Księżniczka Ofelia i Mała czarna Carmen IX-apelka i nereczki

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt lip 04, 2025 20:16 Re: Księżniczka Ofelia i Mała czarna Carmen IX-apelka i nere

Ważne, jak to wyglada liczbowo - może spadło, tylko nadal jest powyżej normy?
Nasz wątek:
viewtopic.php?f=46&t=220448
Wątek kotów Joli Dworcowej:
viewtopic.php?f=1&t=191624
Kącik Muzyczny
viewtopic.php?f=8&t=190784
Zjawiska niewytłumaczalne, opowieści o duchach i nie tylko
viewtopic.php?f=8&t=194190

jolabuk5

Od: Nie paź 16, 2005 14:56

Post » Sob lip 05, 2025 0:14 Re: Księżniczka Ofelia i Mała czarna Carmen IX-apelka i nere

Właśnie, może tak jest?

Silverblue

Od: Sob lut 10, 2024 18:51

Post » Sob lip 05, 2025 11:41 Re: Księżniczka Ofelia i Mała czarna Carmen IX-apelka i nere

U ludziów dawkowanie leku dobiera się na zasadzie prób i błędów. Bada się poziom hormonów i ustala dawkę w zależności od poprzednich wyników. Trochę trwa dostosowanie dawki do potrzeb organizmu. Przypuszczam, że u kotów jest podobnie. Jak dawka leku będzie optymalna to będziesz miała całkiem zdrową (ze wspomaganiem) Małą Czarną Carmen :1luvu:
Uroda moja nie sięga szczytu szczytów, ale mój pies patrzy na mnie oczami pełnymi zachwytu
L. J. Kern
1 - Trudne początki kota Dropsa
2 - Drops + reszta (trudne życie)
3 - Drops + koty
Amorka i Mumiś

Obrazek

ewkkrem

Od: Czw lip 27, 2017 15:20

Post » Sob lip 05, 2025 14:14 Re: Księżniczka Ofelia i Mała czarna Carmen IX-apelka i nere

O, i o to chodzi, zdrowa Mała Ciorna Carmen :ok: :ok:

Silverblue

Od: Sob lut 10, 2024 18:51

Post » Sob lip 05, 2025 14:48 Re: Księżniczka Ofelia i Mała czarna Carmen IX-apelka i nere

Z tego co wiem, to u kotów też dobranie odpowiedniej dawki trochę trwa i dlatego robi się badania kontrolne, najpierw częściej, co kilka tygodni, a później rzadziej, co pół roku. My jesteśmy dopiero na początku tej drogi.
I jest o tyle lepiej, że Carmensita po podaniu apelki już się nie chowa w mysiej dziurze, a przynajmniej nie zawsze. Chyba zaczyna docierać do ciornego łepka, że podajemy kropelki i jest 12 godzin spokoju.
wątek Księżniczki Ofelii i Małej Czarnej Carmen
viewtopic.php?f=46&t=213181 - cz. IX
Obrazek

MB&Ofelia

Od: Pt gru 09, 2011 9:20

Post » Sob lip 05, 2025 15:49 Re: Księżniczka Ofelia i Mała czarna Carmen IX-apelka i nere

ewkkrem pisze:U ludziów dawkowanie leku dobiera się na zasadzie prób i błędów. Bada się poziom hormonów i ustala dawkę w zależności od poprzednich wyników. Trochę trwa dostosowanie dawki do potrzeb organizmu. Przypuszczam, że u kotów jest podobnie. Jak dawka leku będzie optymalna to będziesz miała całkiem zdrową (ze wspomaganiem) Małą Czarną Carmen :1luvu:

nie zawsze jest tak pięknie - wiele razy już o tym pisałam. Jeśli w tarczycy są guzy, okresowo aktywne hormonalnie, wówczas ustabilizowanie poziomu tyroksyny lekami jest niemożliwe. Konieczne jest usunięcie jednego płata lub całej tarczycy lub kuracja jodem radioaktywnym, czego w Polsce się nie wykonuje.

izka53

Od: Śro wrz 29, 2010 13:54

Post » Sob lip 05, 2025 16:32 Re: Księżniczka Ofelia i Mała czarna Carmen IX-apelka i nere

