Kot 5 lat- osłabienie, zmiany na nosie, brak poprawy

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon mar 17, 2025 11:06 Kot 5 lat- osłabienie, zmiany na nosie, brak poprawy

Witam,
Chciałabym poprosić o pomoc, bo zaczynam się bardzo martwić o mojego kota.

Zauważyłam u niego zmianę na nosie – strupek na górnej krawędzi, który znika i pojawia się na nowo.
Ma bardzo przesuszone łapki.
Stał się ospały, choć wcześniej był bardzo energiczny.
Z dnia na dzień ma coraz mniej siły.
Byliśmy u weterynarza, który podejrzewał alergię – zmieniliśmy karmę, ale nie przyniosło to poprawy. Zrobiono badania krwi, zeskrobiny, testy FIV/FeLV- wszystko wyszło dobrze, jedynie CRP było podwyższone, co wskazuje na stan zapalny.

Kot jest teraz bardzo słaby, ledwo się porusza. Kolejna wizyta u weterynarza i rentgen wykazały zwyrodnienie stawów, ale w granicach normy. Weterynarz zalecił podanie leku Solensia. Dziwi mnie yo, że kot z dnia na dzień stracił siłę, a podobno zwyrodnienie stawów postępuje powoli...

Przed podaniem leku chcę jeszcze zbadać nerki i tarczycę, bo czytałam sporo negatywnych opinii na temat Solensii i chciałabym się upewnić, że to odpowiedni krok.
Kupiłam karmę Trovet z królikiem, bo nie było mnie stać na coś droższego, ale obawiam się, że mu nie służy. Mieliśmy wykluczyć najczęściej zjadane rodzaje mięsa- dlatego wybrałam królika. Dotychczas jadł Carnilove Sterilised, jagnięcina z dziczyzną. Czy możecie polecić jakąś karmę? Dostałam całą listę od weterynarza, ale już się gubię w tych składach.
Czy ktoś miał podobny przypadek? Może macie pomysł, co jeszcze warto zbadać lub jakie kroki podjąć? To muszą być konkretne badania, bo zwyczajnie nie stać mnie na dochodzenie :(

Jeśli ktoś chciałby nas wesprzeć choćby udostępnieniem, tutaj jest link do zbiórki: https://pomagam.pl/korczinek
Będę bardzo wdzięczna za wszelkie rady.
Ostatnio edytowano Wto mar 18, 2025 14:26 przez AgataKorek, łącznie edytowano 1 raz

AgataKorek

Od: Pon mar 17, 2025 10:53

Post » Pon mar 17, 2025 20:19 Re: Kot 5 lat- osłabienie, zmiany na nosie, brak poprawy

Wrzuć wyniki badań, może ktoś coś doradzi.

Bez wyników raczej trudno cos doradzać.
I napisz chociaż podstawowe informacje o kocie.
I miasto. Może ktoś doradzi dobrego weterynarza z twojego miasta.

Link się nie otwiera.
Na co konkretnie zbierasz?

Jakie leki obecnie kot bierze?

Patmol

Od: Śro gru 30, 2009 14:03

Post » Pon mar 17, 2025 23:17 Re: Kot 5 lat- osłabienie, zmiany na nosie, brak poprawy

Link do zbiórki:
https://pomagam.pl/tarf9p
Nasz wątek:
viewtopic.php?f=46&t=220448
Wątek kotów Joli Dworcowej:
viewtopic.php?f=1&t=191624
Kącik Muzyczny
viewtopic.php?f=8&t=190784
Zjawiska niewytłumaczalne, opowieści o duchach i nie tylko
viewtopic.php?f=8&t=194190

jolabuk5

Od: Nie paź 16, 2005 14:56

Post » Wto mar 18, 2025 0:39 Re: Kot 5 lat- osłabienie, zmiany na nosie, brak poprawy

Ja widzę to trochę inaczej
Raczej kot z powodu kręgosłupa zwyrodnienia tak nagle nie jest osłabiony
Jakie brał suplementy ?
Na ten moment tez bym nie podawała solensi
Próbowałaś ze zwykła witamina b complex
Wit b12 b1 w inj , neurowit , miligama
Co dostał od stanu zapalnego ?
Ja swojemu podawałam jeszcze Braniactiv i kot staruszek bardzo ładnie funkcjonował
Może olej z łososia ?
U mnie koty nie chciały oleju i tabl z kwasami omega
Teraz kotce białaczkowe od kilku dni podaje olej z łososia
I sierść się poprawiła , jest świecąca
Ale z tym nie mam doświadczenia ile to podawać
Ona miała łapki popuchnięte suche , łupież
Może spróbuj

anka1515

Od: Nie gru 25, 2011 16:05