Czy nie za wczesna kastracja mojego kocura?

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob sty 14, 2017 18:44 Czy nie za wczesna kastracja mojego kocura?

Witam serdecznie
We wrześniu 2017 zaadoptowałam od Animals kocurka z informacją, że ma 2 msc. Akt adopcyjny miał swoje wytyczne, miedzy innymi, obowiązek kastracji do końca grudnia. Pojechałam więc z kotkiem do kastracji w grudniu. Gdy lekarze w Klinice dowiedzieli się, że kotek ma 5 mscy stwierdzili, ze to stanowczo za wcześnie. Jednakże jak zobaczyli kotka orzekli, że ma co najmniej 7 miesięcy. Mówiłam w Klinice, że gdy brałam kotka był bardzo maleńki i pokazałam im zdjęcie (na zdjęciu był malutki i brązowo rudy i takiego adoptowałam - teraz jest czarny), ale oni powiedzieli, że z niedożywienia i zaniedbania był taki Pomyślałam wtedy, że pewnie Animalsi nie znali dokładnie wieku kotka, zgodziłam się na kastrację i zapomniałam o tym. Wczoraj dowiedziałam się, że siostra mojego kocurka, przebywająca ciągle pod opieką Animals, jest chora. Nie wiedziałam, jak brałam kota, że ma siostrę. Od razu pomyślałam, że skoro ma siostrę, to przedstawiciele Animals doskonale musieli znać wiek mojego kota, czyli zapewne musiał mieć te dwa miesiące jak go zaadoptowałam i te 5 jak go wykastrowano. Bardzo się martwię, czy ta kastracja w takiej sytuacji jednak nie była zbyt wczesna. Chciałabym zapytać, czy jeśli kot był zbyt szybko wykastrowany, czy może mu to zaszkodzić?
BIL
Obrazek
Kochamy z Bilem wełniankowo u Tulinka https://www.etsy.com/shop/Catluckydog?r ... hDc65H7SOY

Bestol

Od: Sob sty 14, 2017 18:20

Post » Sob sty 14, 2017 20:11 Re: Czy nie za wczesna kastracja mojego kocura?

Hej :)
To nie bylo za wczesnie :) nie martw sie.
Skarby: Obrazek

klaudiafj

Od: Czw cze 05, 2014 21:02

Post » Sob sty 14, 2017 21:16 Re: Czy nie za wczesna kastracja mojego kocura?

Od kilku lat jest tendencja do wczesnych kastracji. Badacze dowodzą, że nie jest szkodliwa. Zdania wśród wetów są podzielone. Znam zwolenników wczesnego cięcia, jak i tradycjonalistów.
Też myślę, że nie masz się czym martwić. Wet potrafi ocenić dojrzałość kocurka na podstawie oglądu. Może tak było u Twojego kotka

Alija

Od: Czw maja 19, 2016 6:12