♥ Marcel i Tosia ♥ cz. 4

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt lut 05, 2016 23:48 Re: ♥ Marcel i Tosia ♥ cz. 4

:1luvu: :1luvu: :1luvu: :1luvu: :1luvu: :1luvu: :1luvu: :1luvu: :1luvu: :1luvu:
Bedzie dobrze . Trzymamy :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:

barbarados

Od: Sob lip 21, 2012 18:01

Post » Sob lut 06, 2016 16:24 Re: ♥ Marcel i Tosia ♥ cz. 4

Hej Aniu :)
Skarby: Obrazek

klaudiafj

Od: Czw cze 05, 2014 21:02

Post » Nie lut 07, 2016 10:37 Re: ♥ Marcel i Tosia ♥ cz. 4

Witamy :1luvu:

Ty$ka

Od: Nie mar 11, 2012 19:57

Post » Nie lut 07, 2016 15:02 Re: ♥ Marcel i Tosia ♥ cz. 4

Witamy kocich rozrabiaków :201461
Mili <3 (AMY <3 pamietamy) Obrazek plus Bagira ObrazekObrazek
Watek : viewtopic.php?f=46&t=204368
Bagi do adopcji: viewtopic.php?f=13&t=200315

MonikaMroz

Od: Nie lip 24, 2011 9:30

Post » Pon lut 08, 2016 12:46 Re: ♥ Marcel i Tosia ♥ cz. 4

Ty$ka pisze:Witamy :1luvu:

hej,hej :201461 :1luvu:

Witamy :)

Zdjęć na razie brak,obecnie futerka smacznie śpią,rano polowały na siebie,to teraz odpoczywają :) Postaram się coś później pstryknąć.
Obrazek

aannee99

Od: Wto sie 28, 2012 8:35

Post » Pon lut 08, 2016 12:50 Re: ♥ Marcel i Tosia ♥ cz. 4

Mam ochotę zrobić drugie zamówienie w zoo+ i kupić tą Smille ;) Ale to następnym razem :)
Głaski dla Tosi i Marcelka :201461 :201461 :1luvu: :1luvu: :1luvu:

klaudiafj

Post » Wto lut 09, 2016 11:38 Re: ♥ Marcel i Tosia ♥ cz. 4

Hej

Pospałam ;) malutka w szkole,M. w pracy..więc wykorzystałam chwilę i wskoczyłam pod kołdrę.Tym bardziej,że nocka była do niczego. O godzinie 2 jeszcze nie spałam...wstałam do toalety ( norma w ciąży :mrgreen: ),położyłam się i słyszałam miauczenie kota..Myślę sobie "co jest??". Marcel zamknięty w pokoju Wiki?....Ok,wstaję i idę zobaczyć. Marcel słodko spał na kanapie w dużym pokoju,szukam Tosi,która była na drapaku..i miauczała dalej,gadam do niej,pytam o co chodzi,gada do mnie i się patrzy ;) Poszłam zobaczyć miseczki,karma jest,woda jest - zmieniłam na świeżą,nalałam nawet mleczka,niech ma malucha ;) Kładę się,a ona miaukoli dalej...wołam ją do siebie,przylatuje..głaszczę i pytam czemu płacze,mruczy..kładzie się obok mnie,trzymam rękę na jej łapce,zasnęłam..ale czułam jak sobie poszła i dalej miauczała...czemu?.Nie wiem.... pojęcia bladego nie mam,naprawdę!.

Marcel jest cudowny,zmienił się..uwielbia leżeć na moich kolanach,na brzuchu - jak najbliżej brzucha,rozczula mnie to..mój pieszczoch :) :1luvu:

Klaudia pewnie,weź Smillę przy kolejnym zamówieniu,zobaczysz czy dziewczynkom będzie pasowała,karma jest w galaretce - tak jak pisałam u Ciebie na wątku :)

Marcelkowi strasznie sypie się sierść,strasznie..karma zła pewnie,hm?... :roll: Chodzi mi o suchą,bo z mokrej,to on zlizuje tylko galaretkę/sosik.
Obrazek

aannee99

Post » Wto lut 09, 2016 12:05 Re: ♥ Marcel i Tosia ♥ cz. 4

Hej Kochana Aniu :)

Marcelkowi sypie się sierść, czyli wylatuje jej dużo? Bo Marysi to się aż wytarte placki porobiły. A jaką karmę mają suchą?
Chyba by trzeba powiedzieć, że jesteśmy na przedwiośniu :mrgreen: i też może to być już przez to. Ja, jak może czytałaś, kupiłam kotom na sierść olej z łososia - jak otwieram saszetkę to wykładam zawartość do miski, do tego porcja oleju (mam pojemnik z pompką to łatwo jedno kliknięcie i wylatuje jedna porcja), mieszam i wykładam na talerzyki. Kotki jedzą tak samo jak jadły tyle, że mają wzbogacone jedzonko. Olej z łososia nie wiem czy słyszałaś ma wiele zalet, ale podobne zalety ma olej rzepakowy to też można dodawać - moja wetka właśnie rzepakowy zawsze poleca :ok: Wpływa to bardzo korzystnie na sierść. Być może Marcel ma mało tłuszczy w diecie.

