Już od dziś 13- letnia CHOCO i Nero zapraszają po raz 5!

blaski i cienie życia z kotem

Moderator: Estraven

Post » Śro mar 18, 2015 10:15 Re: Te co skaczą i biegają czyli CHOCO i Nero po raz 5!

Czy w Waszych regionach na różnego typu infekcje teraz choruje dużo osób?
W naszym tak i w dodatku Mąż mi coś przyniósł do domu więc powinnam uważać a gapa dałam się popołudniu zwieść temu co widzę za oknem i spiesząc się zapomniałam zabrać z biura czapkę - bardzo zmarzłam a przecież wiem, że szczególnie na to przez całe życie musiałam uważać….
……
Jakie lubicie i stosujecie zioła?
Co jest dobre w celu ograniczenia soli?
W jakiej postaci je stosujecie – suszone czy świeże?
...Obrazek...Obrazek

kussad

Od: Pt paź 13, 2006 9:59

Post » Śro mar 18, 2015 15:33 Re: Te co skaczą i biegają czyli CHOCO i Nero po raz 5!

Zioła do przyprawiania jedzonka? Kocham namiętnie oregano :P Szczególnie do mięsa.
Poza tym to najczęściej bazylia, tymianek, rozmaryn.
Soli nie używam wcale, więc na jej ograniczaniu się nie znam ;)
Suszone.
"We don't apologize
And that's just the way it is
But we can harmonize
Even if we sound like shit
Don't try to criticize
You bitches better plead the fifth" \\m//
MRRRRAAUUUUUU! :twisted: HELL BLOODY YEAH! :twisted:
"Dark matter. It's not atoms. It's the other stuff." :ryk:

Caragh

Od: Pon sie 03, 2009 23:03

Post » Śro mar 18, 2015 19:08 Re: Te co skaczą i biegają czyli CHOCO i Nero po raz 5!

Też by mnie interesował sposób na ograniczenie soli

MaryLux

Od: Pon paź 16, 2006 14:21

Post » Śro mar 18, 2015 19:36 Re: Te co skaczą i biegają czyli CHOCO i Nero po raz 5!

Hmmm, nie solić? :twisted:
"We don't apologize
But we can harmonize
Don't try to criticize

Caragh

Post » Śro mar 18, 2015 19:45 Re: Te co skaczą i biegają czyli CHOCO i Nero po raz 5!

Ależ chodzi o to, żeby jednak smak był...

MaryLux

Od: Pon paź 16, 2006 14:21

Post » Śro mar 18, 2015 20:37 Re: Te co skaczą i biegają czyli CHOCO i Nero po raz 5!

do zup to np magi, a do innych potraw pieprz, papryka, ale ja lubię ostro :P
"We don't apologize
But we can harmonize
Don't try to criticize

Caragh

Post » Czw mar 19, 2015 10:29 Re: Te co skaczą i biegają czyli CHOCO i Nero po raz 5!

Typowego maggi nie używam tak samo jak żadnych gotowych przypraw.
Staram się znaleźć w internecie albo w sklepie odpisać skład gotowych mieszanek .

Bardzo lubię lubczyk (z niego jest maggi), zaczęłam stosować więcej oregano, kminu rzymskiego,
papryki, imbiru, czosnku TZ nie może w żadnej postaci.

Jak zwykle podczas zakupów w „Agnex” i „Badapak” zapomniałam które jeszcze chciałabym wypróbować i zamówić.
Zwykłe kupuję „Kamisa”
…..
…..
Dom? Babcię w szpitalu udało się ustabilizować nie wiem do jakiego stopnia.
Wszyscy boją się Babci i na rozmowę w piątek na temat przyszłości został oddelegowany jako „wyklęty syn” Mój Mąż…. Argument ? - "że z Nim jest najmniej związana uczuciowo…"..

Mam same uroczystości o których powinnam pamiętać:
58 urodziny Męża, imieniny Patryka – bratanka, dziś urodziny bratanicy TZ, imieniny Teścia, Kuzyna i Mojego Taty
...Obrazek...Obrazek

kussad

Post » Czw mar 19, 2015 11:20 Re: Te co skaczą i biegają czyli CHOCO i Nero po raz 5!

ja używam dużo różnych przypraw, ale tez trochę soli 8)

Patmol

Od: Śro gru 30, 2009 14:03

Post » Czw mar 19, 2015 11:43 Re: Te co skaczą i biegają czyli CHOCO i Nero po raz 5!

Dużo różnych czyli jakie i do czego?

Trochę soli też używam :)

Zainspirowana jedną z rozmów na Waszym wątku na temat niedźwiedziego czosnku przypomniałam sobie że mi smakował z "Almette" zamówiłam go sobie :)
Rosnący widziałam jeden jedyny raz w koło Mszany Dolnej.

