Felusia i Korba razem.

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro gru 05, 2012 20:15 Re: Śliczna krówcia Felicja już w domu z Korbą.

Jest problem z Tino :cry: Kot cały dzień nic nie je, jest smutny, p.Iza trochę się martwi.On tęskni za Felusią.Malutka dawała mu poczucie bezpieczeństwa, bardzo ją polubił, spali przytuleni do siebie.Tino to kot wycofany bardzo, prawie w ogóle nie mruczy.Bojaźliwy jest bardzo, ucieka, kiedy ktoś przychodzi do p.Izy.Przestał to robić, kiedy Felusia była.Przypomina mi to sytuację strachliwego Juniora, kota prawie autystycznego, do którego wyadoptowałam malutką Celinkę.To był strzał w dziesiątkę.Dziwne, że obu kocurom pomogło towarzystwo kociej dziewczynki, prawda?
Nowy bazarek viewtopic.php?f=20&t=217527 Zapraszam

ewar

Od: Wto lis 06, 2007 20:17

Post » Śro gru 05, 2012 20:23 Re: Śliczna krówcia Felicja już w domu z Korbą.

Ewa, może mi umknęło, ale czemu pani Iza nie chce drugiego kota? Czy było to do tej pory spowodowane zachowaniem Tino?
Ja miałam podobny przypadek. Dokładnie dwa lata temu mieszkała z nami przez miesiąc Trufelka, w Mikołajki pojechała do DS. Młodziutka szylkrecia z ulicy, przed którą Chrapek czuł respekt i z którą bawił się bez agresji. Niunię - starszą koteczkę i Krzysia, wciaż rozstawia po kątach :(
Korba i Fela na pewno wkrótce się szybko dogadają. A o towarzyszce dla Tino trzeba pomyśleć.
Kota ['] 12.12.2015 | Krzyś ['] 21.10.2019 | Niunia ['] 24.01.2022 | Chrapek ['] 3.02.2022 | Kokosz ['] 17.02.2023

Zarejestruj się na FaniMani, rób zakupy i wspomagaj przy okazji fundacje!

Wiewiórki i inne ptaki

Katia K.

Od: Wto kwi 18, 2006 19:17

Post » Śro gru 05, 2012 20:40 Re: Śliczna krówcia Felicja już w domu z Korbą.

Nie, Kasiu, p.Iza nie weźmie drugiego kota.Tino jest wychodzący, nie da się inaczej, chociaż p.Iza się starała bardzo.Tino robi piekło w domu i wyjść musi.Mieszkanie jest na parterze, w lecie okno zawsze otwarte, stąd p.Izę mogę prosić o tymczasowanie wyłącznie późną jesienią i zimą.To rozsądna osoba, mierzy siły na zamiary i chociaż jestem gorącą orędowniczką dwupaków, tutaj nie namawiam.P.Iza też tęskni za Felusią.Tino w nocy śpi na fotelu, a Felusia miała zwyczaj sypiać w drugim pokoju na skrzyni na pościel przy łóżku p.Izy.Miała tam swój niebieski szaliczek, z którym pojechała do domku z resztą.Kiedy tylko p.Iza się ruszyła, Felusia przez sen mruczała.Teraz jest cisza i p.Izie trochę tego brakuje.Tak było też z Bazylim.Znamy to wszyscy, przywiązujemy się do tymczasów, ale trzeba je oddawać, chociaż serce boli, prawda?
Felusia ma super domek, a Korbę uwielbiam :1luvu: Będzie im razem dobrze, a p.Iza uratuje mnie jeszcze z opresji, kiedy jakiś kot będzie w dramatycznej sytuacji ( oby nie, odpukać !!!, ale...).

ewar

Post » Śro gru 05, 2012 20:43 Re: Śliczna krówcia Felicja już w domu z Korbą.

