Międzykocie -Loco :)

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt sie 29, 2025 0:09 Re: Międzykocie -Loco :)

Po kastracji będziesz musiała z żarełkeiem uważać.Ja kupuję dla kastratów od lat.
Dobro raz dane, wraca z podwójną siłą.
Kacperku[*]przepraszam Cię za to, co musiałam Ci dziś zrobić. Dziękuję Ci za 16,5 roku bycia razem.
05-1995-27-12-2011.:( :(
Rysio-16-02-2013 [*] :( :( Przecinak-Synuś-13-12-2016[*] :( :(
ObrazekObrazek

Hieny na pokład.
Dążymy do szczęścia, nie zadeptując trawników innym.
“Człowiek, który nie ma się czego bać, to człowiek, który nie ma czego kochać.”

meg11

Od: Wto sty 11, 2011 15:22

Post » Pt sie 29, 2025 0:26 Re: Międzykocie -Loco :)

Loco miał kastrację w lutym. Nie je karmy dla kastratów, bo i tak więcej je mięsa niż puszek, najchętniej karmiłabym go barfem, ale jeszcze chyba nie czuję się na siłach podejmować wyzwania :wink: Z racji młodego wieku radzono mi, by nie ograniczać mu jedzenia, bo jeszcze rośnie i potrzebuje. Poza tym Loco rzucał się na wszystko, nawet na skórki od chleba czy łupinki od słonecznika, więc myślę że kiedyś tam musiał być może starać się bardzo o jedzenie, albo rywalizować o nie z innymi kotami. Teraz to minęło, chociaż dalej potrafi ukraść sobie np biszkopta, albo nadgryźć bułkę, ale właśnie tylko nadgryzie i zostawi.

Silverblue

Od: Sob lut 10, 2024 18:51

Post » Pt sie 29, 2025 12:00 Re: Międzykocie -Loco :)

ja po kastracji daję zwykłą karmę bo te dla kastratów mają zazwyczaj dużą ilość węglowodanów w zamian za tłuszcz.
na Loco pewnie ciąży przeszłość...

Spooxterium

Od: Sob sty 11, 2025 13:58

Post » Pt sie 29, 2025 12:41 Re: Międzykocie -Loco :)

Hana pisze:Na poważnie: niekoniecznie zachwyt. Ja obawiam się utuczenia mojej kotki i jedzenie jej wydzielam. Mówią, że kot powinien mieć stały dostęp do jedzenia (chrupek), ale ja nie wiem jak wówczas zapanować nad kocią wagą.

U mnie koty mają cały czas nieograniczony dostęp do suchego, są to nawet 3 różne karmy, bo kazda lubi cos innego. Nie jest to tak, że się objadają się, bo co jakis czas podejdą do miski, jednej, drugiej, trzeciej i coś tam skubną, a nie jedza tyle ile jest w misce. Cały czas tak u mnie jest, a koty trzymaja wagę, nawet powiedziałabym ,ze ważą za mało.
Obrazek

http://www.nadziejanadom.org/

"Największym egoizmem jest życie dla czystych podłóg, foteli bez sierści i w przekonaniu -już nigdy więcej, bo później boli "

mir.ka

Od: Pt cze 01, 2012 10:06

Post » Pt sie 29, 2025 12:50 Re: Międzykocie -Loco :)

U mnie dostęp cały czas do karmy skończył się nadwagą u 4 kotów.Moja konia nie była w stanie do kuwety wejść :( Rumcajs nie był w stanie umyć się.
Zostały dwa i mają dietę ,schudły po ponad 2kg i czują się świetnie Chociaż Koćko waży 8 kg ale to duże bydlątko jest,dłuższy niż duża duszka :mrgreen:
Obrazek
:mrgreen:
Kacperku[*]przepraszam Cię za to, co musiałam Ci dziś zrobić. Dziękuję Ci za 16,5 roku bycia razem.
ObrazekObrazek

Hieny na pokład.

meg11

Post » Pt sie 29, 2025 13:07 Re: Międzykocie -Loco :)

meg11 pisze:U mnie dostęp cały czas do karmy skończył się nadwagą u 4 kotów.Moja konia nie była w stanie do kuwety wejść :( Rumcajs nie był w stanie umyć się.
Zostały dwa i mają dietę ,schudły po ponad 2kg i czują się świetnie Chociaż Koćko waży 8 kg ale to duże bydlątko jest,dłuższy niż duża duszka :mrgreen:
Obrazek

u mnie największa aktualnie 4,30 kg, kocur 3,70, a małe dziewczyny po 3,30 kg
Obrazek

http://www.nadziejanadom.org/

"Największym egoizmem jest życie dla czystych podłóg, foteli bez sierści i w przekonaniu -już nigdy więcej, bo później boli "

mir.ka

Od: Pt cze 01, 2012 10:06

Post » Pt sie 29, 2025 14:09 Re: Międzykocie -Loco :)

