Perska Blusia i Krystyna od kordonii u ewissko.

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie maja 12, 2013 15:51 Re: Perska Blusia i Krystyna od kordonii u ewissko.

Faktycznie jest tak, że większość środków chemicznych zachęca koty do sikania w miejscu ich użycia. Dlatego behawiorystka radziła zmywać octem, to odrzuca.

Wrzucam sumę porad, które dostałam dla kotki regularnie siusiającej poza kuwetą:
Szalony Kot pisze:A co do Tuli - byłyśmy u behawiorysty.
Pani powiedziała:
- usunąć nadmiar gazet i kuwet (bo tam, gdzie się załatwiła raz czy dwa na początku, miała jeszcze położoną gazetę), żeby kot nie miał wrażenia kuwety wszędzie
- zalane miejsca dokładnie wymyć octem i zablokować je tak, żeby nie weszła przez pewien czas przynajmniej
- zostawić krytą kuwetę (Tulcia się jej bała) odkrytą, ale odsunąć ją od okna (kuweta nie może stać zbyt blisko okna czy przejścia, bo nagły ruch może kota płoszyć), przysłonić czymś innym, ale wciąż tak, żeby kot widział okolicę, a sam był mało widziany - teraz jest częściowo pod biurkiem, częściowo pod krzesłem
- stawiać na kuwety małe i niskie, umieszczone w miejscach niezbyt widocznych, ale żeby kot widział z nich wszystko dookoła
- kupić Benka naturalnego, wrzucić do środka trochę ziemi z ogrodu, nie kombinować ze żwirkami drewnianymi czy silikonowymi
- zostawić dwie kuwety, bo ona najwyraźniej gdzie indziej robi mokre, gdzie indziej twarde
- czyścić jak najczęściej kuwety

Ogólnie Benka najpierw jadła :roll: i myślałam, że tyle z tego będzie. Ale ostatecznie znajduję tam i kupki, i siooośki, chociaż korzysta też z drugiej kuwety, gazetowej. Ale coraz rzadziej. Dziś do gazetowej też wrzucę Benek, zobaczymy, co będzie dalej :>

Rady dla przyszłego domu będą takie, że niech ona sama sobie wybierze miejsce (czyli trzeba obserwować, gdzie się nadstawia). I żeby miała dwie kuwety z tym konkretnie żwirkiem. Damy radę :ok:

Aktualnie Tula załatwia się do jednej kuwety, odkąd jest w nowym domu (już ze dwa lata).
Nie ma problemów kuwetkowych, nietrafiania.
Mało tego, korzysta z jednej kuwety z drugim kotem.
Przeżyła przestawienie na silikon.

Szalony Kot

Od: Pt wrz 24, 2010 13:01

Post » Wto maja 14, 2013 11:43 Re: Perska Blusia i Krystyna od kordonii u ewissko.

Idzie ku lepszemu Blusia coraz częściej trafia do kuwety :D :D :D
Zapomniała o podłodze w kuchni od czasu jak zmywam do skutku tylko czystą wodą.

Blusia jest mondrom kotom i przypomni sobie ,że siusia się tylko i wyłącznie do kuwety :mrgreen:
Będzie dobrze .
Kot składa się z materii ,antymaterii i fanaberii

Obrazek

nasz wątek : http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=46&t=155410

ewissko

Od: Pon gru 03, 2012 21:35

Post » Wto maja 14, 2013 12:13 Re: Perska Blusia i Krystyna od kordonii u ewissko.

:ok: :ok: za 100% trafienia Blusi i za zdrowie dla Was wszystkich :ok: :ok:
“To co robimy dla nas, umiera wraz z nami. To co robimy dla innych i dla świata zostaje po nas i jest nieśmiertelne.” -A. Pine
nasz wątek: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=159694

Alienor

Od: Pt mar 19, 2010 14:48

Post » Śro maja 15, 2013 8:33 Re: Perska Blusia i Krystyna od kordonii u ewissko.

ewissko pisze:Idzie ku lepszemu Blusia coraz częściej trafia do kuwety :D :D :D
Zapomniała o podłodze w kuchni od czasu jak zmywam do skutku tylko czystą wodą.

