Moje koty I/XX coup de foudre i pustka

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon lip 14, 2025 20:58 Re: Moje koty I/XX coup de foudre i pustka

Wybierz sie do sklepu, popros o ustawienie na paskowany, kratkowany obraz, szybkie sceny i poprzygladaj sie, ktory typ dobrze wyswietla.
A potem internety i znalezienie najlepszej oferty wybranca.

FuterNiemyty

Od: Pt gru 01, 2017 11:58

Post » Pon lip 14, 2025 21:12 Re: Moje koty I/XX coup de foudre i pustka

FuterNiemyty pisze:Mielismy Minsk cos tam i po latac pozbycia sie lodowki, znalazlam karte techniczna.
Wszystkie obecne energooszczedne cuda moga sie schowac.
Dzwiek nie przeszkadzal, stala sobie lodowka w kuchni w kacie, a spalo sie na pokojach.

No ja tez kiedys widzialem i jednak zarla ten prad jak dzik(i) na kartoflisku, a pracowala jak Ursus na jalowym biegu. Slyszalem przez sciane bo mialem pokoj obok kuchni :) Szczegolnie gdy sie sporo lodu osadzilo na instalacji, czyli w gora 2-3 miesiace po rozmrozeniu.

Co do TV to radze chinskiego TCL - jedzie na wykupionej japonskiej technologii, a nie placi sie jeszcze za marke. Bardzo korzystyny stosunek cena/mozliwosc.

Nie wiem jakiego rozmiaru szukasz i w sumie do czego (bo wiesz, granie, internet, glownie filmy?) - w razie czego pomoge.
Ostatnio edytowano Pon lip 14, 2025 21:20 przez Lifter, łącznie edytowano 2 razy
Obrazek

Ludzie, którzy nie lubią kotów, w poprzednim życiu musieli być myszami.

Lifter

Od: Pt sie 09, 2013 10:47

Post » Pon lip 14, 2025 21:16 Re: Moje koty I/XX coup de foudre i pustka

Katarzynka01 pisze:Powiem wprost - w ogóle nie rozumiem rachunków za prąd :oops:

To proste - zuzycie przez uzytkownika - 90 zl. Oplaty przesylowe, stale, eksploatacyjnie i oplaty za oplaty - 243,56. Razem to bedzie - abrakadabra - 467,94. Proste, prawda? :)

PS. I jeszcze 10 zl za fakture i zlotwke, bo co nam zrobisz?

Tak. częste rozmrażanie to był koszmar. Teraz w ogóle inna jakość to jest, mama zachwycona.

O tym mowie. 17 lat mialem Liebhreera czy jak to sie zwalo, bardzo porzadna maszynke jak na 2008. Teraz kupilem takiego sredniaka Samsunga i widze roznice, a co dopiero gdy sie mialo sprzet z czasow Gierka :)
Obrazek

Lifter

Post » Pon lip 14, 2025 21:31 Re: Moje koty I/XX coup de foudre i pustka

FuterNiemyty pisze:Wybierz sie do sklepu, popros o ustawienie na paskowany, kratkowany obraz, szybkie sceny i poprzygladaj sie, ktory typ dobrze wyswietla.
A potem internety i znalezienie najlepszej oferty wybranca.

W sklepie to każdy odbiera jak żyleta przysłowiowa bo tak tam mają ustawione :)
Wolę żeby mi doradził ktoś kumaty, a nie sprzedawca, który być może żyje z tego co sprzeda
Jeśli chcesz powstrzymać zielony (nie)ład, podpisz petycję https://stopgreendeal.org/pl/

Katarzynka01

Od: Śro gru 28, 2022 17:36

Post » Pon lip 14, 2025 21:36 Re: Moje koty I/XX coup de foudre i pustka

Lifter pisze:Co do TV to radze chinskiego TCL - jedzie na wykupionej japonskiej technologii, a nie placi sie jeszcze za marke. Bardzo korzystyny stosunek cena/mozliwosc.

