Tosia & Bazyl cz.V

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt maja 16, 2014 20:44 Re: Tosia & Bazyl cz.V

Z wyglądu takie cuś: Obrazek

A z opisu: http://pl.wikipedia.org/wiki/Wo%C5%82owina

Enjoy :D

Spilett

Od: Śro wrz 25, 2013 14:57

Post » Pt maja 16, 2014 20:47 Re: Tosia & Bazyl cz.V

:D to teraz dobre pytanie jak to będzie w tutejszym narzeczu :D ale zaraz sobie znajdę. ja mało które mięso lubię, ale carpaccio UWIELBIAM...
Obrazek to jest to? bo to nie są żeberka chyba... hmmm, jutro rano wypiorę łeb i pójdę na halę targową tę o najpiękniejszą koło domku mojego:
Obrazek
ponoć jest tam jeden super rzeźnik. kotek dostanie marha oldalas csontos a ja marha bélszín, jak będzie świeże to zrobię carpaccio :1luvu:
Obrazek
Aki nem érti meg csendes dorombolásomat, az nem méltó rá, hogy értelmes, jó ízlésű állatok ragaszkodjanak hozzá
György Bálint

MamaMeli

Od: Pon kwi 21, 2014 14:49

Post » Sob maja 17, 2014 5:51 Re: Tosia & Bazyl cz.V

MamaMeli pisze::D to teraz dobre pytanie jak to będzie w tutejszym narzeczu :D ale zaraz sobie znajdę. ja mało które mięso lubię, ale carpaccio UWIELBIAM...
Obrazek to jest to? bo to nie są żeberka chyba... hmmm, jutro rano wypiorę łeb i pójdę na halę targową tę o najpiękniejszą koło domku mojego:
Obrazek
ponoć jest tam jeden super rzeźnik. kotek dostanie marha oldalas csontos a ja marha bélszín, jak będzie świeże to zrobię carpaccio :1luvu:

O, to mieszkasz niedaleko od tej hali targowej? Piękna jest, była tam, byłam! :1luvu: :1luvu: :1luvu: :1luvu:

Sihaja

Od: Pon sty 03, 2005 22:17

Post » Sob maja 17, 2014 6:06 Re: Tosia & Bazyl cz.V

Tak sie cieszylam ze Bazyl rano wreszcie cos zjadl, a on zaraz potem puscil pawia :/ Plakac mi sie chce :(
..........................♥Tosia&Bazyl♥.........................
ObrazekObrazek
'I had been told that the training procedure with cats was difficult. It's not. Mine had me trained in two days.'

Zapraszamy: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=46&t=162710 cz. VI

NatjaSNB

Od: Czw lis 08, 2012 10:03

Post » Sob maja 17, 2014 7:13 Re: Tosia & Bazyl cz.V

Madziu, kiziamy Bazylka po nosku, Meli mówi: Ciocia nie płakaj,spróbuj dać mjąsko, może Bazylkowy brzuszek powie że lubi miąsko...
Obrazek
Aki nem érti meg csendes dorombolásomat, az nem méltó rá, hogy értelmes, jó ízlésű állatok ragaszkodjanak hozzá
György Bálint

MamaMeli

Post » Sob maja 17, 2014 9:41 Re: Tosia & Bazyl cz.V

On surowe mięsko obchodzi 2metrowym łukiem :placz: Ale nie ma przeproś, po porannym pawiu nic nie chciał jeść, ani suchego, ani swoich kochanych mokrych PoN... wiecie co zjadł? Gourmeta :evil: Dlaczego Gourmeta chce jeść zawsze? :evil: Zaczynam podejrzewać, że jemu nic nie jest, tylko mnie podstępem bierze :evil: :placz: Jako, że planuję przestawiać go na barfa, to dziś dostanie kawałki surowej piersi umaczane w swoim ukochanym Gourmecie... zobaczymy

załamka :|
ObrazekObrazek
'I had been told that the training procedure with cats was difficult. It's not. Mine had me trained in two days.'

