» Czw wrz 05, 2024 11:59
(Ragdoll) Częste wymioty / systematyczna biegunka. Alergia?
Dzień dobry,
Mam w domu dwa ragdolle, rodzeństwo, kocur i kotka (5 lat). Kocur jest niebywale wręcz puszysty, 10 kg kota. Od jakiegoś czasu zauważyłem, że często zwraca (2-3x w tygodniu). Raz jest to kłaczek, raz jest to karma (choć częściej to pierwsze). Ma też spory apetyt.
W pierwszym odczuciu - Lamblie, ale wtedy oba koty byłyby chore, no i z doświadczenia wiem, że zapach z kuwety jest duuużo gorszy.
Koty są regularnie odkłaczane, mają dostęp do świeżej trawy. Wychodzą na ogródek, nie mają kontaktu z innymi zwierzakami.
Kotki jedzą suchą karmę Purizon dla kastratów (przy czym kocur za nią dałby się pokroić, gryzie w łydki itp) oraz mokrą uzupełniającą - filetówki różnych marek (Thrive, Porta, Schesir). Mielonki żadnej nie ruszą, nie ma szans.
Do tego smaczki - suszony łosoś, królik, czasem kurczak oraz poduszki na odkłaczanie: Animonda Milkies oraz pasta sodowa.
Okazjonalnie dostają przemrożone mięso wołowe lub indycze.
Pytam o Alergię ponieważ kocur często intensywnie czyści sobie futerko na brzuchu. Nie ma jednak żadnych innych skórnych objawów alergii (zaczerwienionych spojówek itp).
Niebawem mamy wizytę kontrolną u weta z kotami. Jakie badania dobrze byłoby wykonać, poza zwyczajową morfologią? Myślimy też o zrobieniu badań w kierunku cukrzycy u kocura. Czy coś jeszcze warto sprawdzić? Może jakieś USG? O co warto zapytać weta?