Drugi kot w domu co robić ???

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw lis 17, 2016 20:13 Drugi kot w domu co robić ???

Mam w domu sześciomiesięczną kotkę Mi, wkrótce w domu pojawi się też nowy kociak , rasowy Brytyjczyk o imieniu Milo .Gdy przyjeżdża do mnie kuzynka ze swoją kotką w tym samym wieku co Mi tłuką się i gryzą .Boje się , że kiedy drugi kot się pojawi będzie to samo :( a on jest od niej o cztery miesiące młodszy !!!
Co ja mam z tym zrobić ? Kotka jest bardzo spokojna w domu ale w obecności drugiego kota robi się agresywna tak trochę "zazdrosna"
PROSZĘ O POMOC 8O !!!!!

Zu i kociaki

Od: Czw lis 17, 2016 19:47

Post » Czw lis 17, 2016 22:21 Re: Drugi kot w domu co robić ???

Na forum bylo juz setki watkow o dokoceniu. Moze sobie poczytaj poprzednie.
Ostatnio edytowano Czw lis 17, 2016 22:50 przez klaudiafj, łącznie edytowano 1 raz
Skarby: Obrazek

klaudiafj

Od: Czw cze 05, 2014 21:02

Post » Czw lis 17, 2016 22:36 Re: Drugi kot w domu co robić ???

Jeśli wiesz, że Twoja kotka może zareagować agresywnie, musisz na początek rozdzielić koty np. w osobnych pomieszczeniach i stopniowo wymieniać zapachy. Dać kotu kocyk pachnący drugim kotem, glaskac jednego i potem tą samą ręką drugiego itp. Poczytaj na forum, trudnych dokoceń jest dużo. Masz młodą kotkę, koty szybko powinny się porozumieć bez problemów. U nas przebiegło bez problemów bez izolowania, ale my mamy kocura bez cienia agresji i bardzo spokojną kotkę. Kocur w chwili dokocenia miał nieco ponad rok, kotka, która się do nas wprowadziła, niecały rok.

kotelsonciorny

Od: Pt lis 22, 2013 13:05