Wszystkie koty jamnika Melona V - o kolorch na pożegnanie!

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro lip 31, 2013 22:46 Re: Wszystkie koty jamnika Melona V - zdjęcia ślicznych kuzy

Aniada pisze:Tretwa, ale mój kot je MOKRY renal.
Mam przestawić kota na barf?? Czy karmić tym renalem?

Aniado to nie jest jedyna karma dla kota nerkowego i odejście od niej nie stawia opiekuna kota pod murem niemożności
tu masz zestawienia ponad 200 karm z wyszczególnieniem ilości węglowodanów w suchej masie i przydatności dla kotów cukrzycowych i chorych na nerki.
http://www.pfoetchenbasar.de/200-futtermarken-info/
ja korzystałam ale tak jak napisałam tylko z Feline porta, niektórych seniorów i nekowych mokrych typu kattowit, bepchar, animonda nieren i inne ale przed zakupem badałam składy i konsultowałam z wetem
Obrazek

dalia

Od: Nie maja 09, 2004 16:08

Post » Śro lip 31, 2013 22:48 Re: Wszystkie koty jamnika Melona V - zdjęcia ślicznych kuzy

No pacz Dalia a nam wet zawsze na pytanie o dobrą karmę mów :"RC"... :mrgreen:

kotkins

Od: Pt mar 25, 2011 22:39

Post » Śro lip 31, 2013 22:56 Re: Wszystkie koty jamnika Melona V - zdjęcia ślicznych kuzy

kotkins pisze:Ooo...Aniado - a nie jesteśmy "wszyscy dachowcami":)?

Kotkins, wiesz o co mi wówczas chodziło: żeby nie robić z persów półgłówków, które mają paskudny charakter. ;)

kotkins pisze:
W barfie poza mięsem są inne składniki, wiem ,że mielicie skorupki jajek itp.?

Dobra karma plus mięsko?
Aniada zdaje się robi tak ja staram się robić podobnie.

Staram się, ale dwa z moich kotów nie cierpią surowizny. Żadnej.

kotkins pisze:Tylko dlaczego wszyscy i zawsze polecają RC... :mrgreen:

Nie, nie wszyscy. Moja wetka na kamienie Misia poleciła 4 różne firmy. Dała próbki. Ale posmakował RC, z czym ja walczyć nie będę.

Dalio, dzięki, podeślę link teściowej, bo w tej chwili u niej przebywa ten kot i się wspólnie zastanowimy.

No ale to wciąż... te paskudne gotowe karmy. A nie BARF... ;) ;)
Aniada

Post » Śro lip 31, 2013 22:58 Re: Wszystkie koty jamnika Melona V - zdjęcia ślicznych kuzy

Rasy , nawet te "pseudo" są często wynaturzeniem.
Tworząc np. persa człowiek zapomniał o tym czym jest kot żeby osiągnąć wygląd.
Że o łysolach nie wspomnę...te to są dopiero pokręcone genetycznie!

Ale z mojego podwórka: kot , którego trzeba czesać, bo sam nie jest w stanie utrzymać swojej sierści. Kot, który nie potrafi się często sam najeść. Wreszcie - z taką budową twarzoczaszki NIC nie upoluje.

Wczoraj czytałam na Planecie Persji o tym ,że teraz wyrywa się persom włosy ościste , zostaje sam puch (co jest bardzo trudne do utrzymania i się potwornie dredzi i filcuje), bo "taka jest moda".
Osobiście w życiu bym tego moim kotom nie zrobiła,.
Ale są tacy , którzy trymerami usuwają te włosy, zwłaszcza jeśli wystawiają koty.

Ale do rzeczy:

Myślę ,że dobrze zbilansowana karma plus picie odpowiedniej ilości wody nie jest złe.
Z drugiej strony- samo mięso nie zawiera wszystkiego tego , co kot dostać powinien. Tym niemniej są różne posypki zawierające witaminy, mikroelementy, taurynę itp.
Może to "ratuje" mięso?

W barfie poza mięsem są inne składniki, wiem ,że mielicie skorupki jajek itp.?

A czy nie byłby najlepszy tzw "złoty środek"?
Dobra karma plus mięsko?
Aniada zdaje się robi tak , ja staram się robić podobnie.

