Niuniuś , Misia i Isia witają

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro lip 16, 2025 22:04 Re: Niuniuś , Misia i Isia witają

jolabuk5 pisze:Obserwuj Kapitana, bo ranka w tym miejscu moze się łatwo zainfekować. Posmarować mascią z antybiotykiem, albo jakos delikatnie zdezynfekować pewnie Hak sobie nie pozwoli?

Nie będzie tej maści wylizywał?

januszek

Od: Śro cze 08, 2022 21:25

Post » Śro lip 16, 2025 22:18 Re: Niuniuś , Misia i Isia witają

Możesz gdzieś jakąś miseczkę wystawić dla tego głodnego kota żeby też pojadł?
Był głodny dlatego przyszedł.
Dobro raz dane, wraca z podwójną siłą.
Kacperku[*]przepraszam Cię za to, co musiałam Ci dziś zrobić. Dziękuję Ci za 16,5 roku bycia razem.
05-1995-27-12-2011.:( :(
Rysio-16-02-2013 [*] :( :( Przecinak-Synuś-13-12-2016[*] :( :(
ObrazekObrazek

Hieny na pokład.
Dążymy do szczęścia, nie zadeptując trawników innym.
“Człowiek, który nie ma się czego bać, to człowiek, który nie ma czego kochać.”

meg11

Od: Wto sty 11, 2011 15:22

Post » Śro lip 16, 2025 22:21 Re: Niuniuś , Misia i Isia witają

januszek pisze:
jolabuk5 pisze:Obserwuj Kapitana, bo ranka w tym miejscu moze się łatwo zainfekować. Posmarować mascią z antybiotykiem, albo jakos delikatnie zdezynfekować pewnie Hak sobie nie pozwoli?

Nie będzie tej maści wylizywał?

Najlepiej byłoby go trochę przytrzymać (np głaskaniem, albo jedzeniem) żeby się trochę zdązyło wchłonąć.
Też pomyślałam o tym kotku - głodny był, nie szukał awantury... No, ale może się już nie pokazać po takim przyjąciu.
Nasz wątek:
viewtopic.php?f=46&t=220448
Wątek kotów Joli Dworcowej:
viewtopic.php?f=1&t=191624
Kącik Muzyczny
viewtopic.php?f=8&t=190784
Zjawiska niewytłumaczalne, opowieści o duchach i nie tylko
viewtopic.php?f=8&t=194190

jolabuk5

Od: Nie paź 16, 2005 14:56

Post » Śro lip 16, 2025 23:07 Re: Niuniuś , Misia i Isia witają

Nooo, ja nie napisałam przecież że na emeryturę idzie jutro.
Z tym zdjęciem Iśki to zrobiłeś mi prawdziwą łamigłówkę, dobrą chwilę się musiałam przyglądać jak ona tą głowę ma i skąd ten ogon wychodzi :lol:
A Kapitana dupka wtedy też tak wyglądała? Może coś go ugryzło i taki odczyn zapalny się zrobił i swędzi?

Silverblue

Od: Sob lut 10, 2024 18:51

Post » Śro lip 16, 2025 23:32 Re: Niuniuś , Misia i Isia witają

Silverblue pisze:Nooo, ja nie napisałam przecież że na emeryturę idzie jutro.
Z tym zdjęciem Iśki to zrobiłeś mi prawdziwą łamigłówkę, dobrą chwilę się musiałam przyglądać jak ona tą głowę ma i skąd ten ogon wychodzi :lol:
A Kapitana dupka wtedy też tak wyglądała? Może coś go ugryzło i taki odczyn zapalny się zrobił i swędzi?

