Www u Emila i Lilly-nadajemy do woli! Czekamy na "cus"

blaski i cienie życia z kotem

Moderator: Estraven

Post » Śro lis 17, 2010 17:00 Re: Www u Emila i Lilly-nadajemy do woli! Veni vidi vici

To ja do takich ciężkich i słodkich mineralnej dolewam :oops: Ale ja tak dosyć rzadko w sumie wino piję, brak okazji a jak okazja to kieruję :-) Także alkoholizm mi nie grozi a informacje o ciekawych trunkach zbierać warto :-)
Puszeńko

jozefina1970

Od: Nie maja 09, 2010 12:46

Post » Śro lis 17, 2010 17:03 Re: Www u Emila i Lilly-nadajemy do woli! Veni vidi vici

Caffe Latte z Lidla jest pyszne! I ma jeszcze jedną zaletę - fajną butelkę bez trwałych nadruków i rzeźbień, idealną na przelanie komuś na prezent nalewek własnej produkcji :lol:

mmk

Od: Sob lis 28, 2009 22:42

Post » Śro lis 17, 2010 17:07 Re: Www u Emila i Lilly-nadajemy do woli! Veni vidi vici

jozefina1970 pisze:To ja do takich ciężkich i słodkich mineralnej dolewam :oops: Ale ja tak dosyć rzadko w sumie wino piję, brak okazji a jak okazja to kieruję :-) Także alkoholizm mi nie grozi a informacje o ciekawych trunkach zbierać warto :-)

A propos ciekawych trunków - lubię tez wermuty - ale chorwacką Istrę przedkładam nad znane Martini.
Dobry też jest Grzaniec Galicyjski (żaden inny) z pomarańczą (ze skórką) na ciepło i na zimno.
Krupnik litewski prawie 40% :mrgreen: takim z gwinta opijałam magisterkę :twisted:
no i śliwowica, którą chciałabym kiedyś umieć sama robić :roll: ponoć najlepsze nalewki są właśnie na śliwowicy ;)
Fundacja Tabby - Burasy i Spółka
https://www.facebook.com/BurasySp/

Mjeczysława Naczelnika Pszypatki
https://www.facebook.com/MjeczyslawNaczelnik/

tam jestem łapalna

Gibutkowa

Od: Pt wrz 04, 2009 17:23

Post » Śro lis 17, 2010 17:09 Re: Www u Emila i Lilly-nadajemy do woli! Veni vidi vici

mmk pisze:Caffe Latte z Lidla jest pyszne! I ma jeszcze jedną zaletę - fajną butelkę bez trwałych nadruków i rzeźbień, idealną na przelanie komuś na prezent nalewek własnej produkcji :lol:

Nie polecam robienia w nich własnej oliwy zaprawianej bo się robi podciśnienie i chcąc przytkać wylatający korek chwyciłam butelkę i mi pękła w rekach - miałam włosy i oczy i twarz w oliwie z chilli 8O na szczęście mój przytomny chłop przyniósł mi do przemycia oczu mleko, bo z pieczenia szło narobić w zbroję :roll:

tam jestem łapalna

Gibutkowa

Post » Śro lis 17, 2010 17:11 Re: Www u Emila i Lilly-nadajemy do woli! Veni vidi vici

Uuu, śliwowica to kop 8O
Ja uwielbiam Cointreau, też ma ok 40% ale cholerka w PL nie do kupienia w sklepach na prowincji, (dobrze, że Czechy blisko tylko drogie nawet jak na Czechy) największą frajdę mi sprawili w Niemczech jak dostałam całą flachę na prezent urodzinowy :-)
A co do Martini to kiedyś była jakaś edycja extra chyba bo się potem z tym już nie spotkała, tez w Niemczech nie pamiętam - złote Martini? Jeżu, jakie to było pyszne :-)
Puszeńko

jozefina1970

Post » Śro lis 17, 2010 17:12 Re: Www u Emila i Lilly-nadajemy do woli! Veni vidi vici

Gibutkowa pisze:Nie polecam robienia w nich własnej oliwy zaprawianej bo się robi podciśnienie i chcąc przytkać wylatający korek chwyciłam butelkę i mi pękła w rekach - miałam włosy i oczy i twarz w oliwie z chilli 8O na szczęście mój przytomny chłop przyniósł mi do przemycia oczu mleko, bo z pieczenia szło narobić w zbroję :roll:

