Futrzaste i kosmate - Blanka nie chce jeść. Martwię się :(

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt lip 09, 2010 12:54 Re: Futrzaste i kosmate - potrzebuję ORNIPURAL; ucho Blanki :(((

Na pewno będę mięc pytania...

Wczoraj byłam z blanusią na kontroli. Ponad godzinę w kolejce spędziłysmy. Konieczna jest konsultacja w Toruniu, ale doktor z Torunia jest na urlopie.
ObrazekObrazek

villemo5

Od: Sob maja 05, 2007 17:14

Post » Pt lip 09, 2010 19:30 Re: Futrzaste i kosmate - potrzebuję ORNIPURAL; ucho Blanki :(((

Secret, uszy do góry. Jak nie tym razem to następnym. W końcu się uda.
Villemo, nie mam takiego leku a nawet, przyznam bez bicia, nigdy o takim nie słyszałam. Biedna Blanusia i ty z nią :(
Obrazek
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa. J. Tuwim

babajaga

Od: Wto mar 18, 2008 15:30

Post » Pt lip 09, 2010 20:17 Re: Futrzaste i kosmate - potrzebuję ORNIPURAL; ucho Blanki :(((

znow rozwalila ucho... A juz ladnie przyschlo
ObrazekObrazek

villemo5

Post » Pt lip 09, 2010 21:07 Re: Futrzaste i kosmate - potrzebuję ORNIPURAL; ucho Blanki :(((

Ona je rozdrapuje?
Obrazek
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa. J. Tuwim

babajaga

Od: Wto mar 18, 2008 15:30

Post » Pt lip 09, 2010 21:11 Re: Futrzaste i kosmate - potrzebuję ORNIPURAL; ucho Blanki :(((

Niestety :( skoro sie podgoi tylko.
ObrazekObrazek

villemo5

Post » Sob lip 10, 2010 8:32 Re: Futrzaste i kosmate - potrzebuję ORNIPURAL; ucho Blanki :(((

Na razie podaję Blance hepatil i liczę, ze jednak ktoś będzie miał dojście do ornipuralu...
ObrazekObrazek

villemo5

Post » Sob lip 10, 2010 8:48 Re: Futrzaste i kosmate - potrzebuję ORNIPURAL; ucho Blanki :(((

może to bardzo głupio zabrzmi, (i nie wiem, czy już takiej próby nie było, nie śledziłam wątku od początku, a i ostatnio z czasem marnie :oops:)ale... ja bym spróbowała na to ucho aloesu... u mojej kochanej suni wyleczył paskudną ranę na szyi (sunia - rottweilerka.. miała kleszcza, którego nie zauważyliśmy w porę, i momentalnie go rozdrapała... wizyty u wetów, ślimacząca się rana, maści, antybiotyki, itp.. +łysy placek o średnicy ok 10cm.. aloes pomógł...)
może dlatego, że przynosi ulgę i przeszła ochota na rozdrapywanie...
świeży "liść" umyć, przekroić na pół i stosować jako okłady... przywinąć pewnie się nie da... ale przynajmniej jak najdłużej przytrzymać..

trzymam kciuki za Blaneczkowe uczko... :ok:

charm

Od: Nie paź 26, 2008 20:07

Post » Sob lip 10, 2010 8:51 Re: Futrzaste i kosmate - potrzebuję ORNIPURAL; ucho Blanki :(((

Ze świeżym aloesem próby nie było... Nie mam żadnych roślin. Skad wziąć taki aloes? Teraz w ten upał na pewno by nie zaszkodził.
ObrazekObrazek

villemo5

Post » Sob lip 10, 2010 9:02 Re: Futrzaste i kosmate - potrzebuję ORNIPURAL; ucho Blanki :(((

villemo5 pisze:Ze świeżym aloesem próby nie było... Nie mam żadnych roślin. Skad wziąć taki aloes? Teraz w ten upał na pewno by nie zaszkodził.

Nie wiem niestety - dziko nie rośnie, przynajmniej nie na tym kontynencie, ale w domach jest często - może ktoś ze znajomych ma - ja wtedy miałam od babci...
Kiedyś też miałam w domu, ale to było kilka lat temu.... :(
(sok nie jest szkodliwy dla kotów)

charm

Post » Sob lip 10, 2010 9:41 Re: Futrzaste i kosmate - potrzebuję ORNIPURAL; ucho Blanki :(((

Moja mama zna kogoś, kto może mieć! Oby tylko tego kogś udało się spotkać.
ObrazekObrazek

villemo5

Post » Sob lip 10, 2010 9:42 Re: Futrzaste i kosmate - potrzebuję ORNIPURAL; ucho Blanki :(((

