Kastracja a Bioimmunex

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob sie 25, 2018 9:23 Re: Czy mogę mieszać różne smaki karmy tego samego producent

CatzFineFood, WildFreedom, Granatapet, MyStar -- mokre

Suchego lepiej nie mieszać w ogóle. Najlepiej jeden smak niech zjedzą, potem drugi.
ser_Kociątko

Post » Sob sie 25, 2018 9:30 Re: Czy mogę mieszać różne smaki karmy tego samego producent

ser_Kociątko pisze:CatzFineFood, WildFreedom, Granatapet, MyStar -- mokre

Suchego lepiej nie mieszać w ogóle. Najlepiej jeden smak niech zjedzą, potem drugi.

W niektórych z tych karm nie ma opcji Kitten, czy moim maluchom (4 i 5 miesięcy) moge podawać wersje Adult?
Do tej pory jadły tylko karmy z serii Kitten.

A tu zdjęcie na osłodę dnia : http://i64.tinypic.com/15zo7tg.jpg :)

Kitka i Mazak

Od: Pt sie 17, 2018 8:59

Post » Sob sie 25, 2018 9:58 Re: Czy mogę mieszać różne smaki karmy tego samego producent

Kitten to chwyt marketingowy to się niczym nie różni.
ser_Kociątko

Post » Sob sie 25, 2018 10:03 Re: Czy mogę mieszać różne smaki karmy tego samego producent

ser_Kociątko pisze:Kitten to chwyt marketingowy to się niczym nie różni.

Nie jestem co do tego taka pewna. Przede wszystkim (przynajmniej w przypadku suchej karmy) sa znacznie mniejsze kawałki. Tez sa zupełnie inne zalecenia żywieniowe jesli chodzi o karmy Kitten a Adult. Wiec nie wiem czy mozna to tak do jednego worka wciągać :(

Kitka i Mazak

Post » Sob sie 25, 2018 10:08 Re: Czy mogę mieszać różne smaki karmy tego samego producent

Pomyśl nad tym od innej strony.
Kot to bezwzględny mięsożerca. W naturze węglowodany stanowią ok 5% jego diety, reszta to mięso - cala ofiara ze skórą, kośćmi, żołądkiem i jego zawartością.
Popatrz na składy tych karm.
Który skład jest najbardziej zbliżony do naturalnej diety kota?
A który nadaje się bardziej dla kury?Pomyśl też, czy w naturze stary kot je co innego niż w pełni sil? czy kotka wybiera kociakowi, nawet takiemu 4-8 tygodni, specjalne kąski myszki? czy też przynosi mysz i radź sobie bachorku? 4-5 miesięczne koty to już same się żywią, matka odstawia od cyca i odpędza i co sobie złowisz to zjesz.
Ostatnio edytowano Sob sie 25, 2018 11:34 przez Kazia, łącznie edytowano 1 raz
ObrazekObrazekObrazekObrazek

Kazia

Od: Pt maja 24, 2002 13:46

Post » Sob sie 25, 2018 10:28 Re: Czy mogę mieszać różne smaki karmy tego samego producent

Tak, to chwyt marketingowy, sprawdź składy, wielkość chrupek to dla mnie żadna różnica, no niestety.

Tak samo jak senior, sterillised, i tak dalej...
ser_Kociątko

Post » Sob sie 25, 2018 11:48 Re: Czy mogę mieszać różne smaki karmy tego samego producent

To ludzie wymyślili karmy kitten, adult, adult 7+, sterilized, senior, Royal poszedł dalej, bo wymyślił specjalne karmy dla poszczególnych ras.

Chikita

Od: Śro cze 28, 2017 18:05

Post » Sob sie 25, 2018 13:35 Re: Czy mogę mieszać różne smaki karmy tego samego producent

Dziekuje za Wasze porady, bardzo liczę sie z Waszym zdaniem :)