No właśnie zobaczymy czy u Ciornej będzie stabilizacja, jak nie to umówię ją na dokładniejszą diagnostykę do endokrynologa (już sprawdziłam że przychodnie są najbliżej w Poznaniu i Gdańsku). Jak będzie trzeba to nie wykluczam wycieczki do Wiednia na terapię jodem.
Ale to na spokojnie, zobaczymy najpierw, co wyjdzie na kolejnej kontroli.
Obrazek

MB&Ofelia

Post » Sob lip 05, 2025 16:41 Re: Księżniczka Ofelia i Mała czarna Carmen IX-apelka i nere

Ojej, Carmen, lepiej daj sobie ustabilizować poziom T4 apelką! :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:
Nasz wątek:
viewtopic.php?f=46&t=220448
Wątek kotów Joli Dworcowej:
viewtopic.php?f=1&t=191624
Kącik Muzyczny
viewtopic.php?f=8&t=190784
Zjawiska niewytłumaczalne, opowieści o duchach i nie tylko
viewtopic.php?f=8&t=194190

jolabuk5

Od: Nie paź 16, 2005 14:56

Post » Sob lip 05, 2025 16:54 Re: Księżniczka Ofelia i Mała czarna Carmen IX-apelka i nere

Zdrowia Carmen :ok: :ok: :ok:

Anna2016

Od: Pt lut 12, 2016 17:41

Post » Sob lip 05, 2025 17:39 Re: Księżniczka Ofelia i Mała czarna Carmen IX-apelka i nere

Ciocie. Ja się naprawdę śtaram ale co ja mam zrobiać jak ta tarcica nie chce być zdrowna. Nawet łykam tą okropećmną papelku. Kotki nie powinmny mieć tarcicy to by nie chorutkowały.
Mała Ciorna Carmen
Obrazek

MB&Ofelia

Post » Sob lip 05, 2025 18:41 Re: Księżniczka Ofelia i Mała czarna Carmen IX-apelka i nere

izka53 pisze:
ewkkrem pisze:U ludziów dawkowanie leku dobiera się na zasadzie prób i błędów. Bada się poziom hormonów i ustala dawkę w zależności od poprzednich wyników. Trochę trwa dostosowanie dawki do potrzeb organizmu. Przypuszczam, że u kotów jest podobnie. Jak dawka leku będzie optymalna to będziesz miała całkiem zdrową (ze wspomaganiem) Małą Czarną Carmen :1luvu:

nie zawsze jest tak pięknie - wiele razy już o tym pisałam. Jeśli w tarczycy są guzy, okresowo aktywne hormonalnie, wówczas ustabilizowanie poziomu tyroksyny lekami jest niemożliwe. Konieczne jest usunięcie jednego płata lub całej tarczycy lub kuracja jodem radioaktywnym, czego w Polsce się nie wykonuje.

Niby wiem ale ja jestem wieczną optymistką i zawsze zakładam ten lepszy scenariusz :wink:
Na martwienie się przyjdzie czas albo nie przyjdzie. Oby nie :)
MB&Ofelia pisze:No właśnie zobaczymy czy u Ciornej będzie stabilizacja, jak nie to umówię ją na dokładniejszą diagnostykę do endokrynologa (już sprawdziłam że przychodnie są najbliżej w Poznaniu i Gdańsku). Jak będzie trzeba to nie wykluczam wycieczki do Wiednia na terapię jodem.
Ale to na spokojnie, zobaczymy najpierw, co wyjdzie na kolejnej kontroli.

Oj, pierwsze, co mi przyszło do głowy to wielogodzinna podróż :( . Dla moich dzikusów byłby to dramat. (Że o kasiorce nie wspomnę).
Oby to była tylko leniwa tarczyca :ok:
Uroda moja nie sięga szczytu szczytów, ale mój pies patrzy na mnie oczami pełnymi zachwytu
L. J. Kern
1 - Trudne początki kota Dropsa
2 - Drops + reszta (trudne życie)
3 - Drops + koty
Amorka i Mumiś

Obrazek

ewkkrem

Od: Czw lip 27, 2017 15:20

Post » Nie lip 06, 2025 8:10 Re: Księżniczka Ofelia i Mała czarna Carmen IX-apelka i nere

Podróż by była wielogodzinna, więc już obmyśliłam etapowość. I owszem, upierdliwe by to było, ale dla dzikuski Ciornej codzienne podawanie apelki to też jakiś stres.

