Ruda i Caillou, 3-miesięcz Lajla szuka DS

blaski i cienie życia z kotem

Moderator: Estraven

Post » Wto cze 21, 2011 12:45 Re: Ruda - mały, szary kotek szuka DOMU str 68

shalom pisze:Tak Erin to jest dużo białka ale tyle potrzebuje kot jako wyspecjalizowany mięsożerca. Tego jestem pewna. To zakłada BARF i fizjologia kocia. A chore nerki to już inna sprawa. Tym się nie interesowałam bo nie musiałam więc nie wiem jak jest, ale jeśli kot jest zdrowy to nie żadnych przeciwwskazań do jedzenia dużej ilości białka. To jest pewne. Są przeciwwskazania do jedzenia dużej ilości zbóż itp których niestety chrupki mają masę. I dlatego koty tyją. Przechodząc na BARFa poznałam przy okazji sporo kocich rodzin :P i naprawdę żaden kot tam nie choruje od białka, wręcz przeciwnie. Mają się świetnie.
Ja widzę róznice między kociakami a Proziem. Proziu u Kordonii jadł bardzo dobrze, ale co we wcześniejszym swoim zyciu jadał to nie wiadomo, myślę że wszystko co było. Ma więc swoja masę :wink: natomiast Konan i Frejka od początku karmione po mojemu rosną, wyglądają super i są bardzo szczupłe. Dzięki braku węglowodanów w diecie. Ale to tak przy okazji mówię.

Ja się zgadzam w zupełności :mrgreen: Naturalne pożywienie kotów, tj. gryzonie to przecież samo mięso a innych składników jest tam niewiele (np. zboża w żołądku myszy to zaledwie kilka procent). Kot to najbardziej drapieżny z drapieżników więc jedyna słuszna dieta to taka która składa się przede wszystkim z mięsa. Mówię tu o zdrowych kotach, nie wiem jak z nerkowymi bo nie miałam do czynienia z takimi. A moje koty jedzą prawie wyłącznie surowe mięso z suplementami i czuja się świetnie, nie chorują i zeszczuplały :mrgreen: Tak więc BARFa będę bronić do upadłego a karmom z dużą zawartością zbóż czy nieznaną zaw. mięsa mówię nie.
[

kasumi

Od: Pt sty 15, 2010 23:19

Post » Wto cze 21, 2011 12:51 Re: Ruda - mały, szary kotek szuka DOMU str 68

Pani u której jest Papillon, kotka która była u mnie na DT od września do stycznia, trochę się martwi że kotka po sterylizacji przytyła.
Jaką karmę oprócz Barfu byście polecały? Barf jest dość skomplikowany. :oops:
Może ta Pani kupuje karmę, która ma za dużo zboża. U mnie był bardzo szczupła, ale była młodsza, biegała z kotami i zasadniczo jadła chrupki i mięsko, bo ja puszek prawie nie daję. (1-3 puszek w miesiącu na wszystkie koty)

Patmol

Od: Śro gru 30, 2009 14:03

Post » Wto cze 21, 2011 13:01 Re: Ruda - mały, szary kotek szuka DOMU str 68

Barf nie musi być skomplikowany, pani może kupić 1 suplement co zawiera wszystko, np. Felini Complete + trochę mięsa i podrobów i mamy nieskomplikowaną mieszankę ;)
Z suchych bezzbożowych znam Orijen, Acanę, Applaws i TOTW (za to ostatnie moje dawały się pokroić ale niestety miały po nim rozwolnienie :/ ) Acana i Applaws były całkiem chętnie jedzone. Orijena podobno nie wszystkie koty lubią, Balbina jadła ale bez entuzjazmu. Jesrt jeszcze kilka bezzbożowych karm. np. Power of Nature ale nie próbowaliśmy ich jeszcze z kotami.
Z mokrych moje dostawały Grau, Schesir i Porta 21. Ale to dość drogo wychodzi więc zrezygnowałam i teraz rzadko mokre dostają. Z bardziej dostępnych i tańszych Animonda Carny, Miamor lub Vom Feinsten (ale przy tych 2 ostatnich trzeba patrzeć na skład, bo niektóre mają po 14% mięsa inne po 60-70).
[

kasumi

Post » Wto cze 21, 2011 13:04 Re: Ruda - mały, szary kotek szuka DOMU str 68

Ja już puszek Animondy nie kupuję - skiepściła się bardzo :?

Podziwiam, jak szeregowy poseł ogrywa opozycję Obrazek
STOP HEJT! Nikt nie jest anonimowy w sieci.

Erin

Od: Pt cze 22, 2007 8:43

Post » Wto cze 21, 2011 13:05 Re: Ruda - mały, szary kotek szuka DOMU str 68

No to zapewne utyła z ograniczenia aktywności i właśnie tych okropnych zbóż. Ciekawe czemu kotom takie świństwa wciskają w żarcie a psom już aż tak nie? :roll:

Patmolku, dobrze zeby dawała jej surowe mięsko i to tłuste to wtedy kotka zje mniej, szybciej się naje i w ostateczności może schudnąć. BARF naprawdę nie jest taki skomplikowany na jaki wygląda, ale rozumiem ze nie każdy ma ochotę się w to bawić. Wiec już samo surowe tłuste mięso będzie super. Tak chociaż raz dziennie.
A chrupki do tego... hmmm wiadomo że Acana i Orijen mają najlepszy skład, ale koty często nie lubią, więc może tego nie polecaj bo się jeszcze zniechęci. Poleć jej TOTW, tania i dobra karma bez zbóż, albo Applaws, drozsza ale bardzo lubiana przez koty. Jest jeszcze Power of nature ale tylko na animalcare, więc pewnie odpada.

