Maciusiu Najukochańszy[*] Kitusia i Marysia moje panny cz.2

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon sty 12, 2015 12:41 Re: Maciusiu Najukochańszy[*] Kitusia i Marysia moje panny c

Znam taką osobę, która wiecznie mówiła, że nie umie zrobić zdjęcia dobrego, bo ma słaby aparat - słabe miała dwa kompakty, aparaty w telefonie i marzyła o lustrzance, bo wtedy wreszcie będzie miała dobre zdjęcia. I kiedy w końcu zakupiła lustrzankę i zapytałam ją - i jak zdjęcia? To usłyszałam, że nie ma czasu robić! 8O
I taka gadka ;)
Skarby: Obrazek

klaudiafj

Od: Czw cze 05, 2014 21:02

Post » Pon sty 12, 2015 12:42 Re: Maciusiu Najukochańszy[*] Kitusia i Marysia moje panny c

Tak to jest,że jak chcesz coś robić dobrze,to jednak trzeba się tego nauczyć,poczytać,szkolić,prawda?.Sam dobry sprzęt nie wystarczy,to za mało :)
Obrazek

aannee99

Od: Wto sie 28, 2012 8:35

Post » Pon sty 12, 2015 12:44 Re: Maciusiu Najukochańszy[*] Kitusia i Marysia moje panny c

aannee99 pisze:Masakra,to podziwiam kochana,ja mam Sony Xperia M2,aparat 8Mpix,ale nie każde zdjęcie jest ładne, te robione na dworze zdecydowanie fajniej wychodzą niż te robione w domu :) i tu jednak wychodzi to,że zdjęcia robić trzeba umieć,trzeba się na tym wszystkim po prostu znać :D

Jak przejrzysz zdjęcia moich koteczków to też są mega słabe niektóre, ale jakby wszystko zależy ile się wysilimy - bo nie porównuję takiej fotografii domowej koteczków do tej którą mam na instagramie i o której chcę mówić na tym spotkaniu w zpafie. A obie są robione tym samym telefonem - tyle, że tu są zwykłe cyki, a a tych drugich już coś starałam się stworzyć.
A Ty Aniu masz akurat super zdjęcia i zaraz Ci to tam napiszę co by się nie straciło ;)

klaudiafj

Post » Pon sty 12, 2015 12:46 Re: Maciusiu Najukochańszy[*] Kitusia i Marysia moje panny c

aannee99 pisze:Tak to jest,że jak chcesz coś robić dobrze,to jednak trzeba się tego nauczyć,poczytać,szkolić,prawda?.Sam dobry sprzęt nie wystarczy,to za mało :)

Ja uważam (i nie tylko ja), że sprzęt może być słaby z zdjęcie dobre. Zależy w jakich rękach leży aparat. Ważniejsza jest wiedza niż sprzęt.
A może być super wypas aparat a zdjęcia będą marne :)

klaudiafj

Post » Pon sty 12, 2015 12:49 Re: Maciusiu Najukochańszy[*] Kitusia i Marysia moje panny c

Klaudia :oops: ja zdjęć robić nie umiem,nie czytałam nigdy o fotografii,no uważam po prostu,że nie koniecznie się do tego nadaję :mrgreen: W prawdzie mam zdjęcia,które bardzo lubię,z których jestem zadowolona,ale tak czy siak duuuużo im brakuje do 'dobrych' :D
Obrazek

aannee99

Post » Pon sty 12, 2015 12:54 Re: Maciusiu Najukochańszy[*] Kitusia i Marysia moje panny c

Mi też :) To nie jest tak, że nawet jak człowiek się uczy fotografii to wychodzą same dzieła sztuki - świetne zdjęcie wychodzi raz na jakiś czas :) Zrobi się sto średnich, 50 beznadziejnych a jedno naprawdę super w serii :) To mit, że fotograf zawsze robi rewelacyjne fotki, ale tego się nie mówi oficjalnie, więc ciiiiśśśśś to branżowa tajemnica :D O tym się mówi tylko w gronie poufałym przy zamkniętych drzwiach ;p

klaudiafj

Post » Pon sty 12, 2015 12:56 Re: Maciusiu Najukochańszy[*] Kitusia i Marysia moje panny c

No,to troszkę rzeczy ciekawych się dowiemy,hihi :D Tak to jest,że fotograf napstryka duużo zdjęć,a później się wybiera te dobre
Obrazek

aannee99

Post » Pon sty 12, 2015 12:58 Re: Maciusiu Najukochańszy[*] Kitusia i Marysia moje panny c

klaudiafj pisze:Nie, nie musi być wypasiony ani w telefonie ani normalny :) Trzeba znać wady i umieć przebić je na zalety - taka jest moja recepta ;) Ja mam tel samsung trend z aparatem 5 mpx, czyli przeciętniak :) Są tacy, że mi kopara opada jak oglądam ich zdjęcia - prawdziwi już można rzec, ortodoksi fotografii mobilnej :)

