Maja [*], Gucio [*], nowy rozdział: Luśka i Tygrysek

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt lis 03, 2017 10:18 Re: Maja [*], Gucio [*] i młodzież

Maryla pisze:ale po co? i dlaczego? :20147

Się podłączę do pytania Maryli :20147 :20147

A co do lania, to się, Regata, nie przejmuj. My dzisiaj spaliśmy pod letnim kocykiem, na lewej stronie materaca, bo nam pewien mocno zidentyfikowany osobnik (Lola, Paciorkowi się takie rzeczy nie zdarzają) nalał na łóżko. Za bardzo nie wiadomo dlaczego.
Lola ma taki sposób komunikowania nam, że zachowaliśmy się w stosunku do niej bardzo nieodpowiednio :twisted: a o co jej chodziło tym razem - nie wiemy.

Ostatnio koty były szczepione, a Lola zawsze źle to znosi, więc może o to chodzi. Albo o to, że kupiliśmy nowy drapak (spodobał się, koty własnie na nim zalegają) i nie pasowało jej zamieszanie związane z jego montażem i wstawianiem? Któż to wie...

Oczywiście, nie wiedzieć czemu, nalane było centralnie na połowie łóżka, na której ja sypiam. Jak zwykle :roll: Przypadek? Nie sądzę :twisted:
ObrazekObrazek

bechet

Od: Śro sie 24, 2005 9:54

Post » Pt lis 03, 2017 10:27 Re: Maja [*], Gucio [*] i młodzież

Maryla pisze:ale po co? i dlaczego? :20147

bo jeśli w DT nie miały problemów z załatwianiem się do kuwety, to siki na łóżku i kanapie mogą być efektem stresu czy choćby zaniepokojenia zmianą sytuacji. Jeśli kot umie się załatwiać do swojej piaskownicy i z jakiejś przyczyny przestaje to robić, to nie dzieje się to bez przyczyny. Trzeba ją znaleźć, żeby nie pogłębiać w kocie tego czegoś. No i siki na łóżku też pewnie nie wprawiają w zachwyt Regaty i Jej rodziny.
Obrazek

Femka

Od: Sob mar 24, 2007 19:56

Post » Pt lis 03, 2017 10:32 Re: Maja [*], Gucio [*] i młodzież

No dopsz, to wiemy, ale co z tą obróżką :?: :?:
I dlaczego musi być koniecznie filietowa?
To jakiś specjalny rodzaj z uspokajaczem?
ObrazekObrazek

bechet

Post » Pt lis 03, 2017 10:35 Re: Maja [*], Gucio [*] i młodzież

obróżki z feromonami są fioletowe :lol: Zastosowałam skrót myślowy.
O, ta: https://animalia.pl/sergeants-good-beha ... oly/18991/ Rozpędziłam się. Uznałam, że skoro ja dla moich kotów w razie potrzeb kupuję tylko tę, to wszyscy tak robią :lol: Sorry.

p.s.
ta sprawdziła się na Szczypiorach. Pierwsze efekty są widoczne po 3-4 dniach, a jak zacznie całkiem działać, zmiana w zachowaniach kotów jest radykalna.
Obrazek

Femka

Post » Pt lis 03, 2017 10:47 Re: Maja [*], Gucio [*] i młodzież

Aaaaaa, no widzisz.
Twój skrót myślowy by dla mnie zbyt skrótowy :twisted:
ObrazekObrazek

bechet

Post » Pt lis 03, 2017 11:42 Re: Maja [*], Gucio [*] i młodzież

ja jednak wolę swoje koty naturalne, bez wspomagaczy :smokin:

no ale one są niewychodzące a to ogranicza z pewnością ich rozwój i możliwości poznawcze :wink:
ObrazekObrazekObrazek

Maryla

Od: Pt sie 22, 2003 9:21

Post » Pt lis 03, 2017 11:43 Re: Maja [*], Gucio [*] i młodzież

Ja bym poczekała z obróżką. Jednorazowe siknięcie na łózko może być zaznaczaniem terenu i być elementem układania się relacji między kotami. Pokazanie "ja tu rządzę " teraz przynajmniej. Koty mimo ze się znają są w nowym miejscu, więc relacje też się dynamicznie zmieniają. Poza tym koty raz na jakiś czas muszą przypomnieć pozostałym , gdzie jest ich miejsce w stadzie .
ObrazekObrazekObrazek"Nigdy nie wiemy, kiedy widzimy kogoś PO RAZ OSTATNI..."
"Kiedy się kogoś kocha to ten drugi ktoś nigdy nie znika"
Moja Rodzina w Niebie:Tata(*),Mika(*),Mama(*),DeeDee(*), Adas(*), Lapcio(*),Kosiniak(*),Milenka(*), Nusia (*)Miluś(*)NUTKA!!(*)..Nie wierzę...