kasumi-zgadzam się z Tobą w pełni :mrgreen:
Obrazek

Obrazek

shalom

Od: Pon wrz 06, 2010 22:14

Post » Wto cze 21, 2011 13:06 Re: Ruda - mały, szary kotek szuka DOMU str 68

Kasumi a widziałaś że Ziwiofpeak czy jakoś tak jest już na polskim rynku? tyle ze drogie jak cholera 8O
Obrazek

Obrazek

shalom

Post » Wto cze 21, 2011 13:08 Re: Ruda - mały, szary kotek szuka DOMU str 68

Moim kotom bardzo Orijen smakował.
Myślicie, że gdyby jadła jakąś bezzbożową to by nie tyła?
Kasumi -te mokre które podałaś też są wszystkie bezbożowe?

ja kupuje czasami puszki Animondy i daję, okazjonalnie - jak potrzebuję mieć pewność że zawołam i wszystkie koty natychmiast przyjdą :mrgreen:

ja nie wiem czy ona utyła bardzo czy tylko w porównaniu z tym jak wyglądała przedtem
Pani pisze, że przedtem ważyła 3, a teraz ok 4,5 kg
Ale papillon była bardzo szczupła, a 4,5 kg to nie jest straszna waga

Tymek wazy ponad 7 :oops: no, jest taki trochę większy niż Papillon pewnie.Kiedyś był w każdym razie zdecydowanie większy.

Patmol

Post » Wto cze 21, 2011 13:13 Re: Ruda - mały, szary kotek szuka DOMU str 68

O Ziwipeak słyszałam ale właśnie, cena...
Z tych mokrych pierwsze trzy (choć niektóre smaki mają ryż) i Animonda Carny są bezzbożowe, pozostałe nie, oprócz chyba jednego rodzaju Miamora (chyba tacek). A, i jeszcze mokry Applaws jest bezzbożowy, zawiera z 60-80% mięsa często z jakimś warzywem lub innym dodatkiem, np. serem.
Od bezzbozowych raczej by nie tyła. A tłuste mięso to też dobry pomysł, bo koty od tłuszczu nie tyją :)
[

kasumi

Post » Wto cze 21, 2011 13:17 Re: Ruda - mały, szary kotek szuka DOMU str 68

a co rozumiecie przez tłuste, surowe mięsko?
surowe czyli przemrożone?
tłuste czyli co konkretnie?

Patmol

Post » Wto cze 21, 2011 13:24 Re: Ruda - mały, szary kotek szuka DOMU str 68

Surowe, czyli niegotowane. Najlepiej jak wcześniej przemrożone.
Tłuste czyli takie tłuste jak np na rosół. Z wołowiny to pręga, gulaszowe, a z drobiu to nie piersi z kurczaka tylko mięso z udek, ma już sporo tłuszczyku. Ja takie na wagę kupuję, czyli samo mięcho z udek, już bez kości. W lidlu takie paczkowane jest.

Puchy bezzbożowe to Animonda carny, Bozita, Applaws, tak jak kasumi pisze. Ale to wszystko drogo wychodzi. Mięso tańsze 8)

I na pewno nie utyje na bezzbożowych. I w ogóle na braku zbóż. Widzę to po moich anorektykach :twisted:
Obrazek

Obrazek

shalom

Post » Wto cze 21, 2011 13:25 Re: Ruda - mały, szary kotek szuka DOMU str 68

No i mięso ze skórą jak najbardziej, o ile kotek wybredny nie jest :twisted: moje na widok tłuszczyku czy skóry to piszczą :lol:
Obrazek

Obrazek

shalom

Post » Wto cze 21, 2011 13:29 Re: Ruda - mały, szary kotek szuka DOMU str 68

ja kupuję najczęściej filet z udka kurczaka, czyli dobre kupuję :ok:
cześć mrożę,a cześć gotuję z ryżem i warzywami dla psa
przedtem Łapa samego mięska nie chciała jeść, a odkąd jest pies wszystkie koty wyjadają mu z miski mięsko i cały ryz który zostawi
i ładnie miskę wylizują

ze skórą im daję -wszystkim-bardzo lubią

Patmol

Post » Wto cze 21, 2011 14:02 Re: Ruda - mały, szary kotek szuka DOMU str 68

No widzisz, jak intuicyjnie mądrze postępujesz :mrgreen:

U nas Konan, który od chrupek zdecydowanie woli mięsko :twisted: jak już dostaje chrupki czasem i ma je zjeść, to koniecznie z miski Frejki, bo jej są bardziej aromatyczne mięsne i w ogóle smaczniejsze, no skoro ona je zjada :twisted: :lol:
Obrazek

Obrazek

shalom

Post » Śro cze 22, 2011 6:33 Re: Ruda - mały, szary kotek szuka DOMU str 68

Obrazek

cześć Kochani
Obrazek

SASZEŃKO NA ZAWSZE BĘDZIESZ W NASZYCH SERCACH [*]

Edytka1984

Od: Czw cze 17, 2010 19:13

Post » Śro cze 22, 2011 12:25 Re: Ruda - mały, szary kotek szuka DOMU str 68