Przykro mi z powodu Tino, ale nie mogę się dziwić, że tęskni za Felcią, ona jest naprawdę kochana:)

Ma swoje ulubione miejsce za kuwetą, odsunęłam ją od ściany ile się dało, tak żeby mogła się w miarę wygodnie ułożyć, położyłam jej kocyk i myszki. Chyba czuje się tam bezpiecznie, kiedy do niej podchodzimy i głaszczemy od razu mruczy, i to jak głośno 8O . Poza swoim kącikiem jest jeszcze niepewna i raczej unika głaskania, chociaż kręci się koło nas:)

Z kuwetką nie ma problemu, je ze smakiem, bawi się piórkami i laserkiem, no i oczywiście kuleczkami, które dostała w wyprawce:)

Widać już delikatne postępy. Felcia biega po pokoju, nieśmiało zaczyna też zwiedzać resztę mieszkania. Wczoraj, chociaż drzwi były cały czas otwarte, nie opuszczała pokoju.

Felcia pokazała dzisiaj troszkę charakterku :lol: Karmiłam dziewczynki smaczkami, po jednym dla każdej. Felcia zjadła swój szybciej, podeszła do Korby i sykami próbowała odgonić ją od jej kawałka :lol:

Obawiam się, że Korba momentami trochę męczy Felusię, łazi za nią jak cień, czasami atakuje znienacka. Dla niej to oczywiście zabawa, nie jest względem Feli agresywna, ale Mała się boi, reaguje sykami i zdarza im się przeturlać po podłodze. A z drugiej strony czasami to Fela zaczepia Korbę :)

Dzisiaj siedziały już przy miseczce razem i na parapecie, obyło się nawet bez burczenia, na pewno niedługo się dogadają :)

gogi_j

Od: Pt lis 14, 2008 23:25

Post » Śro gru 05, 2012 20:55 Re: Śliczna krówcia Felicja już w domu z Korbą.

Balsam na mą duszę :lol: :lol: :lol: Dzięki za info, zaraz dzwonię do p.Izy.
Tak, Felusia to kochana kotka, zawalił jej się świat, wszystko nowe, musi się przekonać, że nic jej nie grozi.Korba nie jest agresywna, też nie czuje się pewnie, ktoś obcy wszedł na jej terytorium, czuje się trochę zagrożona.Ona miała ciężkie życie, była bezdomna i głodna , los się do niej uśmiechnął , nie chce tego stracić.Wkrótce będą spać przytulone do siebie, gorąco w to wierzę.One obie są takie fajne :1luvu:

ewar

Post » Śro gru 05, 2012 21:24 Re: Śliczna krówcia Felicja już w domu z Korbą.

Oj, jak się patrzy na tą małą kluskę, to ciężko uwierzyć, że mogła kiedyś nie dojadać. Po dłuższych obserwacjach dochodzę do wniosku, że Fela jest nawet troszkę większa, ale przez to, że jest wyraźnie smuklejsza, nie rzuca się to w oczy :lol:

A to tak jeszcze na osłodę, proszę oglądać i podziwiać :1luvu:

ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek

gogi_j

Post » Czw gru 06, 2012 7:00 Re: Śliczna krówcia Felicja już w domu z Korbą.

Zdjątka :lol: , jak miło :lol: To ostatnie sugeruje, że przyjaźń tuż tuż.... :ok:
Korba będzie chyba niedużą kotką, taką kompaktową, a Felusia raczej dużą i smukłą, ale to nigdy nie wiadomo.Zobaczymy.

ewar

Post » Czw gru 06, 2012 7:46 Re: Śliczna krówcia Felicja już w domu z Korbą.

Korbka jest przepiękna.
Wspólna toaleta i spanie razem to tylko kwestia czasu :)
Kota ['] 12.12.2015 | Krzyś ['] 21.10.2019 | Niunia ['] 24.01.2022 | Chrapek ['] 3.02.2022 | Kokosz ['] 17.02.2023

Zarejestruj się na FaniMani, rób zakupy i wspomagaj przy okazji fundacje!

Wiewiórki i inne ptaki

Katia K.

Od: Wto kwi 18, 2006 19:17

Post » Czw gru 06, 2012 8:10 Re: Śliczna krówcia Felicja już w domu z Korbą.

Mam taką nadzieję.gogi_j, Felusia lubiła spać na parapecie u p.Izy, może dać jej tam jakieś posłanko?

ewar

Post » Czw gru 06, 2012 9:06 Re: Śliczna krówcia Felicja już w domu z Korbą.

