Sposob na kuwete dla koteczki

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto maja 03, 2016 15:37 Sposob na kuwete dla koteczki

Koteczka i kocurek: 12mcy i 10 mcy, wykastrowane, lubia sie sie bawic, nie wychodzace (tylko balkon). Sa ze mna od malego. Najpierw byla kotka, 2 miesiace pozniej dolaczyl kocurek.

Jakis czas temu zamienilam kuwety na duze kryte budki. Inwestycja w te budki pozwala zaoszczedzic mi sporo czasu na sprzataniu tego kociego kata.
Kocurki bardzo lubily sie bawic w "rzucanie" zwirkiem, a czasem tez tym co sie przypadkowo odkopalo :lol:
Te zachowania zainiciowal kocurek, a koteczka podchwycila temat i cap cap cap, i bylo zawsze brudno dookola. Wiory lecialy rowniez przy swiezym zwirku. Probowalam roznych, nawet pellet. Ciagle rzucaly sie tym materialem. Ot, kocie rozrywki.

Kryte budki szybko sie spodobaly kociakom, sa wieksze, glebsze latwo sie otwieraja, koty moga sie spokojnie wyzyc i kopac dowoli. Ale niepokoi mnie kotka.
Po wejsciu trze lapkami o sciany kuwety - tak przez okolo 2 - 5 minut, jakby chciala zaznaczyc swoje terytorium. Fajnie ze sobie upodobala jedna konkretna kuwete, ale kocurek chyba nie przestrzega tego podzialu. W czym problem? A no chyba koteczka chce miec kuwete tylko dla siebie, cos ja denerwuje w zapachu kocurka, bo zaczela posikiwac: dywan, tapczan, rog balkonu - jego ulubione miejsca.

Tak jakby "lubie cie maly czarnuchu, ale tu jest moj teren, masz swoj i sie go trzymaj" Czy koty nasladuja swoich wlasicieli?
Kotka jest zzyta z moim chlopakiem ktory rowniez ma takie fanaberie. Wszystkiego by mi uzyczyl, ale bron boze zebym przekroczyla granice wspolnej szafy!. To taka szeroka mansardowa szafa ze wspolnymi dlugimi polkami, czasem sie rozpycham z moimi wieszakami, wtedy moj m zawiesza je w odpowiednim miejscu. Kotka chyba to wyczuwa bo wypoczywa czesto w tej szafie, sama sobie otwiera drzwi.

Wracajac do tematu: nie naucze kocurka zeby zalatwial sie tylko do jednej kuwety (a moze sie myle?) Jak sprawic zeby kotka "zrelaksowala" sie w kuwecie mimo ze korzystal z niej kocurek?
Dziekuje z gory

nuvvik

Od: Wto maja 03, 2016 14:57

Post » Wto maja 03, 2016 16:32 Re: Sposob na kuwete dla koteczki

Ja bym zaczela od badan moczu. Jesli ma klopoty z pecherzem, to ja to boli i posikiwanie jest tego efektem.

Jak wykluczycie klopoty zdrowotne - to moze byc objaw jakiegos innego dyskomfortu kociego zdrowia tez, nalezy sie jej przeglad, dopiero kombinowac reszte.

Kolejna kuweta?
aktualny wątek viewtopic.php?f=46&t=221075
Urodziłam się zmęczona i żyję, żeby odpocząć.

zuza

Od: Sob lut 02, 2002 22:11

Post » Wto maja 03, 2016 16:33 Re: Sposob na kuwete dla koteczki

weterynarz umowiony na piatek (koci specjalista).
wczoraj sprobowalam uzyc innego srodka do mycia kuwety. zamiast cytrusowo-alkoholowych dezynfekujacych detergentow uzylam plynu do czyszczenia skor naturalnych. zauwazylam ze kotka lubi ten zapach i korzysta teraz z obydwu kuwet, ale dalej to drapanie scian i sufitu kuwety mnie nurtuje.

nuvvik

Post » Czw maja 05, 2016 9:56 Re: Sposob na kuwete dla koteczki

Drapanie po kuwecie to nic niepokojącego. Po prostu "zakopuje" czym się da. Kuwetą, szafką stojącą obok, kafelkami, wiszącym ręcznikiem... :)
Obrazek

MariaD

Od: Pt mar 19, 2004 18:31

Post » Pt maja 06, 2016 10:32 Re: Sposob na kuwete dla koteczki

Tak wiec kotka jest zdrowa, przyczyny sa psychologiczne - drapanie po scianach kuwety?- kot juz tak ma. Poza tym kotka chce dominowac.

Za to kocurek ma klopoty z pecherzem i oddawaniem moczu - poczytam sobie o kotach nerkowych.
Weterynarz, po ustaleniu kuracji, zalecil odejscie od suchej karmy, nie polecil zadnej marki, po prostu powiedzial od czego trzymac sie z daleka. Szkoda bo moje koty uwielbiaja sucha karme, nie wiem jak je sklonie do jedzenia mokrego. Dodam ze jest to weterynarz bardzo polecany przez kociarzy i moich znajomych.

nuvvik