mruczenie

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob sie 15, 2015 20:12 mruczenie

Czy ktos moze opisac mechanizm mruczenia? Od niedawna mam kocie rodzenstwo z czego dziewczyna namietnie mruczy :) ale to jak? Tak glosno zew drugim pokoju slychac :) czy kot moze tez mruczc przez sen? Kiedy spi i poloze na niej dlon zaraz zaczyna mruczec. Kiedy lezy mi nabrzuch dopoki ja glaszcze mruczy chocby wydawalo sie ze spi...czasem przestaje ja glaskac by faktycznie pospala bo chyba ciagle mruczenie meczy ;) zartuje.

jej brat z kolei mruczy duzo mniej, tak raczej w normie bo mialam wczesniej kotke i moge porownac. Dziewczyna mruczy ponadprzecietna :D

a jak wasze mruczki?

martolina1982

Od: Śro cze 17, 2015 7:49

Post » Sob sie 15, 2015 20:47 Re: mruczenie

martolina1982 pisze:Czy ktos moze opisac mechanizm mruczenia? Od niedawna mam kocie rodzenstwo z czego dziewczyna namietnie mruczy :) ale to jak? Tak glosno zew drugim pokoju slychac :) czy kot moze tez mruczc przez sen? Kiedy spi i poloze na niej dlon zaraz zaczyna mruczec. Kiedy lezy mi nabrzuch dopoki ja glaszcze mruczy chocby wydawalo sie ze spi...czasem przestaje ja glaskac by faktycznie pospala bo chyba ciagle mruczenie meczy ;) zartuje.

jej brat z kolei mruczy duzo mniej, tak raczej w normie bo mialam wczesniej kotke i moge porownac. Dziewczyna mruczy ponadprzecietna :D

a jak wasze mruczki?

Zdaje się, że do końca to nikt nie wie, a przynajmniej teorii jest sporo.
I owszem, koty mruczą przez sen - dopóki mocno nie zasną.

felin

Od: Wto sty 06, 2009 0:04

Post » Nie sie 16, 2015 10:14 Re: mruczenie

Moja kocica mruczy cichutko, delikatnie tak, że praktycznie tylko grdyka jej się rusza i po tym można poznać, że mruczy. A kocur mruczy jak traktor :) Z daleka słychać jak wskoczy na łóżko i idzie się obok mnie położyć. Potrafi mnie obudzić tym traktorem.
Najlepsze karmy dla kota w jednym miejscu. Na sztuki i w pakietach..
Obrazek
Zapraszam także na blog z poradami i ciekawostkami, jestem kocim behawiorystą. http://www.blog.kocimietka.pl
Obrazek Obrazek

boguska_t

Od: Wto lip 22, 2014 6:44

Post » Nie sie 16, 2015 12:06 Re: mruczenie

Jedna z teorii, która wydaje mi się dość sensowna: Mruczenie znaczy "bądź przy mnie".
To tłumaczy dlaczego kot mruczy nie tylko wtedy, kiedy jest zadowolony - rodzące kotki, chore i cierpiące koty też mruczą. Takie domaganie się towarzystwa :201461

Luinloth

Od: Śro lis 12, 2008 13:29