Moje koty: Calineczka Mini i Kitka.

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt lip 11, 2025 22:49 Re: Moje koty: Calineczka Mini i Kitka.

KĄCIK MUZYCZNY
Na transmisję koncertu Wiedeńskich Filharmoników - tradycyjnego spotkania z publicznością przed Pałacem Schönbrunn w wiedeńską letnią noc (Summer Night Concert 2025) trafiłam dość przypadkowo, przerzucajac kanały tv - i oczywiście zatrzymałam się, aby podłuchać. Koncert okazał się wyjątkowo piękny, pełen hitów muzyki klasycznej, dyrygował Tugan Sokhiev, a solistą był Piotr Beczała. Na razie nie ma na YouTube całosci, ale pomyślałam, że mogę zaproponować Wam te same utwory w Kąciku, bo ich zestawienie wydaje mi się wyjątkowo dopasowane do nastroju spokojnego, ciepłego weekendu (mimo deszczu :wink: ). Oczywiście, będzie to wybór, bo koncert był dosyć długi...
Wydarzenie rozpoczeto nietypowo, od złożenia hołdu ofiarom zastrzelonym trzy dni wcześniej w szkole w Grazu - minutą ciszy i bachowskim Air ze suity orkiestrowej D-dur nr 3, BWV 1068.

Następny punkt programu to Chór Elfów z opery Jacquesa Offenbacha Rusałki Renu. Ale mało znany tytuł kryje bardzo popularnę muzykę, bo chór ten wykorzystał Offenbach później jako słynną Barcarolę w Opowiesciach Hoffmanna. Nie udało mi się znaleźć "Chóru Elfów", więc może posłuchajmy po prostu orkiestrowej werscji Barcaroli w wykonaniu Orkiestry Mantovaniego (twórcy filmiku tak się melodia podobała, że powtórzył ją, dodajac inne zdjęcia, dlatego to 6 minut zamiast 3.)

Żywiołową Farandolę ze suity nr 2 Arlezjanki Georgese'a Bizeta zatańczy Prowansalski Zespół Folklorystyczny.

Kolejna scenka baletowa ilustruje prześliczne Intermezzo przed trzecim aktem Carmen - w inscenizacji z Met 2010 r. wykonali je Maria Kowroski i Martin Harvey, orkiestrą dyrygował Yannick Nézet-Séguin.

Walc kwiatów Piotra Czajkowskiego zobaczymy w inscenizacji baletu Teatru Mariinskiego z 2012.

Poprzedzony głosami ptaków rozlegnie się Poranek Edwarda Griega z suity Peer Gynt No 1. Opus 46

W podobnym, romantycznym nastroju utrzymane jest Intermezzo z Rycerskości wieśniaczej Pietro Mascagniego - tutaj w wykonaniu orkiestry mediolańskiej La Scali pod dyrekcją Herberta von Karajana.

I pełne namietnosci Bachanalia z opery [y]Samson i Dalila[/y] Camille Saint-Saëns'a - inscenizacja z Met - dość stara, a więc oczywiście dyryguje James Levine.

Koncert kończy zawsze słynny wiedeński walc Johanna Straussa - [y]Wiedeńska krew[/y]. Skomponowany w 1973 r na uroczystość zaślubin córki cesarza Franciszka Józefa, arcyksiężnniczki Giseli Luizy Marii z księciem Bawarii Leopoldem, był także okazją do debiutu Króla Walca z powstałą 31 lat wczesniej, ale już sławną Orkiestrą Wiedeńskich Filharmoników.

Miłego słuchania! :1luvu:
Nasz wątek:
viewtopic.php?f=46&t=220448
Wątek kotów Joli Dworcowej:
viewtopic.php?f=1&t=191624
Kącik Muzyczny
viewtopic.php?f=8&t=190784
Zjawiska niewytłumaczalne, opowieści o duchach i nie tylko
viewtopic.php?f=8&t=194190

jolabuk5

Od: Nie paź 16, 2005 14:56

Post » Sob lip 12, 2025 0:01 Re: Moje koty: Calineczka Mini i Kitka.

Tak, Aniu,, stres schodzi z Ciebie, tyle napięcia, wcale się nie dziwię. Zobaczysz że jutro już będzie lepiej, spokojniej. Nie myśl teraz o wrześniu, ani o niczym przykrym, wykorzystaj zwolnienie na rozpieszczanie siebie :201428
U mnie też sterylnie nie jest, nawet przy jednym kocie i jednym TŻcie ciągle bym musiała latać z mopem i szmatką. Zawsze jak ma przyjść ktoś nowy to tak hmmm nie za komfortowo się czuję :wink:
Najlepiej jak przychodzą starzy znajomi i to wystarczy. Bo przecież też chodzi o to, żeby w domu dobrze się czuć i swobodnie, no i najważniejsze - żeby koty się czuły dobrze i swobodnie :lol:

Silverblue

Od: Sob lut 10, 2024 18:51

Post » Sob lip 12, 2025 0:27 Re: Moje koty: Calineczka Mini i Kitka.