NatjaSNB

Post » Sob maja 17, 2014 9:48 Re: Tosia & Bazyl cz.V

NatjaSNB pisze:On surowe mięsko obchodzi 2metrowym łukiem :placz: Ale nie ma przeproś, po porannym pawiu nic nie chciał jeść, ani suchego, ani swoich kochanych mokrych PoN... wiecie co zjadł? Gourmeta :evil: Dlaczego Gourmeta chce jeść zawsze? :evil: Zaczynam podejrzewać, że jemu nic nie jest, tylko mnie podstępem bierze :evil: :placz: Jako, że planuję przestawiać go na barfa, to dziś dostanie kawałki surowej piersi umaczane w swoim ukochanym Gourmecie... zobaczymy

załamka :|

umamłaj w gourmecie, jak Meli będzie obchodziła takim samym łukiem wołowinę jak obchodzi drób, to chyba też opanieruję w rybnej acanie... trzymam kciuki za Bazyla terrorystę, kto go tam wie czy Cię nie szantażuje? :roll:
Obrazek
György Bálint

MamaMeli

Post » Sob maja 17, 2014 9:49 Re: Tosia & Bazyl cz.V

Sihaja pisze:O, to mieszkasz niedaleko od tej hali targowej? Piękna jest, była tam, byłam! :1luvu: :1luvu: :1luvu: :1luvu:

to było moje pierwsze wspomnienie z pierwszej wyprawy do Budapesztu... i teraz mieszkam obok :1luvu: dobra, idę zanim mi ją zamkną bo chcę jeszcze ten nieszczęsny żwirek :D
Obrazek
György Bálint

MamaMeli

Post » Sob maja 17, 2014 13:51 Re: Tosia & Bazyl cz.V

Właśnie doczytałam o wielkim pawiu i o decyzji przejścia na barf :ok:

Kalkulator jest prosty jak drut, pierwsze dwa przepisy są małym wyzwaniem, a potem już z górki leci.
Na barfnym jest filmik instruktażowy pokazujący jak wykonać mieszankę.
Jak będziesz miała pytania to wal śmiało.
Pierwsze przepisy też mogę Ci przeliczyć.
Obrazek Obrazek
Klarunia [*] 06.2004 - 10.02.2013 czekaj na mnie za TM BARF-ujemy od września 2013r.

ab.

Od: Pt kwi 12, 2013 21:10

Post » Sob maja 17, 2014 14:16 Re: Tosia & Bazyl cz.V

Chwilowo bardziej przeraża mnie skompletowanie suplementów, ale mam sztab doradców/pomocników - Madzię i Milenkę :ryk:

No więc Bazyl został po raz drugi "rozdziewiczony" - tzn nie wiedząc o tym, pożarł trochę surowego cyca :roll: :twisted: Wmieszałam mu to w Gourmeta :ok:

Rano zaniosłam też kupkę do badania, nic tam nie stwierdzono oprócz mniejszej ilości kłaków niż ostatnio.
ObrazekObrazek

NatjaSNB

Post » Sob maja 17, 2014 14:19 Re: Tosia & Bazyl cz.V

Jezus tyle się tu dzieje, że jestem w takiej czarnej dupie z Waszym wątkiem, że hej!....

Mam nadzieje, że się wszystko u was poukłada. Od siebie mogę dodać tyle, że Bilon też czasem pawikuje taką ilością jedzenia, że to nie może być tylko jego ostatni posiłek.

I tylko przypomnę, że kota po pawiu nie powinno się zmuszać do konsumpcji przez kilka godzin, bo żołądek jest podrażniony i może być kolejny paw. Jak będzie gotowy do jedzenia to sam zje.

I życzę powodzenia z Barfem, bo je tego nie umiem ogarnąć za nic na świecie.
Obrazek Obrazek
Monia, Kuba, Hania i Bilon

KubaTST

Od: Nie paź 19, 2008 18:41

Post » Sob maja 17, 2014 14:21 Re: Tosia & Bazyl cz.V

Monia ja go nie zmuszam, stawiam miskę i liczę, że się skusi. Nigdy nie zdarzyły się u nas 2 pawie pod rząd, więc póki co daję mu ten wybór.
ObrazekObrazek

