♥ ♥ ♥ baba Nelly ma DS :) ♥ ♥ ♥

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw mar 21, 2013 8:00 Re: >prawieBezproblemowaKotka w podeszłym wieku>SZUKA PILNIE

viewtopic.php?f=8&t=151790

masz coś błyszczącego i brzęczącego ? Podaruj....
Obrazek

czarno-czarni

Od: Pon lip 21, 2008 12:35

Post » Czw mar 21, 2013 9:19 Re: >prawieBezproblemowaKotka w podeszłym wieku>SZUKA PILNIE

Baba Nelly spędziła wczorajszy dzień w lecznicy.
RTG, badania krwi no i sedacja, bo na żywca się nie da.
Jednak na zdjęciu płuc coś jest widoczne, jakieś cienie i niesymetryczność, jakby jednak pojawiały się jakieś zmiany.... Do tego stan stawu biodrowego jest bardzo paskudny. No i zwapnienia między kręgami.
Baba ostatnio wyła niesamowicie nocami, mimo uspokajaczy, ograniczenia przestrzeni i włączonego światła w nocy. Takiego wycia nie słyszałam nigdy. Zaczynało się już wieczorem. W sumie po 4-5 razy w nocy do niej wstajemy, było coraz gorzej.
Teraz będę dawać leki p/ bólowe, może ten płacz to ból a w jej ciele są powody do bólu niestety...

Pokryłam koszty badań - w sumie wraz z lekami na 2 dni, RTG, sedacja i badanie krwi - 50 zł to naprawdę dobra cena, rozliczenie skarpety jest na str 4. Schronisko ma 400 zwierzaków a niech baba ma wszystkie badania i opiekę a nie tylko to co będzie odpowiednikiem ludzkiego NFZ, dlatego wolę zapłacić. I tak miała tam już być uśpiona... z uwagi na "chroniczny KK" A katar babie naprawdę już coraz mniej dolega - na kilka dni jeszcze mamy antybiotyk.
Aha - krew - wątroba, nerki - ok, tylko leukocytoza jest problemem. Ale najważniejsze, by Baby nie bolała i miała chęć - jak ostatnio - bawić się piórkami od mileny :-)
Obrazek

czarno-czarni

Post » Czw mar 21, 2013 9:58 Re: >prawieBezproblemowaKotka w podeszłym wieku>SZUKA PILNIE

babo co jest :| oj :?
=^^= Zapraszam =^^=
♡♡Naturalne SOKI_2021 z malin// bez cukru oraz słodkie i syrop♡
https://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=27&t=156544
<<

milena88

Od: Pon mar 21, 2011 12:59

Post » Pt mar 22, 2013 9:54 Re: >prawieBezproblemowaKotka w podeszłym wieku>SZUKA PILNIE

dziś noc była tragiczna - co 30 - 40 minut atak wycia i wrzasku, boję się reakcji sąsiadów także no i od 2 tygodni nie przesypiamy nocy, od 2 dni jest na środkach p/ bólowych ale wycie nie ustaje. Kalm aid - zero reakcji. Ma ograniczoną powierzchnie, nie ma ograniczonej powierzchni, ma ciemno, ma jasno, ma ludzi , nie ma ludzi - ŻADNEGO WPŁYWU na wycie to nie ma. I sporo można jeszcze napisać, o lekach również, ale nie chcę tak na forum. Dla mnie to okropna tragedia , na skraju rozpaczy jestem już, do tego trochę innych rzeczy się kwasi i ogólnie ryczę nocami z nią ... Z dnia na dzień a raczej z nocy na noc jest gorzej.
Obrazek

czarno-czarni

Post » Pt mar 22, 2013 10:22 Re: >prawieBezproblemowaKotka w podeszłym wieku>SZUKA PILNIE

Bardzo mi przykro :( Przytulam Obrazek
Obrazek ObrazekObrazek

Broszka

Od: Śro gru 22, 2010 8:43

Post » Pt mar 22, 2013 11:20 Re: >prawieBezproblemowaKotka w podeszłym wieku>SZUKA PILNIE

Kurcze, to rzeczywiście nieciekawa sytuacja :( Może przydałyby się jakieś antydepresanty?
Obrazek Obrazek

bakakaj

Od: Pon mar 26, 2012 7:37

Post » Pt mar 22, 2013 11:29 Re: >prawieBezproblemowaKotka w podeszłym wieku>SZUKA PILNIE

to na pewno, tylko najpierw badaliśmy, chcemy sprawdzić, czy to nie ból a potem - będzie trzeba włączyć coś takiego. Robię to, co tu mogę zrobić, nie wiem nawet co jeszcze bym mogła, co najgorsze - jej się pogarsza. Dziś ide też do weta po zestaw leków, rozmawiałam z nim już.
Obrazek

czarno-czarni

Post » Pt mar 22, 2013 13:15 Re: >prawieBezproblemowaKotka w podeszłym wieku>SZUKA PILNIE

:( 8O :( :( oj niedobrze, przytulam.Może to te zmiany w płucach, albo tęsknota 8O
=^^= Zapraszam =^^=
♡♡Naturalne SOKI_2021 z malin// bez cukru oraz słodkie i syrop♡
https://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=27&t=156544
<<

milena88

Od: Pon mar 21, 2011 12:59

Post » Pt mar 22, 2013 14:21 Re: >prawieBezproblemowaKotka w podeszłym wieku>SZUKA PILNIE

