ALE CIACHO! Ptyś ma Balbinkę i STAŁY DOMEK - WROCEK :))))

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie sty 29, 2012 23:22 Re: ALE CIACHO! Ptyś ma Balbinkę i STAŁY DOMEK - WROCEK :))))

Już tłumaczę - mam nadzieję, że dobrze wszystko pamiętam i dobrze przekażę.

Sterylizuje sie po 1 rujce, aby po 1 kot dobrze się rozwinął
po 2 - może i chroni od raka listwy mlecznej itd, ale nie chroni od RAKA KOŚCI
po 3 - i to najważniejsze, sterylizacja po 1 rui daje możliwość nie tylko pełnego rozwoju płciowego, lecz również rozwoju KOŚCI!! tak, tak - KOŚCI. Koty, kóry są sterylizowane przez okresem dojrzewania (bez względu na płeć) może i chroni się przez rakiem wokół narządów rodnych, ale nie chroni się przed rakiem kośći. Ponieważ dopóki koty nie osiągnął rozwoju płciowego ciągle rozną, a jak osiągną dojrzałość wtedy zmienia się u nich gospodarka hormonalna i przestają rosnąć (oczywiście w górę, bo w bok zawsze mogą :wink: :wink: ) a teraz do rzeczy.. wysterylizowanie wcześniej powoduje, że u kotów jest zaburzony proces wzrostu, nie ma u nich momentu kiedy przestają rosną i.. wyrastają na "szczudłate" koty, które w późniejszym wieku mają wiele problemów z kośćmi, gdyż te nadmiernie wyrośnięte są słabe.

reasumując... biorąc pod uwagę obie opcje chyba jednak wolę, aby koty były zdrowe i wyrośnięte i miały zdrowe kości. Ewentualne zmiany w sutkach szybciej zauważę i zgłoszę się do weterynarza niż zauważenie zmian w kościach..

stąd ja czekam do 1 rui :1luvu: :1luvu: :1luvu:

Malgosia Wroc

Od: Nie lis 20, 2011 15:30

Post » Nie sty 29, 2012 23:28 Re: ALE CIACHO! Ptyś ma Balbinkę i STAŁY DOMEK - WROCEK :))))

To chyba moja Malutka przez 1,5 roku wyrosła dostatecznie :mrgreen: O kościach nie wiedziałam . Gospodarka hormonalna jest ważna w przypadku każdego organizmu.

jasdor

Od: Sob wrz 19, 2009 11:51

Post » Nie sty 29, 2012 23:31 Re: ALE CIACHO! Ptyś ma Balbinkę i STAŁY DOMEK - WROCEK :))))

ja też nie wiedziałam dopóki mi tego właśnie ta młoda Wetka nie powiedziała. A okazało sie, że moda na ciachanie kotów przed rują przyszła... z leniwych stanów... tam, nikomu sie nie chce na nic czekać i wszystko chcą na już... A, że mi wyłożyła Wetka co i jak się dzieje w organizmie po sterylizacji przed a co po sterylizacji po wolę z cała świadomością sterylizację PO!! Mniejsze ryzyko :1luvu: :1luvu:

Malgosia Wroc

Post » Nie sty 29, 2012 23:43 Re: ALE CIACHO! Ptyś ma Balbinkę i STAŁY DOMEK - WROCEK :))))

Ze Stanów to różne mody przychodzą. Np okaleczanie kota i ODCINANIE pazurków, bo drapią :evil: A to, że przy okazji trzeba obciąć paluszki - to taki szczegół :evil:

jasdor

Post » Pon sty 30, 2012 1:12 Re: ALE CIACHO! Ptyś ma Balbinkę i STAŁY DOMEK - WROCEK :))))

Ja kastruję kocury po osiągnięciu co najmniej roku - wlaśnie ze względu na rozwój szkieletu, mięśni i sylwetki. Bo wlaśnie do tego hormony plciowe są potrzebne, a kiedy już zaczną dobrze hulać, hamują wydzielanie hormonu wzrostu (u ludzi też). Zbyt wcześnie wykastrowane zwierzęta miewają sylwetkę kastrata, czyli dlugie kończyny, mniejszą masę mięśniową i barylkowatą klatkę piersiową.
Dlatego wytrzymuję przez jakiś czas smrodliwe posikowanko, a za to mam dorodnych facetów, których nikt nie myli z panienkami :)
I nieprawdą jest, że kocur, który zacząl znaczyć przed kastracją, potem będzie też znaczyl. U mnie tego nie ma.