Marzenia11

Od: Sob lut 28, 2009 21:24

Post » Pt lis 03, 2017 11:54 Re: Maja [*], Gucio [*] i młodzież

Maryla pisze:ja jednak wolę swoje koty naturalne, bez wspomagaczy :smokin:

no ale one są niewychodzące a to ogranicza z pewnością ich rozwój i możliwości poznawcze :wink:

Femcia ma starcze problemy ze słuchem i to może ją stresować. Burek w swojej chorobie okresowo tracił wzrok i wpadał w panikę. Obróżka znacząco poprawia w takich sytuacjach komfort życia.
Obrazek

Femka

Post » Nie lis 05, 2017 9:15 Re: Maja [*], Gucio [*] i młodzież

Chyba jest dobrze. Właśnie odbywają się zawody w biegach przełajowych na przemian z zapasami. Apetyty dopisują, kuweta regularnie odwiedzana.
Chyba wiem kto nam siknął na łóżko: wczoraj przyłapałam długowłosą pannę na próbie wykopania sobie dołeczka w naszej kołdrze i to dokładnie w miejscu, w którym były poprzednie siki. I nie o zapach chodzi, bo to jest inna, zupełnie nowa kołdra. Grzecznie poprosiłam o udanie się do kuwety i co się okazało? Że w kuwecie nie jest czysto! ;-)
Dobrze, że zamówiłam nową kuwetę, będą dwie. Może wystarczą na nasze ośmiogodzinne nieobecności.
Maja [2005 - 2017] i Gucio [2007 - 2017], Luśka i Tygrysek
Obrazek Obrazek Obrazek

http://forum.miau.pl/viewtopic.php?t=40312
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?t=67449

Regata

Od: Pt sie 26, 2005 18:46

Post » Nie lis 05, 2017 9:37 Re: Maja [*], Gucio [*] i młodzież

Pewnie dla niej liczy się kuweta a nie jej wielkość........daj w tym pokoju co spicie jakaś mała kuwete.
Psiara zreformowana od 2007 Smakusia, Gucio od 2008 oraz Rysia od 2009, Gapka odeszła w 2014, Gucio w 2017, Ryś i Jaga w 2020 . Nowi mieszkańcy Aki od 2018,a Bigos I Tekla od 2020 .
Smakusia odeszła 14.05.2024.

anulka111

Od: Sob lip 14, 2007 16:39

Post » Nie lis 05, 2017 12:37 Re: Maja [*], Gucio [*] i młodzież

Regata pisze:Chyba jest dobrze. Właśnie odbywają się zawody w biegach przełajowych na przemian z zapasami. Apetyty dopisują, kuweta regularnie odwiedzana.
Chyba wiem kto nam siknął na łóżko: wczoraj przyłapałam długowłosą pannę na próbie wykopania sobie dołeczka w naszej kołdrze i to dokładnie w miejscu, w którym były poprzednie siki. I nie o zapach chodzi, bo to jest inna, zupełnie nowa kołdra. Grzecznie poprosiłam o udanie się do kuwety i co się okazało? Że w kuwecie nie jest czysto! ;-)
Dobrze, że zamówiłam nową kuwetę, będą dwie. Może wystarczą na nasze ośmiogodzinne nieobecności.

kotka czyścioszka :smokin:
ale to chyba nie wstyd :ok:
ObrazekObrazekObrazek

Maryla

Post » Pon lis 06, 2017 10:49 Re: Maja [*], Gucio [*] i młodzież

Młodzież odbija sobie te pierwsze dni spędzone częściowo pod szafami i bez szaleństw. Mamy więc nieustające gonitwy, berki, zapasy, zdobywanie i odbijanie tunelu, zrzucanie drobnych przedmiotów z półek, skoki i galopady po całym mieszkaniu. :D Co jakiś czas zaszczycani jesteśmy rozmową, pakowaniem się na kolana i wywalaniem brzuszków. :1luvu:
Jeszcze się płoszą, jak zobaczą ludzia idącego, czy wstającego z krzesła, ale zaraz im przechodzi. Panienka jest bardzo ciekawska i chętna do próbowania wszystkiego, co robimy w kuchni i mamy na talerzach. :-) Nie daje spokoju, dopóki czegoś nie dostanie choćby do polizania. :-)
I gaduła z niej jest. :)
Wymiennie z Pusią mówimy do niej Luśka :-) Jakoś to do niej pasuje i panienka zaakceptowała Luśkę od pierwszego użycia.
Tygrysek jest spokojniejszy od niej, tzn. nie inicjuje szaleńczych gonitw, ale chętnie się dołącza :-) Więcej śpi, także na kolanach, bo siostra najwyżej po trzech minutach stwierdza, że już się nasiedziała. Jest bardziej uczuciowy i potrzebuje więcej przytulania.
Generalnie, to dzieciaki są cudowne i wszyscy już się zakochali w nich po uszy.
Maja [2005 - 2017] i Gucio [2007 - 2017], Luśka i Tygrysek
Obrazek Obrazek Obrazek

http://forum.miau.pl/viewtopic.php?t=40312
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?t=67449

Regata

Od: Pt sie 26, 2005 18:46

Post » Pon lis 06, 2017 11:12 Re: Maja [*], Gucio [*] i młodzież

No widzisz :D :D :D
Ja generalnie mam takie obserwacje, że chłopaki są bardziej przytulaste, a dziewczyny to często małe wariatki :twisted: Ale to tylko takie dywagacje na podstawie znanych mi kotów. Oczywiście bywa i odwrotnie, jak to z kotami. Jest tak jak jest, albo zupełnie na odwrót ;)
ObrazekObrazek

bechet

Post » Pon lis 06, 2017 11:25 Re: Maja [*], Gucio [*] i młodzież

Bardzo się cieszę i gratuluję :)
Dedykacja specjalna - kto się tłumokiem urodził, walizką nigdy nie będzie!

casica

Od: Pt mar 30, 2007 22:12

Post » Pon lis 06, 2017 12:13 Re: Maja [*], Gucio [*] i młodzież

Regata pisze:Jest bardziej uczuciowy i potrzebuje więcej przytulania.

:ok: :lol:
ObrazekObrazekObrazek

Maryla

[poprzednia][następna]