W razie czego... Przykładać sam miąższ?
Wytłumacz mi łopatologicznie.
ObrazekObrazek

villemo5

Post » Sob lip 10, 2010 9:55 Re: Futrzaste i kosmate - potrzebuję ORNIPURAL; ucho Blanki :(((

Jak przykładasz (albo cokolwiek, tak, że raczej nie ma ryzyka, że zdejmie i zje) to może być kawałek liścia przecięty na pół - myśmy przecinały na pół, zawijały w gazik (z tej "mokrej" strony też), trochę zmaltretować, żeby miąższ był miększy, i przykładać - Arcia pozwoliła sobie przywinąć, wtedy najlepiej zeskrobać miąższ ze skórki i dać do okładu (choć jakoś nie wyobrażam sobie kota z zabandażowanym uchem... ale może jakoś mocnym plasterkiem dałoby się przykleić okład?)
ważne, że po aloesie nie swędzi itp, więc nie powinna chcieć rozdrapywać (że robiący się strupek swędzi, to chyba nikogo nie muszę przekonywać...)
generalnie jakkolwiek, byle miąższ miał kontakt z chorym miejscem ;-)

charm

Post » Sob lip 10, 2010 10:16 Re: Futrzaste i kosmate - potrzebuję ORNIPURAL; ucho Blanki :(((

Witam :)
W necie znalazłam informację, że w tej lecznicy mogą mieć ornipular:
http://www.bialobrzeska.waw.pl/?modul=faq&id=947
Może warto napisać do nich? Zadzwoniłam też do mojej wetki, niestety teraz ma zabieg i mam zadzwonić za jakieś 2 godziny, ale wtedy napiszę wieczorem, bo wybywam z domu.... Przeczytałam też, że ornipular można zastąpić Ornitil'em lub Hepatiale Forte, a Ty chyba masz ten hepatiale?
Dziewczyna z naszego forum niegdyś załatwiała, może warto się z nią skontaktować, może jeszcze ma możliwość?
viewtopic.php?t=83850&highlight=ornipural

Sihaja

Od: Pon sty 03, 2005 22:17

Post » Sob lip 10, 2010 11:25 Re: Futrzaste i kosmate - potrzebuję ORNIPURAL; ucho Blanki :(((

Villemo - chyba nie mam do Ciebie aktualnego numeru telefonu więc piszę tu. ORNIPURAL JEST W WARSZAWIE w lecznicy na Białobrzeskiej. Przed chwilą z nimi rozmawiałam.
ALE: z racji tego, że lek jest sprowadzany z Francji i wymaga to wiele zachodu, jest on wykorzystywany tylko dla pacjentow tej lecznicy.
JEDNAK: powiedziałam pani, jak bardzo jest potrzeby i powiedziała, żeby Twój prowadzący wet skontaktował się z lecznicą bezpośrednio i MOŻE uda się coś załatwić, w drodze wyjątkowego wyjątku.
Więc jeśli potrzebny jest bardzo to podaję C i namiar na lecznicę - to jest telefon na recepcję
22 824 29 46
Jak będę mogła jakoś jeszcze pomoc to daj znać - mogę odebrać, przesłać itp.
Powodzenia! :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:

edit: cena 1,70zł za 1 ml; popatrz jeszcze tu: http://forum.animalia.pl/read.php?17,55 ... msg-559651
ObrazekObrazekObrazek"Nigdy nie wiemy, kiedy widzimy kogoś PO RAZ OSTATNI..."
"Kiedy się kogoś kocha to ten drugi ktoś nigdy nie znika"
Moja Rodzina w Niebie:Tata(*),Mika(*),Mama(*),DeeDee(*), Adas(*), Lapcio(*),Kosiniak(*),Milenka(*), Nusia (*)Miluś(*)NUTKA!!(*)..Nie wierzę...

Marzenia11

Od: Sob lut 28, 2009 21:24

Post » Sob lip 10, 2010 11:38 Re: Futrzaste i kosmate - potrzebuję ORNIPURAL; ucho Blanki :(((

Zentonil też jest dobry na wątrobę. http://www.kuchniapupila.pl/pies/zdrowi ... ,p14717467
Moja kotka go brała, ale tabletki nie da się pokruszyć i trzeba w całości do pysia włożyć.
Obrazek Obrazek

Kłamstwo jest jedyną ucieczką słabych. Stendhal
Wątek Łopatą i do piachu ku przestrodze o zaufaniu i podłości ludzkiej bez granic, ale i szczęśliwym zakończeniu :) :) :)
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1& ... &start=960

Anna61

Od: Nie lis 25, 2007 20:27

[poprzednia][następna]