiania :mrgreen: .
“To co robimy dla nas, umiera wraz z nami. To co robimy dla innych i dla świata zostaje po nas i jest nieśmiertelne.” -A. Pine
nasz wątek: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=159694

Alienor

Od: Pt mar 19, 2010 14:48

Post » Śro mar 11, 2015 11:44 Re: rozsądne, wykształcone koty (po Akademii) szukają Domów

ale zimna jest i można zlecieć 8)

ale nie w kazdym oregano jest lebiodka http://lukaszluczaj.pl/ile-oregano-jest-w-oregano/

Patmol

Post » Śro mar 11, 2015 13:17 Re: rozsądne, wykształcone koty (po Akademii) szukają Domów

a teraz o wyższości psów nad kotami :mrgreen:

tak spi Elbert czyli kot
Obrazek

a tak słodka Sweetie czyli pies
Obrazek

Patmol

Post » Śro mar 11, 2015 13:30 Re: rozsądne, wykształcone koty (po Akademii) szukają Domów

Twoja lodówka musi coś w sobie miec extra, bo moje uzywają jej tylko jako elementu przechodzenia z punktu A do B :D

O masz, nie wpadłabym na to, że to dzikie oregano ! 8O
Przeczytałam Twoje linki i wychodzi, że TA lebiodka to Lebiodka pospolita (Origanum vulgare).
Namierzam, gdzie mogę kupić nasiona lub sadzonki i będę pędzić :mrgreen:
Dziękuję :love:

W sumie w kwestii wyższości, to rzekłabym, że foty to kontrargument do wyższości psów.
Bo ... kot się pięknie skompresował do mini powierzchni nie zostawioając kłaków tu i tam, a pies rozwalił na amen na połowie kanapy i koca jako i moja się tak rozkłada oraz jeszcze lepiej :twisted:
Obrazek

psiama

Post » Śro mar 11, 2015 13:35 Re: rozsądne, wykształcone koty (po Akademii) szukają Domów

Sweetie nie zostawia kłaków 8)
bo ma taka szczecinę, a nie sierść
takie igiełki

i ta powierzchnia nie była przeznaczona dla kota :roll:

Patmol

Post » Śro mar 11, 2015 13:41 Re: rozsądne, wykształcone koty (po Akademii) szukają Domów

Koty uwielbiają wszystkie pudełka z gier, im mniejsze tym lepiej. W sumie czemu im nie pozwolić ? :wink:
Obrazek

psiama

Post » Śro mar 11, 2015 13:46 Re: rozsądne, wykształcone koty (po Akademii) szukają Domów

bo to moje pudełko na ściereczki :twisted:
MOJE
a koty każde pudełko mi zabierają :evil:
MOJE
już dużo dostały pudełek :twisted:
i nie oddam i tyle

Patmol

Post » Śro mar 11, 2015 13:48 Re: rozsądne, wykształcone koty (po Akademii) szukają Domów

heeeee :twisted:

Ale to może być trochę jak walka Don Kichota :mrgreen:
Obrazek

psiama

Post » Śro mar 11, 2015 14:09 Re: rozsądne, wykształcone koty (po Akademii) szukają Domów

dlatego wole psy :king: bo rozumieją pojecie MOJE
Sweetie nawet kota nie zje +nawet jak mnie nie ma w domu
potrafi sie pohamować

Patmol

Post » Czw mar 12, 2015 9:11 Re: rozsądne, wykształcone koty (po Akademii) szukają Domów

muszę kupić nowa kuchenkę
na pewno nie dziś, i nie jutro ale w ciągu kilku miesięcy na pewno tak
bo w starej już dawno nie działa piekarnik (odkąd się wprowadziłam tutaj czyli od 6 lat 8) ), ale teraz dodatkowo nie chcą się już obracać te gałki/pokrętła
no i czytam sobie o tym co jest w nowych kuchenkach
np ta funkcja rozmrażania -na czym ona polega? bo ja bym ją chciała używać do barfa -czyli do rozmrażania surowego mięsa dla zwierzaków, ale tak żeby tego mięsa jednak nie podgrzewało
można?
czy raczej nie można?

i co jest przydatne jeszcze?
żeliwne ruszta? teraz tez mam żeliwne -nie są złe
termoobieg? jest chyba już w każdej

wczoraj zostawiłam w kuchni garnek z jedzeniem dla zwierzaków na dziś rano -kasza z mięsem i marchewką
nie zmieściło mi się do piekarnika i zostawiłam na kuchence :roll:
normalnie w kuchni zostaje tylko Alibaba i Garfi - ale rano w kuchni był tez Szapo i Ebert -dwa bardzo żarłoczne koty :roll:
no i w garnku prawie nic nie było
nędzne resztki po prostu

musiałam w tempie przyspieszonym wyciągać mięso na dzisiaj na obiadokolację dla kotów :twisted:
miałam po pracy serca zmielić z wątrobą i dodać suplementy dla kotów, a Sweetie miała dostać szyjki z kaczki -bo ona takich mieszanek nie lubi
ale rano nie miała czasu mielic więc nałożyłam wszystkiego wszystkim po trochu -nawet Caillou chciała serca surowe i dużo zjadła
a dzisiaj miałam nie iść do mięsnego :roll: tylko do biblioteki książki sobie pożyczyć
ale raczej nie mam wyboru :twisted:

przyszła w końcu paczka z zooplusa
puszeczki i żwacze dla psów (za punkty) i żwir i gratis te takie chrupeczki Smilli na kłaki (takie malutkie pudełeczko -ale bardzo to kotom smakuje)
trzeba sie brać za noszenie tego dobra do domu po troszeczku

i sprzedałam na OLX za 9 zł taką książkę o Ochronie Dóbr Osobistych w Zatrudnieniu :mrgreen: nie używam. niech idzie w świat
tylko niestety muszę znowu iśc na pocztę

Patmol

[poprzednia][następna]