Dziękuję - świetnie to opracowałaś i już znam Wasze ulubione!
Widzę, że większość używamy tych samych.
Ja wsypuję szczyptę/łyżeczkę/łyżkę dowolnych zestawów do młynka do kawy i mam na trochę...
Znalazłam podpowiedź i z ciekawością ją sobie poczytam na takiej stronie
http://www.xn--zioowo-5db.pl/2013/06/05 ... owac-cz-i/Które zioła do jakich potraw stosować? Cz. IDodany 5 czerwca 2013 przez Jadwinia
ZIOŁA DO ZUPO zastosowaniu ogólnym:Cebula, cząber, czosnek, estragon, jagody jałowca, lubczyk, majeranek, melisa, mięta, pietruszka, rozmaryn, seler, szczaw, trybula, tymianek.
Minestrone:Bazylia, rozmaryn, tymianek.
Zupy z groszku:Bazylia, cząber, koper, majeranek, mięta, ogórecznik, pietruszka, rozmaryn, tymianek.
Ziemniaczana:Kminek, liść laurowy, pietruszka.
Pomidorowa:Bazylia, estragon, koper, lebiodka, lubczyk, majeranek, tymianek.
ZIOŁA DO RYB O zastosowaniu ogólnym:Bazylia, fenkuł, kminek, liść laurowy, lubczyk, macierzanka cytrynowa, majeranek, melisa, mięta, pietruszka, przewłoka czarna, trybula.
Do ryb pieczonych lub z grilla:Wszystkie wyżej wymienione oraz cząber, estragon, tymianek.
Tłuste ryby:Fenkuł, koperek.
Frutti di mare:Bazylia, estragon fenkuł (nasiona), koperek, liść laurowy, majeranek, rozmaryn, szczypiorek, trybula, tymianek.
Zupy:Cząber, estragon, liść laurowy, lubczyk, szałwia (używać z umiarem), tymianek.
ZIOŁA DO DZICZYZNY I DROBIU Sarnina:Cząber, jałowiec, liść laurowy, lubczyk (nasiona), majeranek, rozmaryn, szałwia.
Królik i zając:
Bazylia, liść laurowy, majeranek, lubczyk (nasiona), rozmaryn, szałwia.
Gołąb:Jagody jałowca, rozmaryn, tymianek.
Kurczak:Cząber, estragon, fenkuł, majeranek, melisa, mięta, pietruszka, szczypiorek, tymianek, trybula.
Kaczka:Estragon, liść laurowy, majeranek, rozmaryn, szałwia.
Gęś:Fenkuł, majeranek, szałwia.
Indyk:Estragon, majeranek, pietruszka, szałwia, tymianek.
ZIOŁA DO MIĘSWołowina:Bazylia, cząber, estragon, kminek (nasiona), lebiodka, liść laurowy, lubczyk (nasiona), majeranek (do zapiekanek), mięta, mięta pieprzowa, pietruszka, rozmaryn, szałwia, trybula, tymianek.
Baranina:Bazylia, cząber, kmin, koper, lubczyk (nasiona), majeranek, melisa, mięta, pietruszka, rozmaryn, trybula, tymianek.
Wieprzowina:Cząber, fenkuł, kolendra, lubczyk (nasiona), majeranek, rozmaryn, szałwia, trybula, tymianek.
Wątróbka:Bazylia, estragon, koper, majeranek, szałwia.
Szynka:Cząber, gorczyca, jagody jałowca, lebiodka, lubczyk, majeranek, mięta, pietruszka, rozmaryn.
ZIOŁA DO ZAPIEKANEK Cząber, czosnek, cykoria, fenkuł, kolendra (nasiona), komosa strzałkowata, koperek, lebiodka, liść laurowy, lubczyk, majeranek, melisa, mięta, ogórecznik, pietruszka, seler, szałwia, tymianek.
ZIOŁA DO MARYNAT Bazylia, cebula (szczypior i główki), czosnek, estragon, fenkuł, jagody jałowca, kmin rzymski, kolendra (nasiona i liście), koperek, liść laurowy, lubczyk, melisa, mięta zielona, pietruszka (nać), rozmaryn.
ZIOŁA DO JAJ I SERA
Jaja w każdej postaci:Bazylia, estragon, koperek, pietruszka, szczypiorek, trybula.
Jaja na ostro:Wszystkie wyżej wymienione oraz majeranek.
Jajecznice i omlety:Wszystkie wyżej wymienione oraz lebiodka, słodki majeranek, czosnek niedźwiedzi.
Sery twarde:Kminek, koper (nasiona), rozmaryn, szałwia.
Sery miękkie:Cząber, fenkuł, kminek, koper (nasiona), majeranek, mięta, szałwia, szczypiorek, trybula, tymianek.
Fondue:Bazylia, czosnek, mięta.
