Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio- kulinarny

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon lis 02, 2009 14:43 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio- kulinarny

A co znaczy "karmelizowane buraczki"?
Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek

AYO

Od: Śro gru 17, 2008 20:56

Post » Pon lis 02, 2009 15:11 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio- kulinarny

AYO pisze:A co znaczy "karmelizowane buraczki"?

pieczemy buraki - każdego buraka zawijamy w folię aluminiową matową stroną na wierzch (ten sposób zapewnia niesamowity smak ponieważ nie wygotowuje się z nich nic) ja na jeden raz to przynajmniej 1,5 kg piekę bo uwielbiam je pod każdą postacią
kroimy w plasterki 2-3 buraki
wrzucamy na patelnie z odrobina masła tak pół łyżeczki max
odrobina soli i pół łyżeczki cukru i podlewamy trochę octem balsamicznym nie za dużo żeby nie dominował w potrawie - podgrzewamy do momentu zgęstnienia sosu - buraczki są niesamowite polecam
Smacznego :D

alus1

Od: Śro wrz 03, 2008 16:26

Post » Pon lis 02, 2009 15:14 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio- kulinarny

To MUSI być dobre :lol: - ja też buraczki pod każdą postacią :mrgreen:
Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek

AYO

Od: Śro gru 17, 2008 20:56

Post » Pon lis 02, 2009 15:20 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio- kulinarny

AYO pisze:To MUSI być dobre :lol: - ja też buraczki pod każdą postacią :mrgreen:

to jest pyszne dzisiaj powtórka
takie upieczone buraki to ja mogę jeść tak o bez niczego mają intensywny smak i są słodkie bardzo
tylko do obierania polecam rękawiczki farbują mocniej niż gotowane :wink:

alus1

Post » Pon lis 02, 2009 15:41 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio- kulinarny

Długo pieczesz buraczki w tym piekarniku ? :roll: :mrgreen:
ObrazekObrazek

amyszka

Od: Czw mar 22, 2007 14:26

Post » Pon lis 02, 2009 15:46 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio- kulinarny

amyszka pisze:Długo pieczesz buraczki w tym piekarniku ? :roll: :mrgreen:

to zależy od wielkości buraka :roll:
po godzinie wbijam wąski ostry nóż żeby zobaczyć czy są oki i czasem trzeba dłużej :mrgreen:

alus1

Post » Pon lis 02, 2009 16:11 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio- kulinarny

alus1 pisze:

po godzinie wbijam wąski ostry nóż żeby zobaczyć czy są oki i czasem trzeba dłużej :mrgreen:

Czyli tak jak ciasto :wink: :lol:
ObrazekObrazek

amyszka

Od: Czw mar 22, 2007 14:26

Post » Pon lis 02, 2009 16:17 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio- kulinarny

amyszka pisze:
alus1 pisze:

Czyli tak jak ciasto :wink: :lol:

:lol: no tak w sumie tak
mają tak rożną wielkość, że może do nich z nożykiem wcześniej nawet można wpaść :mrgreen:
oczywiście polecam kupić mniej więcej jednej wielkości żeby się równo piekły :twisted:

alus1

Post » Pon lis 02, 2009 17:46 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio- kulinarny

było posłuchać ostrzeżenia.. :roll:
ObrazekObrazekObrazek

agul-la

Od: Czw sie 07, 2008 9:08

Post » Pon lis 02, 2009 17:57 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio- kulinarny

agul-la pisze:było posłuchać ostrzeżenia.. :roll:

:ryk: :ryk: :ryk: a nie mówiłam :ryk: :ryk: :ryk:

alus1

Post » Pon lis 02, 2009 18:09 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio- kulinarny

mówiłaś :?
ObrazekObrazekObrazek

agul-la

Od: Czw sie 07, 2008 9:08

Post » Pon lis 02, 2009 19:29 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio- kulinarny

A jakiś dobry przepis na pierniki szanowne gremium na wątku tym zebrane może ma? :D

Duża von Focha

Od: Śro kwi 29, 2009 14:04

Post » Pon lis 02, 2009 19:39 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio- kulinarny

Duża von Focha pisze:A jakiś dobry przepis na pierniki szanowne gremium na wątku tym zebrane może ma? :D

też się czaję na przepis na pierniki :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: ale na takie które wychodzą...
Kiedyś jeszcze na studiach dostałam przepis od mojej koleżanki Ewy, w przepisie napisane jak byk, po tygodniu pierniki cudownie zmięknął hmm.... do chwili obecnej twarde jak kamień :ryk: :ryk: :ryk: :ryk: to już u nas legenda z tymi cudownie miękkimi piernikami :mrgreen:
Obrazek

Agata&Alex

Od: Śro lut 11, 2009 10:14

Post » Pon lis 02, 2009 19:42 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio- kulinarny

alus1 pisze:
AYO pisze:To MUSI być dobre :lol: - ja też buraczki pod każdą postacią :mrgreen:

to jest pyszne dzisiaj powtórka
takie upieczone buraki to ja mogę jeść tak o bez niczego mają intensywny smak i są słodkie bardzo
tylko do obierania polecam rękawiczki farbują mocniej niż gotowane :wink:

Witaj Aluś i Kociaste :1luvu:
tez uwielbiam pieczone buraczki

a ziemniaki pieczone w piekarniku na chrupiąco z twarożkami wielosmakowymi
mniam

Ściskam Was mocno
Alu Dziękuje jeszcze raz z całego serca :1luvu:

Kociama

Od: Czw gru 07, 2006 18:34

Post » Pon lis 02, 2009 19:45 Re: Mysia i Neron*kotowanie z Alą*czyli wątek kocio- kulinarny

Duża von Focha pisze:A jakiś dobry przepis na pierniki szanowne gremium na wątku tym zebrane może ma? :D

będę w środę u taty to poproszę Go robi niezłe pierniki
a masz rację zbliża się czas przygotowań bo prawdziwy musi dojrzewać :wink:

a miałam Wam pokazać moje ulubione narzędzie kuchenne
bez którego się już obejść nie mogę
wprawdzie nikt się nie upominał ale co mi tam
Obrazek

alus1

[poprzednia][następna]