Moje koty X. Puti ['] Mikuś [']

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto mar 27, 2012 14:53 Re: Moje koty X. Puti ['] Mikuś [']

Menu na 7 osób śniadaniowo, 11 osób obiad. No i jak najbardziej tradycyjne być musi. 4 osoby nie jedza galarety, 2 sa na diecie. 4 dzieci nie tknie pasztetu. To są takie najprostsze ograniczenia z którymi się borykam. :evil:

Jek

Od: Czw paź 23, 2008 19:18

Post » Wto mar 27, 2012 15:03 Re: Moje koty X. Puti ['] Mikuś [']

Jek pisze:Menu na 7 osób śniadaniowo, 11 osób obiad. No i jak najbardziej tradycyjne być musi. 4 osoby nie jedza galarety, 2 sa na diecie. 4 dzieci nie tknie pasztetu. To są takie najprostsze ograniczenia z którymi się borykam. :evil:

:strach:
To rób jak leci, jednego nie zjedzą, zjedzą inne. Jak się zaczniesz przejmować czego kto nie je to oszalejesz.
A tak zawsze sobie wybiorą spośród bogactwa dań :)
Wiesz co? Jajka faszerowane (te klasyczne, po polsku) dadzą się łatwo przetransportować. I zawsze można je też podac jako dodatek do zupy.
Dedykacja specjalna - kto się tłumokiem urodził, walizką nigdy nie będzie!

casica

Od: Pt mar 30, 2007 22:12

Post » Wto mar 27, 2012 15:18 Re: Moje koty X. Puti ['] Mikuś [']

Jakiej zupy? Mnie do głowy przychodzi tylko żurek - a tego nie jedzą 4 osoby. Jaką jeszcze można zrobić?

Jek

Post » Wto mar 27, 2012 15:20 Re: Moje koty X. Puti ['] Mikuś [']

Jek pisze:Jakiej zupy? Mnie do głowy przychodzi tylko żurek - a tego nie jedzą 4 osoby. Jaką jeszcze można zrobić?

Chrzanową. Barszczyk czerwony.
Obrazek
UWAGA - Angalia to IKA 6 (na FB Krystyna Kowalska) nie wysyłajcie kotów!!!
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=117164

Zofia.Sasza

Od: Wto wrz 09, 2008 15:02

Post » Wto mar 27, 2012 15:27 Re: Moje koty X. Puti ['] Mikuś [']

Jek, ten co nie je galarety zje pasztet, ten co jest na diecie zje galaretę itd itp. Ten co nie je żurku zje zupę chrzanową - bo robi się obie na tej samej bazie. A może istnieje zupa, którą jedzą wszyscy? Może wszyscy raczą wypić nulion z filiżanek i zagryźć jakąś diablotką z frnacuskiego ciasta?
O nie, u mnie nie ma grymaszenia :evil: Nie lubisz? Nie podoba się? Nie jesz. Chcesz jeść i wybrzydzasz? Robisz sam :x

edit: tak mnie wytresowała babcia, mądra kobieta. I niech zyje tradycyjne wychowanie.
Dzieci nie lubią pasztetu? 8O A kto je pytał o zdanie? Nieeee

casica

Post » Wto mar 27, 2012 15:29 Re: Moje koty X. Puti ['] Mikuś [']

casica pisze:Jek, ten co nie je galarety zje pasztet, ten co jest na diecie zje galaretę itd itp. Ten co nie je żurku zje zupę chrzanową - bo robi się obie na tej samej bazie. A może istnieje zupa, którą jedzą wszyscy? Może wszyscy raczą wypić nulion z filiżanek i zagryźć jakąś diablotką z frnacuskiego ciasta?
O nie, u mnie nie ma grymaszenia :evil: Nie lubisz? Nie podoba się? Nie jesz. Chcesz jeść i wybrzydzasz? Robisz sam :x

edit: tak mnie wytresowała babcia, mądra kobieta. I niech zyje tradycyjne wychowanie.
Dzieci nie lubią pasztetu? 8O A kto je pytał o zdanie? Nieeee

Przyszedł mi jeszcze do głowy krem z zielonego groszku. Taki wiosenny i zieloniutki :)
Obrazek

Zofia.Sasza

Post » Wto mar 27, 2012 15:33 Re: Moje koty X. Puti ['] Mikuś [']

O tak, z groszkiem ptysiowym
Albo chłodnik z rzodkiewek

casica

Post » Wto mar 27, 2012 16:31 Re: Moje koty X. Puti ['] Mikuś [']

Normalnie to mam w życi jeśli ktos czegoś nie zje. Ale to ostatnie święta w tym składzie :cry: i dlatego mi zalezy. No i nie mam siły na fochy przy stole. jak się robi zupę chrzanową? Bo reszte to znam.

Jek

Post » Wto mar 27, 2012 16:33 Re: Moje koty X. Puti ['] Mikuś [']

Jek pisze:Normalnie to mam w życi jeśli ktos czegoś nie zje. Ale to ostatnie święta w tym składzie :cry: i dlatego mi zalezy. No i nie mam siły na fochy przy stole. jak się robi zupę chrzanową? Bo reszte to znam.