Blusia jest mondrom kotom i przypomni sobie ,że siusia się tylko i wyłącznie do kuwety :mrgreen:
Będzie dobrze .

może chciała zabić "smród" środków czyszczących -kto wie :lol:
Obrazek[b]

becia_73

Od: Sob lis 28, 2009 8:31

Post » Śro maja 15, 2013 10:19 Re: Perska Blusia i Krystyna od kordonii u ewissko.

Wczoraj było ok dziś mamy nawrót. Trzeba czekać!

Bozia pokarała mnie za chciejstwo ponieważ chciałam mieć "przyjazną duszę" i nakolankowego kotka a Blusia nigdy takim kotkiem nie będzie mimo , że przychodzi na chwilę po głaski no i przytuliłam Gryzdynkę a ta ucieka.......... :mrgreen:
Widzi mnie tylko i kręci się obok mnie gdy idę do kuchni .Wtedy w jakiś zaczrowany sposób zamieniam się w krajacz kurzych biustów no i wtedy nie zwiewa!
Ale tak to super kocinka nie sprawiająca kłopotów.

Myślę tylko ,że czajanie się pod łazienką kiedy idzie tam Blusia i nachalne zaglądanie ma niestety wpływ na nowe kuwetkowe nawyki Blusi.
Temu nie jestem w stanie zapobiec bo zwyczajnie nie zdążę.

Było super ale ja durna chciałam jeszcze lepiej a wyszło jak zawsze .
"I masz co chciałeś Grzegorzu Dyndało" :mrgreen:
Plus z tego jest taki ,że Gryzdynka ma domek ,który ją kocha.
I to by było na tyle.

Obrazek

ewissko

Post » Śro maja 15, 2013 19:10 Re: Perska Blusia i Krystyna od kordonii u ewissko.

Ewissko, Ty jesteś jak te matki co to chcą mieć prymusa w szkole a mają zwykłe dzieci.
Ja mam zwykłe kotomstwo, są jak najbardziej przeciętni.
Robią co chcą.
A siczki...co Ty wiesz o zabijaniu!

Amelka ma od wczoraj kolejną kuwetę.
Z niewinną minką została przyłapana na sikaniu na nią.
Z zewnątrz...

kotkins

Od: Pt mar 25, 2011 22:39

Post » Śro maja 15, 2013 21:20 Re: Perska Blusia i Krystyna od kordonii u ewissko.

To są prymusiątka tylko jeszcze o tym nie wiedzą.
Dzisiaj 0 trafień,czyli bilans wychodzi na 0 :mrgreen:

Obrazek

ewissko

Post » Pt maja 17, 2013 9:16 Re: Perska Blusia i Krystyna od kordonii u ewissko.

Niestety poddaję się mam dość.
Do łazienki po nocy nie da się wejść , chyba że w kaloszach.
Przed chwilą Blusia włała mi i pogryzła do krwi bo chciałam umyć jej oczka.
Gryzdyna objawia się tylko w chwili szykowania żarcia.
Mam serdecznie dosyć.

Obrazek

ewissko

Post » Pt maja 17, 2013 9:50 Re: Perska Blusia i Krystyna od kordonii u ewissko.

Ewuś - zrób sobie dobrą herbatę, zdezynfekuj rany, puść jakiś fajny kawałek i odpręż się przez chwilę. Czasami jest bardzo ciężko, mamy wrażenie, że jesteśmy do niczego i że inni zrobiliby to lepiej, ale takie myślenie do niczego nie prowadzi. A potem się zastanowisz co i jak - tylko wcześniej popatrz na niebo, zieleń wokół i postaraj się uśmiechnąć. Taki "krok wstecz" dla nabrania dystansu i właściwej perspektywy.
“To co robimy dla nas, umiera wraz z nami. To co robimy dla innych i dla świata zostaje po nas i jest nieśmiertelne.” -A. Pine
nasz wątek: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=159694

Alienor

Od: Pt mar 19, 2010 14:48

Post » Pt maja 17, 2013 9:57 Re: Perska Blusia i Krystyna od kordonii u ewissko.