U nas dzisiaj balkoning. W cieniu co prawda, bo na razie słońca nie ma. Ale zaraz koniec tego dobrego, bo muszę iść na jagody. Ale najpierw trzeba dopić kawę.
Obrazek

MB&Ofelia

Post » Nie lip 06, 2025 8:18 Re: Księżniczka Ofelia i Mała czarna Carmen IX-apelka i nere

mir.ka pisze:
MB&Ofelia pisze:Wyników na razie w łapce nie mam, bo dostałam tylko smsa od pani doktor.

a nie podała Ci ile teraz jest?

my idziemy w poniedziałek na kontrolne badanie, ciekawi mnie co wyjdzie bo Elenka w ostatnim czasie miała dwie tygodniowe przerwy

To ja podpytam tutaj, jak jest z przerwami w podawaniu apelki/zamiennika - niedawno też miałam wyjazd kilkudniowy i opiekunki owszem podawały lek, ale zdarzyło się też pominięcie dwóch dawek pod rząd. Nie zaczęłam się strasznie zamartwiać, rozumiem, że przerwa jakoś specjalnie kotu nie zaszkodzi?
Wątek o Bajce, która dołączyła do Feliksa: viewtopic.php?f=46&t=176799
Wątek o Bezdomniaczce, która się stała Domniaczką Bezią: viewtopic.php?f=46&t=186711
Wątek przedprzedostatni, całego tercetu: viewtopic.php?f=46&t=208290
Nasze Kocie Wierszyki: viewtopic.php?f=8&t=208424

Nul

Od: Śro lis 02, 2016 17:23

Post » Nie lip 06, 2025 8:23 Re: Księżniczka Ofelia i Mała czarna Carmen IX-apelka i nere

MB&Ofelia pisze:Ciocie. Ja się naprawdę śtaram ale co ja mam zrobiać jak ta tarcica nie chce być zdrowna. Nawet łykam tą okropećmną papelku. Kotki nie powinmny mieć tarcicy to by nie chorutkowały.
Mała Ciorna Carmen

Carmensito, to nie Twoja wina, że Ci ta „tarcica” szaleje. Miejmy nadzieję, że nie będziesz musiała zwiedzać Wiednia… I Ty byś była wymęczona, i Twoja Duża, i jej kieszeń, pewnie nawet niejedna…
Wątek o Bajce, która dołączyła do Feliksa: viewtopic.php?f=46&t=176799
Wątek o Bezdomniaczce, która się stała Domniaczką Bezią: viewtopic.php?f=46&t=186711
Wątek przedprzedostatni, całego tercetu: viewtopic.php?f=46&t=208290
Nasze Kocie Wierszyki: viewtopic.php?f=8&t=208424

Nul

Od: Śro lis 02, 2016 17:23

Post » Nie lip 06, 2025 10:32 Re: Księżniczka Ofelia i Mała czarna Carmen IX-apelka i nere

Nul pisze:
mir.ka pisze:
MB&Ofelia pisze:Wyników na razie w łapce nie mam, bo dostałam tylko smsa od pani doktor.

a nie podała Ci ile teraz jest?

my idziemy w poniedziałek na kontrolne badanie, ciekawi mnie co wyjdzie bo Elenka w ostatnim czasie miała dwie tygodniowe przerwy

To ja podpytam tutaj, jak jest z przerwami w podawaniu apelki/zamiennika - niedawno też miałam wyjazd kilkudniowy i opiekunki owszem podawały lek, ale zdarzyło się też pominięcie dwóch dawek pod rząd. Nie zaczęłam się strasznie zamartwiać, rozumiem, że przerwa jakoś specjalnie kotu nie zaszkodzi?

Elenka bierze lek juz kilka lat i krótka przerwa podobno w jej sytuacji nie wpływa znacząco na wynik, tak mi mówił wet.
Obrazek

http://www.nadziejanadom.org/

"Największym egoizmem jest życie dla czystych podłóg, foteli bez sierści i w przekonaniu -już nigdy więcej, bo później boli "

mir.ka

Od: Pt cze 01, 2012 10:06

[poprzednia]