Kitty Morelka - kotka z galerii handlowej

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto sie 17, 2010 7:04 Re: Kitty Morelka - kotka z galerii handlowej

Agulas74 pisze:Świerzbowiec uszny nie jest zaraźliwy dla ludzi. Skórny to co innego ale to przecież nie ten?

Mam niestety doświadczenie i ze świerzbowcem usznym i grzybicą (ta może być zaraźliwa dla ludzi, ale jest dość łatwo uleczalna), więc chciałam tylko napomknąć, że grzyb od smarowania zwykle ładnie schodzi, ale nawraca - gdyby to jednak było to i tfu tfu nawróciło, to polecam szczepionki, tabletki maja poważne skutki uboczne a też nie zapobiegają nawrotom... U moich kotów tylko szczepionki załatwiły sprawę (u wszystkich trzech).
zawsze stosowałam tabletki i nigdy nie było skutków ubocznych. nie demonizujmy, wątroba uu młodych organizmów wiele zniesie.
Ale zawsze też szczepiłam i smarowałam. Wszystkie trzy postacie leczenia ładnie dawały efekty, a miałam na prawdę poważnie zagrzybione koty na całym ciele najczęściej do tego z kocim katarem, a więc i na antybiotyku. Bez tabletek na grzyba leczyli byśmy to miesiącami. Jakby to były tylko zmiany na uszach czy nosie to można by poprzestać na smarowaniu.

KataShi- świerzb uszny nie jest zaraźliwy dla ludzi, natomiast skórny-drążący jak najbardziej i bardzo wredny, swędzący (no robale drążą korytarze w skórze, brrr).
Obrazek
http://www.forastero.pl hodowla kotów brytyjskich

Mysza

Od: Pon cze 02, 2003 10:17

Post » Wto sie 17, 2010 15:24 Re: Kitty Morelka - kotka z galerii handlowej

A jak świerzb drążący objawia się u ludzi? Jakimiś wypryskami, zaczerwienieniem?

Czytałam na viewtopic.php?f=1&t=75660&hilit=%C5%9Bwierzb&start=90 o świerzbie i w końcu natrafiłam na wypowiedź, że są dwa rodzaje świerzba - ś. koci i ś. drążący
No, wyszło mi nieprecyzyjnie, bo są dwa skórne. :) S. drążący to inaczej S. ludzki, ale może pasożytować też na kotach i innych zwierzakach. S. koci też jest skórny (i taki był u moich kotów), ale na ludzi z kolei się nie przenosi.

Moja kotka ciągle trzepie główką i drapie głęboko uszy - to jest dobry objaw, że leczenie pomaga, czy moze tez jest odwrotny skutek?

KataShi

Od: Pon sie 16, 2010 4:52

[poprzednia]