Nie wiem jakiego rozmiaru szukasz i w sumie do czego (bo wiesz, granie, internet, glownie filmy?) - w razie czego pomoge.

:201494
Będę wdzięczna, bardzo
Rozmiar do 40 cali, ten obecny ma 37 i jest akurat. Do filmów głównie oraz standardowych programów informacyjnych.
Czy smart to jest dobra opcja? Bo ja mam kablem do tv podłączony laptop i tak sobie przerzucam z ekranu na ekran, oczywiście smart byłby wygodniejszy, ale czy się sprawdza np na yt?
Grać na telewizorze jakoś nie grałam, grywam na laptopie :)
Jeśli chcesz powstrzymać zielony (nie)ład, podpisz petycję https://stopgreendeal.org/pl/

Katarzynka01

Post » Pon lip 14, 2025 21:37 Re: Moje koty I/XX coup de foudre i pustka

Lifter pisze:
Katarzynka01 pisze:Powiem wprost - w ogóle nie rozumiem rachunków za prąd :oops:

To proste - zuzycie przez uzytkownika - 90 zl. Oplaty przesylowe, stale, eksploatacyjnie i oplaty za oplaty - 243,56. Razem to bedzie - abrakadabra - 467,94. Proste, prawda? :)

PS. I jeszcze 10 zl za fakture i zlotwke, bo co nam zrobisz?

Tak. częste rozmrażanie to był koszmar. Teraz w ogóle inna jakość to jest, mama zachwycona.

O tym mowie. 17 lat mialem Liebhreera czy jak to sie zwalo, bardzo porzadna maszynke jak na 2008. Teraz kupilem takiego sredniaka Samsunga i widze roznice, a co dopiero gdy sie mialo sprzet z czasow Gierka :)

Taaak, proste jak konstrukcja kija od szczotki :) :strach:

Katarzynka01

Post » Pon lip 14, 2025 22:03 Re: Moje koty I/XX coup de foudre i pustka

To jeszcze dopytam - jaki budzet raczej - tak do 1000, 1500, 2000+?
I czy ma miec 60 hz czy wiecej odswiezania (wiecej to plynniejszy obraz, choc jesli nie ogladacie sportow, np. tenisa czy filmow akcji, to nie ma duzego znaczenia). Prywatnie jednak, jako ze to inwestycja na lata, sugerowalbym te 120-144 Hz. Inna sprawa, ze jakos TCL w tych rozmiarach z wiecej jak 60 Hz nie widze,..

Tu 43 cale 60 Hz wprawdzie, ale dosc sensowny (mozna poszukac po ceneo tanszej oferty). Wiecej cali nigdy nie zaszkodzi, wiem po co sobie, za kazdym razem zalowalem po 2-3 miesiacach, ze nie wiazlem ciut wiekszego :)

https://www.mediaexpert.pl/telewizory-i ... qUQAvD_BwE
Obrazek

Lifter

Post » Pon lip 14, 2025 23:17 Re: Moje koty I/XX coup de foudre i pustka

Zdążyłam się pochwalić, że u mnie cicho, a już słyszę, że będą robić wymianę co. Fakt, jest stare i w piwnicy podobno cieknie (podobno, bo ja nie widziałam), ale nowe rury, nowe piony i kaloryfery maja kosztować 200 tys. (ciekawe, jak wspólnota chce to sfinansować bez pożyczki i podniesienia czynszu :evil: ). No i będzie hałas, rycie, brud i w ogóle okropnie. :strach:
Nasz wątek:
viewtopic.php?f=46&t=220448
Wątek kotów Joli Dworcowej:
viewtopic.php?f=1&t=191624
Kącik Muzyczny
viewtopic.php?f=8&t=190784
Zjawiska niewytłumaczalne, opowieści o duchach i nie tylko
viewtopic.php?f=8&t=194190