Jakoś samo suche mnie nie przekonuje, ale są koty nie lubiące mokrego.
Weterynarze mają trochę racji: sucha zbilansowana karma jest ok.
Tylko dlaczego wszyscy i zawsze polecają RC... :mrgreen:

Kotkins nie zapominaj, że dążąc do określonego wyglądu można zachować koty genetycznie wolne od chorób. Nie jest to skomplikowane wielce. I są koty o określonym wyglądzie wolne od chorób genetycznych
a pseudo to nie rasa i nie stawiaj miedzy nimi znaku równości

a co Ci przeszkadza wyrywanie włosów ościstych u persa? przecież kota to nie boli ani kot na tym nie traci. Rzekłabym, że nawet zyskuje bo takim kotem trzeba się zająć codziennie i nie ma że 10 minut i koniec, pielęgnacja takiego kota to spore zaangażowanie i sporo czasu
niektórzy persy golą i kotom nie ubywa, a wyrywanie włosa ościstego to zbrodnia? nie przesadzajmy
Obrazek

dalia

Post » Śro lip 31, 2013 23:03 Re: Wszystkie koty jamnika Melona V - zdjęcia ślicznych kuzy

Aniada pisze:Dalio, dzięki, podeślę link teściowej, bo w tej chwili u niej przebywa ten kot i się wspólnie zastanowimy.

No ale to wciąż... te paskudne gotowe karmy. A nie BARF... ;) ;)

Aniado przegięcia w jakąkolwiek stronę są szkodliwe :wink:
wśród kotów jest różnorodność tak jak u ludzi więc nie należy walczyć tylko znaleźć złoty środek a widać że się da

jedyne co mogę podpowiedzieć to zwracajcie uwagę na ilość fosforu - feline porta ma na 100% mniejszą niż karmy nerkowe (na pewno miała jak sprawdzałam ) i ogólnie skład miała lepszy
resztę trzeba googlac i czytać i porównywać i pytać weta
trochę roboty z tym jest ale w tym linku sa podane te które warto posprawdzać
Obrazek

dalia

Post » Śro lip 31, 2013 23:13 Re: Wszystkie koty jamnika Melona V - zdjęcia ślicznych kuzy

Persy charakter mają CUDOWNY a że są delikatnie nieprzystosowane...
Anaido- pół forum zrozumiało Cię wtedy DOKŁADNIE odwrotnie- pers NIC A NIC nie różni się od Bolka.
(Bolek jest zresztą persem honorowym o ile pamiętam?)

Nawet dostałaś takie coś : :ok: od co bardziej zaangażowanych w podważanie naszej opinii o różnicach charakteru persów i innych ras i nie tylko...

Wiadomo ,że pers inny jest od ruseczka.
I od dachowca...choć tu paradoksalnie można znaleźć najmniej różnic- domieszki bywają różniaste w populacji dachowej!

Nie będę robiła barfa, chyba ,że to i tylko to będzie ratowało życie któregoś mojego kota.
Mogę wydawać sporą kasę na dobre karmy, tylko muszę wiedzieć na jakie.
Czytam składy, zaczęłam odważać mięsko dla Leosia.
Aczkolwiek- chciałabym żeby KTOŚ umiał ocenić ten mój sposób karmienia.
Fachowo.
A weci mówią ,że RC...
No i co ja mam zrobić...??

Dalia- taki kot bez włosów ościstych jest piękny 5 minut na wystawie.
Ale w domu się dredzi i to jest niezmiernie trudne do utrzymania. Co przyznają sami persiarze.
Ale wyrywają, tzn- trymują.
Nie dlatego ,ze tak kotu lepiej, ale że taka MODA.
Kotu zapewne gorzej, trzeba czesać kilka razy na dzień- włos ościsty "trzyma" puch.

Nigdy natomiast nie zrozumiem jak można kupić sobie persa i z uporem go ...golić.
PO CO???
Przecież jeśli się chce mieć plaskacza z krótkim włosem -są egzotyki.
A jeśli ktoś NIE CHCE mieć włochacza- są sfinksy!
Pers bez włosów wygląda brzydko...
Oczywiście jeśli golenie jest spowodowane chorobą kota albo nie możnością pielęgnacji- nic nie mówię.
Jeśli lenistwem właściciela kota- to biedny kot!