Biedni jesteście - może po lekach koteczce się poprawi, oby tylko nie bolało ją - biedactwa

za poprawę :ok:
Pako

Post » Pt mar 22, 2013 19:27 Re: >prawieBezproblemowaKotka w podeszłym wieku>SZUKA PILNIE

Cholera niedobrze... :( Czy jest możliwość diagnozy w kierunku nowotworowym? Druga ewentualność - Calciviroza z ropniami w stawach. To jest masakra, nieliśmy taki przypadek niestety nie udało się uratować (kociaka małego), to jest odmiana Calcivirozy, która do tej pory nie była notowana w Europie tylko w stanach. Jest naprawdę paskudna...
Jeśli to rzeczywiście przyczyna bólowa...

Co do wycia - myśmy mieli podobne wycia u Leona ale on ewidentnie miał stany lękowe. U niego dopiero zestaw Feliway, Kalm Aid i obroża bahawioralna na raz pomogły. A miałam już nawet wykupiony dla niego Prozac (a właściwie odpowiednik bo Prozac już wycofany) i naprawdę była bardzo realna opcja jego użycia. Też zdarzało się to tylko w nocy. Wycie i bieganie, aż do zadyszki, jak w amoku, obijanie się o meble. Zwykle zaczynało się około 1-2 w nocy, kończyło około 5-6 nad ranem. Nie chcę Cię straszyć ale u nas to trwało około 2 tygodni - tydzień był totalnie masakryczny, a w kolejnym już z każdym dniem coraz lepiej. Nie zamykaliśmy go, nie ograniczaliśmy przestrzeni bo wtedy było jeszcze gorzej, tłukł głową o drzwi, o ściany, parę razy rozwalił sobie pysio, nie bardzo ale trochę krwi było, jakby przygryzł się czy coś. Przy takich mocnych atakach nie poradzisz jednym środkiem. Kalm Aid i obroża behawioralna to minimum. Jak to nie pomoże to niestety zostają psychotropy tylko że psychotropy działają dopiero po czasie a podczas ich podawania trzeba wszystko inne odstawić, więc może być na początku jeszcze gorsza jazda.
To się dzieje tylko w nocy czy rano też? Bo jeśli tylko w nocy to raczej ból to nie jest. Jakby ją coś bolało to cały czas.
A.. myśmy jeszcze Leonowi włączali taką małą lampkę ledową do kontaktu, chyba w Obi albo IKEI są takie lampki do kontaktu w kszatałcie łezki, ze światłem białym lub zielonym lub niebieskim. Zielone jest takie najbardziej delikatne.

EDIT: Kalm Aid w białym syropie - ten wielogatunkowy, na początek podwójne dawki przez kilka dni. Ten koci Kalm Aid jest za słaby.
EDIT2: Pamiętajcie że stany tak mocnego stresu są bardzo niebezpieczne dla zdrowia. Żeby się z tego żaden FIP nie wykluł (tfu, tfu).
Fundacja Tabby - Burasy i Spółka
https://www.facebook.com/BurasySp/

Mjeczysława Naczelnika Pszypatki
https://www.facebook.com/MjeczyslawNaczelnik/

tam jestem łapalna

Gibutkowa

Od: Pt wrz 04, 2009 17:23

Post » Sob mar 23, 2013 8:26 Re: >prawieBezproblemowaKotka w podeszłym wieku>SZUKA PILNIE

Dagmara, przytulam.
Oby było lepiej :ok: :ok: :ok:

Bazyliszkowa

Od: Wto sty 31, 2006 15:47

Post » Sob mar 23, 2013 9:07 Re: >prawieBezproblemowaKotka w podeszłym wieku>SZUKA PILNIE

Też trzymam...
:ok:
Obrazek Obrazek

anita5

Od: Sob cze 18, 2005 16:48

Post » Sob mar 23, 2013 11:19 Re: >prawieBezproblemowaKotka w podeszłym wieku>SZUKA PILNIE

ból wykluczony wg nas.
nie mogę jej diagnozować w żaden sposób w pełnym znieczuleniu, weci nie podejmą się pełnego znieczulenia tej kotki.
lampka i światło nic nie dają, tak samo obecność ludzi lub jej brak - pisałam już o tym....
wycie jest w nocy do białego rana + hiperaktywność ogromna w nocy
sorry, ale nie będę pisać na forum - szczególnie o lekach , wynikach itp - życie mnie nauczyło, zostawiam to na pw
zdaję sobie (choćby na swoim przykładzie) sprawę jaki stres jest groźny
Obrazek

czarno-czarni

Post » Sob mar 23, 2013 17:25 Re: >prawieBezproblemowaKotka w podeszłym wieku>SZUKA PILNIE

:cry:
Wpółczuję... Fatalna sytuacja.
Obrazek Obrazek

anita5

Od: Sob cze 18, 2005 16:48

Post » Pon mar 25, 2013 13:08 Re: >prawieBezproblemowaKotka w podeszłym wieku>SZUKA PILNIE

Sytuacja bez zmian?
:ok: :ok: :ok:

Bazyliszkowa

Od: Wto sty 31, 2006 15:47

[poprzednia][następna]