jolabuk5

Od: Nie paź 16, 2005 14:56

Post » Wto lip 15, 2025 6:35 Re: Moje koty I/XX coup de foudre i pustka

Coz, placicie w ramach czynszu fundusz remontowy tez...
Obrazek

Lifter

Post » Wto lip 15, 2025 10:08 Re: Moje koty I/XX coup de foudre i pustka

Katarzynka01 pisze:
aga66 pisze:Ja nie widzę żadnej winy Nodiego. Po prostu przedmioty nie powinny tam stać a jeśli to zostać przytwierdzone mocno, np. wazon śrubami lub metalową obejmą :) A tak to szkalują niewinnego kotecka

Śruby, obejmy albo klej z żywicy epoksydowej :idea: Idę zakupić stosowny towar na Temu
Kanclerska głowa :)

Śruby i obejmy dla Nodiego :-)
Ależ zdolna bestia!!!
Smart całkiem nieźle sprawdza się przy YT i CDA

jozefina1970

Od: Nie maja 09, 2010 12:46

Post » Wto lip 15, 2025 10:23 Re: Moje koty I/XX coup de foudre i pustka

Lifter pisze:To jeszcze dopytam - jaki budzet raczej - tak do 1000, 1500, 2000+?
I czy ma miec 60 hz czy wiecej odswiezania (wiecej to plynniejszy obraz, choc jesli nie ogladacie sportow, np. tenisa czy filmow akcji, to nie ma duzego znaczenia). Prywatnie jednak, jako ze to inwestycja na lata, sugerowalbym te 120-144 Hz. Inna sprawa, ze jakos TCL w tych rozmiarach z wiecej jak 60 Hz nie widze,..

Tu 43 cale 60 Hz wprawdzie, ale dosc sensowny (mozna poszukac po ceneo tanszej oferty). Wiecej cali nigdy nie zaszkodzi, wiem po co sobie, za kazdym razem zalowalem po 2-3 miesiacach, ze nie wiazlem ciut wiekszego :)

https://www.mediaexpert.pl/telewizory-i ... qUQAvD_BwE

Do 2 tys. Oduczyłam się inwestowania w telewizory po porażce z JVC, a przecież taka świetna firma (kiedyś była). I co? dokładnie w chwili gdy skończyła się gwarancja telewizor westchnął, zrobił jakieś "pyk" i zamarł. Wtedy kupiłam (tani wówczas) LG. Bardzo dobrze się sprawował, aż na scenę wkroczył Nodi :roll:
Tak więc 2 tys. to maksymalna cena.
No właśnie nie bardzo wiedziałam o co chodzi z tym 60 Hz. Dzięki :)
Sporty? Ja oglądam piłeczkę i WKKW, czasem siatkówkę gdy nasi grają. Justyn ogląda przymuszony, już się dawno nauczył, że mecz to nienaruszalna świętość :lol: Kino akcji? No czasem mam ochotę na jakąś demolkę, z naciskiem na czasem.
Co do wielkości monitora zaś. Stanowczo nie chcę zbyt dużego, 40 cali to maks. Obecny ma 37 cali i jest wystarczający w stosunku do odległości w jakiej oglądamy i do wielkości pomieszczenia. Nie chcę potwora na pół ściany.
I co z tą opcją smart? Netflix, ok. Ale ja mam też inne platformy - oboje lubimy kino. W czasach gdy wszystko psieje, gdy coraz więcej zwykłego chłamu i kina klasy B, spora ilość platform daje mi większe szanse znalezienia czegoś, co da się obejrzeć bez poczucia bezsensu. A więc np HBO Max? Pójdzie bez przełączania się z laptopa? Bo jakiś czas temu HBO wycofało się z opcji vod, wszystko na platformie o ile nie oglądamy na żywo.
A jak to działa w przypadku treści np z yt? Coraz więcej słucham różnych komentarzy politycznych za pośrednictwem internetu, coraz mniej w telewizjach, które mają swoje, nachalnie wciskane poglądy.
Ten proponowany przez Ciebie ma 43 cale. Cenowo całkiem nieźle :) Ale to jest QLED przed którym nie dalej jak wczoraj ostrzegał mnie pan od naprawy. Nie wiem jak w tej firmie, ale mówił, że telewizory w technologii QLED mają słabe matryce i to jest ich główny mankament.
Uff. Jestem otwarta na dalsze porady :)

