Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
Fri pisze:bleh, nie lubię śledzia
Asia_Siunia pisze:Na poprawę humoru - nerwowy kotek![]()
http://www.snotr.com/video/2631
PRZEPIS NA MILKY WAY
Składniki na kakaowy biszkopt:
* 6 jajek
* 3/4 szklanki cukru
* pół szklanki mąki pszennej
* pół szklanki mąki ziemniaczanej
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 3 łyżki kakao
* 2 łyżki oleju
Białka ubić na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier, a następnie żółtka. Dodać olej i dalej miksować. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, kakao, wmieszać delikatnie do masy jejecznej.
Ciasto wyłożyć do formy o wymiarach 25 x 34 cm (wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia) i piec około 20 - 25 minut w temperaturze 170ºC, do tzw. suchego patyczka.
Składniki na masę:
* pół szklanki mleka
* 2 szklanki mleka w proszku ('niebieskiego', pełnego)
* 2/3 szklanki cukru
* 350 g masła
* 16 g cukru waniliowego
Mleko (zwykłe) zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Ostudzić. Masło utrzeć. Powoli dodawać do niego wystudzone mleko, dalej ucierając. Wsypać przesiane mleko w proszku i ucierać do gładkości.
Ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż, przełożyć masą.
Składniki na polewę czekoladową:
* 100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
* 100 g masła
Masło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Lekko przestudzić. Gotową polewą polać ciasto.
Przechowywać w lodówce. Choć po kilku godzinach w lodówce masa dość stwardnieje (masło), wystarczy wyjąć ciasto 2 - 3 godziny przed planowanym podaniem.
Smacznego
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 6 gości