Szczęśliwa 9 i 6 tymczasów. NumerJeden [']

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto cze 12, 2012 13:36 Re: Szczęśliwa 9 i 7 tymczasów. Ryba w wannie SHOW

seidhee pisze:Różne są opinie, ja z kolei zetknęłam się (na innym forum) z osobą nachalnie propagującą histerektomię jako jedynie słuszną i zdrową metodę sterylizacji ;)
Ale jakby co, to chętnie się dowiem czegoś nowego - więc napisz tu, jak się czegoś ciekawego dowiesz, pewnie sporo osób będzie zainteresowanych.

Czyli co, jajniki zostawiać? :strach:

Jana

Od: Pt sty 03, 2003 19:59

Post » Wto cze 12, 2012 15:05 Re: Szczęśliwa 9 i 7 tymczasów. Ryba w wannie SHOW

Prakseda pisze:
Jana pisze:Muszę pozawracać głowy kilku wetom, bo mam już dwa tematy do obgadania:
- zarażanie się białaczką i częstotliwość szczepień
- sterylka polegająca na wycięciu tylko jajników, macica zostaje, ale ponoć nie ma szansy zropieć jak jajników już nie ma, a zabieg jest lepszy od klasycznej ovariohisterektomii :roll:

Jana, jak się dowiesz, to napisz. Ja tez popytam.
W czym ten zabieg jest lepszy? Co mamy tym osiągnąc? Skoro otwieramy brzuch, to po co zostawiac macicę. Czy badania są juz na takim poziomie, że można jednoznacznie stwierdzić, że pozostawienie macicy nie grozi jej zropieniem czy nowotworem. Teoretycznie nowotwór może umiejscwoić się chyba wszędzie.
Dlaczego więc u kobiet po wycięciu jajników a nawet macicy przy pozostawieniu szyjki (tak się praktykuje), jest zagrożenie zrakowacenia szyjki?

No i co z tymi przypadkami, które nie są wcale bardzo rzadkie, że po wycięciu jajników kotka ma rujki.
Obrazek

mimbla64

Od: Pon lis 12, 2007 9:29

Post » Wto cze 12, 2012 17:20 Re: Szczęśliwa 9 i 7 tymczasów. Ryba w wannie SHOW

Prawdę mówiąc, to ja nie wiem, co wycinano moim kotkom na sterylce, nigdy nie pytałam :oops:
NA PILNE LECZENIE KOTÓW Z CMENTARZA- KONTO
https://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=157308

mziel52

Od: Czw gru 27, 2007 20:51

Post » Wto cze 12, 2012 18:26 Re: Szczęśliwa 9 i 7 tymczasów. Ryba w wannie SHOW

Jana pisze:
seidhee pisze:Różne są opinie, ja z kolei zetknęłam się (na innym forum) z osobą nachalnie propagującą histerektomię jako jedynie słuszną i zdrową metodę sterylizacji ;)
Ale jakby co, to chętnie się dowiem czegoś nowego - więc napisz tu, jak się czegoś ciekawego dowiesz, pewnie sporo osób będzie zainteresowanych.

Tak, to była zwolenniczka "natury", która uważała, że koty mają prawo do seksu, a brak jajników czy jąder i spowodowany tym "niedobór hormonów" to dla nich straszliwy problem zdrowotny...

seidhee

Od: Czw sty 08, 2009 13:03

Post » Wto cze 12, 2012 21:30 Re: Szczęśliwa 9 i 7 tymczasów. Ryba w wannie SHOW

seidhee pisze:
Jana pisze:

Tak, to była zwolenniczka "natury", która uważała, że koty mają prawo do seksu, a brak jajników czy jąder i spowodowany tym "niedobór hormonów" to dla nich straszliwy problem zdrowotny...

To jest totalna głupota :roll:

Jeszcze przed konsultacjami z wetami doszłam do wniosku, że jestem przeciwna zostawianiu macicy - bo ropomacicze ponoć nie grozi, jeśli jajników nie ma ani ciut ciut, żeby nie było hormonów, na które reaguje śluzówka macicy. Zdarzają się jednak przypadki pod nazwą "trzeci jajnik" - czyli po prostu odprysk jajnika, który zostaje, jest czynny i powoduje rujki u kotki, nawet po sterylce. Można spróbować taki odprysk namierzyć i usunąć, jednak to nie zawsze się udaje (wcześniej wspominała o tym mimbla64). Ale w takim przypadku trzeba by kotkę ponownie poddać sterylce, tym razem, żeby usunąć macicę. To bez sensu. Lepiej wyciąć wszystko za jednym zamachem i już.