A czy Loco dostaje suchą karmę? Jeśli tak, do odstawienia w pierwszej kolejności.
Ja wiem, tak się niby zaleca, żeby młody kot miał dostęp do karmy bez ograniczeń, ale to nie jest dobry pomysł. Z takiegop właśnie pomysłu Dracul ['] w swoich najlepszych latach ważył ponad 9 kg.
Justyn upominany o nadmiarowe wkłady do miseczki mówi "ale wiesz, te oczy". No trudno, trzeba wziąć te oczy na klatę.
Bardzo trudno jest odchudzić kota, bardzo trudno zmienić nawyki żywieniowe, ale jest szansa, tylko żelazna konsekwencja :ok:
Jeśli chcesz powstrzymać zielony (nie)ład, podpisz petycję https://stopgreendeal.org/pl/

Katarzynka01

Od: Śro gru 28, 2022 17:36

Post » Pt sie 29, 2025 14:35 Re: Międzykocie -Loco :)

mir.ka pisze:
meg11 pisze:U mnie dostęp cały czas do karmy skończył się nadwagą u 4 kotów.Moja konia nie była w stanie do kuwety wejść :( Rumcajs nie był w stanie umyć się.
Obrazek

u mnie największa aktualnie 4,30 kg, kocur 3,70, a małe dziewczyny po 3,30 kg

To na zdjęciu ma 8 a miało ponad 10 jak wziąć pod uwagę że uwielbia noszenie na rękach :mrgreen:
Bardzo łatwo poszło odchudzanie,została też bez problemu zmieniona karma i teraz mokre to tylko saszety Purina One ewentualnie Felix innego nie ruszą.Dostają 3 razy dziennie suche kilkanaście ziarenek a rano mokre obowiązkowo .Jęczały przez pierwsze kilka dni ale szybko się przyzwyczaili.
ObrazekObrazek

Hieny na pokład.

meg11

Post » Pt sie 29, 2025 16:15 Re: Międzykocie -Loco :)

Katarzynka01 pisze:A czy Loco dostaje suchą karmę? Jeśli tak, do odstawienia w pierwszej kolejności.
Ja wiem, tak się niby zaleca, żeby młody kot miał dostęp do karmy bez ograniczeń, ale to nie jest dobry pomysł. Z takiegop właśnie pomysłu Dracul ['] w swoich najlepszych latach ważył ponad 9 kg.
Justyn upominany o nadmiarowe wkłady do miseczki mówi "ale wiesz, te oczy". No trudno, trzeba wziąć te oczy na klatę.
Bardzo trudno jest odchudzić kota, bardzo trudno zmienić nawyki żywieniowe, ale jest szansa, tylko żelazna konsekwencja :ok:

posłużyłam się Twoim postem, Kasiu, bo - owszem - mlody kot może jeść dużo, na żądanie, ale mięsa albo wysokomięsnych puszek. A dlaczego ? bardzo ładnie jest to tu wytlumaczone https://firstsnow.pl/zdrowie-2/dlaczego-koty-tyja/

U mnie suchego nie ma - Menda to mądry kotek, sama chrupy odrzucila. Póki Gucio żył, stały, bo to chrupkożerca był. I wtedy trochę poskubała, chyba z zazdrości. Gucio odszedł, chrupy stały, czasem Mycha coś skubnęła ( w celach odklaczających, parę chrupek i pawik :mrgreen: ). Menda nie jadła, korzystały myszy. Zlikwidowałam.

izka53

Od: Śro wrz 29, 2010 13:54

Post » Pt sie 29, 2025 16:33 Re: Międzykocie -Loco :)

Super artykuł, dzięki Izka :201494

Spooxterium

Od: Sob sty 11, 2025 13:58

Post » Pt sie 29, 2025 23:43 Re: Międzykocie -Loco :)

Obrazek

Ale fajny Koćko :D Faktycznie dłuuugi.
Spooxterium pisze:ja po kastracji daję zwykłą karmę bo te dla kastratów mają zazwyczaj dużą ilość węglowodanów w zamian za tłuszcz.
na Loco pewnie ciąży przeszłość...