Nie wiem czemu się tak dzieje :(
Krystyna u nas cały czas pchała się na kolana, zresztą wstawiałam na wątku filmiki z tych posiedzeń. BYła wręcz natrętna. Naprawdę :(
Obrazek

kordonia

Od: Czw sty 30, 2003 13:59

Post » Pt maja 17, 2013 10:14 Re: Perska Blusia i Krystyna od kordonii u ewissko.

kotkins pisze:Ewissko, Ty jesteś jak te matki co to chcą mieć prymusa w szkole a mają zwykłe dzieci.

Kotkins dobrze to ubrała w słowa. Ewissko, daj se luz, jak Blusia chce chodzić z brudnym okiem i kołtunem to niech sobie chodzi! Od tego sie nie umiera. Wszyscy znamy tego kota i nikt nie oczekuje, że nagle się stanie miss piękności i szyku. W fundacji nie była czesana, szkoda nerwów jej i naszych. Wiem, że byś chciała jak najlepiej, ale czasem najlepiej jest po prosty wyluzować. Nikt Cię nie zlinczuje jak wstawisz zdjęcie Blusi z kołtunem na ogonie, serio :D
Sprawne Łapy Fizjoterapia Zwierząt http://sprawnelapy.pl/
Fundacja KOT http://fundacjakot.pl/

justyna p

Od: Pon paź 18, 2010 19:45

Post » Pt maja 17, 2013 10:16 Re: Perska Blusia i Krystyna od kordonii u ewissko.

Ewa czas na psychotropy.
Nie, nie dla Ciebie.
Nie dając utrwalasz nieprawidłowe zachowania.

Agresja i sikanie po kątach jest ...wiesz cdo się robi.
Trzeba wkroczyć z farmakologią.
Umówimy sie na Polance z Blusią.
Musi dostać leki.

Tak dalej być NIE MOŻE!!!!

kotkins

Od: Pt mar 25, 2011 22:39

Post » Pt maja 17, 2013 11:31 Re: Perska Blusia i Krystyna od kordonii u ewissko.

A nie ma się co przejmować co mam powiedzieć ja której kocica regularnie sika na łóżko w akcie zemsty że nie ma mnie w domu i ograniczam jedzenie jej bo jest otyła?
Poprzednia kotka perska sikała gdzie popadnie nawet na magnetofon. Potem okazało się że to rezultat niewydolności nerek - sikanie ją bolało i dlatego unikała kuwety która kojarzyła jej się z bólem.
Moim zdaniem wydalanie takie albo inne rzeczy jak np rozlewanie wody z miski może mieć też znaczenie takie że kotu coś nie pasuje i chce na siebie zwrócić uwagę i zauważył że człowiek jest na tym punkcie nadwrażliwy, może to wynikać jakby z zazdrości.

piano

Od: Śro paź 26, 2011 11:15

Post » Pt maja 17, 2013 11:41 Re: Perska Blusia i Krystyna od kordonii u ewissko.

kotkins pisze:Ewa czas na psychotropy.
(...)
Nie dając utrwalasz nieprawidłowe zachowania.
(...)
Umówimy sie na Polance z Blusią.
Musi dostać leki.

Tak dalej być NIE MOŻE!!!!

Racja - Ewo - posłuchaj rady Kotkinsa.
Blusia to kot naprawdę trudny, nie ma co w jej przypadku bać się słowa psychotrop.
Ludzie to biorą w depresji , czemu kot miałby się nie wspomóc.
A Gryzdynka czuje , że coś wisi w powietrzu to i chowa się po kątach- koty są jak sejsmografy.

Ewo - ściskam Cię i trzymam mocno kciuki.
Z lęku przed rusycyzmem wielu naszych braci, nie mówi „kot się czai”, lecz „kot się herbaci” ---- Jan Sztaudynger
Obrazek...ObrazekA tu znajdziesz nasz koci wątek: http://tiny.pl/hk6cq

Monika_Krk

Od: Wto lis 27, 2012 12:51

[poprzednia][następna]