Przygarnięty kolega Lou.

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro kwi 29, 2015 12:37 Przygarnięty kolega Lou.

Cześć wszystkim.
Moi drodzy, ja z pytaniem.
Zacznę od tego, że przyjęłam pod swój dach 6-cio letniego kocurka perskiego. Kastrata, dla jasności. Właściciele nie mogli dłużej się nim zajmować, to długa historia, a ponieważ to dość istotny kot, poczułam, że powinnam dać mu dom. Przed jego przyjęciem dużo czytałam na temat rasy, charakteru, żywienia, dbania o persy itd. Ale z tego, co się orientowałam kot po poznaniu otoczenia i domowników zwykle powoli czuje się coraz bardziej swobodnie.
Lou nie.
Od przedwczoraj chowa się po kątach, nic nie je. Dobrze, że pije przynajmniej. Nie działa na niego ani okazanie zainteresowania, ani jego brak. Kompletnie się odciął. Powiedzcie proszę, jeśli ktoś ma jakieś pojęcie, co powinnam zrobić, żeby kociak bardziej się otwarł, przyzwyczaił? Czy powinnam w ogóle cokolwiek robić, czy zostawić go samemu sobie?

Cathaee

Od: Śro kwi 09, 2014 22:29

Post » Śro kwi 29, 2015 13:08 Re: Przygarnięty kolega Lou.

Hej :)
Nie powinnaś go zostawić samemu sobie :) Mów do niego łagodnym glosem, próbuj go głaskać, dawaj mu smakołyki (takie dla kotów smakołyki - moje je uwielbiają sto razy bardziej od karmy). I próbuj go w zabawę wciągnąć. Niteczką czy sznureczkiem, w kolorze kontrastowym dla podłogi, żeby dobrze ją widział.

Ja też przebijałam się przed strach i depresje kotka. To ciągła sinusoida. Raz jest lepiej a raz gorzej. Na początku nie jest wcale, że tak powiem, jak u Ciebie. Ale po długim czasie, po 1,5 roku Maciuś uwierzył i zaufał - stał się później panem domu, pewnym siebie - z wylęknionego kotka, wycofanego, stal się nawet zaborczy - był wspaniały!

Biedny kotek, przeszedł tragedię. Teraz musi nauczyć się nowego życia.
Skarby: Obrazek

klaudiafj

Od: Czw cze 05, 2014 21:02

Post » Śro kwi 29, 2015 13:21 Re: Przygarnięty kolega Lou.

Dziękuję za radę. Rozumiem, że Lou potrzebuje teraz czymś się zająć? Dobrze. Zaraz znajdę nam jakieś zajęcie i postaram się dotrzeć do niego. Będzie to z pewnością wymagało dużo czasu i nie od razu będzie wesołkiem. Skoro u Ciebie trwało to półtora roku to i tu może nie być łatwiej. Ale damy radę.
Strasznie mi go szkoda, bo jest okropnie smutny. Oby udało nam się znaleźć wspólny język :)

Cathaee

Od: Śro kwi 09, 2014 22:29

Post » Czw kwi 30, 2015 18:24 Re: Przygarnięty kolega Lou.

Zmień tytuł na np. Przygarnięty perski kolega Lou, a z pewnością zajrzy sporo osób mających koty tej rasy i chętnie pomogą radami w aklimatyzacji kolegi Lou. Z tego co czytam, persy to specyficzna rasa, pod wieloma względami. :)

Zmienić tytuł możesz wchodząc w edycje pierwszego postu.
Obrazek

MariaD

Od: Pt mar 19, 2004 18:31