Dodam ,że zapewne koty z dobrej hodowli są łatwiejsze w utrzymaniu niż te z pseudo.
Mają genetycznie piękne, gęste futro.
Akurat tutaj uważam się za doświadczoną.
Mam wymierne efekty a materiał trudny:)

Zakładam ,że dobry hodowca nie ma pojęcia o np. wyprowadzaniu futra po rozległej grzybicy albo u ciężkiego alergika.
I dobrze, bo to nie jego działka!

Dalia , ale Leosia to byś nie poznała! :D

kotkins

Post » Śro lip 31, 2013 23:18 Re: Wszystkie koty jamnika Melona V - zdjęcia ślicznych kuzy

Rasy , nawet te "pseudo" są często wynaturzeniem.
Tworząc np. persa człowiek zapomniał o tym czym jest kot żeby osiągnąć wygląd.
Że o łysolach nie wspomnę...te to są dopiero pokręcone genetycznie!

z tego co się orientuję to wszystkie łysole, i reksy, są rozwinięciem naturalnych mutacji, tworzenie rasy perskiej chyba jednak wyglądało inaczej.
niebieski język[/b] zaprasza na fb https://www.facebook.com/tiliqua.ceramika

ezzme

Od: Sob sty 08, 2011 16:53

Post » Śro lip 31, 2013 23:20 Re: Wszystkie koty jamnika Melona V - zdjęcia ślicznych kuzy

Pamiętajcie, że owe zboża w żołądku myszy są już przynajmniej wstępnie przetrawione. Czytałam, że koty w ogóle nie trawią zbóż. Czy ktoś wie, że trawią?

Dawaj mięso, dawaj, tylko suplementuj.

Weci są zindoktrynowani przez RC. Zawsze to powtarzam. Poza tym kiedy rozmawiałam z jedną z wetek, to wręcz się przyznała, że weci nie za bardzo znają się na żywieniu - tyle, czego się dowiedzieli na studiach. A ile jest na studiach o karmieniu? Ona sama niezbyt wie "prywatnie", bo akurat hoduje psy. Więc wiedzą to, co im przedstawiciele RC opowiedzieli i napisali w ulotkach karm. A spójrz na etykietę jakiejkolwiek karmy np. Brekkies (nie wiem, czy w ogóle ma jakieś mięso), a jest napisane, że doskonała, świetnie zbilansowana karma ble ble ble.

Ja lubię golone persy. A nie każdy persa sobie kupił, bo chciał, niektórzy mogli przygarnąć. Albo nawet kupił, po czym stwierdził, że nie jest w stanie sobie poradzić.
Obrazek Kawunia?

koteczekanusi

Od: Pon sty 07, 2008 12:03

Post » Śro lip 31, 2013 23:22 Re: Wszystkie koty jamnika Melona V - zdjęcia ślicznych kuzy

Ezzme tak- persy są dlatego inne.

A łysolki mają podobno mniej pro-ludzkie charakterki...choć pewnie jak zwykle zależy to od egzemplarza :mrgreen:

Edit: Koteczekanusi- dlatego właśnie masz "egzotyka":)
I wiesz , ja Co go trochę zazdroszczę...

Aczkolwiek zupełnie nie rozumiem dlaczego NIE CHCESZ mi pokazać Korneliusza!
Domagam się!
Żądam!!! :mrgreen:
Ostatnio edytowano Śro lip 31, 2013 23:27 przez kotkins, łącznie edytowano 1 raz

kotkins

Post » Śro lip 31, 2013 23:24 Re: Wszystkie koty jamnika Melona V - zdjęcia ślicznych kuzy

A które to są te włosy ościste, że kota nie boli ich wyrywanie? Moje chyba takich nie posiadają bo próba wyrwania czegokolwiek kończyłaby się lamentem.

Kotkins bo niektórzy chcieliby mieć minilewka, a taki efekt to tylko z persa uda się uzyskać. ;)

Obrazek

PS: To nie Laluszek, mimo że podobny. ;)
Obrazek

cairo

Od: Nie lut 12, 2012 9:48

Post » Śro lip 31, 2013 23:31 Re: Wszystkie koty jamnika Melona V - zdjęcia ślicznych kuzy

Brzydki!
"Nalewka" kojarzy mi się (i Neigh zapewne też) BARDZO ŹLE...
Z jedną oszołomką...
I z kotkiem , który był "brudaskiem" tzn- miał ciężkie zapalenie pęcherza i sikał poza kuwetą, więc pani go szybko oddała.
Przedtem obcinając "nalewka", żeby trudniej go było wyadoptować chyba.
Opowiem Wam jutro , Tobie Cairo i Ewissko...jak się spotkamy.

