magdar77 pisze:Ja jej nie wróżę wielkiej kariery w szkole

. Moje dziecko jest w stanie przyswoić każdą ilość wiedzy, ale tylko takiej, która ją naprawdę zainteresuje. Litwo ojczyzno moja w jeden dzień opanowała trzy zwrotki powiedzane jej raz. Telefony alarmowe poza 112 są nie do przejścia

Nauczyciel jak nie bedzie mega kreatywny to sobie z nią nie poradzi.
Witaj
Wiele zależy właśnie od nauczyciela,tak uważam. Moja córka chodzi do klasy 3. Ma mnóstwo pomysłów, wszędzie Jej pełno. Bywa,że ciężko jest Jej wysiedzieć w ławce 45 minut. Bywa, że rozmawia z koleżanką obok. Ma już kilka minusów za te rozmawianie na lekcji... Wychowawczyni wysłała mnie do Poradni Psychologicznej, po opinię. Po spotkaniu w Poradni usłyszałam od Pani pedagog i Pani psycholog wiele pochwał na temat Wiki, że rozwija się bardzo harmonijnie, że ma super pamięć i wiele innych rzeczy. No, miód na serce. Generalnie wiem o tym,że jak się Jej chce, to wiele potrafi. Z matmy jest SUPER, świetnie rozwiązuje zadania, dla Niej to pestka,co mnie cieszy,bo ja z matmy cienka byłam

Jest opinia,którą zaniosłam do szkoły, są też zalecenia dla nauczycieli. Bywa,że muszą powtórzyć Jej polecenie 3 razy czy nawet 4,bo Ona tego potrzebuje, mają wzmacniać Jej koncentrację - angażować w zadania wymagające ruchu i kilka innych rzeczy. Ma sporo nauki w szkole, poziom jest tam najwyższy u nas w mieście. Nauczyciele dużo wymagają od uczniów i z materiałem pędzą. Co rusz zadana jakaś piosenka do nauczenia,jakiś wiersz, test za testem,kartkówka za kartkówką - dosłownie. Wiersze,piosenki - na 6, nawet z angielskiego uczy się piosenek na 6,pisanie słówek - też. Z testami różnie,ale 1/2 nigdy nie dostała. Nauczyciele czasem mają Jej dość, sądząc po tych minusach za rozmawianie na lekcji. Ja z Nią bardzo dużo rozmawiam, tłumaczę i proszę, ale czasem jest to silniejsze od Niej... Ją lekcja naprawdę musi zainteresować aby uważnie wszystko i CHĘTNIE słuchała

Dzieci są naprawdę różne. Są takie,które będąc w szkole - siedzą w ławce grzecznie,słuchając, nie psocąc,ale są dzieci takie, którym ciężko wysiedzieć czasem te 45 minut w ławce bez obrócenia się do koleżanki,bez powiedzenia czegoś... Nauczyciele zapewne by chcieli aby wszystkie dzieci były takie bezproblemowe,ale wiemy przecież, że to możliwe nie jest. Przepraszam za rozpisanie się,ale... temat rzeka