Melduję rozpoczęcie sezonu kalarepkowego - są w sprzedaży z liśćmi :)
...Obrazek...Obrazek

kussad

Post » Czw mar 19, 2015 12:33 Re: Te co skaczą i biegają czyli CHOCO i Nero po raz 5!

kussad pisze:Dużo różnych czyli jakie i do czego?

z suchych
kminek (uwielbiam) kozieradkę, kurkumę, cząber, tymianek, estragon, bazylię,pieprz zielony i czarny, czarnuszkę, paprykę słodka i ostrą, imbir, rozmaryn, trochę suszonego jałowca, ziele angielskie, liście laurowe.troszkę kwiatów wrotycza, troszkę utuczonych w moździerzu kotków olchy, suszone żółte liście miłorzębu dwuklapowego, kolendrę, kmin rzymski, goździki i cynamon, lubczyk i oregano (wiecie, że oregano to naprawde jest rodzaj lebiodki?)
może coś jeszcze 8) przeoczyłam

z mieszanek używam
czubryce czerwona i czubryce zieloną (są z solą) i zioła prowansalskie

sól himalajską różowa

zdarza mi się wsypać jako przyprawę to co pijam jako herbatkę
(po utuczeniu w moździerzu) np wierzbówkę kiprzycę albo czystka albo pokrzywy czy skrzyp

dodaję i mieszam bardzo rożnie
chociaz kminek i kozieradkę i cząber dodaję prawie do wszystkiego
utuczony kminek jest bardzo smaczny na chlebie z masłem 8) na chlebie z masłem pyszny jest tez imbir i cynamon (oddzielnie od siebie)
kurkumę najczęściej do żółtej soczewicy i żółtych potraw
miłorząb i wrotycz do gęstych zup z fasolą, do tych zup tez dużo przypraw typu cząber, czubryca, tymianek itd -i kminek nade wszystko
czarnuszka lubi gorące -czyli tylko do potraw, które się gotują czy smażą, chociaz zmielona nadaje się też do dodania do mydła robionego z bazy glicerynowej jako peeling

Patmol

Od: Śro gru 30, 2009 14:03

Post » Czw mar 19, 2015 12:59 Re: Te co skaczą i biegają czyli CHOCO i Nero po raz 5!

Patmol, wow, ale zaszalałaś :D
"We don't apologize
But we can harmonize
Don't try to criticize

Caragh

Post » Czw mar 19, 2015 14:52 Re: Te co skaczą i biegają czyli CHOCO i Nero po raz 5!

Dziękuję - świetnie to opracowałaś i już znam Wasze ulubione! :)
Widzę, że większość używamy tych samych.
Ja wsypuję szczyptę/łyżeczkę/łyżkę dowolnych zestawów do młynka do kawy i mam na trochę...

Znalazłam podpowiedź i z ciekawością ją sobie poczytam na takiej stronie :arrow: http://www.xn--zioowo-5db.pl/2013/06/05 ... owac-cz-i/

Które zioła do jakich potraw stosować? Cz. I
Dodany 5 czerwca 2013 przez Jadwinia

ZIOŁA DO ZUP

O zastosowaniu ogólnym:
Cebula, cząber, czosnek, estragon, jagody jałowca, lubczyk, majeranek, melisa, mięta, pietruszka, rozmaryn, seler, szczaw, trybula, tymianek.

Minestrone:
Bazylia, rozmaryn, tymianek.

Zupy z groszku:
Bazylia, cząber, koper, majeranek, mięta, ogórecznik, pietruszka, rozmaryn, tymianek.

Ziemniaczana:
Kminek, liść laurowy, pietruszka.

Pomidorowa:
Bazylia, estragon, koper, lebiodka, lubczyk, majeranek, tymianek.

ZIOŁA DO RYB

O zastosowaniu ogólnym:
Bazylia, fenkuł, kminek, liść laurowy, lubczyk, macierzanka cytrynowa, majeranek, melisa, mięta, pietruszka, przewłoka czarna, trybula.

Do ryb pieczonych lub z grilla:
Wszystkie wyżej wymienione oraz cząber, estragon, tymianek.

Tłuste ryby:
Fenkuł, koperek.

Frutti di mare:
Bazylia, estragon fenkuł (nasiona), koperek, liść laurowy, majeranek, rozmaryn, szczypiorek, trybula, tymianek.

Zupy:
Cząber, estragon, liść laurowy, lubczyk, szałwia (używać z umiarem), tymianek.

ZIOŁA DO DZICZYZNY I DROBIU

Sarnina:
Cząber, jałowiec, liść laurowy, lubczyk (nasiona), majeranek, rozmaryn, szałwia.