Jana

Post » Śro cze 13, 2012 10:24 Re: Szczęśliwa 9 i 7 tymczasów. Ryba w wannie SHOW

To oczywiste, że głupota ;)

A rak macicy? też mi się zdaje, że lepiej usunąć. W końcu kotkę sterylizuje się raz w życiu (pomijając przypadki "trzeciego jajnika"), więc nieco większa inwazyjność zabiegu to nie powinien być decydujący argument. A innych, szczerze mówiąc, nie widzę.

seidhee

Post » Śro cze 13, 2012 19:57 Re: Szczęśliwa 9 i 7 tymczasów. Ryba w wannie SHOW

Jestem wściekłaaaaaaaaaaaaaaaaa :!: :!: :!: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil:

Zamówiłam karmę przez internet, wczoraj kurier absolutnie nie mógł doręczyć paczki po 18.00 - wiadomo, mecz :twisted: Umówiliśmy się na dziś po 18.00. Odwołałam ważne spotkanie, pognałam do domu, planując zaraz po kurierze wyprawę do weta z Rybą i z rybą (bojownikiem). Czekałam na kuriera. Czekałam i czekałam... W końcu przyjechał o 20.30 (po 18.00 miał być :roll: ), w dodatku przywiózł rozerwany worek. Nie przyjęłam przesyłki, całe szczęście, że zamówiłam za pobraniem (już nie płacę z góry jak nie muszę). Zmarnowałam wieczór, nie załatwiłam ważnych spraw, a karmy i tak nie ma, i muszę na cito zamawiać gdzie indziej.

W dodatku 'moja' wetka od Ryby i ryby przyjmuje dopiero w sobotę. A miałam pojechać poza Warszawę i teraz nie wiem czy dam radę. Normalnie mam ochotę kogoś rozszarpać :evil: :evil: :evil:

Jana

Post » Śro cze 13, 2012 20:13 Re: Szczęśliwa 9 i 7 tymczasów. Ryba w wannie SHOW

Przyszłam Rybę zobaczyć. Cudna 8)
Obrazek
http://www.forastero.pl hodowla kotów brytyjskich

Mysza

Od: Pon cze 02, 2003 10:17

Post » Pt cze 15, 2012 13:52 Re: Szczęśliwa 9 i 7 tymczasów. Ryba w wannie SHOW

Jana, daj więcej fotek Ryby :)
Czy ona ma dłuższy włos, czy to tylko taki puch dziecinny?
Pisałam na blogu, ale komentarz się nie dodał: strasznie mi się marzy długowłosa szylka, ale obawiam się, że ciąża to nie jest dobry moment na nowego kota - a już na pewno nie dla mojego TŻ 8)

seidhee

Post » Pt cze 15, 2012 13:58 Re: Szczęśliwa 9 i 7 tymczasów. Ryba w wannie SHOW

Dziś drugie podejście kuriera z karma, jutro drugie podejście do wyjścia z rybami do weta.

Chyba przydadzą się kciuki :roll:

Mysza - zgadzam sie z Tobą całkowicie, Ryba cudna 8) I charakterna jest w dodatku, jak to szylka :lol: Lubimy takie.

seidhee - tak Ryba ma włos stanowczo długawy. Krótkiej sierści nie będzie miała na bank, zapowiada się wręcz długowłoso. W dodatku dziś rano znalazłam wypawiowanego kłaczka z tych jej długich włosów 8O , więc zaczynamy czesanie.

Jana

Post » Pt cze 15, 2012 14:55 Re: Szczęśliwa 9 i 7 tymczasów. Ryba w wannie SHOW

Matko, jak mi się marzy taka kotka... Ja wiem, że to strasznie niepoprawne, żeby kota wybierać po futrze, ale naprawdę jak widzę takie szylkretowe kłaki to aż mi dech zapiera z zachwytu. Szylkretowe świnki morskie i psy marengo tak samo na mnie działają :lol:

seidhee

Post » Pt cze 15, 2012 14:58 Re: Szczęśliwa 9 i 7 tymczasów. Ryba w wannie SHOW

seidhee pisze:Szylkretowe świnki morskie i psy marengo tak samo na mnie działają :lol:

:lol:
Obrazek Obrazek
W moim domu koty bawią się strzykawkami. A jednak patologia czai się gdzie indziej...

joshua_ada

Od: Pon gru 03, 2007 8:41

Post » Pt cze 15, 2012 17:38 Re: Szczęśliwa 9 i 7 tymczasów. Ryba w wannie SHOW

seidhee pisze:Jana, daj więcej fotek Ryby :)
Czy ona ma dłuższy włos, czy to tylko taki puch dziecinny?
Pisałam na blogu, ale komentarz się nie dodał: strasznie mi się marzy długowłosa szylka, ale obawiam się, że ciąża to nie jest dobry moment na nowego kota - a już na pewno nie dla mojego TŻ 8)

W sumie chyba tylko dla niego ;)
Obrazek

Mysza

Post » Sob cze 16, 2012 14:12 Re: Szczęśliwa 9 i 7 tymczasów. Ryba w wannie SHOW

Byliśmy z Rybą i rybą u wetki. No i Rybka dopiero dała show 8O 8O 8O Przy próbie pobrania krwi na testy uszkodziła techniczkę i VVu, wetka uszła z tego cało. Dźwięki, jakie Ryba z siebie wydawała, są nie do opisania. Normalnie horror i szaleństwo :strach: Krew udało się pobrać dopiero w specjalnej torbie. Będą zdjęcia :twisted: :twisted: :twisted:

Jana

Post » Sob cze 16, 2012 14:43 Re: Szczęśliwa 9 i 7 tymczasów. Ryba w wannie SHOW

sszylkretka :twisted:
choć moja szylkreta u weta to anioł :lol:
Obrazek

Mysza

[poprzednia][następna]