No i dobrze, że Cię nie pokaleczyło
Puszeńko

jozefina1970

Post » Śro lis 17, 2010 17:14 Re: Www u Emila i Lilly-nadajemy do woli! Veni vidi vici

jozefina1970 pisze:
Gibutkowa pisze:Nie polecam robienia w nich własnej oliwy zaprawianej bo się robi podciśnienie i chcąc przytkać wylatający korek chwyciłam butelkę i mi pękła w rekach - miałam włosy i oczy i twarz w oliwie z chilli 8O na szczęście mój przytomny chłop przyniósł mi do przemycia oczu mleko, bo z pieczenia szło narobić w zbroję :roll:

No i dobrze, że Cię nie pokaleczyło

Pokaleczyło ale tylko ręce ;) więc taka mała ofiara wojenna byłam ;)

tam jestem łapalna

Gibutkowa

Post » Śro lis 17, 2010 17:15 Re: Www u Emila i Lilly-nadajemy do woli! Veni vidi vici

jozefina1970 pisze:Uuu, śliwowica to kop 8O
Ja uwielbiam Cointreau, też ma ok 40% ale cholerka w PL nie do kupienia w sklepach na prowincji, (dobrze, że Czechy blisko tylko drogie nawet jak na Czechy) największą frajdę mi sprawili w Niemczech jak dostałam całą flachę na prezent urodzinowy :-)
A co do Martini to kiedyś była jakaś edycja extra chyba bo się potem z tym już nie spotkała, tez w Niemczech nie pamiętam - złote Martini? Jeżu, jakie to było pyszne :-)

Toż dlatego tylko "liznęłam" ;) Ale musze kiedy jaką nalewkę na tym zrobić, tylko to pierońsko droga impreza

tam jestem łapalna

Gibutkowa

Post » Śro lis 17, 2010 17:19 Re: Www u Emila i Lilly-nadajemy do woli! Veni vidi vici

Kiedyś na jakichś targach kupiliśmy z tata butelkę śliwowice, do dzisiaj chyba u nich w barku stoi bo nikt nie ma odwagi tego wypić :-)
Ale coś mi się kojarzy, że w jakiejś jugosłowowiańskiej (wtedy jeszcze) knajpie, też w Niemczech piłam coś takiego właśnie - dwa rodzaje, jedno podgrzewane w takich flakonikach a drugie nie, może to było coś podobnego do śliwowicy ale też b. mocne, aż język jak tarka się robił
Puszeńko

jozefina1970

Post » Śro lis 17, 2010 17:25 Re: Www u Emila i Lilly-nadajemy do woli! Veni vidi vici

Rakija :mrgreen:
Persching dla zuchwałych :twisted:
Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek

AYO

Od: Śro gru 17, 2008 20:56

Post » Śro lis 17, 2010 17:28 Re: Www u Emila i Lilly-nadajemy do woli! Veni vidi vici

AYO pisze:Rakija :mrgreen:
Persching dla zuchwałych :twisted:

He, he :-)
Puszeńko

jozefina1970

Post » Śro lis 17, 2010 17:34 Re: Www u Emila i Lilly-nadajemy do woli! Veni vidi vici

Porządnie zrobiona ma 60 voltów :mrgreen:
Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek

AYO

Post » Śro lis 17, 2010 17:37 Re: Www u Emila i Lilly-nadajemy do woli! Veni vidi vici

Nie chciałabym próbować :twisted: Próbowałaś AYO?
Puszeńko

jozefina1970

Post » Śro lis 17, 2010 17:41 Re: Www u Emila i Lilly-nadajemy do woli! Veni vidi vici

Nieżyjący już mój wujek nastawiał wino z młodych pędów sosnowych - nie było zbyt wykwintne ale nie takie było jego przeznaczenie.
Rzeczone winko było poddawane destylacji i flaszeczka 0.75 l była do odbioru zawsze jak jechaliśmy z Ojcem do Suwałk na Zaduszki.
W rodzinie tu w Gdańsku były tylko trzy osoby zdolne tego skosztować - Ojciec, kuzyn i ja :roll:

Zapeniam, że spokojnie można tego używać jako środka dezynfekującego jak również znieczulającego na długo nieświadomą niczego ofiarę :twisted:

A jak obstawiasz Józefino?
Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek

AYO

Post » Śro lis 17, 2010 17:57 Re: Www u Emila i Lilly-nadajemy do woli! Veni vidi vici

No, ale co ja już mogę obstawiać, jak mówisz, że byłaś jedną z trzech osób zdolnych tego spróbować :-) to pewno i rakiji próbowałaś?
Puszeńko

jozefina1970

[poprzednia][następna]