Katarzynka01

Post » Wto lip 15, 2025 10:30 Re: Moje koty I/XX coup de foudre i pustka

jolabuk5 pisze:Zdążyłam się pochwalić, że u mnie cicho, a już słyszę, że będą robić wymianę co. Fakt, jest stare i w piwnicy podobno cieknie (podobno, bo ja nie widziałam), ale nowe rury, nowe piony i kaloryfery maja kosztować 200 tys. (ciekawe, jak wspólnota chce to sfinansować bez pożyczki i podniesienia czynszu :evil: ). No i będzie hałas, rycie, brud i w ogóle okropnie. :strach:

U nas swego czasu, zgodnie z dyrektywą UE, podłączano gaz z sieci likwidując termy. Straszna to była rozwałka, ale było warto. No i to akurat robiono na koszt miasta, nie wiem do końca na czyj, ale nie na koszt wspólnoty. Później była termomodernizacja, braliśmy kredyt, ale były duże dofinansowania więc mimo kredytu prawie nie odczuliśmy zwiększenia funduszu remontowego.
Ale wymiana pionów CO? Pewnie faktycznie na koszt wspólnoty. Muszą to Wam dokładnie wyliczyć. Podać argumenty co za, co przeciw i wtedy zdecydujecie. No i jedna rzecz - trzeba bezwzględnie pilnować zarządcy, a przede wszystkim tego jak wybiera wykonawcę. Najczęściej wybiera krewnego lub przyjaciela króliczka, a to ma być (musi być) realny i transparentny wybór. Na to szczególnie Cię uczulam.
A poza tym współczuję :strach:

Katarzynka01

Post » Wto lip 15, 2025 10:32 Re: Moje koty I/XX coup de foudre i pustka

jozefina1970 pisze:
Katarzynka01 pisze:
aga66 pisze:Ja nie widzę żadnej winy Nodiego. Po prostu przedmioty nie powinny tam stać a jeśli to zostać przytwierdzone mocno, np. wazon śrubami lub metalową obejmą :) A tak to szkalują niewinnego kotecka

Śruby, obejmy albo klej z żywicy epoksydowej :idea: Idę zakupić stosowny towar na Temu
Kanclerska głowa :)

Śruby i obejmy dla Nodiego :-)
Ależ zdolna bestia!!!
Smart całkiem nieźle sprawdza się przy YT i CDA

Teraz odsypia bestia. Budził mnie już około 6, nie dałam się. O 8 wydałam oczekiwane nerwowo śniadanie. I co? Nie będę tego jadł, powiedział, dawaj suche dodał. W domyśle - bo jak nie, to znowu gdzieś wskoczę :P

Dzięki za kolejną informację dotyczącą smart tv :1luvu:

Katarzynka01

Post » Wto lip 15, 2025 10:39 Re: Moje koty I/XX coup de foudre i pustka

Ja mam tylko YT, Netflix i CDA premium to się nie wypowiem

jozefina1970

Od: Nie maja 09, 2010 12:46

Post » Wto lip 15, 2025 10:49 Re: Moje koty I/XX coup de foudre i pustka

jozefina1970 pisze:Ja mam tylko YT, Netflix i CDA premium to się nie wypowiem

A ja, poza wspomnianymi, Canal+ (ale oni cały czas są w opcji vod), showmax, disney+ i jeszcze chyba coś. Zaczynam się powoli gubić :)
Na marginesie - platformy obecne na vod, szerszą ofertę mają za pośrednictwem internetu

Katarzynka01

[poprzednia][następna]