Składniki:
- 3 kawałki białej kiełbasy,
- 150 g wędzonki (boczek, jeśli żeberka to nieco więcej ),
- 2 cebule,
- ziele angielskie, liść laurowy, grzyb suszony,
- sól, cukier,v - 1 słoiczek chrzanu 200 ml (w miarę możliwości bez żadnych dodatków),
- 1 opak. śmietany 18%,
- 2 łyżki mąki (niekoniecznie),
- 4 jajka,
- natka pietruszki lub rzeżucha.

Jak przyrządzić?
1) Nastawiamy wodę (nie więcej niż 1 ½ litra) z cebulą i przyprawami. Dodajemy opłukaną białą kiełbasę i wędzonkę. Gotujemy ok. 30 min. Po tym czasie wyjmujemy mięsa z wywaru. Dodajemy chrzan. Zagęszczamy mąką wymieszaną z odrobiną schłodzonej zupy (nie jest to konieczne, jeśli nie musicie mieć gęstej zupy). Doprawiamy śmietaną oraz solą i cukrem do smaku.

2) Jaja gotujemy na twardo i dzielimy na ćwiartki. Ugotowaną kiełbasę i boczek kroimy na kawałki, które mieszczą się swobodnie na łyżce.

Jak podawać?
Zupa powinna być bardzo gorąca. Jajka i mięsa podajemy oddzielnie, pamiętając, by nie miały temp. „lodówkowej”. Każdy dokłada je do talerza wg własnego uznania. Można mięsa podgrzać w zupie, oddzielnie podając jedynie jajka. Odrobina zielonej pietruszki, lub rzeżuchy mile widziana.
Obrazek

Zofia.Sasza

Post » Wto mar 27, 2012 17:45 Re: Moje koty X. Puti ['] Mikuś [']

Zazdroszcze tych lutopwych wakacji ale ja , jak wiadomo nawet feriii mam tylko dwa tygodnie a kasa ...nauczycielska :roll:
Żegnaj Budusiu......tęsknimy

moś

Od: Wto lip 06, 2004 16:48

Post » Wto mar 27, 2012 18:05 Re: Moje koty X. Puti ['] Mikuś [']

Jek pisze:Normalnie to mam w życi jeśli ktos czegoś nie zje. Ale to ostatnie święta w tym składzie :cry: i dlatego mi zalezy. No i nie mam siły na fochy przy stole. jak się robi zupę chrzanową? Bo reszte to znam.

To bierz pod uwagę tylko tych, o których myślisz, że to ostatnie wspólne biesiadowanie :( Dla nich przygotuj wszystko co lubią i jak lubią. Inni muszą się dostosować.

A dodam tylko, że do zupy chrzanowej najlepszy jest jednak chrzan zrobiony samodzielnie :idea:

casica

Post » Wto mar 27, 2012 18:07 Re: Moje koty X. Puti ['] Mikuś [']

moś pisze:Zazdroszcze tych lutopwych wakacji ale ja , jak wiadomo nawet feriii mam tylko dwa tygodnie a kasa ...nauczycielska :roll:

To jest plan, łącznie z terminem. Pewne jest tylko jedno - lato w grę nie wchodzi, bo ja kocham pustynię, a na pustyni jest jak obszył 50 stopni. W cieniu oczywiście, problem w tym, że cienia tam nie ma :)

No sprawdzam różne opcje, wychodzi mi jedno - MUSZĘ :)

casica

Post » Wto mar 27, 2012 18:35 Re: Moje koty X. Puti ['] Mikuś [']

Dzięki. zupkę przetestuję bo opis mi zapachniał. Jeszcze tylko ciasta wymyślę - chyba coś z kajmakiem wg przepisu Kamari no i tradycyjnie sernik wiedeński i szarlotka wg przepisu prababci. Oczywiście z lodami, na ciepło.

Jek

Post » Wto mar 27, 2012 18:47 Re: Moje koty X. Puti ['] Mikuś [']

casica pisze:
moś pisze:Zazdroszcze tych lutopwych wakacji ale ja , jak wiadomo nawet feriii mam tylko dwa tygodnie a kasa ...nauczycielska :roll:

To jest plan, łącznie z terminem. Pewne jest tylko jedno - lato w grę nie wchodzi, bo ja kocham pustynię, a na pustyni jest jak obszył 50 stopni. W cieniu oczywiście, problem w tym, że cienia tam nie ma :)

No sprawdzam różne opcje, wychodzi mi jedno - MUSZĘ :)

Kasia- jak mus to mus! U mnie tylko lato ale..
niech moś bedzie z wami na tej pustyni :ok:
Żegnaj Budusiu......tęsknimy

moś

Od: Wto lip 06, 2004 16:48

Post » Wto mar 27, 2012 19:57 Re: Moje koty X. Puti ['] Mikuś [']

Jek pisze:Dzięki. zupkę przetestuję bo opis mi zapachniał. Jeszcze tylko ciasta wymyślę - chyba coś z kajmakiem wg przepisu Kamari no i tradycyjnie sernik wiedeński i szarlotka wg przepisu prababci. Oczywiście z lodami, na ciepło.

Możesz też zrobić krokiety/paszteciki ze szpinakiem, fetą i żółtym serem - u mnie w rodzinie hit. Albo robię krokiety w waflu albo paszteciki z ciasta francuskiego. Fajny jest tez farsz brokułowy.
A z ciast polecam sernik mega puszysty, panią Walewską i torcik kajmakowy - jeśli chcesz służę przepisem.
ObrazekObrazekObrazek

katka323

Od: Wto maja 19, 2009 21:20

[poprzednia][następna]