Przeprowadzka kota

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt sty 03, 2020 18:04 Przeprowadzka kota

Cześć!

Jestem tu po raz pierwszy i nie wiem czy dobrze trafiłam z temat, więc z góry przepraszam :) Zwracam się do Was z ogromną prośbą i kocią poradą. Mój kot od 3 lat mieszka w domu, jest kotem wychodzącym, ale i przebywającym w domu. Za miesiąc zmieni swoje lokum na mieszkanie w bloku. Stąd moja prośba o wymianę doświadczeń, czy ktoś z Was juz to przechodził? Jak się do tego przygotować i ewentualnie czym nie sugerować przy wyborze kuwety a raczej żwirku, by jednak takiego kota nauczyć po takim czasie z niej korzystać. Z góry jestem wdzięczna za pomoc i sugestie! Pozdrawiam ;)

flyjasmin

Od: Pt sty 03, 2020 17:55

Post » Wto sty 07, 2020 15:14 Re: Przeprowadzka kota

Ja bym jeszcze w "starym" domu postawila kuwete. I wyprobowala, jaki zwirek kotu pasuje. MOzna na poczatek pomieszac zwirek z ziemia. On się nigdy w domu nie zalatwial? Zawsze na zewnatrz? Kuweta powinna byc na tyle duża, żeby kot mógł sie tam swobodnie obrócić. Warto tez zobaczyć, czy kot sikając podnosi kuper do gory, czy nie, bo czasem lepszy jest pojemnik bydowlany... Ja używam żwirku drewnianego, ale koty mają rózne preferencje. Nowym kotom stawiałam dwa żwirki do wyboru. Na pewno nie próbowałabym zwirków zapachowych.

Dopóki nie napiszesz 5 postów, będa się pojawiac z opóznieniem, potem będą od razu. Nie irytuj sie tym, jakby co ;)
aktualny wątek viewtopic.php?f=46&t=221075
Urodziłam się zmęczona i żyję, żeby odpocząć.

zuza

Od: Sob lut 02, 2002 22:11

Post » Wto sty 07, 2020 20:52 Re: Przeprowadzka kota

Żwirek bentonitowy najbardziej przypomina piasek.
Rozejrzyj się za zabezpieczeniem okien, to bardzo ważne.
https://zrzutka.pl/bpfeke dla wojowniczki Fisi walczącej z FIP

kwiryna

Od: Sob lip 23, 2016 9:36

Post » Wto sty 07, 2020 20:56 Re: Przeprowadzka kota

kwiryna pisze:Żwirek bentonitowy najbardziej przypomina piasek.
Rozejrzyj się za zabezpieczeniem okien, to bardzo ważne.

Święte słowa! Zabezpieczenie okien i ewentualnie balkonu to podstawa, żeby kot był w mieszkaniu bezpieczny!
Nasz wątek:
viewtopic.php?f=46&t=220448
Wątek kotów Joli Dworcowej:
viewtopic.php?f=1&t=191624
Kącik Muzyczny
viewtopic.php?f=8&t=190784
Zjawiska niewytłumaczalne, opowieści o duchach i nie tylko
viewtopic.php?f=8&t=194190

jolabuk5

Od: Nie paź 16, 2005 14:56