Znikam spać, Fiona po mnie przyszła... :D

kotkins

Post » Śro lip 31, 2013 23:33 Re: Wszystkie koty jamnika Melona V - zdjęcia ślicznych kuzy

kotkins pisze:Dalia , ale Leosia to byś nie poznała! :D

jak nie jak tak :lol:
duży biszkoptowy chłopak mówiący meeeł :lol:

co do reszty moje persy z hodowli, ale ratowałam i tymczasowałam takie z pseudo wiec cco nieco wiem
i wiem to co najważniejsze dobrze wypielęgnowany, odżywoiny i zaopiekowany pers jest dokładnie takim samym kotem jak dobrze wypielęgnowany, odżywoiny i zaopiekowany inny kot
persy nie są wyjątkowe lub wyjątkowo bardziej wymagające czy kłopotliwe, czy chore czy madre inaczej czy ..... (poza sierścią do pielęgnacji) od innych kotów, są bardziej rozczulające ze względu na wyraz mordki
i tyle
przez naście lat obserwowałam i obserwuję persy w relacjach z innymi kotami i ich zachowanie na tle innych kotów i nie zaobserwowałam jakiegokolwiek upośledzenie persów na tle innych ras - poza niechęcią wskakiwania i siedzenia na drzwiach (pewnie za wąsko )
ale poza jedna ruską ze znajomej zresztą hodowli Basiag ( tak tak miałam kotkę Basi na tymczasie - długa historia) żadne inne kocię się na owe drzwi nie pchało :twisted:
reszta w normie
Obrazek

dalia

Post » Śro lip 31, 2013 23:40 Re: Wszystkie koty jamnika Melona V - zdjęcia ślicznych kuzy

kotkins pisze:A weci mówią ,że RC...
No i co ja mam zrobić...??

Kotkins, nie spotkałam weta, który by polecał RC inne niż weterynaryjne. Choć mają - owszem - rozmaite rodzaje tych karm w swoich sklepikach lecznicowych.
Nasz jeleniogórski wet polecał na pewne psie problemy np. eukanubę, a na jeszcze inne - coś tam innego. Nie pamiętam, to już było parę lat temu.
Weci polecając RC Veterinary i ja tego bym absolutnie nie demonizowała (znów się narażę). Nasz pies miał dzięki RC pięknie rozpuszczone kamienie, RC oral-cośtam czyściło mu zęby.
Nie dajmy się zwariować. Nie dajmy sobie nagle wmówić, że miliony kotów umierają od RC. :lol:
Aniada

Post » Śro lip 31, 2013 23:47 Re: Wszystkie koty jamnika Melona V - zdjęcia ślicznych kuzy

A to nie jest tak, ze trymowanie wlasnie podszerstek usuwa, oszczędzając włos ościsty?
Bo takie chyba zalożenie jest i w tym celu uzywam trymera? :roll:
Mam ruskę i mocno przefutrzonego siba.

Co do zdrowia kotów...
Moja wetka, gdy w tym miesiącu, z badania krwi mojej 12 letniej kociastej wyszła zbyt wysoka kreatynina, zaleciła przestawienie kota głównie na mokrą karmę. Nie na suchą nerkową, ale na głównie mokrą. Wyniki nie są paralizująco złe, krea przekroczona nieco u dosc leciwej koty. Reszta wyników ok.
Jeszcze poluję na siku, ale raczej nie ma dramatu, biorąc pod uwagę wiek koty.

Olat

Od: Sob mar 30, 2002 21:41

Post » Śro lip 31, 2013 23:57 Re: Wszystkie koty jamnika Melona V - zdjęcia ślicznych kuzy

się wtrącę jako, że nerkowca mam w domu

karma dla nerkowców to zabobon a obecnie chwyt marketingowy i co mądrzejszy wet nie poleca tego typu specyfików

Olat nie poluj na siusiu, bo najlepsza metoda to prosto z pęcherza, sama obawy miałam, ale wet pobranie wykonał szybciej niż pobranie krwi i mocz do badania był czysty, prosto od źródła
jo.anna

[poprzednia][następna]