Biegun 10.2014 / szukam porady

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto cze 23, 2015 11:52 Biegun 10.2014 / szukam porady

Witam wszystkich na forum :kotek: !

Oto mój kotek Biegusław zwany Biegunem:

Obrazek Obrazek

Pojawił się u mnie w grudniu 2014. Mała puchata kuleczka od razu zawładnęła moim sercem.
Od samego początku był żywiołowy i ciekawski. Na nic zdały się próby uczenia go żeby nie wskakiwał na stół czy pchał się do lodówki :roll: - tak jest do tej pory.
Jako pierwszy kot ever w moim życiu [miałam wcześniej psa] wciąż pokazuje mi czym jest kocia natura.. no i teraz chyba do konkretów: :?
Bieguna bym sklasyfikowała jako kota agresywnego, czekaliśmy do 7mies. z kastracją, bo podobno koty są wtedy spokojniejsze , mniej rozrabiają i nie atakują [podrapane, pogryzione ręce to codzienność].
On on razu po zabiegu pomimo wenflonu w łapce biegał, skakał po meblach i nieźle się czuł. Myślałam, że zmiana nastąpi stopniowo.. Ale jedyną jaką zauważyliśmy to teraz bardzo miauczy i się wyrywa przy obcinaniu pazurków a wcześniej tylko 'płakał' :201461
Razem z partnerem staramy po powrocie z pracy [kot jest w domu ok 9h sam] się z nim bawic, ma tony zabawek, drapak i domek.. ale nie pomaga. Woli gryzienie. Czasem przyjdzie się połasić, ale po minucie już atakuje i np. ucieka żeby potem znienacka na mnie skoczyć.
Zauważyłam też, że gdy jestem sama w domu [bez chłopaka] to Biegun jest spokojniejszy, śpi albo w nocy leży na poduszce obok i się w tula. Także może jest po prostu zazdrosny?
Kotek nie boi się też wody, uwielbia obserwować jak siedzę w wannie a we wcześniejszym mieszkaniu mógł nawet ze mną siedzieć pod prysznicem, więc straszenie go kroplami wody odpada [próbowałam to stosować, żeby nie skakał na stół jak jemy ale nie bał się].
Co do kar to łapanie za kark działa ale zaraz potem się rzuca w odwecie, udawanie'że mnie boli' - nie robi na nim wrażenia.

Piszę bo strasznie go kocham i szukam porady jak z nim postępować. Wiem, że to typ który chodzi swoimi ścieżkami i przychodzi jak chce jeść albo ma chwilowy 'przebłysk' dobroci -i ja to akceptuję. Ale może są jakieś metody żeby go trochę wychować, żeby był milszy, nie atakował i nabrał respektu.

Dajcie znać, z góry dziękuję :201494

kasiagie

Od: Wto cze 23, 2015 10:49

Post » Wto cze 23, 2015 17:19 Re: Biegun 10.2014 / szukam porady

Kot ma swoją naturę, i mimo że nie pozwalasz mu skakać na stół, to i tak będzie to robić przez 9 godzin które jest sam, i jakież będzie jego zdziwienie jak nagle go ktoś woda ochlapie, jak do tej pory jak sam był w do robił to do woli. Wg mnie nie oduczysz tego.
U mnie dwa chodzą po stole, ktoś przychodzi, stół myje i do widzenia.
Co do tego ze ataktuje może to forma zabawy? Jest bardzo młody. Musisz wziąć to pod uwagę.
Dużo się bawić,
Moja kotka tez bawiła się tak ze gryzla mnie podczas zabawy, ręce miałam podrapane, z czasem zaczęłam wydawać odgłos TSyyy i kotka przestała. Teraz mamy 10 tygodniowe kocie i sytuacja się powtarza. Ręce mam podrapane, na stół się wspina, gryzie mnie i ma do tego prawo.
Jest szczęśliwy. Może nagraj filmik?
"Dom należy do kotów. My tylko spłacamy kredyt"
Obrazek

Moli25

Od: Pon gru 22, 2014 21:40

Post » Wto cze 23, 2015 17:37 Re: Biegun 10.2014 / szukam porady

Hej :)
Kot nie musi być zazdrosny, nie wiem czemu zawsze koty posądza się o zazdrość. Koty często nie lubią naszych partnerów. Nie wiem jaki jest Twój chłopak do kota, ale ja miałam wielu chłopaków, których moja Kitusia się bała i była przy nich niespokojna. Drugi powód może być taki, że Twój kotek może nie umieć się bawić bez atakowania - tak mają kotki, które w okresie niemowlęcym odebrane są matce i nie mają prawidłowych norm wyuczonych - gdzie jest granica bólu. Tak ma moja Kitusia. Ona od łagodnej zabawy przechodzi w prawie mord. Żyję z tym już ponad 14 lat, wiem kiedy przestać się bawić, ale najlepsza zabawa to sznureczek. Kotek poluje na sznureczek i wtedy nie ma szans, żeby zaczął używać za dużo siły wobec nas. Dużo mojej Kitusi pomogło dokocenie.
Trzecia sprawa, która może mieć na to wpływ to to że kot jest jedynakiem. Kotek potrzebuje się bawić i bycie 9 h samemu w domu może mu dawać nieźle w kość. Moje problemy z Kitusią zniknęły po dokoceniu.
Jak widzisz - to ogromnie złożona sprawa, nie można stwierdzić co jest przyczyną. To twój pierwszy kotek, więc może dużo czytaj o kotach. Ja też byłam psiarą i totalnie koty nie leżały w mojej naturze, ale to się zmieniło z czasem. Zobacz sobie filmy Galaxiego - Kot z piekła rodem. Powinny Ci pomóc zrozumieć kocią naturę.
Co przeszkadza Ci w tym że kotek skacze na stół? To kocia natura - zawsze będą skakały na stół, blat, meble... my tutaj nie robimy z tego problemu, a ciekawskiemu kotu jeszcze otwieramy drzwi do lodówki. To oczywiście mówię z przymrużeniem oka - choć nie do końca... bo jakby mój zaglądał to pozwoliłabym mu pooglądać co go ciekawi. Trzeba myśleć jak kot by zrozumieć jego naturę :) Kot jest domownikiem i powinien się czuć pewnie w swoim domu.
Próbuję sobie przypomnieć czego ja zabraniam kotom na co dzień - i nie umiem.. nie ma takiej rzeczy. Łapanie za kark tylko może kota rozzłościć. Zastanów się czy masz powody by kota karać, bo może go karzesz za bycie kotem... po prostu.
Możesz też czytać ten dział - to kopalnia wiedzy jak żyć z kotem :)
Jak pozwolisz kotu być kotem, dasz mu dużo miłości i zrozumienia, dzięki czemu on poczuje się pewnie to też mogą zniknąć różne problemy. :)
Skarby: Obrazek

klaudiafj

Od: Czw cze 05, 2014 21:02

Post » Pt lip 10, 2015 13:46 Re: Biegun 10.2014 / szukam porady

Hej kochani,
mały update:

Zaczęłam więcej czasu spędzać z Biegunem i stał się trochę spokojniejszy :ok: :201461 dalej zdarza mu się mnie ugryźć czy podrapać ale nie z taką częstotliwością co wcześniej. Dostał też sznurek, który stał się jego 'dzieckiem' i najzwyczajniej w świecie się z nim chowa pod kanapę i bawi sam ze sobą.

Dzięki za porady, pozostaje z wami w kontakcie!

kasiagie

Od: Wto cze 23, 2015 10:49