Silverblue pisze:Tak, Aniu,, stres schodzi z Ciebie, tyle napięcia, wcale się nie dziwię. Zobaczysz że jutro już będzie lepiej, spokojniej. Nie myśl teraz o wrześniu, ani o niczym przykrym, wykorzystaj zwolnienie na rozpieszczanie siebie :201428
U mnie też sterylnie nie jest, nawet przy jednym kocie i jednym TŻcie ciągle bym musiała latać z mopem i szmatką. Zawsze jak ma przyjść ktoś nowy to tak hmmm nie za komfortowo się czuję :wink:
Najlepiej jak przychodzą starzy znajomi i to wystarczy. Bo przecież też chodzi o to, żeby w domu dobrze się czuć i swobodnie, no i najważniejsze - żeby koty się czuły dobrze i swobodnie :lol:

Też tak mam. Najlepsi starzy znajomi, bo są już przyzwyczajeni do mojego "porządku inaczej". :D
Nasz wątek:
Kącik Muzyczny

jolabuk5

Post » Sob lip 12, 2025 6:34 Re: Moje koty: Calineczka Mini i Kitka.

Dziękuję Wszystkim serdecznie :201494 za dobre słowa, dziś rano już psychicznie lepiej, to faktycznie był cały okropny stres i niewyspanie...dobrze że teraz spokojny lipiec i sierpień :1luvu:
Zaraz posłucham coś z nowego Kącika Muzycznego :1luvu:
edit: posluchałam Poranek i Rusałki :) dziękuję Jolu :P

Anna2016

Od: Pt lut 12, 2016 17:41

Post » Sob lip 12, 2025 22:36 Re: Moje koty: Calineczka Mini i Kitka.

Anna2016 pisze:Dziękuję Wszystkim serdecznie :201494 za dobre słowa, dziś rano już psychicznie lepiej, to faktycznie był cały okropny stres i niewyspanie...dobrze że teraz spokojny lipiec i sierpień :1luvu:
Zaraz posłucham coś z nowego Kącika Muzycznego :1luvu:
edit: posluchałam Poranek i Rusałki :) dziękuję Jolu :P

Dziękuję, że posłuchałaś, Aneczko! Może muzyka dobrze ci zrobi na stres? :1luvu:
Cieszę się, ze lepiej się poczułaś po nocy we własnym łóżku! :ok: :D :love:
Nasz wątek:
Kącik Muzyczny

jolabuk5

Post » Sob lip 12, 2025 23:59 Re: Moje koty: Calineczka Mini i Kitka.

Ja też się cieszę że lepiej, czasami trzeba się wypłakać i po prostu dać sobie czas :1luvu:
Jolu, a jak u Was, czytałam o tej nietrafionej partii mięsa, ale dobrze ze inne rzeczy smakują i że można się saszetkami poratować :ok:
pibon, a jak Twoja noga? Boli, dajesz radę?

Silverblue

Od: Sob lut 10, 2024 18:51

Post » Nie lip 13, 2025 0:21 Re: Moje koty: Calineczka Mini i Kitka.

Ania, wypoczywaj :ok:
Chyba juz pisalam, u mni koty bardzo chtni jdza mis z zoltkim.
Dzikuj, kopytko juz lpij na szczsci, choc musz bardzo uwazac, jak stapam.
I jaki plany maci na wknd?
Fredziu!
Zapisz sie do newslettera PETA i pomagaj zwierzetom wysylajac email!
https://www.peta.org/about-peta/learn-a ... -to-enews/

pibon

Od: Pon lip 09, 2012 10:26

Post » Nie lip 13, 2025 1:03 Re: Moje koty: Calineczka Mini i Kitka.

Aniu, dobrze, że już jesteś w swoim domku. Nic nie jest tak wygodne, jak własne łóżko. Wyśpij się na zapas. Wypocznij. I nie myśl o zielonych słoniach (to znaczy o pracy :wink: ).
Aktualny wątek Noliny: viewtopic.php?f=46&t=218357

madrugada

Od: Pon maja 18, 2009 12:01

Post » Nie lip 13, 2025 1:07 Re: Moje koty: Calineczka Mini i Kitka.

Silverblue pisze:Ja też się cieszę że lepiej, czasami trzeba się wypłakać i po prostu dać sobie czas :1luvu:
Jolu, a jak u Was, czytałam o tej nietrafionej partii mięsa, ale dobrze ze inne rzeczy smakują i że można się saszetkami poratować :ok:
pibon, a jak Twoja noga? Boli, dajesz radę?

