Moje koty I/XX coup de foudre i pustka

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto lip 15, 2025 21:24 Re: Moje koty I/XX coup de foudre i pustka

Lifter pisze:
Katarzynka01 pisze:Już wiem :piwa: O ile smart działa na androidzie, aplikację konkretnej platformy ściąga się jak w telefonie :)

A, no to wszystko jasne.

PS. Ja tam po cichutku radzilbym jednak QLED zamiast LED, ale to tylko sugestia - po prostu nowsza technologia. A jesli czesto ogoladacie w dzien, to ma nieco jaskrawszy obraz i lepiej wysycone kolory.
Ale to sa kosmetyczne roznice.

PS. jak sie da to bierz na raty 0% - one sa naprawde zero, ja musiaelm wydac ponad 13K na AGD, co mi ponawalal jeden po drugim w ostatnim czasie (zmywarka, piekarnik, lodowka, pralka, a potem jeszcze zaszalalem i kupilem sobie porzadny ekspres do kawy, bo ten wprawdzie mi JESZCZE nie nawalil ale juz widac, ze prosi sie o emeryture) i to by bolalo troszke - a tak to place miesiecznie z 350 zl raty i nawet tego nie czuje. bo sobie automatyczna splate ustawilem. Grzech nie skorzystac, a dzieki inflacji w sumnie nawet placi sie MNIEJ :)

Telewizorek niestety umarł :placz: R.I.P
Rozmawiając z panem od tv naprawy powiedziałam, że kolega poleca mi TLC, on też potwierdził, że to dobra opcja :)
Tak więc za chwilkę zrobimy burzę mózgów i zdecydujemy. Te telewizory QLED, to są te ekstremalnie cienkie?
Zaraz odczytam głośno Justynowi Twoje uwagi i spostrzeżenia, bardzo Ci dziękuję za pomoc. A raczej dziękujemy :1luvu:

Z tymi ratami to niezła opcja, a już zwłaszcza w takim bolesnym przypadku jak Twój, gdy nagle pada kilka nie tanich sprzętów :strach:
Ja w zeszłym roku zafundowałam mamie nowe wyposażenie kuchni w prezencie uzbieranym czyli gwiazdkowo - imieninowo - urodzinowym. Skorzystałam z rat 0%, ustawiłam zlecenie stałe i też uważam, że to świetna opcja!
Jeśli chcesz powstrzymać zielony (nie)ład, podpisz petycję https://stopgreendeal.org/pl/

Katarzynka01

Od: Śro gru 28, 2022 17:36

Post » Wto lip 15, 2025 21:48 Re: Moje koty I/XX coup de foudre i pustka

[kopia] :)
Ostatnio edytowano Wto lip 15, 2025 21:50 przez Lifter, łącznie edytowano 2 razy
Obrazek

Ludzie, którzy nie lubią kotów, w poprzednim życiu musieli być myszami.

Lifter

Od: Pt sie 09, 2013 10:47

Post » Wto lip 15, 2025 21:49 Re: Moje koty I/XX coup de foudre i pustka

Katarzynka01 pisze:Telewizorek niestety umarł :placz: R.I.P
Rozmawiając z panem od tv naprawy powiedziałam, że kolega poleca mi TLC, on też potwierdził, że to dobra opcja :)
Tak więc za chwilkę zrobimy burzę mózgów i zdecydujemy. Te telewizory QLED, to są te ekstremalnie cienkie?
Zaraz odczytam głośno Justynowi Twoje uwagi i spostrzeżenia, bardzo Ci dziękuję za pomoc. A raczej dziękujemy :1luvu:

tak jak podejrzewalem - obraz sugerowal walnieta matryce.
Nie, QLEDy sa tak samo grube jak LEDy, ale jesli ten samsung pare lat pozyl, to nowy powinien byc ciut chudszy od niego i tyle. Jak po 10 latach zmienialem Sharpa z 2006, to czulem roznice - nowy Philips byl wiekszy a jednoczesnie odczuwalnie lzejszy i wezszy. Ale zmiana po kolejnych 5 latach juz byla mniej odczuwalna.
Obrazek

Lifter

Post » Wto lip 15, 2025 22:09 Re: Moje koty I/XX coup de foudre i pustka

Lifter pisze:
Katarzynka01 pisze:Telewizorek niestety umarł :placz: R.I.P

tak jak podejrzewalem - obraz sugerowal walnieta matryce.
Nie, QLEDy sa tak samo grube jak LEDy, ale jesli ten samsung pare lat pozyl, to nowy powinien byc ciut chudszy od niego i tyle. Jak po 10 latach zmienialem Sharpa z 2006, to czulem roznice - nowy Philips byl wiekszy a jednoczesnie odczuwalnie lzejszy i wezszy. Ale zmiana po kolejnych 5 latach juz byla mniej odczuwalna.

