» Nie kwi 06, 2025 8:28
Re: Królicze uszy dla kotka
W samym uchu nic nie mam niebezpiecznego.
Ale by trzeba sprawdzać, przed zakupem, producenta i sposób suszenia takiego ucha/ no chyba, że chodzi o kupowanie świezych uszu króliczych na stoisku mięsnym dla ludzi. Ale ja osobiście takich uszu nie widuję w sklepie z miesem dla ludzi.
Czasem/ bardzo rzadko -całe króliki.
Wszelkie tzw. " smaczki dla kotów" trzeba dokładnie przemyśleć, przed zakupem, pod względem kto je wyprodukowł, gdzie ( lepiej w Polsce, a nie np w Chinach) i w jaki spsób suszył czy konserwował. Co jest dośc skomplikowane, więc łatwiej i bezpieczniej kupic po prostu kawałek wołowiny na stoiku miesnym dla ludzi. Np kawałek szponderu bez kośc/bywa. Można dać surowy/ lub lekko obgotowany -zalezy od kota. I jest to doskonały gryzak dla niedoświadczonego w gryzieniu kota.
jesli ktoś ma zaufane zródło do zakupu króliczych uszu - to i tak trzeba rozwazyc, czy warto kupować suszone dla kota.
Chyba, że okreslenie "gryzak" nie dotyczy suszonych uszu, tylko świezych.
Koty zazwyczaj potrzebują raczej mokrego jedzenia. Też gryzaki moga być niesuszone.
Moje koty jako gryzaki dostają np surowe szyjki z kaczki/ przykładowo, bo wiadomo, że szyjek nie mozna za duzo. I oczywiście nie dla kota, który nie je surowego. Dla takiego kota lepiej kupić np kawaełk twardej wołowny/ czyli np szponder bez kości czy nawet zoładki z kaczki/lekko podgotowac. I niech sobie gryzie.
Lub i te uszy; ale świeże i od zaufanego producenta/ lub kupione w miesnym dla ludzi ( a nie suszone z zoologicznego)
Ponadto kot, który normalnie je chrupy/ jako podstawowe jedzenie. I do tego jeszcze dostanie do gryzienia suszone królicze uszy ( nawet od super producenta i doskonale/bezpiecznie suszone)
-może mieć problemy z nerkami/ jesli nie będzie pił odpowiedniej ilości wody. A jak wiadomo -więle kotów jest marnych w piciu wody.
Więc bezpieczniej jest nie dawać suszonych króliczych uszu. A ewentualnie do gryzienia dać po prostu mieso/ świeże, ewentualnie podgotowane. Bez kości oczywiście, jesli kot nie jest na surowym.