NatjaSNB

Post » Sob maja 17, 2014 15:04 Re: Tosia & Bazyl cz.V

NatjaSNB pisze:No więc Bazyl został po raz drugi "rozdziewiczony" - tzn nie wiedząc o tym, pożarł trochę surowego cyca :roll: :twisted: Wmieszałam mu to w Gourmeta :ok:

biedny Bazyl, podle oszukany, Gourmet pigułką gwałtu i takie tam... :D trzymamy kciuki!
Obrazek
György Bálint

MamaMeli

Post » Sob maja 17, 2014 16:27 Re: Tosia & Bazyl cz.V

POzwolę sobie przekleić tutaj listę od Meli, będzie mi łatwiej ogarniać :mrgreen:

I. Tauryna: no, tego nie da się niczym zastąpić, tauryna musi być (ale jest w zoo+ i starcza na długo).

II. Suplementy wapnia i fosforu:
• Mączka kostna
• Fosforan dwuwapniowy -> do kupienia w aptece (tak myślę)

III. Suplementy wapnia: jeden z wymienionych
• Mączka ze skorupek jaj kurzych -> jeśli masz dostęp do czystych jajek (w sensie nie przemysłowych) to ze skorupek zdejmujesz błonki, suszysz i mielisz, np. w moździerzu
• Cytrynian wapnia
• Węglan wapnia
• Glukonian wapnia
• Grau Kalzium Plus -> to chyba jest w zoo+ ale nie daję głowy

IV. Suplementy sodu i chloru: każdą z tych soli powinnaś znaleźć w sklepach z eko- lub "zdrową" żywnością
• Sól himalajska
• Sól morska niejodowana naturalna
• Sól kamienna niejodowana naturalna

V. Suplementy witamin z grupy B:
• Drożdże browarnicze
• Witamina B-komplex w tabletkach (nie polecana)

VI. Suplementy jodu: z tego co się orientuję, powinny być dostępne w sklepie ze zdrową żywnością
• Mączka z alg morskich

VII. Suplementy witaminy D:
• Tran z wątroby dorsza -> do kupienia w aptece
• Witamina D dla niemowląt (nie polecana)

VIII. Suplementy żelaza:
• Fortain (hemoglobina w proszku), Producent: Fortan GmbH (DE)
• Suszona hemoglobina wołowa
• Świeża krew zwierząt rzeźnych (z wyjątkiem wieprzowej)

IX. Suplementy witaminy E:
• Tokovit E100 lub Tokovit E200 -> z apteki
• Olej z kiełków pszenicy
• Kompleks witaminy E, Producent: Solgar (Solgar Vitamin & Herb)

XI. Suplementy kwasów tłuszczowych Omega-3:
• Olej z łososia -> z zoo+
• Olej z ryb

X. Inne: nie trzeba jej podawać jeśli nie masz dostępu
• Spirulina

XII. Substancje balastowe (zamiast warzyw): oczywiście możesz dawać warzywa do mieszanki, ale jeśli nie chcesz to są te rzeczy, ja np. daję Colon C (czyli plantago psyllium).
• Suszone warzywa
• Siemię lniane
• Łupiny nasion babki płesznik (plantago psyllium)
• Łupiny nasion babki jajowatej (plantago ovata)

Milenka napisała mi, czego ona używa, pomóżcie mi czy dobrze ogarniam:
- Tauryna pkt I z góry
- Olej z wątroby dorsza - pkt VII
- algi (ascophyllum nodosum) - to punkt VI ?
- drożdże - pkt V
- hemoglobina - pkt VIII
- wapń z alg - algi już się pojawiły, rozumiem że tym razem jest to pkt III zamiast skorupek jajek?
- sól himalajska - pkt IV
- Tokovit E - pkt IX

Aga Szajkowa - Ty chyba używasz tak samo? Czy mogłybyście sprawdzić, czy dobrze to połączyłam? A co z resztą punktów? Faktycznie można się bez nich obejść?
ObrazekObrazek

NatjaSNB

Post » Sob maja 17, 2014 16:34 Re: Tosia & Bazyl cz.V

to ja będę czytać u Ciebie i może od tego zmądrzeję :D
Obrazek
György Bálint

MamaMeli

[poprzednia][następna]