Mam nadzieję, że moje będą miały piękną sierść już niedługo :) A do tego będę suplementować taurynę także na pewno wpłynie to bardzo korzystnie na zdrowie moich kotów. Nie można w sumie i jednego i drugiego przedobrzyć. Możliwe, że z przyjmowanym jedzeniem koty dostają za mało i oleju i tauryny (chyba pewne nawet) i dlatego warto wzbogacić im dietę. Jak sama widziałaś w tabelce nawet w najdroższych karmach jest z tym krucho np z tauryną a w karmach mokrych praktycznie jej nie ma. Co do olejów to są w lepszych karmach, ale taki naturalny płynny na pewno jest lepszy, nie traci swoich wartości odżywczych i jest go więcej.

Ja mam sposób na saszetki z galaretką i kawałkami mięsa i kotami co to tylko galaretkę zlizują :ok: Saszetkę wykładam do miseczki i mięso rozdrabniam widelcem, gniotę normalnie. Wszystko mieszam, dzieki temu mam jedną papke i kot wtedy zjada wszystko na raz a nie samą galaretkę. To też jest smaczniejsze, bo wydobywa się smak z granulki mięsa na wierzch ;) Tak myslę, bo nie próbowałam :) Ja to chyba mam już opracowane sposoby na wszystko ;)

Ale nie mam pojęcia czemu Tosia miałkała. Może się nudziła... U mnie takie rzeczy dzieją się po wizycie u weta. Najpierw koty drą japy, że nie chcą wychodzić z domu, a w nocy (ostatnio tak było jak byłam z Marysią i Kitusią u wetki) darły się na przemian pod drzwiami, co godzinę mnie budząc, na cały głos - że chciały wychodzić :roll: No kto ich zrozumie... Jak ja to mówię - grunt, że jedzą ;)

klaudiafj

Post » Wto lut 09, 2016 12:49 Re: ♥ Marcel i Tosia ♥ cz. 4

Cześć Aniu, fajnie czytac Was znowu !
wiesz u nas tez leci sierść, myśle ze sucho w mieszkaniu, zbliżająca się wiosna dużymi krokami tez robią swoje. ale sucha karma też ma wiele tu do znaczenia.

a tak w ogole to jak myślicie ? trzeba często zmieniać suche karmy ? czy raczej podawać jedną stale ?
"Dom należy do kotów. My tylko spłacamy kredyt"
Obrazek

Moli25

Od: Pon gru 22, 2014 21:40

Post » Wto lut 09, 2016 21:56 Re: ♥ Marcel i Tosia ♥ cz. 4

Moli25 pisze:Cześć Aniu, fajnie czytac Was znowu !
wiesz u nas tez leci sierść, myśle ze sucho w mieszkaniu, zbliżająca się wiosna dużymi krokami tez robią swoje. ale sucha karma też ma wiele tu do znaczenia.

a tak w ogole to jak myślicie ? trzeba często zmieniać suche karmy ? czy raczej podawać jedną stale ?

Myslę, ze nie zmieniać zbyt często. Te artykuły co podesłała Klaudia z BARFnego świata i inne odnośniki wskazywały ze koty nie lubią zmian. Nawet na nagłę zmianę karmy (tzn jeśli wprowadzimy za szybko) mogą zareagować stresem. Dlatego koty lubia jednostajność. Np. karmienie o stałych porach. Dlatego myslę, ze Amy zazwyczaj ok 8 mnie budzi na mokre :D
Mili <3 (AMY <3 pamietamy) Obrazek plus Bagira ObrazekObrazek
Watek : viewtopic.php?f=46&t=204368
Bagi do adopcji: viewtopic.php?f=13&t=200315

MonikaMroz

Od: Nie lip 24, 2011 9:30

Post » Śro lut 10, 2016 12:08 Re: ♥ Marcel i Tosia ♥ cz. 4

Dzień dobry :)

Czekam na Pana kuriera i ani widu ani słychu..dostałam smsa z DHL,że między 10-11 podejmie próbę doręczenia przesyłki,ale..cisza ;) Wywołałam zdjęcia na All ;) Kupiłam w Aldiku ostatnio 4 albumy,w fajnej cenie wg. mnie. Jeden album - 200 zdjęć,więc wywołuję wszystkie zdjęcia teraz partiami,fajnie jednak jest usiąść i obejrzeć rodzinnie taki album,prawda?.

