Re: DT u Bastet

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro cze 30, 2021 0:11 Re: Re: DT u Bastet ♥ ♥ ♥ Armani - 1 tydzień życia....

Ma coś nie tak z brzuszkiem... Je malutko albo wcake... A brzusio wielki.. :-(
Obrazek ObrazekObrazek
Tosia, Basti, Rudi

Do zobaczenia Matrisiu. ♥ ♥ ♥ Kocham Cię.

Bastet

Od: Pon paź 12, 2015 19:20

Post » Śro cze 30, 2021 6:49 Re: DT u Bastet ♥ ♥ ♥ Armani - 1 tydzień życia....

Może zarobaczony? :roll:

Dyktatura

Od: Pon paź 12, 2009 8:40

Post » Śro cze 30, 2021 7:08 Re: Re: DT u Bastet ♥ ♥ ♥ Armani - 1 tydzień życia....

Bastet pisze:Ma coś nie tak z brzuszkiem... Je malutko albo wcake... A brzusio wielki.. :-(

Takie małe kociaki nie zawsze mają odruch ssania włączony. Czasem zamiast butelki trzeba zapodawać mleko strzykawką po kropelce. Przez wiele, wiele godzin po troszeczku. Trzymać w cieple, nawet jak ciepło za oknem.
Kot może nie być wypróżniony dlatego ma taki brzuszek. I mocno zagazowany. Delikatnie można podać mu parafinę by był poślizg przy kupalu. I koniecznie espumisan. Jak masz nospę/tolfinę ew w iniekcji dać mu można deczko. W insulinówce. Dużo masowania zgodnie z kierunkiem wskazówek zegara. Ciepłe okłady na brzuszek też swoje robią. Powinno mu ulżyć. Pogadaj z wetem. Niech go obmaca jeśli może i jeśli trzeba delikatną lewatywę zrobi. W żadnym wypadku teraz nie powinno się odrobaczać kociaka. Jeśli nie masz podstaw NIE idź do gabinetu bo jeszcze jakieś świństwo załapie. Noś go na piersi. By czuł ciepło i obecność drugiej istoty przy sobie. Mnie się wydaje, że to bardzo pomaga.
Kciuki :ok:
Obrazek

Dla naszych Słoneczek [*] Kochamy i tęsknimy.

ASK@

Od: Czw gru 04, 2008 12:45

Adopcje: 12 >>

Post » Śro cze 30, 2021 7:22 Re: Re: DT u Bastet ♥ ♥ ♥ Torcik u siebie!

Bastet pisze:Maluszek 7-8 dni - u mnie.... Ledwo zdążyłam wyozonować mały pokój... Nie wiem, czy dobrze zrobiłam, ale beze mnie nie miałby żadnych szans... :(

Obrazek

dużo ryzykujesz, ale niech się uda :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:
Obrazek

http://www.nadziejanadom.org/

"Największym egoizmem jest życie dla czystych podłóg, foteli bez sierści i w przekonaniu -już nigdy więcej, bo później boli "

mir.ka

Od: Pt cze 01, 2012 10:06

Post » Śro cze 30, 2021 8:42 Re: Re: DT u Bastet ♥ ♥ ♥ Armani - 1 tydzień życia....

A miałam wybór? Beze mnie by już umarł. Zawsze mogę mu podać surowicę. Tylko niech będzie ciut silniejszy.

Kotek się załatwia, więc wydaje mi się, że nie jest jakiś zatkany... Ale ten brzuch to mnie przeraża..

Dzięki Ask@ za dodanie otuchy. Postaram się zastosować do tego. Mały dostaje espumisan. Jest w inkubatorze. No lepszych warunków nigdzie by nie miał. Nie wiem też, czy nie ma jakiejś wady w budowie.
Obrazek ObrazekObrazek
Tosia, Basti, Rudi

Bastet

Post » Śro cze 30, 2021 9:05 Re: DT u Bastet ♥ ♥ ♥ Armani - 1 tydzień życia....

Jak najbardziej jest prawdopodobne, że ma jakieś wady wrodzone dlatego matka zostawiła. Ale mogła też zgubić. Lub "człowiek" podrzucić.
Mimo wszystko dałabym rozkurczowy (pogadaj z wetem) lek by zobaczyć czy złagodnieje napięcie brzuszka. I może apetyt poprawi się. Zanim espumisan zadziała trwa to 2-3 doby. A przy sztucznym mleczku nawet dłużej. Malca żal. Ma jednak szanse.
Obrazek

Dla naszych Słoneczek [*] Kochamy i tęsknimy.