Królik i zając:
Bazylia, liść laurowy, majeranek, lubczyk (nasiona), rozmaryn, szałwia.

Gołąb:
Jagody jałowca, rozmaryn, tymianek.

Kurczak:
Cząber, estragon, fenkuł, majeranek, melisa, mięta, pietruszka, szczypiorek, tymianek, trybula.

Kaczka:
Estragon, liść laurowy, majeranek, rozmaryn, szałwia.

Gęś:
Fenkuł, majeranek, szałwia.

Indyk:
Estragon, majeranek, pietruszka, szałwia, tymianek.

ZIOŁA DO MIĘS

Wołowina:
Bazylia, cząber, estragon, kminek (nasiona), lebiodka, liść laurowy, lubczyk (nasiona), majeranek (do zapiekanek), mięta, mięta pieprzowa, pietruszka, rozmaryn, szałwia, trybula, tymianek.

Baranina:
Bazylia, cząber, kmin, koper, lubczyk (nasiona), majeranek, melisa, mięta, pietruszka, rozmaryn, trybula, tymianek.

Wieprzowina:
Cząber, fenkuł, kolendra, lubczyk (nasiona), majeranek, rozmaryn, szałwia, trybula, tymianek.

Wątróbka:
Bazylia, estragon, koper, majeranek, szałwia.

Szynka:
Cząber, gorczyca, jagody jałowca, lebiodka, lubczyk, majeranek, mięta, pietruszka, rozmaryn.

ZIOŁA DO ZAPIEKANEK

Cząber, czosnek, cykoria, fenkuł, kolendra (nasiona), komosa strzałkowata, koperek, lebiodka, liść laurowy, lubczyk, majeranek, melisa, mięta, ogórecznik, pietruszka, seler, szałwia, tymianek.

ZIOŁA DO MARYNAT

Bazylia, cebula (szczypior i główki), czosnek, estragon, fenkuł, jagody jałowca, kmin rzymski, kolendra (nasiona i liście), koperek, liść laurowy, lubczyk, melisa, mięta zielona, pietruszka (nać), rozmaryn.

ZIOŁA DO JAJ I SERA

Jaja w każdej postaci:

Bazylia, estragon, koperek, pietruszka, szczypiorek, trybula.

Jaja na ostro:
Wszystkie wyżej wymienione oraz majeranek.

Jajecznice i omlety:
Wszystkie wyżej wymienione oraz lebiodka, słodki majeranek, czosnek niedźwiedzi.

Sery twarde:
Kminek, koper (nasiona), rozmaryn, szałwia.

Sery miękkie:
Cząber, fenkuł, kminek, koper (nasiona), majeranek, mięta, szałwia, szczypiorek, trybula, tymianek.

Fondue:
Bazylia, czosnek, mięta.

Walijskie grzanki z serem:
Bazylia, estragon, majeranek, pietruszka.

Które zioła do jakich potraw stosować? Cz. II :arrow: http://www.ziołowo.pl/2014/08/05/ktore-ziola-do-jakich-potraw-stosowac-cz-ii/
Dodany 5 sierpnia 2014 przez Jadwinia

ZIOŁA DO WARZYW

Awokado:
Estragon, koperek, majeranek.

Brukselka:
Cząber, koperek, szałwia.

Cebula:

Bazylia, estragon, lebiodka, majeranek (do zup), szałwia, tymianek rozmaryn, szczypiorekDSC04321a.

Cukinia:
Bazylia, estragon, koperek, majeranek, rozmaryn.

Groch:
Bazylia, cząber, majeranek, mięta, pietruszka, rozmaryn, szałwia, trybula.

Kalafior:
Fenkuł, koperek (nasiona i listki), rozmaryn, szczypiorek.

Kapusta:
Cząber, kminek, koperek (nasiona), lebiodka, majeranek, marchewnik, mięta, ogórecznik, pietruszka, szałwia, tymianek.

Kapusta kiszona:
Cząber, estragon, fenkuł (nasiona), koperek, lubczyk, tymianek.

Karczochy:
Cząber, estragon, liść laurowy.

Marchewka:
Pietruszka, trybula.

Pieczarki:
Bazylia, cząber, estragon, koperek, krwiściąg, majeranek, melisa, pietruszka, rozmaryn, tymianek.

Pomidory:
Bazylia, cząber, czosnek, czosnek bulwiasty (chiński szczypiorek), estragon, koperek (nasiona), lebiodka, liść laurowy, majeranek, mięta, pietruszka, szczypiorek, szałwia, trybula.

Rzepa:
Cząber, koperek (nasiona), majeranek.

Seler:

Estragon, pietruszka, trybula.

Soczewica:
Cząber, czosnek, mięta, pietruszka, szczaw.

Szparagi:
Estragon, koperek, krwiściąg, melisa szczypiorek, trybula.