Niestety była pęknięta i to podwójnie. Reanimacja nie była możliwa. Zdolny kotek :roll:
Moja mama latami reanimowała starożytnego, kineskopowego panasonica. Bo? Bo Knotek uwielbiał na nim leżeć :) Ale w końcu się nie dało i Knotek musiał znaleźć inną ulubioną miejscówkę.
Jutro rano będziemy robić poważną burzę mózgów i decydować czy to LEd czy ten drugi, albo jeszcze trzeci. Ja pierdzielę, kiedyś człowiek kupował bez takich dylematów.
Z jednej strony dobrze, że świat idzie do przodu, ale zakupy tego typu stały się trudniejsze.
Jeśli chcesz powstrzymać zielony (nie)ład, podpisz petycję https://stopgreendeal.org/pl/

Katarzynka01

Post » Śro lip 16, 2025 0:43 Re: Moje koty I/XX coup de foudre i pustka

Nodi, Nodi, a cóż Ty nawywijałeś :strach: Czy to ten wazon z różami, któremu znalazłaś bezpieczne miejsce? 8) Nodi zdecydowanie do pracy teraz, albo kieszonkowe obetnij, albo szlaban na telewizor.
A nie, wróć.. :lol:
A tak poważnie no to oczywiście szczęście że Nodi cały i nic mu się nie stało, a telewizora straty współczuję. Ja tak piszę to i zerkam cały czas na mój i tak jakoś też nie czuję że jest w stu procentach bezpieczny. Ale za to będzie nowy. Ja to całkiem głupia z tego jestem, aż się wczoraj Sebka pytałam czy my mamy smarta. :oops: No nie mamy. A skąd netfliks i takie różne? Ano z dekodera z vectry.
No to już przynajmniej tyle wiem.

Silverblue

Od: Sob lut 10, 2024 18:51

Post » Śro lip 16, 2025 10:28 Re: Moje koty I/XX coup de foudre i pustka

Lifter pisze:
Katarzynka01 pisze:Już wiem :piwa: O ile smart działa na androidzie, aplikację konkretnej platformy ściąga się jak w telefonie :)

A, no to wszystko jasne.

PS. Ja tam po cichutku radzilbym jednak QLED zamiast LED, ale to tylko sugestia - po prostu nowsza technologia. A jesli czesto ogoladacie w dzien, to ma nieco jaskrawszy obraz i lepiej wysycone kolory.
Ale to sa kosmetyczne roznice.

Uległam Twoim poradom i jednak poszłam w QLED :) Jutro u mnie, z konfiguracją, uff.
Mam też rozszerzoną gwarancję. Anty kocią jak na zamówienie bo obejmuje uszkodzenia mechaniczne, dokładnie takie, jakie zafundował nam ukochany :kotek:
Jeszcze raz bardzo Ci dziękujemy za radę.

Katarzynka01

Post » Śro lip 16, 2025 10:33 Re: Moje koty I/XX coup de foudre i pustka

Silverblue pisze:Nodi, Nodi, a cóż Ty nawywijałeś :strach: Czy to ten wazon z różami, któremu znalazłaś bezpieczne miejsce? 8) Nodi zdecydowanie do pracy teraz, albo kieszonkowe obetnij, albo szlaban na telewizor.
A nie, wróć.. :lol:
A tak poważnie no to oczywiście szczęście że Nodi cały i nic mu się nie stało, a telewizora straty współczuję. Ja tak piszę to i zerkam cały czas na mój i tak jakoś też nie czuję że jest w stu procentach bezpieczny. Ale za to będzie nowy. Ja to całkiem głupia z tego jestem, aż się wczoraj Sebka pytałam czy my mamy smarta. :oops: No nie mamy. A skąd netfliks i takie różne? Ano z dekodera z vectry.
No to już przynajmniej tyle wiem.

Taaak, to właśnie ten wazon, z tego bezpiecznego miejsca :|
Chyba jednak obetniemy kieszonkowe, a szlaban na telewizor (baaardzo śmieszne) od jutra :lol:
Bardzo jestem ciekawa jak mi się ta funkcja smart sprawdzi. Bo dotychczas obraz z laptopa przerzucałam na telewizor. W sumie tak się do tego przyzwyczaiłam, że nie stanowiło to problemu. Nawet ten kabel. Zobaczymy, najwyżej kabel ponownie zaistnieje w naszej przestrzeni :)
Swoją drogą, z ciekawości sprawdzałam telewizory "nie smart". Praktycznie takich nie ma. A jeśli są to albo zbyt małe, albo firm dziwnych i zupełnie nieznanych.