Koty jakos jedzą, na głodne nie wyglądają :twisted:
Poza tym normalnie. Mnie "dopadło" rozwiązywanie krzyzówek, takich mniej typowych (typowe są panoramiczne). Tam nie ma haseł, tylko są podane 4 litery, resztę trzeba odgadnąć i wypełnić całą krzyzówkę. :D Mam mnóstwo książek do czytania, ale bawię się tymi krzyżówkami, tracac czas. :wink:
Nasz wątek:
Kącik Muzyczny

jolabuk5

Post » Nie lip 13, 2025 1:08 Re: Moje koty: Calineczka Mini i Kitka.

madrugada pisze:Aniu, dobrze, że już jesteś w swoim domku. Nic nie jest tak wygodne, jak własne łóżko. Wyśpij się na zapas. Wypocznij. I nie myśl o zielonych słoniach (to znaczy o pracy :wink: ).

Madrugada dobrze radzi, Aniu! Spij, ile się da, nawet do południa! Należy Ci się odpoczynek po tym zwariowanym roku :ok:
Nasz wątek:
Kącik Muzyczny

jolabuk5

Post » Nie lip 13, 2025 11:02 Re: Moje koty: Calineczka Mini i Kitka.

Silverblue, chyba właśnie tak, musiały nerwy zejść.
Pibon, kciuki za Twoją nogę :ok:
Madrugada, staram się, choć mam wrażenie że fizycznie ogólnie czuję sie gorzej niż przed szpitalem, teraz bardzo zwolniłam i uświadamiam sobie od jak dawna (minimim dwa lata albo i dłużej? ) ja w ogóle nie odpoczywałam, w ogóle, nic-a-nic, miałam urlopy na których non stop byłam spięta bo ciagle jakies stresy przeżywałam, ciągle jakiś żal, smutek, nerwy, ciągle coś tam robiłam. Niesłychane, teraz to widzę...tyle ciężkich lat w ogóle bez odpoczynku, ciągle w biegu...

Jolu, fajne te krzyżówki, ale pewnie trudniejsze niż takie klasyczne? Ćwiczą dobrze umysł :1luvu:
Miłej niedzieli :1luvu: :1luvu:

Anna2016

Od: Pt lut 12, 2016 17:41

Post » Nie lip 13, 2025 15:41 Re: Moje koty: Calineczka Mini i Kitka.

pibon pisze:Ania, wypoczywaj :ok:
Chyba juz pisalam, u mni koty bardzo chtni jdza mis z zoltkim.
Dzikuj, kopytko juz lpij na szczsci, choc musz bardzo uwazac, jak stapam.
I jaki plany maci na wknd?

Oj, to dobrze, że już tak nie boli! :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:
Nasz wątek:
Kącik Muzyczny

jolabuk5

Post » Nie lip 13, 2025 15:46 Re: Moje koty: Calineczka Mini i Kitka.

Anna2016 pisze:Silverblue, chyba właśnie tak, musiały nerwy zejść.
Pibon, kciuki za Twoją nogę :ok:
Madrugada, staram się, choć mam wrażenie że fizycznie ogólnie czuję sie gorzej niż przed szpitalem, teraz bardzo zwolniłam i uświadamiam sobie od jak dawna (minimim dwa lata albo i dłużej? ) ja w ogóle nie odpoczywałam, w ogóle, nic-a-nic, miałam urlopy na których non stop byłam spięta bo ciagle jakies stresy przeżywałam, ciągle jakiś żal, smutek, nerwy, ciągle coś tam robiłam. Niesłychane, teraz to widzę...tyle ciężkich lat w ogóle bez odpoczynku, ciągle w biegu...

Jolu, fajne te krzyżówki, ale pewnie trudniejsze niż takie klasyczne? Ćwiczą dobrze umysł :1luvu:
Miłej niedzieli :1luvu: :1luvu:

No widzisz sama, Aneczko - który organizm by to wytrzymał? Potrzebne Ci to zwolnienie, odpocznij, wyspij się i wyluzuj, poczytaj coś, posłuchaj muzyki, wycisz emocje - będzie dobrze!!!! :1luvu: :1luvu: :1luvu:

Te krzyzówki są może trudniejsze, trzeba kombinować, ale ja je lubię. Za to jakoś nie umiem się zabrać do sudoku - tych "matematycznych", chociaż niby zawsze byłam dobra z matematyki... :wink:
Nasz wątek:
Kącik Muzyczny

jolabuk5

Post » Nie lip 13, 2025 16:26 Re: Moje koty: Calineczka Mini i Kitka.

Koncert filharmoników wiedeńskich z pałacu Schönbrunn to moje CK klimaty. Jolu dziękuję.
Obrazek
Misia [*] u mnie 28.04.2017-14.06.2018

Meteorolog1

Od: Sob lis 23, 2013 0:42

[poprzednia]