Szpinak:
Estragon, majeranek, mięta, ogórecznik, rozmaryn (do zup) szałwia, szczaw, trybula.

Zielona fasolka:

Cząber, estragon, koperek, lebiodka, majeranek, mięta, rozmaryn, szałwia, tymianek.

Ziemniaki:
Bazylia, cząber, koperek, lebiodka, liść laurowy, majeranek, mięta, pietruszka, rozmaryn, szczypiorek, tymianek.

ZIOŁA SAŁATKOWE

O ogólnym zastosowaniu: arcydzięgiel, bazylia, cykoria, cząber, czosnek bulwiasty, estragon, fenkuł, gorczyca, kminek, kolendra (liście), koperek, krwiściąg, lubczyk, łoboda, majeranek, marchewnik, melisa, mięta, liście ogórecznika, pietruszka, portulaka, przewłoka, rukiew wodna, roszpunka, seler, szczaw, szczypiorek, tymianek.

Dodatki kwiatowe: fiołek, nagietek, nasturcja, ogórecznik, pierwiosnek, płatki róży, pysznogłówka, wieczornik.

ZIOŁA DO DESERÓW

O ogólnym zastosowaniu:
anyżek (nasiona), kwiat czarnego bzu, lippia, pysznogłówka, marchewnik (liście i zielone nasiona), melisa,rozmaryn, szałwia ananasowa.

Budynie:
mięta, pelargonie pachnące, płatki róży, tymianek cytrynowy.

Sałatki owocowe:
nasiona anyżku, melisa, marchewnik (liście i zielone nasiona), różne odmiany mięty, rozmaryn.

Kompoty owocowe:
nasiona anyżku, arcydzięgiel, cząber do pigwy, kminek, kolendra, koperek do jabłek, marchewnik do kwaśnych owoców, mięta i melisa do jabłek i gruszek.

ZIOŁA DO PIECZYWA

Nasiona anyżku, bazylia, czosnek, fenkuł, kminek, koperek, nasiona lubczyku, mak, czarnuszka siewna, rozmaryn, pestki słonecznika, szczypiorek, tymianek.

ZIOŁA DO OLEJÓW

Wytrawne:
bazylia, cząber, chili papryczki, czosnek, estragon, fenkuł, majeranek, mięta, rozmaryn, tymianek.

Słodkie:
goździk ogrodowy, lawenda, lippia, płatki róży.

ZIOŁA DO OCTU

Bazylia, cząber, czosnek,estragon, fenkuł, liście koperku, liśc laurowy, majeranek, melisa, mięta, rozmaryn, trybula, tymianek.

KWIATY DO OCTU

Kwiat czarnego bzu, fiołek pachnący, goździki, koniczyna, lawenda, nasturcja, pierwiosnki, kwiaty rozmarynu, płatki róży, kwiaty tymianku.
...Obrazek...Obrazek

kussad

Post » Czw mar 19, 2015 15:28 Re: Te co skaczą i biegają czyli CHOCO i Nero po raz 5!

kussad pisze:Dziękuję - świetnie to opracowałaś i już znam Wasze ulubione! :)
Widzę, że większość używamy tych samych.
Ja wsypuję szczyptę/łyżeczkę/łyżkę dowolnych zestawów do młynka do kawy i mam na trochę...

Znalazłam podpowiedź i z ciekawością ją sobie poczytam na takiej stronie :arrow: http://www.ziołowo.pl/2013/06/05/ktore-ziola-do-jakich-potraw-stosowac-cz-i/

Które zioła do jakich potraw stosować? Cz. I
Dodany 5 czerwca 2013 przez Jadwinia
[...]

Kwiat czarnego bzu, fiołek pachnący, goździki, koniczyna, lawenda, nasturcja, pierwiosnki, kwiaty rozmarynu, płatki róży, kwiaty tymianku.

wszystkie super ,ale bez soli nie da rady :wink:
Ostatnio edytowano Czw mar 19, 2015 15:57 przez NITKA/KARINKA, łącznie edytowano 1 raz
Powód: skróciłam cytat
Obrazek

dorcia44

Od: Pt maja 19, 2006 20:20

Post » Czw mar 19, 2015 15:46 Re: Te co skaczą i biegają czyli CHOCO i Nero po raz 5!

Dorcia, miej litość, zmniejsz ten cytat :P

I nigdzie nie ma oregano, to nie dla mnie :P
"We don't apologize
But we can harmonize
Don't try to criticize

Caragh

Post » Czw mar 19, 2015 15:57 Re: Te co skaczą i biegają czyli CHOCO i Nero po raz 5!

Oregano jest .
Pod polska nazwą lebiodka.

NITKA/KARINKA

Od: Sob lut 21, 2009 8:41

[poprzednia][następna]