Też tak mi się wydaje, a do tego jest łakomczuszkiem.
mir.ka pisze:
Hana pisze:Na poważnie: niekoniecznie zachwyt. Ja obawiam się utuczenia mojej kotki i jedzenie jej wydzielam. Mówią, że kot powinien mieć stały dostęp do jedzenia (chrupek), ale ja nie wiem jak wówczas zapanować nad kocią wagą.

U mnie koty mają cały czas nieograniczony dostęp do suchego, są to nawet 3 różne karmy, bo kazda lubi cos innego. Nie jest to tak, że się objadają się, bo co jakis czas podejdą do miski, jednej, drugiej, trzeciej i coś tam skubną, a nie jedza tyle ile jest w misce. Cały czas tak u mnie jest, a koty trzymaja wagę, nawet powiedziałabym ,ze ważą za mało.

No widzisz jak to różnie u różnych kotów wygląda. Micia też była zawsze szczupła, a potem to nawet bym się cieszyła gdyby przytyła, a tu nic. A Loco całkiem na odwrót.
Katarzynka01 pisze:A czy Loco dostaje suchą karmę? Jeśli tak, do odstawienia w pierwszej kolejności.

Nie, Loco nie je suchej. Je animondę i mięso surowe I czasami przysmaczki. I tak, najgorsze te oczy.
Zawsze jak Sebek wraca z pracy, zaczyna się spektakl Kozucha Kłamczucha :) Loco, który pół godziny temu zjadł kolację, lamentuje Sebkowi " nic nie jadłem, nic nie piłem" No i wtedy na powitanie jest przysmaczek, to już rytuał. Dla przysmaczka Loco nawet daje się Sebkowi wycmokać.
izka53 pisze:

posłużyłam się Twoim postem, Kasiu, bo - owszem - mlody kot może jeść dużo, na żądanie, ale mięsa albo wysokomięsnych puszek. A dlaczego ? bardzo ładnie jest to tu wytlumaczone https://firstsnow.pl/zdrowie-2/dlaczego-koty-tyja/

U mnie suchego nie ma - Menda to mądry kotek, sama chrupy odrzucila. Póki Gucio żył, stały, bo to chrupkożerca był. I wtedy trochę poskubała, chyba z zazdrości. Gucio odszedł, chrupy stały, czasem Mycha coś skubnęła ( w celach odklaczających, parę chrupek i pawik :mrgreen: ). Menda nie jadła, korzystały myszy. Zlikwidowałam.

izka53, bardzo ciekawy artykuł. Jak już pisałam, u mnie też suchego nie ma. Loco uwielbia mięso, tylko może źle że dostaje głównie indyka, a może powinien takie bardziej tłuste jeść i poprzerastane. Zastanawiałam się jeszcze nad skrzydełkami z kurczaka surowymi, trochę by się pomęczył przy tym. On już jadł szyje, i dobrze sobie radził, tylko ja truchlałam że się zadławi.

Silverblue

Post » Sob sie 30, 2025 0:02 Re: Międzykocie -Loco :)

W sumie - dobrze, że ma apetyt, przynajmniej nie musisz się martwić, czy zdrowy! :ok:
Nasz wątek:
viewtopic.php?f=46&t=220448
Wątek kotów Joli Dworcowej:
viewtopic.php?f=1&t=191624
Kącik Muzyczny
viewtopic.php?f=8&t=190784
Zjawiska niewytłumaczalne, opowieści o duchach i nie tylko
viewtopic.php?f=8&t=194190

jolabuk5

Od: Nie paź 16, 2005 14:56

Post » Sob sie 30, 2025 0:19 Re: Międzykocie -Loco :)

Tak, Jolu, to akurat racja :ok: :ok:

Silverblue

Post » Sob sie 30, 2025 1:11 Re: Międzykocie -Loco :)

Tz mys, z dobrz z smakuj mu miso i mokr. Zdrowo jada Loco :ok:
Fredziu!
Zapisz sie do newslettera PETA i pomagaj zwierzetom wysylajac email!
https://www.peta.org/about-peta/learn-a ... -to-enews/

pibon

Od: Pon lip 09, 2012 10:26

Post » Sob sie 30, 2025 6:15 Re: Międzykocie -Loco :)

Obrazek

Gosiagosia

Od: Wto kwi 23, 2013 11:47

[poprzednia][następna]