Walijskie grzanki z serem:Bazylia, estragon, majeranek, pietruszka.
Które zioła do jakich potraw stosować? Cz. II
http://www.ziołowo.pl/2014/08/05/ktore-ziola-do-jakich-potraw-stosowac-cz-ii/Dodany 5 sierpnia 2014 przez Jadwinia
ZIOŁA DO WARZYW
Awokado:Estragon, koperek, majeranek.
Brukselka:Cząber, koperek, szałwia.
Cebula:Bazylia, estragon, lebiodka, majeranek (do zup), szałwia, tymianek rozmaryn, szczypiorekDSC04321a.
Cukinia:Bazylia, estragon, koperek, majeranek, rozmaryn.
Groch:Bazylia, cząber, majeranek, mięta, pietruszka, rozmaryn, szałwia, trybula.
Kalafior:Fenkuł, koperek (nasiona i listki), rozmaryn, szczypiorek.
Kapusta:Cząber, kminek, koperek (nasiona), lebiodka, majeranek, marchewnik, mięta, ogórecznik, pietruszka, szałwia, tymianek.
Kapusta kiszona:Cząber, estragon, fenkuł (nasiona), koperek, lubczyk, tymianek.
Karczochy:Cząber, estragon, liść laurowy.
Marchewka:Pietruszka, trybula.
Pieczarki:Bazylia, cząber, estragon, koperek, krwiściąg, majeranek, melisa, pietruszka, rozmaryn, tymianek.
Pomidory:Bazylia, cząber, czosnek, czosnek bulwiasty (chiński szczypiorek), estragon, koperek (nasiona), lebiodka, liść laurowy, majeranek, mięta, pietruszka, szczypiorek, szałwia, trybula.
Rzepa:Cząber, koperek (nasiona), majeranek.
Seler:Estragon, pietruszka, trybula.
Soczewica:Cząber, czosnek, mięta, pietruszka, szczaw.
Szparagi:Estragon, koperek, krwiściąg, melisa szczypiorek, trybula.
Szpinak:Estragon, majeranek, mięta, ogórecznik, rozmaryn (do zup) szałwia, szczaw, trybula.
Zielona fasolka:Cząber, estragon, koperek, lebiodka, majeranek, mięta, rozmaryn, szałwia, tymianek.
Ziemniaki:Bazylia, cząber, koperek, lebiodka, liść laurowy, majeranek, mięta, pietruszka, rozmaryn, szczypiorek, tymianek.
ZIOŁA SAŁATKOWEO ogólnym zastosowaniu: arcydzięgiel, bazylia, cykoria, cząber, czosnek bulwiasty, estragon, fenkuł, gorczyca, kminek, kolendra (liście), koperek, krwiściąg, lubczyk, łoboda, majeranek, marchewnik, melisa, mięta, liście ogórecznika, pietruszka, portulaka, przewłoka, rukiew wodna, roszpunka, seler, szczaw, szczypiorek, tymianek.
Dodatki kwiatowe: fiołek, nagietek, nasturcja, ogórecznik, pierwiosnek, płatki róży, pysznogłówka, wieczornik.
ZIOŁA DO DESERÓWO ogólnym zastosowaniu: anyżek (nasiona), kwiat czarnego bzu, lippia, pysznogłówka, marchewnik (liście i zielone nasiona), melisa,rozmaryn, szałwia ananasowa.
Budynie: mięta, pelargonie pachnące, płatki róży, tymianek cytrynowy.
Sałatki owocowe: nasiona anyżku, melisa, marchewnik (liście i zielone nasiona), różne odmiany mięty, rozmaryn.
Kompoty owocowe: nasiona anyżku, arcydzięgiel, cząber do pigwy, kminek, kolendra, koperek do jabłek, marchewnik do kwaśnych owoców, mięta i melisa do jabłek i gruszek.
ZIOŁA DO PIECZYWANasiona anyżku, bazylia, czosnek, fenkuł, kminek, koperek, nasiona lubczyku, mak, czarnuszka siewna, rozmaryn, pestki słonecznika, szczypiorek, tymianek.
ZIOŁA DO OLEJÓWWytrawne: bazylia, cząber, chili papryczki, czosnek, estragon, fenkuł, majeranek, mięta, rozmaryn, tymianek.
Słodkie: goździk ogrodowy, lawenda, lippia, płatki róży.
ZIOŁA DO OCTUBazylia, cząber, czosnek,estragon, fenkuł, liście koperku, liśc laurowy, majeranek, melisa, mięta, rozmaryn, trybula, tymianek.
KWIATY DO OCTUKwiat czarnego bzu, fiołek pachnący, goździki, koniczyna, lawenda, nasturcja, pierwiosnki, kwiaty rozmarynu, płatki róży, kwiaty tymianku.