Wlasnie wróciłam od weterynarza, bo małej oczko łzawiło, chodziła z przymkniętym okiem, a wiadomo, ze skoro kastracja zbliża sie wielkimi krokami to trzeba w porę reagować bo chora kotka do zabiegu to nic dobrego by z tego nie było. W gabinecie, do którego chodzę przyjmuje zarówno Pani weterynarz jak i Pan. Na kastrację umówilam sie z Panem, bo on przeprowadza tego typu zabiegi, a poza tym akurat był wtedy w gabinecie. Dzisiaj przyjmowała Pani - na moje stwierdzenie, ze tylko sprawdzamy czy wszystko jest okej, bo w czwartek kastracja stwierdziła, ze ona by sie z kastracja wstrzymała, bo to jeszcze dziecko jest, bo to zahamuje jej wzrost, bo za szybko. Trzeba czekać az dojrzeje. Do konca wizyty to samo w kółko. Potem stwierdziła, ze dajemy antybiotyk na oko. Po moim pytaniu czy to jest konieczne powiedziała, ze antybiotyk daje bardziej dla mnie niz dla kota, zebym sie nie martwiła. Powiedziałam, ze przyszłam tu zeby kotu pomogła a nie mi to powiedziała, ze mam obserwować do jutra i jesli sie pogorszy to jutro wykupić antybiotyk a jesli nie to nie podawać. Czyli wychodzi na to, ze gdybym nie dopytała to bez sensu faszerowalabym kota antybiotykiem (zakładam najlepsza wersje, ze jutro bedzie lepiej). Dodatkowo weterynarz, z ktorym jestem umówiona na kastrację powiedział mi, ze kotka minimum 12h bez jedzenia musi byc, a ona do mnie, ze 8h wystarczy. Czy tylko mi sie wydaje, ze skoro pracują w jedym gabinecie a nie ma podane kto przyjmuje w ktory dzien to albo nie powinna sie wtrącać w moje ustalenia z innym lekarzem albo powinni ustalić jedna wersje? Czy ja za duzo wymagam? Przyszłam do domu tak wkurzona po tej wizycie, ze ledwo sie trzymam.

Kitka i Mazak

Post » Sob sie 25, 2018 13:37 Re: Czy mogę mieszać różne smaki karmy tego samego producent

... Wetka niedouczona, kastracja nie hamuje wzrostu...
nie dawaj antybiotyku, sam Bioimmunex wystarczy.
A oczko krop solą fizjologiczną z apteki
ser_Kociątko

Post » Sob sie 25, 2018 13:46 Re: Czy mogę mieszać różne smaki karmy tego samego producent

Ja zawsze umawiałam się na kastrację na 9:00 Koty jadły ok 22 ostatni posiłek i zabierałam żarcie. Tak jest najwygodniej. I w sumie te 10godz były bez jedzenia i bez picia chyba. Choć nie pamietam na 100%
Ja na kocie oczy rumianek parze i przemywam. Ale solą jak ser_Kociatko pisało spróbuj. Asia ma mega kocia wiedzę i myśle ze możesz na jej doświadczeniu śmiało polegać :1luvu: :ok:
Mili <3 (AMY <3 pamietamy) Obrazek plus Bagira ObrazekObrazek
Watek : viewtopic.php?f=46&t=204368
Bagi do adopcji: viewtopic.php?f=13&t=200315

MonikaMroz

Od: Nie lip 24, 2011 9:30

Post » Sob sie 25, 2018 13:59 Re: Czy mogę mieszać różne smaki karmy tego samego producent

Ale dziewczyny, czy ta kastracja faktycznie moze byc dla niej niebezpieczna? Tak mnie kobieta nastraszyla, ze masakra :( kotka ma wpisane w książeczce miesiąc urodzenia marzec (bez dokładnego dnia) czyli ma niecałe 6 miesięcy. Zgłupiałam juz
Po tym wszystkim.

Kitka i Mazak

Post » Sob sie 25, 2018 14:07 Re: Czy mogę mieszać różne smaki karmy tego samego producent

Aż trudno mi uwierzyć, że to weterynarz a nie laik może opowiadać takie głupoty. :strach: Ta kobieta na pewno skończyła studia? (pytanie retoryczne, bo na pewno skończyła, tylko spała na wykładach).
Ten wet, który będzie kastrował kotkę wydaje się mieć większą wiedzę.

Do przemywania kocich oczu rumianek nie jest wskazany.

Shidri

Od: Śro sie 01, 2018 10:46

Post » Sob sie 25, 2018 14:29 Re: Czy mogę mieszać różne smaki karmy tego samego producent

Nie jest niebezpieczna! Multum kotów już kastrowałam w wieku od 4 do 6 msc, nic się nie działo, podkreślam nic.

Wetka opowiada bzdury.

Rumianek rozpulchnia oko, sól osusza, lepiej płukać solą.

Monia, dziękuję :oops: :oops: :oops:
ser_Kociątko

Post » Sob sie 25, 2018 14:33 Re: Czy mogę mieszać różne smaki karmy tego samego producent

Dziekuje Wam bardzo :)

Najgorsze, ze nie ma godzin podanych kto kiedy przyjmuje, bo gdybym miała wybór to by zawsze do tego faceta chodziła z moimi maluchami a tak to nigdy nie wiadomo :( A jest to gabinet, ktory moim zdaniem jest jednym z najbardziej profesjonalnych w moim mieście :/

Kitka i Mazak

Post » Sob sie 25, 2018 14:35 Re: Czy mogę mieszać różne smaki karmy tego samego producent

no niestety podejście tej Pani mówi, że to nie jest profesjonalna klinika...
ser_Kociątko

[poprzednia][następna]