ASK@

Od: Czw gru 04, 2008 12:45

Adopcje: 12 >>

Post » Śro cze 30, 2021 11:30 Re: Re: DT u Bastet ♥ ♥ ♥ Armani - 1 tydzień życia....

Jesteśmy po wizycie u weta. Maluszek miał zrobione USG brzuszka. Okazało się, że ma strasznie dużo zalegającej kupy. Wygląda to tak, jakby ktoś go karmił nieumiejętnie, i to nawet nie mlekiem, a puszką. Bo kupa wcale nie wygląda jak po mleku. Jest ciemnobrązowa, a po mleku powinna być żółta. Więc wygląda na to, że ktoś go źle karmił, a jak stan malucha się pogorszył, to ten ktoś go wyrzucił do śmieci wraz z bratem / siostrą. ☹️
Maleństwo ma też mocny stan zapalny w miejscu po pępowinie.
Dostaliśmy kroplówkę, przykaz robienia kroplówek w domu 3 x dziennie.
Mam podawać laktulozę również 3 razy dziennie, oraz espumisan, po to, by pomóc małemu pozbyć się zalegającego kału.
Włączony antybiotyk, krople do oczu, przeciwzapalny i gamavit. I znowu szpital w domu... Jak mały się wzmocni, podam mu ochronnie surowicę, gdyż strasznie się boję, że podłapie u mnie dodatkowo jeszcze wirusa. Kciuki są bardzo, bardzo potrzebne!
Obrazek ObrazekObrazek
Tosia, Basti, Rudi

Bastet

Post » Śro cze 30, 2021 11:32 Re: DT u Bastet ♥ ♥ ♥ Armani - 1 tydzień życia....

Maluch miał duuuuuuuuuuuuuuuuuużo szczęścia trafiając do Ciebie

MaryLux

Od: Pon paź 16, 2006 14:21

Post » Śro cze 30, 2021 12:14 Re: Re: DT u Bastet ♥ ♥ ♥ Torcik u siebie!

Bastet pisze:Maluszek 7-8 dni - u mnie.... Ledwo zdążyłam wyozonować mały pokój... Nie wiem, czy dobrze zrobiłam, ale beze mnie nie miałby żadnych szans... :(

Obrazek

Podczytuję sobie Twój watek , postanowiłam sie odezwać, no masz z tymi kotkami, ledwo "wypieki" tzn. Torcik i reszta znalazły dom, a tu nowe cudo do wychowania. Piekny kotek, oby spotkał go taki sam los, jak poprzednie kotki, czyli super domk :1luvu:
Żadne niebo nie będzie niebem, jeśli nie powitają mnie w nim moje koty.

Myszorek

Od: Czw sie 08, 2019 8:34

Post » Śro cze 30, 2021 12:22 Re: DT u Bastet ♥ ♥ ♥ Armani - 1 tydzień życia....

A brat/siostra? Nie przeżył? :(
Czyli maluszek jedt ze śmietnika. Biedactwo. Niech mu się uda! :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:
Nasz wątek:
viewtopic.php?f=46&t=220448
Wątek kotów Joli Dworcowej:
viewtopic.php?f=1&t=191624
Kącik Muzyczny
viewtopic.php?f=8&t=190784
Zjawiska niewytłumaczalne, opowieści o duchach i nie tylko
viewtopic.php?f=8&t=194190

jolabuk5

Od: Nie paź 16, 2005 14:56

Post » Śro cze 30, 2021 13:23 Re: DT u Bastet ♥ ♥ ♥ Armani - 1 tydzień życia....

:ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:
Obrazek

http://www.nadziejanadom.org/

"Największym egoizmem jest życie dla czystych podłóg, foteli bez sierści i w przekonaniu -już nigdy więcej, bo później boli "

mir.ka

Od: Pt cze 01, 2012 10:06

Post » Śro cze 30, 2021 14:01 Re: DT u Bastet ♥ ♥ ♥ Armani - 1 tydzień życia....

najmocniejsze :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:
To tylko ja,
Tż Gretty
:cat3: Kot. Nie dla idiotów!

Gretta

Od: Wto lip 18, 2006 12:53

Post » Śro cze 30, 2021 19:21 Re: DT u Bastet ♥ ♥ ♥ Armani - 1 tydzień życia....

Wielkie wielkie kciuki :ok: :ok:
wątek Księżniczki Ofelii i Małej Czarnej Carmen
viewtopic.php?f=46&t=213181 - cz. IX
Obrazek

MB&Ofelia

Od: Pt gru 09, 2011 9:20

[poprzednia][następna]