No prosze, można wszystko. A z canona zakładam, robisz fotki w RAW-ie? Ja mam przykaz robić RAW i wywoływać w lightroomie. Litości...
O rany, kubki plastikowe 8O
Obrazek
Obrazek

kalair

Od: Czw maja 24, 2007 21:07

Post » Pon sty 12, 2015 13:04 Re: Maciusiu Najukochańszy[*] Kitusia i Marysia moje panny c

A może doradzisz coś w sprawie wyboru aparatu? Chciałabym kupić i się zastanawiam jaki... Ino to rozmowa jak wrócę do domu, bo teraz nie mogę..

Sihaja

Od: Pon sty 03, 2005 22:17

Post » Pon sty 12, 2015 13:08 Re: Maciusiu Najukochańszy[*] Kitusia i Marysia moje panny c

Ja fotografuje Pentaxem (to też kolejny przykład, że wybieram inne drogi niż większość) zawsze w rawach! Tu nie ma nic do gadania ;p jak się powie w gronie fotografów, że robi się w jpg to wierz mi - ten wzrok może zabić ;p Strzelają gromy :D haha ale ja od początku robię w rawach i na manualnym. Wywołuję w photoshopie :) W szkołach foto nawet nie uczą na lightroomie - a może i szkoda, bo zaoszczędziłabym kiedyś 2 tyś na kupnie Lightrooma. Z tego co wiem, to Lightroom jest bardzo dobry, nawet może i pod pewnymi względami lepszy od szopa - a to dlatego, że ma ograniczone tylko do fotografii funkcje i pewnie wiele ułatwień i gotowych rozwiązań, a w szopie to trzeba wiele robić samemu. Ale wiem tylko tyle co wyczytałam w fotodigital, jak tam krok po kroku obrabiali zdjęcia. I podobał mi się interface :)

klaudiafj

Post » Pon sty 12, 2015 13:09 Re: Maciusiu Najukochańszy[*] Kitusia i Marysia moje panny c

Sihaja pisze:A może doradzisz coś w sprawie wyboru aparatu? Chciałabym kupić i się zastanawiam jaki... Ino to rozmowa jak wrócę do domu, bo teraz nie mogę..

Mogę doradzić, pewnie :)

klaudiafj

Post » Pon sty 12, 2015 13:28 Re: Maciusiu Najukochańszy[*] Kitusia i Marysia moje panny c

Przepraszam, nie wiem, skąd wziął mi się canon, :oops: :oops:
No ja miałam lightrooma, ale dla mnie on jest niefajny, nie umiałam go ogarnąc. A wszyscy się nim zachwycaja, i wyglada, że musżę się przekonac. :roll: Photoshop też mi nie siada szczególnie, wolę już GIMP-a. Pomijają, że to potwornie drogie dziadostwa. :mrgreen:
Obrazek
Obrazek

kalair

Post » Pon sty 12, 2015 13:32 Re: Maciusiu Najukochańszy[*] Kitusia i Marysia moje panny c

Ja w sumie też coś tam robiłam w gimpie, ale tyle co nic, bo wtedy nic nie umiałam. Kiedy poszłam do szkoły foto i od razu kazano nam robić na photoshopie. Ojjjj jak było ciężko, aż bolało. A mocno, bardzo mocno kładli na to nacisk i w sumie był na dwóch różnych zajęciach z dwoma wykładowcami. W tym czasie od razu kupiłam swój ps i tak powoli, powoli jakoś zaskoczyłam. I pracuje już tylko na nim. Nie jestem wirtuozem szopa, czasem nawet łapie się na tym, że chciałabym więcej niż umiem. Wydaje mi się, że w lightroomie było by prościej :)

klaudiafj

Post » Pon sty 12, 2015 13:34 Re: Maciusiu Najukochańszy[*] Kitusia i Marysia moje panny c

ale masz lightrooma? Wierzę, że jest dobry, ale czy to musi być drogie? :twisted:
Obrazek
Obrazek

kalair

Post » Pon sty 12, 2015 13:36 Re: Maciusiu Najukochańszy[*] Kitusia i Marysia moje panny c

Nie mam i w sumie dopiero teraz się zastanawiałam dlaczego? hihi w sumie jest wiele dróg, aby mieć ;p Lightroom jeszcze nie jest taki drogi, a kupuje się na lata. Ja mam ps cs 5 i już jest 6, ale wiem że nie kupię ani nawet 7, bo zmiany nie są tego warte, skoro 5 jest bardzo dobra.

klaudiafj

[poprzednia][następna]