Katia80 pisze:Korbka jest przepiękna.
Wspólna toaleta i spanie razem to tylko kwestia czasu :)

Korba jest kapitalna :1luvu: , trzeba ją wziąć na ręce, wtedy to dopiero jest rozkosz.Ona jest taka mięciutka, milutka :lol:
Felusia jest szczupła, na początku jadła za trzech, ale ostatnio skubnęła odrobinę i odchodziła od miseczki, nie przejadała się.Bardzo lubi surowe serduszka drobiowe i kurczaka, wołowinę mniej.

ewar

Post » Czw gru 06, 2012 16:08 Re: Śliczna krówcia Felicja już w domu z Korbą.

Myślę, że mogę ogłosić OFICJALNE ZAWIESZENIE BRONI :D

Wracam z pracy, a tu żadnych syków, żadnego burczenia, a nawet obwąchiwanie nosków i ogonków:)
Fela spaceruje już śmiało po mieszkaniu, pierwszy raz też widziałam ją na drapaku.

Czasami jeszcze zaburczy, ale tak raczej dla zasady niż z przekonania.

Dziękuję za komplementy pod adresem Korby :1luvu:

gogi_j

Post » Czw gru 06, 2012 16:26 Re: Śliczna krówcia Felicja już w domu z Korbą.

No, to to jest njus :lol: A tak na marginesie, kiedy tymczasowałam jeszcze koty niejako hurtowo, musiałam je zostawiać w domu na wiele godzin, nie było wyjścia.Wracałam z duszą na ramieniu, czy mieszkanie jeszcze nadaje się do użytku, czy dywan nie zasłany piórami...itd.Okazywało się, że koty sobie śpią, pełna harmonia i już.One same najlepiej się dogadują, naprawdę.Nawet z nudów zaczną się razem bawić.
Korba jest śliczna, zawsze kochałam buraski.Felusia to też ładna kotka, jest taka schludniutka jak wszystkie krówki.Troszkę nietypowo umaszczona, bo nie jest łaciata, wygląda tak, jakby ktoś oblał białą kotkę czarną farbą.Jest bystra i tak jak Korba dość energiczna, zaczną razem szaleć i wtedy biedni sąsiedzi na dole :mrgreen: Felusia jest miziaczkiem, myślę, że będzie chciała się przytulać do Korby, tak jak to robiła z Tino.

ewar

Post » Pt gru 07, 2012 15:43 Re: Śliczna krówcia Felicja już w domu z Korbą.

U nas coraz lepiej :) Dziewczynki były już razem w kuwecie, jedzą też z jednej miseczki :)
Felusia coraz odważniejsza, tylko przy niespodziewanym hałasie ucieka jeszcze pod kanapę. Zwiedza mieszkanie, częściej daje się głaskać i mruczy :D

Ewar, chciałam podziękować Tobie i pani Izie, że zajęłyście się tak wspaniale Felusią. Jestem pewna, że Mała przyniesie nam dużo radości :1luvu:

gogi_j

Post » Pt gru 07, 2012 17:04 Re: Śliczna krówcia Felicja już w domu z Korbą.

To ja dziękuję za wspaniały domek dla Felusi :1luvu: Będziecie mieć z niej pociechę, to dobra kotka.Wychowała ją p.Iza, a ona robi to doskonale.Kot jest zadbany pod każdym względem, ,żadne niepokojące objawy nie ujdą uwadze p.Izy.W domu jest cicho, spokojnie, naprawdę super.
Cieszę się też z powodu Korby, malutka będzie miała towarzystwo, nie będzie się nudziła sama.Spokojnie będziecie mogli wyjechać na weekend zostawiając im zapas wody i suchej karmy.Nic się nie stanie, we dwie będą się czuły bezpiecznie.Wiele osób tak robi.

ewar

Post » Pt gru 07, 2012 17:14 Re: Śliczna krówcia Felicja już w domu z Korbą.

Kicie siedzą właśnie koło mnie na kocyku, obie rozmruczane :D Korba praktycznie usiadła na Felci, a jej to nie przeszkadza, dalej mruczy :)

Jak Tino, doszedł już do siebie?

gogi_j

[poprzednia][następna]