Klaudia placków łysych Marcelek nie ma,ale sierść jego lata,oj lata...ja to odczuwam najbardziej,bo odkąd jestem w ciąży,to Marcel oszalał,co usiądę na kanapę,to leci do mnie,kładzie się i tak sobie słodko śpi,nawet ugniata ;) on z tych 'ugniatających' kotów jest 8) po jego leżakowaniu mem pełno sierści na spodniach i bluzce.Suchą karmę mają od dłuższego czasu Smillę - ona najlepsza nie jest,prawda?... mieli bezzbożową,Portę chyba ale Marcel zwracał po niej,nie zawsze,ale jednak wymiotował... a po Smilli jest ok,smakuje im,ale ta jego sierść,no sama nie wiem :roll: Mówisz,że może najpierw z olejem spróbować?.Tym rzepakowym?. Co do saszetek,to Marcel naprawdę nie lubi saszetkowego mięcha :D Obecna Smilla w saszetkach bezzbożowa jest w jednym kawałku,w galaretce,Marcel zlizuje galaretkę,ale przed tą Smillą różne karmy mokre jadał i były takie w kawałeczkach,nie rusza mięsa,liże sos,od zawsze tak ma ;) Tosia z kolei i sos kocha i galaretkę,a najbardziej te mięcho!. Tosia uwielbia mleko pić,kupuję te w Biedronce bez laktozy,dostaje co drugi dzień :) Marcel mleka nie tknie!. Na szczęście i jedno i drugie - pije dużo wody.
Obrazek

aannee99

Post » Śro lut 10, 2016 12:59 Re: ♥ Marcel i Tosia ♥ cz. 4

Faktycznie sucha Smilla dobra nie jest - wczoraj zastanawiałam się czy dodać do tabelki (bo jest wersja urinary), ale sobie darowałam. Ja mogę Ci polecić z dobrej półki a wcale nie drogie Concept for life, lub Granata Pet. Fajna też jest Greenwood, lub własnie Applaws - masz młode koty, więc na pewno nie będzie szkodliwa jak dla Kitusi, a jest tania :) Lub Purizon, na pewno będą błyszczeć na nim :) Albo tą Naturee :) Wychodzi 30 zł za 1 kg. Myślę, że to świetna cena :)
I do tego olej z łososia lub rzepakowy, ale olej z łososia dziś wetka powiedziała, że dla kotów jest przysmakiem - o ile lubią ryby ;) a rzepakowy zapachu nie ma to nie odstraszy :) Ja bym do saszetki dodawała łyżeczkę rzepakowego raz na dzień zanim kupisz z łososia jak będziesz chciała :)

Ze zdjęciami super sprawa - mój m. zrobił taki album! Zdjęcia na papierze to skarb! Zdjęcia w komputerze to pliki, które w pewnym momencie znikną :/

Kiedy zamówiłam karmę Over Baked to dostałam instrukcje i pisało, że kot nie może nagle mieć zmienionej karmy, kiedy długo miał jedną, bo jego (nie chcę skłamać) organizm jest dostosowany do trawienia jednej karmy i rozleniwia się, dlatego jak damy nową karmę to organizm nie wie jak ją trawić i musi się tego nauczyć co może wywołać sensacje.
Ja często zmieniam karmy - u mnie nikt nie reaguje sensacjami. Mało tego dziennie mam ze 3 miski z różnymi karmami i widzę, że koty chodzą sobie od miski do miski i jedzą co chwilę coś innego, dlatego uważam, że koty jednak lubią zmiany. Kitusia na każdą nową suchą karmę rzuca się ze smakiem. Co do mokrej to tutaj jest większy luz według mnie.

klaudiafj

Post » Śro lut 10, 2016 13:11 Re: ♥ Marcel i Tosia ♥ cz. 4

Tej Smilli jeszcze trochę nam zostało,jak będzie jej ciut mniej,to zamówię inną karmę,którąś z tych,które polecasz Klaudia :) bo ta jednak raczej nie służy jeżeli o sierść chodzi :roll: Marcel ogólnie ma inne futerko niż Tosia. Marcela jest takie męciutkie,jak puszek,a Tosi jest sztywniejsze,twardsze. Ciekawe czy olej rzepakowy u nas przejdzie czy później - z łososia,bo Marcel zlizuje tą galaretkę tylko...no spróbujemy :)

Właśnie,zdjęcia w kompie..potrafią się 'zgubić',co u mnie zdarzyło się kilkakrotnie,dlatego teraz wywołuję,usuwam i już ;)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek

aannee99

Post » Śro lut 10, 2016 13:25 Re: ♥ Marcel i Tosia ♥ cz. 4

To jest niesamowite :1luvu: :1luvu: :1luvu: Co to są za piękne koty :love: :love: :love: I takie uśmiechnięte :mrgreen:

Z tych karm, które Ci wymieniłam Greenwoods jest najsłabszy i jego akurat nie miałam. Ja już doszłam do karm najlepszych dla nas i to będzie Hills c/d, Concept for life i własnie Naturnea - u nas się sprawdza jak jest wybór ;)

klaudiafj

Post » Czw lut 11, 2016 19:54 Re: ♥ Marcel i Tosia ♥ cz. 4

Ale cudne te uśmieszki :1luvu: :1luvu: :1luvu:
A miałam ostatnio zapytać,Andźka,Ty masz dalej fb jak miałaś ? pytam bo mi zniknęłaś ze znajomków
Obrazek

Myszolandia

Od: Pon sty 19, 2009 22:48

[poprzednia][następna]