Katarzynka01

Post » Śro lip 16, 2025 13:46 Re: Moje koty I/XX coup de foudre i pustka

Katarzynka01 pisze:Uległam Twoim poradom i jednak poszłam w QLED :) Jutro u mnie, z konfiguracją, uff.
Mam też rozszerzoną gwarancję. Anty kocią jak na zamówienie bo obejmuje uszkodzenia mechaniczne, dokładnie takie, jakie zafundował nam ukochany :kotek:

Niech dobrze sluzy :) QLED kosztuje w sumie niewiele wiecej a troszke jednak daje.
Rozszerzona gwarancji przy takich kotach calkiem wskazana.
Jak sie wam bedzie chcialo to warto kiedys sobie ten TV skalibrowac - fabryczne ustawienia sa zwykle takie... efekciarskie. Dobre do sportu, ale tylko tam.
Jak mi skalibrowano TV to na poczatek przy filmach "ale czemu wszystko takie przygaszone i malo kontrastowe" a potem docenilem ze te kolory sa SUBTELNE takie, nieprzefajnowane itd.
Nawet samemu mozna, sciagajac tabilce testowa, choc wiadomo ze fachowcy z czujnikami zrobia to lepiej, uwzgledniajac nawet kolor scian.
Ale to juz tak na przyszlosc i niezobowiazujaco.
Obrazek

Lifter

Post » Śro lip 16, 2025 13:57 Re: Moje koty I/XX coup de foudre i pustka

Lifter pisze:
Katarzynka01 pisze:Uległam Twoim poradom i jednak poszłam w QLED :) Jutro u mnie, z konfiguracją, uff.

Niech dobrze sluzy :) QLED kosztuje w sumie niewiele wiecej a troszke jednak daje.
Rozszerzona gwarancji przy takich kotach calkiem wskazana.
Jak sie wam bedzie chcialo to warto kiedys sobie ten TV skalibrowac - fabryczne ustawienia sa zwykle takie... efekciarskie. Dobre do sportu, ale tylko tam.
Jak mi skalibrowano TV to na poczatek przy filmach "ale czemu wszystko takie przygaszone i malo kontrastowe" a potem docenilem ze te kolory sa SUBTELNE takie, nieprzefajnowane itd.
Nawet samemu mozna, sciagajac tabilce testowa, choc wiadomo ze fachowcy z czujnikami zrobia to lepiej, uwzgledniajac nawet kolor scian.
Ale to juz tak na przyszlosc i niezobowiazujaco.

To trudne co mówisz, o tej kalibracji :)
I pomyśleć, że w domu to zawsze ja byłam techniczna. Od wszelkich instrukcji, od takich tam, Ale postęp technologii jest tak gwałtowny, że nie nadążam. Jak z telewizorem - wystarczyło kilka lat przerwy, bo nie było potrzeby i już jestem 100 lat za Murzynami. Jeśli ktoś śledzi na bieżąco zmiany, siedzi w temacie, ogarnia. Jeśli robi to w miarę potrzeb, jest gorzej.
I pomyśleć, że do tej pory najcudowniejszym dla mnie zapachem, zapachem dzieciństwa, jest zapach warsztatu samochodowego (wychowanie w katedrze silników spalinowych w końcu zobowiązuje). I bardzo lubiłam różne drobne prace przy samochodzie, kombinowanie z gaźnikiem, świecami, podobne. A teraz? Nic zupełnie. Podnosząc maskę płynu do wycieraczek można dolać i na tym koniec. Niby fajnie, ale jakoś nie do końca.

Na marginesie Justyn dostał zaproszenie do konkursu fotograficznego. Co mnie ujęło (tak w kwestii technologii) - już na etapie kwalifikacji będą z konkursu wykluczane prace z użyciem AI. I słusznie :)

Katarzynka01

Post » Śro lip 16, 2025 15:20 Re: Moje koty I/XX coup de foudre i pustka

Fotografia z zalozenia ma byc bez AI.
kalibracja jest prosta, mozna po prostu nawet na oko, poprawic sobie ustawienia fabryczne a nie zadowolac sie tym, co tam ustawiono, bo ustawiono tak zeby na wystawie walilo po oczach, a w domu to niekoniecznie sensowne.
Obrazek

Lifter

Post » Śro lip 16, 2025 20:09 Re: Moje koty I/XX coup de foudre i pustka

Pomyślę o tej kalibracji gdy się już zapoznam z nowym mieszkańcem :)

Z kuchni dobiega krzyk - kooootek, szybko!!!
No to lecę. Lecę i myślę co - indukcja, ekspres, TM? :strach:
A nie, to tylko kotlety :lol: Nemi została nakryta na porywaniu, na usiłowaniu. Nakryta wypuściła zdobycz i zwiała. Dzisiaj był u nas comber barani, jutro też będzie. Ale upiekłam na grillu wszystkie kotleciki i połowę zostawiłam na stole do ostygnięcia. No i zapomniałam, ale Nemi była czujna :)