Też nie mogłam rozpoznać, w jaki sposób ta Iśka leży...
Kapitanowa dupinka rzeczywiście mocno zaogniona 8O
Aktualny wątek Noliny: viewtopic.php?f=46&t=218357

madrugada

Od: Pon maja 18, 2009 12:01

Post » Czw lip 17, 2025 1:00 Re: Niuniuś , Misia i Isia witają

Januszek, swietnie z masz dobre wyniki. Tu na forum zwykle jak ktos pisze, ze wszystki wyniki dobre to kaza je wstawic :lol:
Za chora lapke :ok: i dupke Kapitana :ok:
Fredziu!
Zapisz sie do newslettera PETA i pomagaj zwierzetom wysylajac email!
https://www.peta.org/about-peta/learn-a ... -to-enews/

pibon

Od: Pon lip 09, 2012 10:26

Post » Czw lip 17, 2025 1:03 Re: Niuniuś , Misia i Isia witają

pibon pisze:Januszek, swietnie z masz dobre wyniki. Tu na forum zwykle jak ktos pisze, ze wszystki wyniki dobre to kaza je wstawic :lol:

Ale to najczęściej jak są problemy z sikaniem mimo dobrych wyników :ryk:

Silverblue

Od: Sob lut 10, 2024 18:51

Post » Czw lip 17, 2025 2:30 Re: Niuniuś , Misia i Isia witają

No to jak tam sikani? :P
Fredziu!
Zapisz sie do newslettera PETA i pomagaj zwierzetom wysylajac email!
https://www.peta.org/about-peta/learn-a ... -to-enews/

pibon

Od: Pon lip 09, 2012 10:26

Post » Czw lip 17, 2025 11:37 Re: Niuniuś , Misia i Isia witają

Cóż za intymne tematy! :ryk:
aktualny wątek viewtopic.php?f=46&t=221075
Urodziłam się zmęczona i żyję, żeby odpocząć.