felin

Od: Wto sty 06, 2009 0:04

Post » Pon sty 30, 2012 10:31 Re: ALE CIACHO! Ptyś ma Balbinkę i STAŁY DOMEK - WROCEK :))))

U mnie będzie problem z czekaniem aż Ptysiak będzie miał rok, bo ja mam parkę i raczej nie chciałabym mieć małych ufo-kotków, bo to w końcu rodzeństwo i mogą urodzić się małe potworki... Ale na pewno dam i jemu i Balbinie dorosnąć :1luvu:

Malgosia Wroc

Post » Pon sty 30, 2012 12:09 Re: ALE CIACHO! Ptyś ma Balbinkę i STAŁY DOMEK - WROCEK :))))

Panienkę pewnie i tak będziesz musiala wcześniej wysterylizować, bo wcześniej dojrzewają. No chyba, że trafil Ci się taki kocur, co w wieku 6 m-cy uzna, że już jest dorosly :roll: Ale u moich to zwykle sporo później bywalo - najmlodszemu coś zaczęlo świtać dopiero jak skończyl 10 miesięcy.

felin

Od: Wto sty 06, 2009 0:04

Post » Pon sty 30, 2012 13:02 Re: ALE CIACHO! Ptyś ma Balbinkę i STAŁY DOMEK - WROCEK :))))

Ja też jestem w podobnej sytuacji: kotek i kicia, rodzeństwo. Mają 7 miesięcy. Weterynarze radzą zaczekać do 8 miesiąca i tak zamierzam. Ale nie wiedziałem o problemach z koścmi... Z tego co piszecie wynika, że może warto poczekać z kocurem aż skończy rok a z kicią aż będzie miała rujkę. W marcu idę na wizytę kontrolną do weterynarza i jeszcze się dopytam, niech obejrzy kotki i oceni ich stan.

neofelis

Od: Czw wrz 01, 2011 23:36

Post » Pon sty 30, 2012 14:41 Re: ALE CIACHO! Ptyś ma Balbinkę i STAŁY DOMEK - WROCEK :))))

Cześć ciasteczka :1luvu: :1luvu: :1luvu:

Obrazek
Biegaj sobie za TM kochana Misieńko [*]/26.05.2005r.-11.11.2010r./
===================================
Teraz w Twoim domku mieszka Miłka:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Prawda, że pięknota

Dom bez kota jest jak samolot bez pilota

ula-misia

Od: Pon lis 01, 2010 14:34

Post » Pon sty 30, 2012 18:35 Re: ALE CIACHO! Ptyś ma Balbinkę i STAŁY DOMEK - WROCEK :))))

neofelis pisze:Ja też jestem w podobnej sytuacji: kotek i kicia, rodzeństwo. Mają 7 miesięcy. Weterynarze radzą zaczekać do 8 miesiąca i tak zamierzam. Ale nie wiedziałem o problemach z koścmi... Z tego co piszecie wynika, że może warto poczekać z kocurem aż skończy rok a z kicią aż będzie miała rujkę. W marcu idę na wizytę kontrolną do weterynarza i jeszcze się dopytam, niech obejrzy kotki i oceni ich stan.

Problem z parkami polega na tym, aby nie było za późno ze sterylizacją... Bo jak zajdzie w ciąże to mogą się chore kociaki urodzić... Ja mam to szczęście, że mam weterynarza dosłownie 200m ode mnie :wink: :wink: :wink: więc dosłownie z każdą pierdołą mogę polecieć :o Za każdym razem pytam się kiedy przewidywana sterylizacja i za każdym razem sprawdza jedno i drugie :) A kastrowa mona nawet i w wieku 5 miesięcy, bo i tacy rekordziści są :mrgreen: Kocurek jednej z naszych Pan weterynarz - bo są dwie: Ewa - kobitka po 30 i Monika przed 30, no i praktykantka - po 20, wszystkie fajne :ryk: :ryk: , więc kocurek pani Ewy był kastrowany w wieku 5 miesięcy bo tak szybko dojrzał, wszystko zależy tak naprawdę od kota i jego hormonów :kotek: jak stwierdzi, że jest gotowy na laski w wieku 5 miesięcy to nawet w wieku 5 miesięcy można go już ciachać 8) 8) 8) 8) oczywiście uświadamiając kociaka w ostatniej chwili co go czeka :twisted: :twisted: :twisted: :twisted:

Dziś też byłam... Znów kociaki dostały po antybiotyku... ehh... Wg Pani Weterynarz są w dobrym stanie, ale nie jest to stan do szczepienia.. i ucieka to 2 szczepienia jakby jakimś Świętym Gralem było - takie nie osiągalne, nie zdobyte i nie odkryte... ehh... Jedno i drugie ma powiększone węzły chłonne, mamy się udać na sprawdzenie w środę :wink: A poszłam, bo jak dziś wróciłam z pracy i zaczęłam się witać z kociakami to Ptyś... miał cała dupe mokrą... i stwierdziłam, że tego za dużo... nadal zdarzało im sie kichnąć tak raz dziennie - nie wiem któremu, bo ciągle przebywają razem i nie jestem w stanie odróżnić kichającej Balbinki od Ptysia, a dziś d tego mokra dupa Ptysia... dostało w dupe po 2 zastrzyki. Ptyś dziś był dzielny jak zawsze, choć miał mierzona temperaturę beze mnie i aż się trzęsł cały jak galareta. A Balbinia jak przystało na Balbinie nie chciała dać sobie zrobić zastrzyków, podrapała mnie i Panią weterynarz, wrzasku narobiła jakby kto ją żywcem ze skóry odzierał 8O 8O 8O W końcu... wzięłam ją na ręce... i... kicia się uspokoiła... Pani Monika powiedziała, abym usiadła na krześle z nią na rękach i... spokojnie bez mrugnięcia okiem, bez krzyków, bez marudzenie dostała zastrzyk 8) 8) 8) 8) Normalnie odkryłyśmy na sposób z zastrzykami na Balbinie :1luvu: :1luvu: :1luvu: :1luvu:

Malgosia Wroc

Post » Pon sty 30, 2012 18:44 Re: ALE CIACHO! Ptyś ma Balbinkę i STAŁY DOMEK - WROCEK :))))

Zapomniałam dopisać...

Waga Ptysia: 3 100 g 8O 8O 8O 8O
Waga Balbinki 2 300 g - to juz bardziej rozumiem jak na 4,5 miesiąca 8) 8) 8)

Malgosia Wroc

Post » Pon sty 30, 2012 18:46 Re: ALE CIACHO! Ptyś ma Balbinkę i STAŁY DOMEK - WROCEK :))))

Jakbyście dawali leki przeciwzapalne - uważajcie na METACAM !!!! Weci bardzo lubią podawać go kotom, choć tego się robić nie powinno, nawet chyba nie wolno. Pomaga i owszem, ale robi straszne spustoszenie i wali po nerkach tragicznie .

jasdor

Post » Pon sty 30, 2012 19:24 Re: ALE CIACHO! Ptyś ma Balbinkę i STAŁY DOMEK - WROCEK :))))

nie.. moje kitki dostały podobno jakiś delikatne zastrzyki - dostały po Betamaxie i Catodolu

Malgosia Wroc

Post » Pon sty 30, 2012 19:59 Re: ALE CIACHO! Ptyś ma Balbinkę i STAŁY DOMEK - WROCEK :))))

Sama zostałam przestrzeżona więc podaję dalej. Moja kota w zeszłym roku dostała metacam na chory pęcherz :evil: Nie wiedziałam jeszcze o tym. Teraz chodzi za mną wizja chorych nerek :|

jasdor

Post » Pon sty 30, 2012 22:17 Re: ALE CIACHO! Ptyś ma Balbinkę i STAŁY DOMEK - WROCEK :))))

Troszke pośmiecę w Ptysiowym wątku, ale poczytajcie. Niektórzy nasi weci jeszcze tego nie wiedzą.
http://translate.google.pl/translate?js ... l=en&tl=pl
Lepiej dmuchać na zimne

jasdor

[poprzednia][następna]