Książka w drukarni, ale wydanie internetowe już jest. Gdyby ktoś chciał, można poczytać. Bardzo jestem dumna z Justyna, bo to dobra książka. Kawał solidnej pracy
https://dspace.uni.lodz.pl:8443/xmlui/h ... 1089/55982
Mam też pdf gdyby się ktoś zainteresował :)

Katarzynka01

Post » Śro lip 16, 2025 22:17 Re: Moje koty I/XX coup de foudre i pustka

Uff, dobrze, że tylko kotlety! :strach:
Gratulacje z powodu ksiązki! :ok: :ok: :ok:
Nasz wątek:
viewtopic.php?f=46&t=220448
Wątek kotów Joli Dworcowej:
viewtopic.php?f=1&t=191624
Kącik Muzyczny
viewtopic.php?f=8&t=190784
Zjawiska niewytłumaczalne, opowieści o duchach i nie tylko
viewtopic.php?f=8&t=194190

jolabuk5

Od: Nie paź 16, 2005 14:56

Post » Śro lip 16, 2025 23:12 Re: Moje koty I/XX coup de foudre i pustka

No masz z czego być dumna, Justyn wielką rzecz zrobił :201494
Łeee tam, kotlety, cóż to kotlety w porównaniu z telewizorem :lol: W dodatku zbrodni nie było, było tylko usiłowanie - Nemi bym zostawiła całe kieszonkowe :kotek:
Zaraz oglądam linka.
I moja gratulacje oczywiście.

Silverblue

Od: Sob lut 10, 2024 18:51

Post » Czw lip 17, 2025 10:18 Re: Moje koty I/XX coup de foudre i pustka

E tam, kotlety :twisted:
Ooo, link :1luvu:
Otworzyło mi tylko streszczenie, tak ma być?
Zajrzałam, przeczytałam, mało zrozumiałam, rzecz jasna, bo się nie znam ale czyta się świetnie!

jozefina1970

Od: Nie maja 09, 2010 12:46

Post » Czw lip 17, 2025 16:31 Re: Moje koty I/XX coup de foudre i pustka

jolabuk5 pisze:Uff, dobrze, że tylko kotlety! :strach:
Gratulacje z powodu ksiązki! :ok: :ok: :ok:

Przekażę, dziękuję :)
Silverblue pisze:N Zaraz b\o masz z czego być dumna, Justyn wielką rzecz zrobił :201494
Łeee tam, kotlety, cóż to kotlety w porównaniu z telewizorem :lol: W dodatku zbrodni nie było, było tylko usiłowanie - Nemi bym zostawiła całe kieszonkowe :kotek:
Zaraz oglądam linka.
I moja gratulacje oczywiście.

I jestem :oops: Bo dobre opracowanie to m.in. wynik dobrej pracy w terenie. Cmentarzysko zostało dobrze i dokładnie przebadane, a nie chwaląc się to w dużej części moja zasługa. W myśl starej zasady - żeby wyjąć, trzeba włożyć :P A w tym przypadku, żeby wyinterpretować, trzeba mieć z czego, o!
jozefina1970 pisze:E tam, kotlety :twisted:
Ooo, link :1luvu:
Otworzyło mi tylko streszczenie, tak ma być?
Zajrzałam, przeczytałam, mało zrozumiałam, rzecz jasna, bo się nie znam ale czyta się świetnie!

Po lewej stronie jest aktywny napis "pokaż pełny rekord" trzeba kliknąć i jest.
Początek to opracowanie materiałów, ale od połowy zaczyna się konsumpcja urobku :)

=====================================================
Telewizor działa i działa bardzo dobrze. Teraz w pocie czoła przenoszę się z platformami na tv. Upierdliwe to bo kto pamięta wszystkie hasła? Ale da się zrobić :ok:
Komunikat specjalny dla zaniepokojonych dalszym losem Nodiego :kotek:
Otóż przemądry ten kotek nie zostanie ukarany, przeciwnie, zostanie wynagrodzony :)
Smart - jakie to wygodne! A kochający ten kotek po prostu o nas pomyślał :smokin:
Silverku, nie bój się o Nemi. Nie ukradzione, nie ukarane. Ale też nie nagrodzone bo nie wpadła na to, żeby oszczędzić nam zachodu, jak Nodiak. A skoczna jest bestia jakieś 10 razy bardziej od niego.
Idę walczyć z HBO Max, tzn logować się na telewizorze.
I nawet nie otworzyłam instrukcji z obrzydliwego lenistwa, wszystko jest faktycznie intuicyjne i łatwe w obsłudze.

Katarzynka01

[poprzednia][następna]