zuza

Od: Sob lut 02, 2002 22:11

Post » Czw lip 17, 2025 15:05 Re: Niuniuś , Misia i Isia witają

W domu.
Nudy ciąg dalszy.
Miśka z Niuńkiem grają w coś co trudno ogarnąć .
Obrazek
Gra polega na tym że trąca się lekko łapką piłkę i ona kawałek się toczy ,potem dłuuuugo się na nią patrzy i znowu delikatnie trąca ,i tak już z pół godziny :strach:
Iśka głupieje w pustej wannie
Obrazek
Obrazek
W przerwach między tymi wyczerpującymi zajęciami jedzą puszki ,mój obiad i wysiany owies
W pracy.
Kapitan ok. na rance jest strupek ,nie liże tego ,w ogóle go to nie interesuje jakby to była nie jego dupka.
Kotka która pojechała z łapką ma ropień i leczenie troszkę się przedłuży.
Rano po 6 wchodzę na halkę i widzę mamę z jednym małym w mordzie. Puściła małego a sama weszła do kanału energetycznego .Czekam co będzie. Mamy nie ma a mały się pozbierał i w długą na dwór ,to ja za nim. Patrzę a on dalej ucieka w stronę takich gęstych krzaków.
Złapałem go ,osyczał mnie z całych sił,schowałem go pod koszulę ,zrobiło mu się ciepło i się uspokoił.
Idę w pobliże miejsca gdzie mama zniknęła i czekam . Za ok. pół godziny wychodzi z dziury mama ,wołam ją ,podchodzi ,puszczam małego pod mordę a ona tylko coś ćwierknęła i poszła sobie ,ten się drze a ona nic. podeszła Lala ale mały na nią syczy i ucieka . Złapałem go znowu i kolejna próba tak samo.
Mówię koledze żeby zorganizował jakiś karton a ja w tym czasie dzwonię do schroniska i tłumacze pani co się dzieje.
Pani powiedziała żeby dać mamie jeszcze z godzinę i jak go nie weźmie to mam dzwonić i przyjadą po malucha, i żeby nie dawać mu mleka. Ok.
Spakowałem małego do pudełka po butach wyścielonego czystymi szmatkami ,postawiłem tak z dwa metry obok i robię swoje .
Po ok.15 minutach przychodzi Lala z mamą ,mama woła go . Rzucam robotę ,otwieram pudełko ,wyciągam małego i kładę mamie pod mordę .Ta zaczęła go lizać po głowie ,ćwierkać i bierze go w zęby żeby wynieść ,a Lala pac ją łapą po głowie .Mama puściła małego i się odsunęła a Lala chciała go polizać ale ten znowu ją osyczał ,co ją bardzo zirytowało. Odgoniłem Lalę ,mama znowu podeszła i berze małego i ta sama sytuacja .No kur...a ,pogoniłem Lalę aż na dwór . Mama wzięła małego i po schodach zaniosła do gniazda.
Myślę sobie ,dobra ,tymczasowo chyba ogarnięte,odwołałem akcję ze schroniskiem. Nastała cisza ,robię swoje i słyszę małego kota,głos dobiegał jakby z kanału pod stojąca lokomotywą ,kurde a ten skąd się tam wziął.
Latarka i włażę tam ,nie ma nic ale z kanału jest wejście do tzw. zapadni (nieczynnej) ,jest to pomieszczenie głębokie na ok. 4 metry w którym są zabudowane urządzenia potrzebne do wyjęcia/założenia kół w lokomotywie.
Przedzierając się przez pajęczyny schodzę tam ,nie ma nic, stoję chwilę cichutko ,świecę i nagle widzę spod drewnianej skrzyni świeci się para oczek ,za chwilę obok niej druga , metr dalej trzecia .
Myślę sobie kurde po co ona je tu przyniosła ,muszą podrosnąć bo inaczej same stąd nie wyjdą . Dobra przynajmniej wiem gdzie są ,wyłażę stąd . Idziemy szukać tego którego niosła po schodach do starego gniazda.
W starym gnieździe pusto ,ale w pomieszczeniu gdzie jest gniazdo znajdujemy malucha ,ale nie tego którego niosła :strach: .
Zabrałem go i zaniosłem do pozostałych. Za chwilę pojawia się mama ,schodzi na dół ,woła i cała gromadka wychodzi z kryjówek ,drą się ,mama zaczyna karmienie ,poczekałem aż skończy i wyjdzie . Wziąłem takie duże legowisko ,które wypraliśmy jak było ciepło i znowu w tą dziurę ,ułożyłem tak że jest osłonięte ,ale z góry ,pod pewnym kątem widać co się dzieje.
Za jakieś dwie godziny znowu słychać miauczenie z dołu ,podchodzę do krawędzi i patrzę a na legowisku cała ferajna 5 sztuk i mama .
Myślę sobie ,no to jakiś mały sukces . Teraz już się do was nie mieszam .
W sumie dobrze że tam je zaniosła bo mi się nie porozłażą ,a jak tylko zaczną same jeść to pojada do schroniska ,a mama na sterylkę .Mama wróci a one niestety zostaną w schronisku.
Muszę tak zrobić bo jak pójdą to wrócą za kilka miesięcy z przychówkiem i cała historia zatoczy koło.
Jak ktoś chce przygarnąć malucha lub maluchy ,dowiozę do domu. Wyglądają na zdrowe ,oczka czyste ,bez oznak kataru ,a reszta wyjdzie w praniu.
Udało mi się zrobić zdjęcia tym które miałem w rękach.
Obrazek
Klon Lali :D
Obrazek
A tu drugi , czekał na powrót mamy .
Tyle nowości ,dzisiaj był bardzo emocjonujący dzień ,dobrze że w domu spokój :D

zuza pisze:Cóż za intymne tematy! :ryk:

No widzisz zuza jak mnie chcą podejść? :ryk:

Silverblue pisze:
pibon pisze:Januszek, swietnie z masz dobre wyniki. Tu na forum zwykle jak ktos pisze, ze wszystki wyniki dobre to kaza je wstawic :lol:

Ale to najczęściej jak są problemy z sikaniem mimo dobrych wyników :ryk:
pibon pisze:No to jak tam sikani? :P

pibon a co chcesz wiedzieć???
Powiem tak. Trafił mi się bardzo dobry egzemplarz pod względem wielkości i jakości. Pomimo dość intensywnej eksploatacji przez prawie 40 lat ,nigdy mnie nie zawiódł,a u mnie normalna eksploatacja to nie jest 5 minut razem z grą wstępną :201414
Niestety nie zamieszczę zdjęcia bo tu mogą dzieci zaglądać :ryk: :ryk: :ryk:
Jak wysikam się wieczorem to następny raz dopiero jak rano wstaję ,noc jest od spania a nie łażenia do łazienki.
Może fakt że nie prowadzę siedzącego trybu życia coś pomaga ,ale jak na razie nic mi nie przerasta ,nie sikam sobie po butach i jak skończę to skończę .
Jeżeli podałem za mało szczegółów zapraszam na PW. :D

januszek

Post » Czw lip 17, 2025 16:30 Re: Niuniuś , Misia i Isia witają

Uff, dobrze, że wszystkie kociaki są w jednym miejscu! :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:
Nasz wątek:
viewtopic.php?f=46&t=220448
Wątek kotów Joli Dworcowej:
viewtopic.php?f=1&t=191624
Kącik Muzyczny
viewtopic.php?f=8&t=190784
Zjawiska niewytłumaczalne, opowieści o duchach i nie tylko
viewtopic.php?f=8&t=194190

jolabuk5

Od: Nie paź 16, 2005 14:56

Post » Czw lip 17, 2025 16:49 Re: Niuniuś , Misia i Isia witają

Maluchy są przesłodkie, jak to maluchy. Serce się rwie, na szczęście rozum działa prawidłowo - mając ponad 72 lata, bardzo "nienachalny" stan zdrowia, nie będąc mobilną i mieszkając na zadupiu Poznania, nie mogę sobie pozwolić na jakiegokolwiek kota, a tym bardziej na malucha. Czy sprawdziłeś może jakiej one są "puci " :mrgreen: ? Bo może wstępnie na FB bym puściła. Szkoda gnojków do schronu.
Cała akcja super, ale nerw nie zazdraszczam.

Cóż , logika kocich zachowań zabawowych często pozostaje niezrozumiała dla nas - jakże przyziemnych i pozbawionych polotu Dużych :mrgreen:

Pozostałą część, tę sikaniowo - intymną :wink: , pozostawię z jednym komentarzem - gdyby właściciele sikających po kątach kotów potrafili przeprowadzić taką "wiwisekcję" kocich zachowań, weci mieliby wielce ułatwioną robotę

izka53

Od: Śro wrz 29, 2010 13:54

Post » Czw lip 17, 2025 16:50 Re: Niuniuś , Misia i Isia witają

O rany, rany, co za urwanie głowy z tymi maluchami...
aktualny wątek viewtopic.php?f=46&t=221075
Urodziłam się zmęczona i żyję, żeby odpocząć.

zuza

Od: Sob lut 02, 2002 22:11

Post » Czw lip 17, 2025 18:05 Re: Niuniuś , Misia i Isia witają

Ja bym w ogóle nie mieszał się do ich spraw,niech sobie załatwiają między sobą ,ale wiem jakie są zagrożenia na hali dla takich małych ,jak choćby ta zapadnia gdzie jest prawie 5 metrów pionowo w dół i jeszcze kilka innych miejsc. A te małe są bardzo szybkie.
Izka przy moim doświadczeniu płeć mogę określić u kotów które mają rok :ryk:

januszek

Post » Czw lip 17, 2025 19:01 Re: Niuniuś , Misia i Isia witają

Januszku jak zawsze kotki mogą na Ciebie liczyć.
Daj te foty maluchów może skradną czyjeś serce.
Żądam postawienia Andrzeja Dudy w stan oskarżenia zgodnie z Konstytucją Rzeczypospolitej Polskiej Art. 145. ustęp 2.

Senanta

Od: Nie paź 20, 2019 20:15

[poprzednia][następna]